Welkom
bij het Technasium in Gorinchem
WELKOM!!
Je bent geland op de site van het Fortes Technasium in Gorinchem. Hier kun je als (toekomstig) leerling, ouder(s) of stakeholder alles terugvinden over lopende en afgeronde projecten van ons Technasium. Ook ons laatste nieuws is hier te vinden.
Check ons promo filmpje bijvoorbeeld! Veel plezier.
Kick off opdracht Damen Shipyard én workshop programmeren AH2Tech
Dinsdag 10 november was het de beurt aan klas 2 om hun tweede project van dit schooljaar te starten. ‘s Morgens ontvingen wij Kasper van der El van Damen Shipyards in ons Technasium voor de kick off van de opdracht over autonoom varen. Een zeer actueel en innovatief vraagstuk waar de experts zich momenteel mee bezig houden. De jongens en meiden uit Technasium klas 2 gaan onderzoeken wat de mogelijkheden en kansen zijn van autonoom varen bij de verschillende soorten schepen die Damen maakt. Een belangrijke component in deze opdracht is de besturing van de prototypes die de leerlingen gaan maken. Om ze een stukje op weg te helpen, was er ‘s middags (na een smakelijke onderbreking, waarbij de kinderen zelf pannenkoeken bakten in onze mooie keuken) een workshop programmeren met microbits. De leerlingen waren zichtbaar enthousiast en kunnen hiermee verder aan de slag tijdens hun opdracht. We houden u op de hoogte!
AH1Tech eindpresentaties Ijsproject
Maandag 9 november heeft klas 1 hun 1e Technasium-opdracht afgerond. In opdracht van de heer Baks van IJs- en Spijssalon Baks uit Woudrichem, hebben de leerlingen gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe ijssmaken. Hierboven op de foto meet de heer Baks het suikergehalte van het oliebollen-ijs met de zgn. Brix-meter.
Tijdens het proces van ijs maken, hebben de leerlingen filmopnames gemaakt en deze bewerkt tot een mooi presentatiefilmpje. De vaardigheid van het ‘editen’ van de beelden, hebben de leerlingen geleerd bij het vak P&P. Het was een spannende middag met mooie uitkomsten voor de heer Baks. Hij ging méér dan tevreden naar huis.
AH4Tech kamp
In de eerste projectweek van dit jaar, van 14 tot en met 16 september, zijn we met groep AH4Tech op kamp geweest. AH4Tech is een combinatie-groep van 37 leerlingen waarvan een deel havo- en een deel vwo-niveau doet. Allemaal volgen zij het vak Onderzoek & Ontwerpen binnen de Technasium opleiding op het Fortes.
Met de overgang naar de bovenbouw hebben deze leerlingen gekozen voor een nieuw onderwijsconcept. Zij hebben een apart rooster met een beperkt aanbod van vaklessen en veel autonome leertijd. Tijdens deze autonome leertijd worden de leerlingen begeleid door coaches, die de leerlingen zowel individueel als groep begeleiden in hun leerweg richting het examen.
Omdat deze groep nauw met elkaar samenwerkt, is het essentieel dat ze elkaar goed leren kennen en een band opbouwen met hun coaches. Een kamp is daarom uitermate geschikt om een goede start te maken.
Kanoa is een prachtige kampomgeving aan het Veerse meer in Zeeland met een aanbod van uitdagende activiteiten en samenwerkingsopdrachten. De ideale plek voor ons Tech-kamp! De 1e avond hebben we met elkaar genoten van een kanotocht met prachtige zonsondergang. Daarna was er genoeg tijd voor kampvuur-verhalen en spelletjes. De volgende dag was er een divers aanbod van activiteiten, zoals vlotten bouwen, kano-polo, katapulten bouwen en het klimmen in een touwparcours boven het water. Tussendoor werd er uitgebreid de tijd genomen door de coaches om de leerlingen goed te leren kennen. Er waren individuele gesprekken waarin alles gezegd kon worden en we met elkaar de eerste stap gezet hebben richting een nauwe samenwerking.
Het was een waardevol kamp en we hebben enorm genoten van de activiteiten, het prachtige weer en de gezellige sfeer onder elkaar. We hebben er alle vertrouwen in dat we een mooi jaar tegemoet gaan;
Team Technasium
Terug op school!
Dinsdag 2 juni was het zover: we mochten na lange tijd weer naar school! Na even te moeten wennen aan de nieuwe 1,5 meter-indeling en de looproutes, hadden we al gauw onze weg weer gevonden in het Technasium. Klas 2 Tech trapte af. De klas werd in drieën gedeeld, waarbij elke groep een andere uitdaging aan mocht gaan: van het bouwen van een brug (die ook getest werd met gewichtjes!), het zo ver mogelijk schieten met zelfbedachte pijlen tot het werken met verschillende materialen waarbij het de bedoeling was dat je een bestaand (of niet bestaand) gebouw (na)maakte. Sommigen gingen daar helemaal in op, terwijl anderen na een kwartier al dachten klaar te zijn :-). De leerlingen die boven zaten gingen met de leerkracht met Scratch aan de slag, een soort programmeertaal. Maar vooral het elkaar in het echt weer even zien was belangrijk. Want we hadden elkaar toch best wel gemist.
AH1Tech
Dinsdag 10 maart was een Technasium projectdag voor klas 1. In het kader van het nieuwe vraagstuk in opdracht van de Nationale Politie over het inrichten van een veilige omgeving, zijn we op excursie geweest naar ‘Wolvenburg’, de voormalige gevangenis in Utrecht. De kinderen waren erg onder de indruk van de omgeving en de verhalen die onze gidsen ons konden vertellen. Ze mochten in een gewone cel kijken, maar ook in de isoleercel en in de lucht-kooi bij de isoleercel. Ze leerden waar de gedetineerden mochten recreëren en werken. Uit de vragen van de kinderen bleek dat ze het interessant vonden. Al met al een heel leerzaam en indrukwekkend bezoek en hopelijk een extra motivatie om op school je best te blijven doen ;-).
AH2Tech: projectweek
Vrijdag 31 januari zijn H2Tech en A2Tech naar de Tweede Maasvlakte en de TU Delft geweest. Het tweede project bij O&O staat voor hen in het teken van autonoom varen. In de Rotterdamse haven hebben ze een korte presentatie gehad over de gang van zaken in en rond de haven. Aansluitend hebben we een vaart door de haven gemaakt, waar we langs diverse containerschepen zijn gevaren. We hadden het geluk dat het grootste containerschip ter wereld, de MSC, in de Rotterdamse haven lag. Een immens schip met een grotere lengte dan de Eiffeltoren hoog is (bijna 400 m) en een capaciteit van ruim 19.000 containers. Op de TU Delft hebben de leerlingen een college gehad over autonoom varen en kregen we een rondleiding door het gebouw van maritieme techniek. Het was een lange dag, maar zeker inspirerend en het sloot perfect aan bij het huidige project.
Ruben van Wingerden en Connie Versluis, docenten O&O klas 2
AH1Tech: projectweek
Vrijdag 31 januari is klas 1Tech voor de projectdag Technasium naar Amsterdam geweest. Hier hebben de leerlingen zich in de ochtend verwonderd over de wereld om ons heen, tijdens een bezoek aan NEMO. Daarnaast hebben de leerlingen hier een workshop ontwerpen gevolgd. Ongetwijfeld hebben ze hier ideeën opgedaan voor de finishing touch, voor het vrijdag op te leveren, nieuwe inrichtingsplan voor de Dalemse dijk. En anders zeker voor een volgend project.
Na de lunch hebben we een stevige wandeling gemaakt naar het Museumplein waar leerlingen tegen de achtergrond van het Rijksmuseum een uur hebben geschaatst. Wat voor sommigen net zo verwonderend was, aangezien ze nog nooit geschaatst hadden. Het was een mooi gezicht.
Moe, maar voldaan zijn we aan het eind van de middag waar teruggekeerd naar het Fortes.
Dank nog aan de drie ouders die deze dag graag met ons mee wilden als begeleider.
Cindy Slinger & Ilona Niemantsverdriet
Workshop
Nemo
Schaatsen op Museumplein
AH3 Tech: projectweek
De projectweek van 27 t/m 31 januari stond voor klas H3tech en A3tech in het teken van duurzaamheid en de profielkeuze.
Op dinsdag zijn de leerlingen naar Eindhoven geweest. In de ochtend is er een bezoek gebracht aan de technische universiteit van Eindhoven, in de middag was er een interessante rondleiding in het gebied Strijp-S en een bezoek aan duurzame kost.
Op woensdag zijn we naar Rotterdam geweest. In de ochtend een bezoek aan het RDM in de haven van Rotterdam waar we een interessante rondleiding hebben gehad. Het waterstoflab, aqualab en de Skelex afdeling mochten niet ontbreken. Na aandachtig geluisterd te hebben, mocht er ook zelf gewerkt worden. In het Havenlab werd er geprogrammeerd en gebruik gemaakt van de Laser Cutter. Vervolgens werd het bezoek in Rotterdam voortgezet door met de watertaxi naar Blue City te gaan. Dit innovatieve en duurzame gebouw, wat gevestigd is in het voormalige Tropicana, bestaat uit jonge en succesvolle ondernemers die werken aan een circulaire wereld.
Na twee dagen actief op pad te zijn geweest, was er op donderdag de mogelijkheid om alle indrukken van de excursies te kunnen verwerken in het lopende project voor het bedrijf "Insects for all". De leerlingen zijn gezellig in de keuken bezig geweest om recepten uit te proberen, die in een lespakket gebruikt kunnen worden.
Philips
Strijp-S
Skelex
Tropicana
Verhuizing week 51!!
Volgende week is het zover: de laatste Technasium-lessen op het Omnia. Na de Kerstvakantie starten we de lessen in onze eigen, nieuwe ruimte. Hier alvast een klein voorproefje van hoe het er "ongeveer" uit gaat zien. Zoals jullie zien moet er nog heel wat werk verzet worden: van schoonmaken tot inrichten. We hebben er met zijn allen enorm veel zin in om van deze ruimte ons (tweede) thuis te gaan maken :-) .
Project 2 AH2 Tech: autonoom varen
Voor het tweede project van AH2 Tech dit schooljaar, waarbij de kinderen autonoom varende boten gaan ontwerpen, bezochten we dinsdag 10 december scheepsbouwconcern Damen Shipyards. Daar kregen we toelichting over wat de opdracht precies inhoudt en werden we vervolgens rondgeleid. Een erg interessante en uitdagende opdracht!
AH3 Tech eindpresentatie Prorail
Klas AH3tech is na de zomervakantie begonnen aan een project voor ProRail.
Ruim 8 weken zijn de leerlingen bezig geweest met onderzoek doen naar emplacements en een nieuw ontwerp hiervoor te bedenken. Een emplacement is een opslagplaats voor treinen, waar de treinen gerepareerd maar ook schoongemaakt dienen te worden. Na hard gewerkt te hebben, zijn er de meest mooie creaties en ontwerpen gepresenteerd.
AH4 Tech naar Shell
Voor de kick-off van de volgende O&O opdracht hebben we met Technasium klas 4 afgelopen donderdag 21 november een bezoek gebracht aan Shell Pernis. Met in het achterhoofd de vraagstelling: “Hoe houdt Shell de oude fabriek draaiende met inzet van moderne technologie?” luisteren we aandachtig naar een presentatie over het bedrijf, de werkwijze, ruwe olie, raffineren, co2 enzovoorts. We kregen uitleg over de vele fabrieken op het terrein, wat die allemaal doen en hoe dat zit met die kilometers pijpleidingen en installaties. Nadat we deze zaken ook van dichtbij hebben mogen bekijken was er een heerlijke, goed verzorgde lunch waarna we ons in verschillende groepjes middels brainstormsessies gaan voorbereiden op de presentaties. Immers, we mogen onze bevindingen, oplossingen over de vraagstelling presenteren aan een panel van medewerkers van Shell. Het is een heel mooie, leerzame dag geworden en voorzien van veel informatie gaan we, op onze weg naar beneden de trapleuningen goed vasthoudend, weer naar de bus en terug naar Gorinchem.
Technasium Fortes te gast in het Omnia
Inmiddels zijn we al weer zo'n zes weken bezig in het nieuwe schooljaar en hebben we onze draai aardig gevonden op het Omnia. We voelen ons daar erg welkom! De leerlingen weten de werkplaats daar ook al te vinden en gaan als vanouds aan de slag met de beschikbare materialen. Ondertussen vordert de bouw van de nieuwe Technasiumruimte gestaag en kunnen we niet wachten tot we er straks in kunnen.
AH 1 Tech: bezoek Geofort
Deze week zijn onze Technasium leerlingen van H1tech en A1tech begonnen aan hun eerste opdracht. GeoFort heeft de leerlingen gevraagd om proefjes te ontwikkelen die gaan over "geo" in de breedste zin van het woord. Tijdens de kick-off op het Fort hebben de leerlingen de opdrachtgever ondervraagd, een kijkje genomen op het Fort en ‘even’ een vulkaanuitbarsting gemaakt!! We zijn benieuwd wat voor spectaculairs onze leerlingen bedenken 😉
Cindy Slinger en Ilona Niemantsverdriet
Artcadia – de stad in 2080, project 1 AH2Tech
De klassen H2Tech en A2Tech starten dit schooljaar met het O&O project Artcadia, de stad in 2080. In deze landelijke competitie maken de leerlingen een ontwerp voor de fictieve stad Artcadia in het jaar 2080. Leerlingen kiezen uit één van de vier thema’s: water, milieu, gebouwen of mobiliteit. In hun ontwerp moet een innovatieve oplossing worden geboden voor een mogelijk toekomstig probleem. Deze week zijn de leerlingen ter inspiratie een dag naar Rotterdam geweest, waar ze een rondleiding hebben gehad door het recent vernieuwde Centraal Station met moderne architectuur. De lunch werd in de markthallen genuttigd. Om ook een indruk te krijgen van de oudere architectuur, kregen de leerlingen nog een rondleiding door het Huis Sonneveld. Dit is een huis dat in de jaren ’30 is gebouwd en zeer modern was voor die tijd. Het is volledig in de oorspronkelijke stijl bewaard gebleven. De leerlingen hebben al diverse creatieve ideeën met elkaar gedeeld, waar ze de komende weken verder aan zullen werken.
Nieuw schooljaar: bootcamp programma AH4 Tech
Een bijzondere opstart van het schooljaar 2019-2020 voor de pilotgroep AH4Tech. Een gemengde groep leerlingen die drie jaar geleden met elkaar de 1e Technasium klas vertegenwoordigden. Dit schooljaar starten deze 27 leerlingen met een nieuw onderwijsconcept, genaamd Tech 2.0: een concept waarbij de leerlingen 3 uur per dag een expertles hebben van vakdocenten van het Fortes en ‘s morgens en ‘s middags een blok autonome leertijd hebben, begeleid door coaches.
Woensdag 4 september zijn we van start gegaan met een bootcamp in het Lingebos: echt uitdagende fysieke opdrachten onder leiding van een sportcoach. De dagen daarna hebben de leerlingen verschillende workshops gevolgd van hun vakdocenten. Zo hebben ze uitleg gekregen over de werkwijze van office 365 en hebben zij kennisgemaakt met de eindtermen van verschillende examenvakken. Vrijdagmiddag sloten we af met een pittige fietstocht langs de Nieuwe Hollandse waterlinie, op poten gezet door docenten van aardrijkskunde.
Afgelopen maandagmiddag zijn we met de groep op de fiets gestapt richting Woudrichem voor een 2-daags ‘tech-kamp’. We waren te gast bij Watersportverening Woudrichem waar de leerlingen in tentjes overnacht hebben. Aldaar hebben de leerlingen een roei-clinic gekregen en uitleg over de techniek van het roeien. Dinsdagochtend zijn we op de fiets gestapt naar Golfpark Almkerk voor een uitgebreide golf-clinic, waar we heerlijk ontspannen op de ‘green’ geoefend hebben met ‘putten’, ‘swingen’ en het ‘afslaan’. Die middag was er voor iedere leerlingen ruim tijd ingepland voor een gesprek met zijn/haar coaches als beginpunt van de bijzondere samenwerking die we het komende schooljaar met elkaar aangaan. Na een geslaagde bingo-avond en een creepy horrorfilm, was het tijd om het licht uit te doen. Woensdagochtend waren de leerlingen vóór de regen weer thuis om even bij te komen en zich op te maken voor het échte schoolwerk dat waarmee we gisteren gestart zijn.
We houden u op de hoogte het komende jaar!
Coaches AH4Tech
Fortes Technasium prominent aanwezig tijdens GAME ON!!
Afgelopen dinsdag 4 en woensdag 5 juni was het weer zover... De 2-jaarlijkse techniekmanifestatie ‘Game On’ georganiseerd door School en Bedrijf, werd gehouden in de evenementenhal in Gorinchem. Leerlingen van groep 7 en 8 werden vanuit Gorinchem en omstreken met bussen aangevoerd om kennis te maken met alle facetten van techniek. Bedrijfsleven en scholen werkten met elkaar samen op diverse techniekpleinen waar de leerlingen van alles konden zien, beleven en doen.
Fortes Technasium vertegenwoordigde samen met Corbion en Vreugdenhil Dairy Foods het ‘innovatie-plein’. De basisschool-leerlingen konden hier vier verschillende proefjes doen; waterstof maken, een melk-proeverij, maak en test je eigen windmolen en het samenstellen van een bruisbal. Twee intensieve dagen waarbij zo’n 4000 kinderen de Game On bezocht hebben. Gelukkig konden wij onze leerlingen van AH3Tech inzetten om de verschillende proefjes de begeleiden. Met veel enthousiasme hebben zij hun taak opgepakt en veel jonge kinderen geïnspireerd.
Super bedankt AH3Tech!!
Bijenproject Technasium klas 2
To bee-or not to bee...
Technasium klas 2 is vorige week van start gegaan met hun laatste opdracht van dit schooljaar. De opdracht genaamd ‘To bee-or not to bee’ gaat over de zorgelijke bijenstand in Nederland in opdracht van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging. De leerlingen gaan zich verdiepen in de problematiek van de bijenstand om vervolgens met een uitgewerkt plan te komen om de bij te promoten, hoe de bijenstand het beste in kaart gebracht kan worden en welke mogelijkheden er zijn om de bijenstand in Nederland actief te vergroten.
Vorige week zijn we in twee groepen op de fiets gestapt naar Hoogblokland om de nodige informatie over bijen uit 1e hand te verkrijgen van Arnelle van Wijngaarden. Zij is imker en geeft cursussen aan beginners vanuit haar betrokkenheid bij de plaatselijke bijenhoudersvereniging.
Het weer was helaas wat koud, wat betekent dat de bijen niet erg actief zijn. Toch konden we voorzichtig een klein kijkje nemen in de verschillende bijenkasten.
Klas AH 1 Tech Ijsproject
Inmiddels is klas 1 begonnen met het maken van ijs. Zorgvuldig worden de verschillende ingrediënten afgewogen, om tot een goed mengsel te komen. Vervolgens gaat het mengsel een half uur in de ijs-machine en soms tot hun eigen verbazing ontstaat er heerlijk ijs. De groepjes moeten een thema-ijssmaak gaan bedenken, ijs gekoppeld aan bijvoorbeeld een feest(dag). De leukste ideeën komen al voorbij, we zijn erg benieuwd naar de uitkomsten!
Kick off Ijsproject Technasium klas 1
De klassen H1Tech en A1Tech zijn inmiddels alweer aan hun laatste project begonnen voor O&O. Na het ontwerpen van een coördinatenquiz voor Geofort waarin ze in de huid van een cartograaf moesten kruipen, het ontwerpen van een dijkversterking voor de
Dalemsedijk zoals civiele technici dat doen en ook nog even een zero footprint basiskamp voor defensie te hebben uitgedacht, gaan ze zich nu buigen over.......ijs. Onze brugklassers hebben van IJs- en Spijssalon Baks uit Woudrichem de opdracht gekregen een ijs soort te bedenken bij een zelf gekozen thema waarbij smaak en kleurbeleving centraal staan. Dinsdag 9 april was de kick-off in het stadje Woudrichem.
Met de pont zijn we naar de overkant gevaren waar de groep in 4 kleinere groepen verdeeld werd. Groep 1 startte met een "kijkje in de keuken" van de ijssalon en daarna moest er natuurlijk ook geproefd worden! Groep 2 beklom op dat moment de Woerkumse toren o.l.v. een gids. Groep 3 en 4 werkten aan een voor-opdracht van het vak Beeldende Vormgeving. Een opdracht die gekoppeld is aan de O&O opdracht.
Vervolgens rouleerden de groepjes. De komende weken gaan de leerlingen in onze eigen keuken aan de slag om hun ultieme thema-ijs te ontwikkelen. (En te proeven natuurlijk ;-))
Technasium Meesterproef 2019
22 maart was het zover voor onze examenkandidaten. De Meesterproef vond plaats, het afrondende examenproject van het Technasium. Dit wordt afgesloten met een presentatie van het eindproduct aan de opdrachtgever en een beoordelingscommissie, die verder bestaat uit expertbegeleider, de docent O&O, en een onafhankelijke docent met O&O ervaring. Dit is natuurlijk een superspannend moment: meer dan een half jaar intensief samenwerken, vallen, opstaan, verkeerde keuzes, creatieve ingevingen, onderzoek doen, successen bereiken... hoe krijg je dat over het voetlicht in ongeveer 20 à 25 minuten?
De middag begon met de Biodigester van Rutger en Matthijs uit H5. Doel van deze vergister is om een afvalneutraal huishouden dichterbij te brengen en biogas te produceren - waarmee de jongens ook daadwerkelijk een ei hebben
gebakken tijdens de presentatie. De opdrachtgever, Advanced Technologies Innovations, was erg onder de indruk en hoopt het product verder te kunnen verfijnen.
De volgende opdrachtgever, HTS Infra wist niet wat voor potentie de mobiele elektrische fietsvlonder had voordat Laurens, Jesse Jelle en Christos (H5) hem bedacht hadden. Het ontwerp was goed doordacht en onderbouwd, en kan rechtstreeks dienen als blauwdruk voor een prototype.
Om aandacht te trekken op ICT-beurzen zijn Xander en Wessel uit H5 voor Sultans of Java aan de slag gegaan met een autonome drone die zonder interventie opdrachten kan uitvoeren op een beursvloer. Dit project bleek niet zonder risico’s te zijn, maar was enorm leerzaam voor de technasiasten – die op het laatst nog een zware tegenvaller te verwerken kregen toen hun prototype zichzelf te enthousiast tegen het plafond van De Waan torpedeerde.
Rosalie, Marloes en Marijn hebben de Dalemsedijk onder handen genomen voor Welmers Burg Stedenbouw. Dit stuk van de Waaldijk moet, net als de rest van de Waaldijk, verhoogd, verbreed en versterkt worden om te blijven voldoen aan de eisen die er aan de veiligheid van het binnendijks gebied worden gesteld. De kandidaten hebben elk hun eigen expertise ingezet om tot een integraal advies te komen waarin het dijklichaam, de weg/het verkeer en aankleding incl het Ravelijn zijn opgenomen.
Tot slot was het de beurt aan Quentin, Mike en Colin uit A6. Zij hebben in opdracht van Werkplaats de Gruyter voor de gemeente Heusden een breed en diepgaand advies gegeven met betrekking tot de energietransitie en specifiek de rol die waterstof daarin kan spelen.
Bloed, zweet en tranen? Ja, in een aantal gevallen vrij letterlijk zelfs. Maar trots? Wij in elk geval wel – en zo te zien waren de kandidaten dat zelf ook! Heel goed gedaan! Dank aan alle opdrachtgevers, expertbegeleiders en betrokken docenten.
Maart 2019: A/H 2 Tech.
Klas A2/H2tech werkt aan een project voor restaurant Metropole in Gorinchem, waarvoor de leerlingen een biologische en duurzame groente-/kruidentuin dienen te bedenken.
In het kader van de duurzaamheid en het onderzoek naar verschillende soorten groenten zijn de leerlingen van klas 2 op maandag 11 maart naar Tomatoworld in Honselersdijk geweest.
Na een hartelijke ontvangst en korte presentatie zijn de leerlingen, verdeeld in twee groepen, rondgeleid. De eerste groep ging, gekleed in een witte jas, de kassen in waar de groeiende tomaten te zien waren. De tweede groep verdiepte zich in duurzaamheid. Hierna wisselden de groepen van plek.
Aan het einde mocht er uiteraard ook gesnoept worden van de 64 soorten tomaten en kregen alle leerlingen nog een kleine herinnering mee!
Maart 2019: A/H 1 Tech.
Dinsdag 12 maart is Technasium klas 1 naar het Nationaal Militair Museum in Soesterberg geweest. De leerlingen doen mee aan een landelijke techniekwedstrijd, de EurekaCup, waarbij ze in opdracht van defensie een ontwerp moeten maken voor een ‘zero foodprint basiskamp’ (zie ook artikel hieronder).
Om zich zo goed mogelijk in te leven in het werk van een militair, hebben zij een dilemmaspel gespeeld
onder leiding van een veteraan en zich door middel van een speurtocht verdiept in allerlei schiet- en verdedigingsmechanismen. Verder konden de 56 jonge technasiasten zich helemaal uitleven in het interactieve gedeelte van het Nationaal Militair Museum, ‘the Explore’.
Het was een leerzame dag waarbij leerlingen ongetwijfeld inspiratie hebben opgedaan voor een mooi ontwerp van hun basiskamp.
1-02-2019: kick-off klas A/H 1 Tech.
Vrijdag 1 februari hebben klas H1tech en A1tech de kick-off gehad van hun komende project "Het zero footprint basiskamp". De opdrachtgever is het ministerie van Defensie. De opdracht is onderdeel van een landelijke techniekwedstrijd, genaamd "Eurekacup". Op 16 mei is de landelijke finale gepland. Wij zullen onze beste teams afvaardigen zodat zij hun basiskamp aan de jury van de Eurekacup kunnen presenteren. De kick-off werd verzorgd door een oud-leerling van het Fortes, majoor Niels Roelen, die meerdere malen op missie is geweest bijvoorbeeld in Uruzgan. Het was een middag waarin hij vertelde over hoe een basiskamp eruit ziet, maar ook over hoe het is om in oorlogsgebied te moeten werken. Het was een bijzonder, soms aangrijpend verhaal. We hopen dat het de leerlingen geïnspireerd heeft om tot een innovatief ontwerp te komen van een basiskamp met "zero footprint". We houden u op de hoogte via de nieuwsbrief maar u kunt ook altijd informatie terugvinden op deze website!
Projectweek Technasium klas 3.
Eind januari stonden er maar liefst drie projectdagen gepland voor Technasium klas 3. We hebben met elkaar een vol, maar zeer afwisselend programma gedraaid. Op dinsdag 29 januari zijn we gestart met een nieuwe opdracht waar we de komende negen weken mee aan de slag gaan. We gaan ‘Van Gas Los’ in samenwerking met B4 techniek en Otib, het opleidings- en ontwikkelingsinstituut van de installatiebranche. B4 verzorgd onder andere de inrichting en aansluitingen in laboratoria op scholen en daagt onze leerlingen uit om met een nieuw en gas-loos concept aan te komen.
Op woensdag zijn we afgereisd naar Rotterdam. ’s Morgens een rondleiding over de RDM-campus verzorgd door de Hoge School Rotterdam. RDM Rotterdam is dé plek voor innovatie in de haven; hier krijgt de maakindustrie van de toekomst vorm. Waar vroeger beroemde schepen als het stoomschip Rotterdam werden gebouwd, biedt de voormalige werf van de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM) nu plaats aan bedrijven, onderwijs en onderzoek. Vervolgens zijn we met de waterbus de Maas overgestoken naar een, voor sommigen, ietwat uitdagende ervaring bij de Euromast. ’s Middags werden we rondgeleid door de krochten van de Maastunnel die op dit moment gerenoveerd wordt. De oudste afgezonken tunnel in Nederland die in 2012 tot Rijksmonument werd benoemd. Zeer indrukwekkend om te zien hoe alles weer met de grootste zorg in ere hersteld wordt.
Donderdag 31 januari stond in het teken van cultuur en scholing. In de ochtend hebben we het culturele en innovatieve Strijp-S bezocht; het voormalig Philips-terrein. Aansluitend was er een boeiende excursie bij het bedrijf ‘duurzame kost’ dat op Strijp-S gevestigd is. Daar kweken ze onder andere sla-plantjes op water dat voedingsstoffen bevat, bestaande uit de afvalstoffen van vissen. Héél interessant! In de middag bezochten we de TU Eindhoven; wellicht één van de vervolgopleidingen waar de Technasium leerlingen terecht gaan komen. Prof.dr.ir. Marcel Breeuwer gaf onze leerlingen een lezing over Medische Beeldanalyse. Een inspirerend verhaal over de toekomstige mogelijkheden van onder andere MRI en röntgen. Ter afsluiting hebben we nog een rondje over het terrein van de TU/e gelopen met twee studenten van de faculteit scheikunde. Zoals gezegd: een enerverende en boeiende week ;-)
Eindpresentaties Technasium klas 2.
Eind januari hebben de leerlingen uit Technasium klas 2 het Technasium project ‘Autonoom varen’ afgerond in opdracht van Damen Shipyards. Damen maakt onder andere sleepboten, jachten en vrachtschepen en is zeer benieuwd naar de toepasbaarheid en haalbaarheid van autonoom varen bij deze verschillende schepen. De teams zijn met dit uitdagende vraagstuk aan de slag gegaan.
Wat houdt autonoom varen precies in? Kunnen we iets leren van bestuurbare drones en de betreffende ontwikkelingen in de auto-industrie? Er is veel onderzoek gedaan door de leerlingen.
Daarnaast vroeg de opdrachtgever om een nieuw vormgegeven boot die mogelijk autonoom kon varen. Met name het aansturen van de boot is een enorme klus. De leerlingen hebben met Arduino boards en sensoren gewerkt. Bij de één lukte het beter dan bij de ander, maar verschillende teams hebben enorm goede resultaten geboekt. Echt super knap!
Voor de eindpresentaties hebben we een zwembadje vol laten lopen in het lokaal zodat we de boten konden testen en beoordelen. Het was een uitdagende en zeer actuele opdracht, met mooie uitkomsten voor opdrachtgever Damen. We zijn met elkaar weer een stapje dichterbij gekomen ;-)
11-12-2018: Op stap met de dijkbeheerder.
Vorige week dinsdag gingen de kinderen van A/H 1 Tech op stap met de heer Van Straten, dijkbeheerder van Waterschap Rivierenland. Zij konden aan hem vragen stellen over hun opdracht met betrekking tot de dijkverhoging en -verbreding en ter plekke kijken waar het nu precies over gaat.
30-11-2018: Klas 1 met de handen in de klei!
In opdracht van Waterschap Rivierenland zijn onze leerlingen uit klas 1 aan het onderzoeken hoe de komende dijkverhoging en verbreding van de Dalemsedijk zo goed mogelijk ingepast kan worden in de omgeving.
Hiervoor staan zij de komende weken letterlijk met de handen in de klei! Met behulp van verschillende materialen bouwen zij een dijk na, om te testen wat werkt en wat niet.
27-11-2018: Nieuwe projecten!
De nieuwe periode is inmiddels in volle gang. Klassen 1 t/m 4 zijn daarom allemaal aan een nieuw project begonnen. Zo is klas 2 in opdracht van Damen Shipyards begonnen aan de uitdaging om nieuwe schepen te ontwikkelen die autonoom kunnen varen. Deze Tesla's op het water zijn de nieuwe toekomst. Ook een inspirerende uitstap naar de TU-Delft kon daarom niet uitblijven, met onder andere een bezoek aan het golfslagbad waar nieuwe boten uitvoerig getest kunnen worden. Benieuwd naar andere projecten? Je ziet ze hier.
Stakeholdersevent 10-10-2018
"Wat u hier ziet... is een radiotelescoop." Woensdag 10-10-18 was de gymzaal het toneel van de aftrap van het eerste Fortes Technasium stakeholdersevent. Onze oud-leerlingen Eduard Mol, Youri Ariaans en Stef Houweling reden vanuit de rook en begeleid door laser-licht en spacy geluiden hun radiotelescoop de schijnwerpers in, om zo het startschot te geven voor het event.
Vervolgens werd in theater De Waan met elkaar gesproken over de plannen, de toekomst en de reden waarvoor we dit doen: de leerlingen. Aan tafel niet de minste gasten: Robert Hekkenberg, onderwijsdirecteur van Maritieme techniek aan de TU Delft, Karin van Looij, regiomanager ProRail en directeur Technasium Ria Sluiter. Maar laten we vooral niet onze eigen technasiast Mike Schaap (A6) uitvlakken! Dit alles onder leidning van Marieke van den Berg (directeur Omnia en Pro) en Vincent Everts, techvlogger en trendwatcher.
Ook alle techniek werd door technasiasten verzorgd. De hapjes van die avond waren door leerlingen gemaakt... met insecten. Alles liep op rolletjes: we zijn trots op onze leerlingen! Kort en goed: het was een geweldig event!
26-6-2018: Nieuwe site!
We zijn trots om te melden dat het Fortes Technasium een nieuwe website heeft.