Kunskapsbank

Du kan rätt enkelt och snabbt öka din kunskap på egen hand. Det finns väldigt mycket kunskap samlad på internet, i bra böcker och flera externa utbildningar som antingen är gratis eller till rimliga priser.

Kanske vet du exakt vad du vill lära dig mer om eller så börjar du med att kika runt för att få lite inspiration och nya perspektiv.

Glöm inte att använda de i din omgivning för att få stöd, råd, ny kunskap och nya perspektiv. Ett nätverk av personer som du litar på är bland viktigaste du kan ha för att utvecklas.

Psst!

Glöm inte att kolla in våra egna utbildningar!

HÄR HITTAR DU EN MASSA TIPS

MEDLEMSHANDBOKEN

Grön Ungdom och Gröna studenter har en digital medlemshandbok som är späckad med allmän föreningskunskap, tips för att förenkla ditt engagemang och utvecklas som ledare. Allt ifrån hur du skriver ett bra protokoll, mötesmetoder, ledarskap till hur du hanterar kriser.

Det allra mesta här fungerar lika bra för dig som för deras medlemmar. Så kika in redan nu!

METODBANKEN

Är era möten lite enformiga och tråkiga? Vill ni bli bättre på att jobba med kreativa och inkluderande mötesmetoder? Här hittar ni tipsen!

Detta är en hemsida med verktyg för möten, utveckling och utbildning. En ovärderlig hemsida om du leder en grupp och vill få verktyg för att kunna leda och utveckla den på bästa sätt.

POLITIKERWEBBEN

Här hittar du som är aktiv politiker i Miljöpartiet information om uppdraget som politiker, kontaktinformation, sidor för diskussion och samarbete.

FUNKTIONÄRSWEBBEN

Här hittar du som är ansvarig för olika organisatoriska och administrativa uppgifter i Miljöpartiet tips och information för att på bästa sätt driva och utveckla just din avdelning eller grupp.

Vi rekommenderar bland annat att du läser avsnittet om hur man mår bra i sin avdelning som berör ämnet organisationskultur.DIGITALA VERKTYG

Vi kan göra att vårt arbete fungerar lättare och smidigare genom att använda olika digitala verktyg. Här ger vi tips om några verktyg som vi tycker är bra. De är webbaserade och gratis att använda.

Google apps

Hela Miljöpartiet arbetar i Google Apps och det rekommenderar vi även våra olika medlemsgrupper att göra. Har du en @mp.se-mejl eller en egen Gmail har du redan tillgång till det men annars är det enkelt att skapa en Gmail.

Funktioner:

 • Mejl
 • Dokumenthantering med allt från word, excel, presentationer och formulär som som exempelvis kan användas för att anmäla sig till aktiviteter.
 • Molnlagring som kan delas
 • Kalendrar
 • Chatt
 • Videomöten
 • Enklare hemsidor

Trello

Hela idén med Trello är att planera, samarbeta och organisera. Du kan använda den för att planera och få en överblick över det du själva ska göra. Men du kan också använda den för ett projekt där många personer är inblandade och ni kan på ett enkelt sätt arbeta tillsammans på ett ställe. Den är enkel att använda men det finns ändå många olika delar som gör att den kan användas både för enkla och mer avancerade projekt.

Du kan:

 • göra flera listor med olika saker du ska göra inom ett projekt.
 • göra checklistor
 • ladda upp filer och länkar
 • kommentera och rösta
 • sätta datum och deadlines.

Här kan du se en kort introduktion till Trello →

Här kan du börja använda Trello →

SignUpGenius

Behöver du schemalägga personer och funktionärer för ett kampanjtillfälle, ett möte eller för att stå i valstugan? Istället för att mejla fram och tillbaka och försöka hålla reda på detta i excel kan du använda SignUpGenius som gör det enklare och sparar tid.

Funktioner:

 • Skapa ett event med flera olika tillfällen och tider
 • Ange olika typer av roller och hur många personer du behöver till varje roll vid de olika tillfällena.
 • personer bokar själva in sig på tider och roller som passar dom. De kan också ändra detta i efterhand.

Har du olika roller är det bra om du skriver vad de olika rollerna innebär i beskrivningen av eventet.

Här kan se du se en kort introduktion till SignUpGenius →

Här kan du börja använda SignUpGenius →

STARTA EN STUDIECIRKEL

En studiecirkel är i princip 3 personer, 3 träffar á 3 timmar. Läs mer om att starta studiecirklar här.

Miljöpartiet har ett samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan. Bland annat har de tagit fram digitala utbildningar som du kan genomföra själv eller tillsammans med andra personer. Dessa är framtagna specifikt för Miljöpartiet.

 • Introduktion till den gröna ideologin
 • Bästa laget når målet - om valberedningens arbetssätt och processer
 • Att ta fram en bra valplan

Studieförbundet Vuxenskolan har flera andra studiecirklar du kan gå. Hittar du inte den du letar efter? Då kan du starta en egen! Gå den här webbutbildningen för att få koll på hur du gör.

För att få hjälp med tar du kontakt med vår kontaktperson i Stockholm på christina.ihren@sv.se.

Foto: Ingemar Edfalk

LÄR DIG HUR POLITIKEN FUNGERAR

I Sverige finns det tre politiska nivåer: kommunen, landstinget och riksdagen. Inom dessa finns det flera olika politiska församlingar.

För dig som vill lära dig med om hur de olika politiska församlingarna fungerar och vad det innebär att sitta i dom har vi samlat länkar till värdefull information med det mesta du behöver veta. Vi länkar till bra och lagom långa texter och gratis studiematerial.

Du hittar mer om detta här.

EXTERNA UTBILDNINGAR

Det finns många bra och prisvärda utbildningar till låga priser eller gratis som du kan ha nytta av i ditt engagemang i Miljöpartiet. Här tipsar vi om några.

Vill du lära dig mer om styrelsearbete har Grant Thornton en gratis seminarieserie som återkommer varje termin.

Tollare Folkhögskolas center för ideellt ledarskap har bland annat utbildningar för styrelser och valberedningar.

Idealistas är föreningslivets förlag och har en stor bredd bland sina utbildningar som utgår från deras många bra böcker med ämnen som juridik i ideella föreningar, sociala medier och förändring av organisationskulturer. Gå deras utbildningar eller läs deras böcker.

Styrelsepost är duktiga på föreningsskunskap och har öppna kvällsföreläsningar för ett fåtal hundralappar i styrelsearbete, valberedningsarbete, kommunikation och mötesteknik.

Maktsalongen är grymma på jämställdhet, stress och hållbart engagemang. Läs deras bok "Stress och motståndskraft" eller boka en utbildning.

BRA LÄSNING

Böcker är fortsatt en bra källa till kunskap. Här tipsar vi om några som vi tycker är bra, främst med fokus på ledarskap, jämställdhet och mångfald.

Här hittar du ovärderlig kunskap om stress, varningssignaler, vilka problem i organisationer som skapar stress och förslag till lösningar.

En bok med inspiration, verktyg och tips för att engagera flera genom mer kreativa möten. Den är till för dig som ska leda möten som är både inspirerande och ger resultat.

O/LIKA ger dig konkreta verktyg för att arbeta med frågor som rör fördomar, normer, diskriminering och likabehandling. O/LIKA fokuserar på normer inom samhället och inom grupper. Den vann 2008 Svenska publishingpriset i klassen läromedel för 'en imponerande och modig bok som genom sin interaktivitet manar till handling'.

Boken handlar om förhållandet mellan styrande ramverk och ledarskapets förmåga att ta tillvara olika drivkrafter och uttryck för engagemang.

Hur skapar man effektiva och högpresterade team? Hur får man medlemmarna i en grupp att trivas och vilja göra sitt bästa? Hur ska en ledare hantera gruppen under olika utvecklingsstadier och när det uppstår konflikter? Hur påverkas grupper av att medlemmarna har olika kulturella bakgrunder och uppfattningar om ledarskap och medlemskap?

En inspirationsbok för dig som fått väljarnas förtroende att föra deras talan i kommuner och landsting. Du får lära dig om den demokratiska processen, hjälp att förstå budgetarbetet, tips på hur du får igenom dina förslag, råd om kontakt med media och sociala medier.

Det här är en praktisk handbok med inspiration till att starta och driva en förening eller enskilt projekt. Den är till för dig som har en idé du vill göra verklighet av.

Boken för dig som är ledare i en ideell organisation. Det krävs medvetenhet om vad rörelsen står för, vad du själv strävar efter, och hur dessa fogas samman.

Fokuserar på inkludering utifrån jämställdhet, könsidentitet och sexualitet och utgår från normer och hur de välkomnar eller utesluter människor från verksamheten.

”Gilla! – Dela engagemang, passion och kunskap i sociala medier” ger konkreta tips om hur organisationer kan arbeta med sociala medier för att nå ut med sina budskap och ta tillvara på engagemang som finns bland människor.

Lär dig om härskartekniker och hur de hanterar och motverkar dessa. Framtaget av Miljöpartiets jämställdhets-och mångfaldskommittee.