Skjomen skole med ungdomstrinnet holder på med et samarbeidsprosjekt sammen med Saghaugen gård, Midtre Hålogaland friluftsråd og Lektor 2.
Prosjektet fant sted gjennom Lektor 2 -ordningen som er en nasjonal realfagssatsing.
Lektor 2 - ordningen skal gi et tettere samarbeid mellom skole og arbeidsliv og bidra til å:
stimulere elevenes interesse og motivasjon for realfag
øke elevenes læringsutbytte
øke rekrutteringen til realfagene
øke læreres kunnskap om og kompetanse i samarbeid med arbeidslivet
For skolen var det viktig at prosjektet hadde lokal tilknytning.
Dermed knyttet skolen et samarbeid med Saghaugen gård som ligger øverst i Skjomdalen. Saghaugen gård drives av Johanne Harang og er en inn på tunet gård som tilbyr ulike aktiviteter, blant annet snekring. Dermed startet ideen om et grindbygg, da Saghaugen gård hadde kompetanse om temaet.
Prosjektet er tverrfaglig og knyttet opp mot kompetansemål i mange ulike fag som matematikk, naturfag, norsk, kroppsøving, og kunst og håndverk.
I samarbeid med Midtre Hålogaland friluftsråd har prosjektet fått finansiering gjennom sparebank 1. Nord norge.
Prosjektet er at elevene skal få være med fra tre på rot til ferdig bygg.
Elevene startet med en dag i skogen hvor Saghaugen fortalte om skogsdrift, og mangfoldet i naturen i skjomen. Trær til prosjektet ble lagt ned og elevene kvistet og barket de før de ble klargjort for saging.
Elevene fikk se sagbruket i bruk mens stokkene ble til bygningsmaterialer. Hørselvern og sikkerhet er ivaretatt. Elevene fikk se hvordan de ulike størrelsene ble saget ut.
På skolen fikk elevene oppgave hos Saghaugen med å regne ut prisoverslag for tømmeret som ble tatt ut. Bruk av formler til en kjegle ble brukt og budsjett måtte settes opp over total kostnadene.
Selve grindbygget har mange ulike deler med mye geometri som skal hugges ut. Pytagoras, vinkler, målinger, arbeidstegninger, målestokk, perspektivtegning måtte til.
I kunst og håndverk har elevene laget egne treklubber og satt skaft på tappjern som skal brukes i prosjektet.
Norsk timene har vi brukt hefte om grindbygging som er på nynorsk i undervisningen, og i naturfagen med mangfold i naturen.
Vi er nå igang med selve bearbeidelsene med stokkene til de ulike delene som skal bli et ferdig grindbygg.
Vil komme mer når prosjektet skrider fram.
Hilsen Skjomen skole