Tidligere faser

Fase 1

Hva:

Helse Førde gjennomførte i 2018 et forprosjekt der det ble simulert transportruter Førde - Bergen og Førde - Lærdal. Foremålet var å utforske mulighetene for å benytte droneteknologi i helsevesenet

Metode: Simuleringer og forskning

Resultat: Økt kunnskap om hva som skjer rundt droneteknologi i helsevesenet andre steder i verden, i tillegg til økt forståelse for potensialet som ligger i bruken av drone til frakt mellom syukehus og legesentre.

Anbefalt videre arbeid: Se på meteorologiske og teknologiske utfordringer. Sluttrapporten konkluderte med at det er tekniske og juridiske utfordringer som må løses for å etablere dronetransport i helsevesenet. Disse utfordringene ble adressert i arbeidspakke 3, 5 og 6 i fase 3.

Fase 2

Hva:

I 2019 gjennomførte Helse Førde igjen et prosjekt knyttet til utvikling av dronetransport. Denne gangen ble øvrige aktører fra Helse Vest involvert (Helse Bergen, Haraldsplass Diakonale Sykehus, Helse Stavanger, Helse Fonna og Sjukehusapoteka Vest), og inngikk samtidig et samarbeid med droneoperatøren Airlift Solutions AS.

Formål: Kartlegge transportruter for biologisk materiale i Helse Vest.

Metode: Datauttrekk fra laboratoriesystemene i de respektive foretakene

Resultat: Datagrunnlag som input til Airlift Solutions for å peke ut mulige transportstrekninger med dronelogistikk. Dette prosjektet ble finansiert av Helse Vest (innovasjonsmidler), og det ble jobbet spesifikt med kartlegging av transport av blodprøver, vevsprøver og legemidler på ulike ruter på Vestlandet.

Resultatet fra prosjektet er omfattende datamateriale som beskriver hyppighet og volum på leveranser, og type leveranser mellom ulike legesentre og syukehus. Airlift Solutions besluttet på bakgrunn av disse dataene mulige transportruter for testflyving i videre arbeid. Sluttrapporten konkluderte med at videre samarbeid mellom de samme aktørene er ønskelig i fortsettelsen.

Sluttrapport fase 2

Sluttrapport drone Helse Vest Fase 2.pdf