Prioritera

VIKTIGT ELLER BRÅTTOM

Denna kan ni göra både individuellt för ditt eget liv och i gruppen för att kunna hitta det som är viktigt och bråttom och vad ni sedan kan välja att släppa helt. I en grupp är denna metod bra för att undvika missförstånd kring vad som är viktigt och bråttom, få en bra arbetsmiljö och balans i tillvaron.

Skriv ner de sysslor/arbetsuppgifter som du/ni har, antingen i en lista eller på post it-lappar, en sak per lapp. Skriv sedan in dem eller sortera in lapparna i en fyrfältare som ser ut så här:

För varje syssla så tänker du efter… Är detta något som är viktig för dig? Är det ett måste för att du ska nå dina/era mål? Om du inte skulle göra det här, vad skulle hända då? Är det verkligen så bråttom som du först tänkte? Kanske kommer du/ni fram till att det egentligen inte är något som är högt prioriterat. Det som hamnar i den gröna rutan kan ni bestämma att strunt i helt och hållet. Bilden kommer från metodbanken där du kan läsa mer om övningen.

PICK-GRAF: EFFEKT OCH KOSTNAD

När man arbetar med ständiga förbättringar och utvecklar sin verksamhet behöver man ibland värdera och prioritera bland idéer och förslag. En metod för att göra detta kallas för PICK-graf (PICK chart). PICK står för Possible, Implement, Consider och Kill och är en fyrfältare där man skattar idéerna utifrån två perspektiv: kostnad/ansträngning och effekt/påverkan på verksamheten.

Med en PICK-graf kan man tydliggöra vilka förslag som ger stora effekter för verksamheten men som endast kräver en liten insats, det vill säga hamnar i fältet ”Implement/Genomför”. Detta är guldkornen som lätt kan genomföras! Små ändringar som kan ge stora effekter i sin enkelhet. Bilden kommer från metodbanken där du kan läsa mer om metoden.

PRIORITERA I TRE STEG

Skriv upp allt du/ni ska göra på post-it lappar. Kategorisera dom enligt de tre kategorierna nedan.

  1. Vad måste göras?
  2. Vad borde göras?
  3. Vad kan göras om det finns tid och energi kvar?

Det som ni hamnar i ettan gör ni, allt annat struntar ni i. Och kom ihåg att allting är inte måsten.