Utbilda dig

Vill du få en kick-start på ditt engagemang, skaffa dig spetskunskap inom ett område eller bli en bättre ledare är våra utbildningar till för dig!

Vi anordnar ett antal olika utbildningar under varje verksamhetsår. Några riktar sig till personer med särskilda förtroendeuppdrag, men de allra flesta är öppna för alla medlemmar att söka till.

Utbildning är ett av våra viktigaste verktyg för att utveckla både våra medlemmar och organisationen för att göra oss starkare och mer effektiva i att kunna påverka staden och världen i en grönare riktning.

Vi har både utbildningar i form av enskilda temakvällar, och lite längre utbildningar med flera träffar. Våra utbildningar äger rum på kvällar och helger. Alla våra utbildningar är kostnadsfria men kräver föranmälan. Läs mer om anmälan under respektive kurs här nedanför.

VÅR BILDNINGSSYN

Vi strävar efter att ta tillvara på våra medlemmars unika erfarenheter och kompetenser. För detta krävs en trygg och tillåtande miljö där ingen förväntas kunna allt från början eller lyckas med allt. Vi tror också att lärande och personlig utveckling är en livslång process där det alltid finns möjlighet till nya insikter. Våra utbildningar är frivilliga och de som deltar gör det för att de själva vill lära sig mer, utvecklas och växa.

Vi vet att att människor lär sig på olika sätt och därför arbetar vi med varierande metoder. Vi tror på att ha ett stort fokus på interaktiva metoder som främjar delaktighet men med en grund i teoretisk kunskap. För att få en djupare förståelse räcker det inte med att vara mottagare av kunskap utan djupare lärande och förståelse skapas gemensamt i samtal, reflektion och praktisk omsättning.

Vi arbetar brett med utbildningar och strävar även efter att bygga in lärandemoment i de delar av vår verksamhet som inte är regelrätta utbildningar.

FRÅGOR?

På medlemskansliet är det Mikaela Wikström som är ansvarig för vår utbildningsverksamhet. Du når henne på mikaela.wikstrom@mp.se.

SAMARBETEN

Vi samarbetar med riksorganisationen, Miljöpartiet i Stockholmsregionen, Grön Ungdom i Stockholmsregionen, Studieförbundet Vuxenskolan och Ideellt center för ledarskap på Tollare Folkhögskola för att kunna erbjuda riktigt bra utbildningar.

VÅRA UTBILDNINGAR

POLITISK GRUNDKURS

Vill du lära dig mer om Miljöpartiets politik? Är du nyfiken på hur den politiska världen fungerar inifrån? Vill du träffa politikerna? Eller funderar du kanske själv på att bli politiker? ​Då är den politiska grundkursen perfekt för dig.

Kursen fokuserar på Miljöpartiets politik och hur partiet är organiserat. Du får inblick i hur en grön idé skapar förändring från förslag till verklighet.

Kursen riktar sig främst till medlemmar eller blivande medlemmar som vill få en introduktion till Miljöpartiets politik och organisation samt det politiska hantverket. Inget tidigare engagemang i Miljöpartiet eller politiska förkunskaper krävs.

 • Kvällsträff 1: 23 oktober, kl 18-21 på Pustegränd 1-3
 • Utbildningshelg: 18-19 november på Tollare Folkhögskola
 • Kvällsträff 2: 27 november, 18-21 på riksdagen

Vi har 30 platser där hälften är för medlemmar från Stockholms kommun och hälften för medlemmar från resten av Stockholmsregionen.

Kursen är ett samarbete mellan Miljöpartiet i Stockholms stad, Miljöpartiet i Stockholmsregionen och Studieförbundet Vuxenskolan.

BLI EN BÄTTRE LEDARE

Nu lanserar vi en kurs i ledarskap som riktar sig till dig som är ledare för en grupp och vill få verktyg för att kunna bli en bättre ledare och dig som precis ska påbörja ett ledaruppdrag. Den riktar sig också till dig som vill ta ett ledaruppdrag i framtiden.

Vi kommer bland annat fokusera på hur grupper fungerar och utvecklas, hur man skapar en bra stämning och kultur i gruppen, hur ett möte kan planeras på ett inkluderande och kreativt sätt, hållbart engagemang och konflikthantering.

  • Kvällsträff 1: 24 oktober, kl 18-21 på Pustegränd 1-3
  • Utbildningshelg 18-19 november på Tollare Folkhögskola
  • Kvällsträff 2 : 28 november, kl 18-21 på Pustegränd 1-3

Vi har 30 platser där hälften är för medlemmar från Stockholms kommun och hälften för medlemmar från resten av Stockholmsregionen.

Kursen är ett samarbete mellan Miljöpartiet i Stockholms stad, Miljöpartiet i Stockholmsregionen och Studieförbundet Vuxenskolan.

EVENING TEA & KNOWLEDGE

Under hösten 2017 lanserar vi en ny utbildningsserie i fyra delar i samarbete med Grön Ungdom i Stockholmsregionen och Studieförbundet Vuxenskolan. Under hösten träffas vi en gång i månaden och dricker te, äter scones och lär oss nytt utifrån olika teman. Utbildningarna består till stor del av praktiskt arbete varvat med viss teori.

Alla träffarna hålls på Pustegränd 1-3 mellan 18.00- 21.00. Scones och te finns från 17.30.

Du kan läsa mer om de olika träffarna här -->

Klicka på respektive utbildning för anmälan och mer information om träffens innehåll och målgrupp. Du kan komma på enbart ett tillfälle eller alla men anmälan krävs. Anmäl dig senast fredagen innan utbildningen, men det finns ett max antal platser.

STARTA EN STUDIECIRKEL

En studiecirkel är i princip 3 personer, 3 träffar á 3 timmar. Läs mer om att starta studiecirklar här.

Miljöpartiet har ett samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan. Bland annat har de tagit fram digitala utbildningar som du kan genomföra själv eller tillsammans med andra personer. Dessa är framtagna specifikt för Miljöpartiet.

 • Introduktion till den gröna ideologin
 • Bästa laget når målet - om valberedningens arbetssätt och processer
 • Att ta fram en bra valplan

Studieförbundet Vuxenskolan har flera andra studiecirklar du kan gå. Hittar du inte den du letar efter? Då kan du starta en egen! Gå den här webbutbildningen för att få koll på hur du gör.

För att få hjälp med tar du kontakt med vår kontaktperson i Stockholm på christina.ihren@sv.se.

UPPTÄCK DEN GRÖNA IDEOLOGIN

Detta är en inbjudan till ett samtal och tankeutbyte kring den gröna ideologin. Utbildningen är digital och den består av fyra filmer med fyra olika röster. Filmerna ger en bred bild av den gröna ideologin och med viss koppling till både politik och partiprogrammet. Filmerna är mellan 4-18 minuter långa och avslutas med diskussionsfrågor det finns diskussionsfrågor.

Du hittar utbildningen här -->

Utbildningen är ett samarbete mellan Miljöpartiets riksorganisation och Studieförbundet Vuxenskolan.

BÄSTA LAGET NÅR MÅLEN

Studieförbundet Vuxenskolan har i samarbete med Miljöpartiet de gröna skräddarsytt studiematerial för dig som är valberedare inom MP. "Bästa laget når målen" handlar om valberedningens processer och arbetssätt.

Materialet finns digitalt genom ett studiematerial, ett antal filmer med efterföljande frågeställningar samt checklistor och mallar. Ni som valberedning kan själva genomföra den här utbildningen.

Du hittar utbildningen här -->

Utbildningen är ett samarbete mellan Miljöpartiets riksorganisation och Studieförbundet Vuxenskolan.

HAR DU ETT FÖRTROENDEUPPDRAG?

Vi har vissa utbildningar som riktar sig till dig som redan har ett uppdrag som syftar till att stärka dig i det uppdraget du redan har. Har du ett uppdrag i en stadsdelsgrupp får du stöd av medlemsansvarige på kansliet. Har du ett politiskt uppdrag erbjuder stadshuset relevanta fortbildningar, kontakta gruppledarna för att få veta mer. Styrelsen och valberedningen kan få stöd av utbildningssansvarige på kansliet.

BOKA EN UTBILDNING

Vill ni att vi ska komma och hålla en utbildning för just er grupp inom ett speciellt ämne? Om vi har den kompetensen ni söker och i mån av tid kan vi komma ut till din grupp och hålla en skräddarsydd utbildning på mellan 1-3 timmar. Detta är främst möjligt kvällstid på vardagar. Vi kan även hjälpa er hitta lämpliga externa utbildare eller utbildningar till rimliga priser eller ibland gratis.

Kontakta mikaela.wikstrom@mp.se med er förfrågan.

EXTERNA UTBILDNINGAR

Du kan även gå utbildningar via Studieförbundet Vuxenskolan. Eftersom vi har ett samarbete med dom får vi varje termin två gratis platser, men i mån av plats kan fler gå dessa för 200 kr. Är du intresserad av att gå kontakta mikaela.wikstrom@mp.se för att anmäla intresse.

 • 12 OKTOBER - Styrelsens uppdrag och ansvar i en lokalförening
 • 17 OKTOBER - Kommunikation i förening
 • 26 OKTOBER - Behålla, aktivera och stärka medlemmarna

Läs mer om utbildningarna här -->

UTBILDA DIG SJÄLV

Behovet av utbildning kommer alltid vara större än vad vi med våra resurser kan erbjuda. Därför försöker vi länka vidare dig till kunskap och stöd som du själv kan använda.

Att öka sin kunskap och utvecklas kan du göra utan att gå en utbildning. Det finns väldigt mycket kunskap samlad på internet, bra böcker och flera externa utbildningar som antingen är gratis eller till rimliga priser.

Här har vi sammanställt en massa tips om allt från ledarskap, jämställdhet, mångfald och inkludering till hur politiken faktiskt fungerar. Det finns också tips på externa utbildningar för exempelvis styrelser och valberedningar.