Iskolánk, a Nagy Mózes Elméleti Líceum (Gimnázium), Kézdivásárhely és Felsôháromszék szellemi központja, amit 1680-ban alapított Nagy Mózes (történelem: katt ide). Modern elméleti középiskola, amely kitûnô lehetôségeket biztosít ma is a tanulni vágyó ifjaknak. Jelenleg közel 900 tanuló és oktató tölti be élettel és munkával "a vallás, honszeretet és tudomány e díszes csarnokát Isten dicsôségére és a nemzeti közmûvelôdés javára." Üdvözöljük kedves látogatóinkat!

Országos Záróvizsga VIII. oszt. - Ev. Naț. cls. VIII. - Evaluatori și Asistenți:

Érettségi Vizsga 2020 - Bacalaureat - Evaluatori și Asistenți:

VIRTUÁLIS BALLAGÁS A NAGY MÓZES ELMÉLETI LÍCEUMBAN
A Kicsengetés időpontja: 2020. MÁJUS 29. délelőtt 10 óra 40 perc
MEGTEKINTÉSHEZ KATT IDE!

Kedves egykori kantások, nagymózeses diákjaink,
szülők, mindenkori tanárkollégák!

Ma ünnepelni kellene. Iskolánk fennállásának 340. évfordulóját. Ma ünnep van. Igen, bármennyire furcsa is lenne, higgyétek el: ma ünnep van a Nagy Mózesben. Nem látszik ?? Nem hallható?? Nem volt ma reggel tolongás, zsúfolt jövés-menés?? Nem így terveztük, ahogy történt. Mi – együtt a diákokkal, vendégekkel, szülőkkel, meghívottakkal – hosszú, vidám, s mégis komoly ünnepség-sorozatot álmodtunk meg, díszműsort, sok zenét, fáklyás felvonulást, új díszterem-avatást, majd a végzősök ballagását. Mi lehet a 340 év üzenete? Az, hogy megmaradásunk esélye a múlthoz és a mély, igazi értékekhez való kötődés. Az iskola csak így lesz fellegvár, a pedagógus pedig olyan értékőrző, aki az élet labirintusában a holnap ígéretének hitét ébreszti diákjaiban. [...] Köszönöm mindenkinek, aki velem együtt megálmodta a mai ünnepséget. Ígérjük, hogy amint lehetővé válik, a valóságban bepótoljuk az ünneplést! Isten éltesse a 340 éves iskolánkat!
Bejan András, igazgató
FB bejgyzés, 2020. május 22. 12:08.


Rajzosztályosaink munkái

RAJZOSZTALY.avi

DIÁKINDULÓ - Készült Nagy-Babos Tamás Diákhimnusza nyomán a Láthatatlan Gimnázium zeneműhelyében. Zenei koordinátor és hangutómunka: Bakk-Dávid László. Vágó: Antal Szabolcs. A Láthatatlan Gimnázium projekt koordinátora: Ferencz Éva

A Google Classroom használata - katt ide!

Google Classroomban a Class kifejezés kurzust jelent (vagyis egy osztályban leadott tananyagot egy tantárgyból), nem osztályt. Ez jelenik meg egy tanár Classroom falán: IXB - magyar, XB - magyar, XIC - Világirodalom stb. Egy IX.B. osztályos tanuló Classroom falán pedig ilyesmik: IXB - magyar, IXB - informatika, IXB - matematika stb. Minden tanár csak a saját kurzusait látja, osztályonkénk, és minden diák a saját kurzusait, tantárgyanként. Ez a "logikája" a Classroomnak. A munka elkezdéséhez a Google Chrome böngészőbe írjuk be a következő címet: classroom.google.com és jelentkezzünk be egy gmail-es belépővel. A következőkben elsősorban angol nyelvű menüpontok szerepelnek, szükség esetén állítsuk be ezt a nyelvet (a megfelelő magyar kifejezéseket is igyekeztünk megadni).

Kurzus létrehozása: A jobb felső sarokban látható + jelre kattintunk – Create Class (Kurzus létrehozása). Adjuk meg a kért adatokat (kurzus neve, pl IXB - magyar stb.), majd kattintsunk a Create (Létrehozás) gombra. A fejlécben, a kurzus neve alatt, megjelenik a kurzus kódja. Ezt kell elküldeni a tanulóknak (pl. Facebook csoportba).

Lecke létrehozása: Classwork (Feladatok) fülre kattint a tanár, majd a + Create (Létrehozás) opcióra. Létrehozhat: feladatot, tesztfeladatot, kérdést, anyagot, új témakört. Feladat létrehozásakor megadja a címet (pl. Házi feladat), megadja az utasításokat (pl. Tankönyv, 15. oldal 7. feladat), megszabhatja, hogy a feladat mindenkinek szól, vagy kiválaszthatja azokat a tanulókat, akik meg kell hogy oldják a feladatot. Megadhatja a pontszámot (pl 10), megadhatja a határidőt a naptárra kattintva, beleértve az órát és percet is, amíg be kell küldeni a megoldást ( pl. 2020. márc. 31., 23:59) A + Rubric segítségével megadhatja a pontozást, vagyis a „barem” –et. Végül a Feladat kiosztása gombra kell kattintani a jobb felső sarokban. Ezzel a tanuló megkapja a feladatot (a feladat és a határidő megjelenik a bejelentkezett tanuló falán).

Házi feladatok kiértékelése: A tanár az adott kurzus főoldalán balról látható panelen kiválasztja a kiértékelendő (a tanulók által beadott) házi feladatot, minden tanuló esetén megnyitja a beadott állományt, jegyet adhat (pl. 7) és/vagy privát megjegyzést írhat az adott dolgozattal kapcsolatban. Végül megnyomja a Közzététel gombot. A tanuló ekkor a saját baloldali panelén a View all-ra kattintva megnézheti - csak - a saját jegyét, illetve a tanára privát megjegyzéseit. A tanár szükség esetén ki is javíthatja az adott jegyet (pl. tévedés esetén).

Tanuló bejelentkezése: A tanulónak be kell jelentkeznie egy gmail-os címmel a classroom.google.com oldalra és a jobb felső sarokban látható + jelre kattintva (Create or Join a Class), abban a Join (jelentkezés kurzusra) opciót választja. Első alkalommal be kell írnia a kapott kódot, azzal csatlakozik a megfelelő kurzushoz. Következő alkalmakkor már kód nélkül is látja a falán a kurzusait.

Házi feladat beadása: A Your work (Feladataid) szakaszban a + Add or create ( +Hozzáadás vagy létrehozás) gombra, majd a File menüpontra kattint. Kiválasztja a megoldását tartalmazó állományt, aztán az Upload (Feltöltés) gombra kattint. Ha több állományt kell feltöltsön, megismétli ezeket a lépéseket. Végül a Hand In (Leadás) gombra kattintva küldi el a megoldásait.


Ennél sokkal többet "tud" a Classroom, a további lehetőségeket használat során mindenki felfedezheti...

În atentia publicului

În contextul mãsurilor de prevenire a rãspândirii infectiilor, în perioada 12.03.2020 – ?, se suspendã activitãtile de relatii cu publicul din cadrul Liceului Teoretic "Nagy Mózes" din Targu Secuiesc. Cererile si petitiile se pot trimite în aceastã perioadã, exclusiv online, la adresa de e-mail office@nmg.ro sau la numãrul de fax: 0267361957. De asemenea, toate audientele programate pentru perioada amintitã vor fi anulate.

Directiunea

KARANTÉN: 2020. III. 12. - ?

A járvány terjedésének megelôzése érdekében a 2020.03.12. – ? idôszakban a Nagy Mózes Elméleti Líceum felfüggeszt mindenféle kapcsolatot a közönséggel. Kérvényeket, petíciókat kizárólag online módon, e-mailen az office@nmg.ro címre, vagy faxon a 0267361957 számra lehet küldeni. A megnevezett idôszakra tervezett fogadások, hivatalos megbeszélések idôpontjait töröljük.

az Igazgatóság