Mobiltelefonen - ven eller fjende?

Dag 1

"Hjernen vår er ikke skapt for mobilen"

  • Læs et uddrag af artiklen: " Hjernen vår er ikke skapt for mobilen" (Du finder artiklen her)

  • Svar på spørgsmålene

Hjernen vår er ikke skapt for mobilen

Det mener Anders Hansen. Han er en svensk lege og forfatter og har skrevet en bok som heter «Skjermhjernen». I boka forklarer han at hjernen vår får problemer når vi bruker teknologi hele tiden.

Bare noen få år med mobil

Mennesker i dag tilhører arten Homo sapiens. Vi har vært på jorden i rundt 250 000 år. Nesten hele denne tiden har vi levd som jegere og samlere. Folk har jaktet på dyr, plukket bær og høstet mat i skogen. Bare i de aller siste årene av menneskenes historie har vi hatt mobiltelefon. Likevel tenker de fleste av oss i dag at det ikke er mulig å leve uten mobilen vår. Men egentlig er det ganske spesielt for mennesket å bruke mobil og annen teknologi. Det sa Hansen på en konferanse om hjernen i Sverige.

Vi har den samme hjernen som før

Tenåringer bruker i dag mer enn tre timer hver dag på mobilen, viser tall fra Ungdataundersøkelsen i 2018.

Er det et problem?

Det korte svaret er at det vet vi ikke, sier Hansen. Den teknologiske utviklingen har gått så fort at forskere ikke har hatt tid nok til å undersøke skikkelig.

Og når det har gått så fort, så har heller ikke hjernen vår rukket å endre seg . Vi har den samme gamle jeger- og samler-hjernen som vi alltid har hatt.

Blir vi mer deprimert av mobilen?

Anders Hansen jobber med ungdom som har psykiske problemer. Stadig flere unge i den vestlige verden har depresjon. Bruken av medisiner mot depresjon har eksplodert. I USA spiser hver åttende person over tolv år medisiner for depresjon, forteller han. Han lurer på om det er en sammenheng med mobilen: Blir vi rett og slett deprimert av å bruke mobilene våre så mye? Mange forskere har funnet ut at ungdom som bruker mobilen mye, blir mer deprimerte. Men vi vet ikke om det er mobilen som gjør dem deprimerte, mener Hansen. – De kan ha vært deprimert fra før, og fordi de er deprimerte bruker de mobilen enda mer. Derfor er det ikke mulig å gi et sikkert svar. – Men vi vet hva som beskytter oss mot depresjoner. Det er fysisk aktivitet, søvn og andre mennesker, sier han.

Fysisk aktivitet gjør hjernen glad

Serotonin et stoff i hjernen som er koblet til ro og indre styrke. Har du for lite serotonin, kan du få psykiske problemer. Et annet stoff, noradrenalin, gjør oss mer våkne. Et tredje stoff, dopamin, motiverer oss til å gjøre ting. Hvis du er fysisk aktiv, får du mer av alle disse stoffene i hjernen din. Det gir deg en følelse i kroppen som sier: Nå har jeg det bra. Det er mulig behandle depresjon med å løpe og være mye i aktivitet, viser forskningen. Det er faktisk like bra for å kvitt depresjonen som medisiner, iallefall om den ikke er så alvorlig. Derfor er det synd at vi rører på oss mye mindre enn folk som levde for mange år siden, mener Hansen.

Kast mobilen ut av soverommet

Hjernen har en «vaskemaskin» som gjør at den vasker bort avfallstoffer når vi sover. Om denne vaskingen blir forstyrret, er det mer sannsynlig at vi blir deprimerte, mener forskerne. Tenåringer sover en time kortere i dag enn for ti år siden, forteller Hansen. En undersøkelse viser et en tredel av alle tenåringer sover med mobilen i senga. Men når tenåringer legger mobilen utenfor soverommet, sover de i gjennomsnitt 21 minutter lenger om natta. – Kast ut mobilen fra soverommet og kjøp en vekkerklokke. Dette er rådet Hansen gir sine unge pasienter som sover dårlig. Da sover de fleste bedre, sier han.

Spørgsmål på norsk :)