Om stress

Våra kroppar reagerar bland annat med ökad puls, blodtryck och andningsfrekvens, ökad muskelspänning och olika hormoner som adrenalin och kortisol utsöndras.

Stress är en helt naturlig reaktion som kan vara både positiv och negativ. Stress är inte per definition farligt eller skadligt. Stressreaktionen kan faktiskt vara oumbärlig i situationer där vi måste prestera intensivt under en kort period. Det kan vara stimulerande och hjälpa dig att klara svåra uppgifter.

Däremot är för mycket stress under en längre tid farligt, både för kroppen och för din mentala hälsa. Stress är en tillfällig reaktion på en ovanlig situation och det får inte bli det normala, ett permanent tillstånd. För att stressen inte ska bli farlig behöver du återhämtning när du har haft en intensiv period. Om du inte vilar och varvar ner kan stresshormonerna vid långvarig stress påverka delar av hjärnan och ge bestående men. Exempelvis kan du få svårare att komma ihåg eller lära dig nya saker.

Utbrändhet

Den medicinska termen är utmattningsdepression. Det är också vanligt att det kallas uttmattningssyndrom. Detta kan drabba den som under en längre tid utsatts för stress men utan möjlighet till återhämtning.

Tänk på….

...att hur man mår, stress och dess konsekvenser är en skala. Det finns mer än punkterna att må bra och ha balans i livet och att vara utbränd. Det finns många steg däremellan som också kan vara allvarliga och skadliga för dig. Det allra bästa är ju om du eller personerna omkring dig upptäcker symtomen på farlig stress tidigt och ser att du mår dåligt innan det hinner landa i utbrändhet.