VEKEN

Het Veken, terug van weggeweest

Ooit al gehoord van een Veken? Een veken was vroeger een vast onderdeel in het landschap. Het is de benaming voor een poort, gebruikt als afsluiting van akkers, beemden, weiden om dieren binnen of buiten te houden.

Ook de dorpen of gehuchten werden er mee afgesloten van de ‘boze buitenwereld’. Zelfs de toegang tot een bos werd soms aangeduid met een veken.

Om de streekidentiteit terug wat te versterken produceren we met onze werkplaats deze poorten zodat ze terug een plaats krijgen in het landschap.

Deze poorten worden vervaardigd met lokaal hout.

Wat is een Veken?

Een Veken is een oude benaming voor een poort of hek dat een weide of erf afsluit. Er bestonden verschillende types van vekens. De meest bekende zijn de “liggende boom” ,voorzien van een degelijk houten raamwerk.

In onze productie voorzien we een liggende boomstam (meestal acacia) met een degelijk europees eiken raamwerk.Dit wordt volgens de regels van kunst gemonteerd zodat het hekwerk voor jaren meekan.


Het Veken van NLZ

Een sterk staaltje vakmanschap.

Technische beschrijving:

  • Gebruik van zomereiken stam 7m, diameter 20-25cm, onderaan machinaal afgevlakt voor kwaliteitsvolle verbindingen met raamwerk. (pen-gat)
  • Eiken onderdelen worden ontschorst en opgeschuurd
  • Europees eiken raamwerk :zware versie (70*70 mm) voorzien van halfhoutverbindingen
  • Poortopening 4 meter

Prijs geleverd en geplaatst : € 3490 excl Btw

Commerciële kortingen op aanvraag