Algemene informatie

De teams

Een team wordt gevormd door 8 peddelaars en 1 trommelaar, maar het is handig om ook een reserve-peddelaar te hebben. Elk team krijgt een drakenboot aangewezen, met een ervaren stuurman die door de organisatie geleverd wordt. Iedereen kan aan de drakenbootrace meedoen, ervaring is niet nodig. De enige vereisten zijn dat alle teamleden moeten kunnen zwemmen. Op de wal krijgen de deelnemers een korte uitleg en instructie, ieder teamlid krijg een zwemvest aan, waarna de teams in de drakenboten mogen stappen. Daarna volgt tijdens het opvaren naar de start, over zo’n 100 meter, een duidelijke instructie op het water, in de drakenboot, waarbij meteen de praktijk geoefend wordt. Al snel zul je de slag te pakken krijgen!

Per heat doen vier drakenboten mee. Ieder team peddelt ten minste twee heats. De twee snelste teams per heat gaan door naar de halve finales. De vier snelste boten uit de halve finales varen uiteindelijk de finale.

Samenwerking

Bij de Drakenbootrace draait het om de samenwerking in het team. Tijdens de race tegen andere teams moeten de 8 peddelaars, de trommelaar en stuurman samen een flinke prestatie leveren: zorgen dat hun boot recht én snel naar de finish vaart, sneller dan de andere boten. Hoe beter de peddelaars erin slagen om volledig gelijktijdig te peddelen, des te eerder bereiken ze dat doel. Het tempo en ritme van het peddelen wordt bepaald door de voorste 2 peddelaars. De trommelaar slaat op het tempo van de voorste 2 peddelaars op de trom, de andere peddelaars moeten dit ritme volgen. Vooral het gelijktijdig insteken van de peddels is dus, naast kracht, bepalend voor de snelheid. Dat maakt het drakenbootvaren dan ook een echte teamsport!

De races worden gehouden voor het goede doel ‘Friends 4 Owen’. De finale winnen is de kers op de taart. Met z’n achten peddelen op de maat van de trommel en de boot op koers houden is puur plezier. Het parcours is overzichtelijk kort (circa 250 meter), de beproeving van anderhalve minuut per race is zwaar en lang genoeg om de competitie volop te beleven, kansen op winst te krijgen en weer kwijt te raken…!

Tips

  • De teamcaptains worden om 12.00u verwacht voor instructie.
  • Zorg voor een goede outfit, die desnoods nat mag worden.
  • In de Kalsbeek is een ruimte beschikbaar om je om te kleden. Er is geen gelegenheid om te douchen.
  • Wees op tijd en mis niets! De eerste race start om 13.00 uur.
  • Verzamel alvast jouw supporters en neem ze mee om jouw team naar de eindstreep te juichen!
  • De inschrijving is pas definitief na overmaking van de inschrijfkosten van € 270,- per team (9 leden).