Wat is een drakenbootrace?

Drakenboten

De originele drakenboot is 12,5 meter lang en 1,15 meter breed. Tijdens dit evenement wordt er gevaren met 10 personen in een kleine drakenboot: 8 roeiers, 1 trommelaar en een stuurman. De personen zitten gelijkelijk verdeeld, met aan elke kant van de boot 4 peddelaars. Voorop in de boot zit een trommelaar die het ritme aangeeft en achterop de boot staat een stuurman.

Een drakenboot is lang en smal. Balans en stabiliteit zijn essentieel. Belangrijk bij het varen is dan ook dat de peddelaars goed op elkaar letten en zo gelijk mogelijk proberen te varen. Hieronder vind je een filmpje voor de juiste peddel techniek in een drakenboot.

Het drakenbootvaren is omringd door legendes en tradities. Het is een oud Chinees gebruik dat meer dan 2000 jaar geleden ontstaan. In de Zuid-Chinese valleien werden drakenbootraces gehouden als ritueel voor een betere oogst.

De draak is een belangrijk symbool in China. Het wordt in China gezien als teken van geluk en de draak is de god van het water. Op de 5e dag van de 5e volle maan van de Chinese kalender werden de races gehouden om goden gunstig te stemmen.