RobÈtica

Aprenent Robòtica per ajudar

Introducció

Els avenços de la tecnologia moderna

Li van preguntar al Mestre la seva opinió sobre els avenços de la tecnologia moderna. I aquesta fou la seva resposta:

Un professor força distret arribava tard a donar la seva classe. Va entrar dins un taxi i va cridar: «Ràpid! A tota velocitat!»

Mentre el taxista complia l'ordre, el professor es va adonar que no li havia dit a on havia d'anar. De forma que va tornar a cridar-li: «Sap vostè on vull anar?»

«No, senyor», va dir el taxista, «però condueixo el més ràpid que puc».

Un minut per a l'absurd - Tony de Mello

Què és la RobÈtica?

"L'educació del futur ha d'empoderar els nens per millorar el món" va dir Marc Prensky en el Seminari Internacional d'Educació Integral (SIEI- Març 2017). En el col·legi Mare de Déu dels Àngels (Missioneres de Natzaret) ja s'està implantant l'educació del futur, i la RobÈtica és un molt bon exemple.

A partir del curs 2014-2015 tots els alumnes des de 2º de Primària fins a 4º de l'ESO del col·legi Mare de Déu dels Àngels, fan una hora a la setmana de Robòtica com a assignatura curricular. A més, dos dels pilars bàsics del col·legi són l'Ètica i els projectes d'Aprenentatge-Servei.

Doncs bé, i en línia amb aquests pilars, el col·legi considera que tan important és que els alumnes aprenguin robòtica com que aprenguin a utilitzar aquests coneixements per millorar el món. Això ha provocat que l'assignatura de Robòtica hagi anat evolucionant al llarg dels seus tres primers anys d'implantació fins a transformar-se definitivament en l'assignatura de RobÈtica.

Robòtica + Ètica = RobÈtica

Per aquest motiu, i a partir del curs 2017-2018, els alumnes de Mare de Déu dels Àngels ja no fan Robòtica, ara tots fan RobÈtica:

"La RobÈtica és aprendre Robòtica per dissenyar, construir i programar robots que ajudin a les persones, als animals o a la naturalesa, i per utilitzar-los amb responsabilitat i sentit comú"

Vicenç Casas Sagarra - Professor de RobÈtica a MDÀngels

Sobre aquesta web

Aquesta web pretén ser un viatge visual a través dels projectes, activitats i treballs de recerca realitzats a l'assignatura de Robòtica des del curs 14-15 i que, pel seu enfocament ètic i d'aprenentatge-servei, han ajudat (i ajuden) a consolidar la nova assignatura de RobÈtica.

Vicenç Casas Sagarra

Enginyer electrònic - Tècnic en Intervencions Assistides amb Gossos

Professor de RobÈtica a Mare de Déu dels Àngels

e-mail: vicenc.casas@mdangels.org

Twitter: @vicencasas

Linkedin: Vicenç Casas Sagarra