NYÁRITÁBOR

AZ MCSSZ-BEN

MIÉRT KÉRJEK ENGEDÉLYT?

7 pontban szedtük össze miért is érdemes táborozási engedélyt kérned a Szövetségtől.

1) Közösségi érv

A cserkészmozgalom kiemelt erőforrása, hogy a nagy autonómiával rendelkező helyi egységek, a csapatok, közös célok mentén nagyon hatékonyan tudnak együttműködni. Ilyen a VK, a Szövetség, ami hatékonyan tudja ellátni a közös képviseletet, továbbá eseti projektek, mint pl. a Jamboree. Ha minden egység betartja ennek a közösségnek a szabályait, alapelveit, akkor biztosítható a minőség és az egymást segítő hatás. Ha valaki beadja az engedélyt és a szabályok szerint táborozik, akkor bízhatunk benne, hogy a következő évben a táborhely tulajdonosa vagy a hatóság ismerve a cserkészek megbízhatóságát, szívesen odaadja a táborhelyet újra egy teljesen másik csapatnak is.

2) Védelem érv

Ez az első érv fordított változata. A Szövetség védelmet, segítséget (jogi, képviseleti) tud biztosítani szükség esetén azoknak, akik a Szövetség szabályai szerint táboroznak. A cserkész brand, védjegy és a cserkészmódszer fölötti őrködés a közös képviselőnk, a szövetség feladata. Elvárható, hogy mindannyiunk érdekében vigyázzon arra, hogy mindenki betartsa a szabályokat, hogy ne legyen gond. Legyen szó VK-ról, vagy táborozásról. Bárki, aki ezekkel szembemegy és nem teljesíti a kötelezettségeit, a közös üggyel megy szembe. Mindenki, aki betartja a szabályokat, a közös ügyet segíti.

3) Minimum érv

A táborozási engedélyhez olyan dolgokat kell benyújtani, amiket mindenképpen meg kell csinálni. Vagy azért mert alapvető, pl.: hogy kikeresem a helyi orvos elérhetőségét, vagy a vízvételi helyet, vagy azért mert törvényileg kötelező: pl.: ÁNTSZ-bejelentés. Alapvetően tehát az engedély beadása nem jelent plusz terhet, hiszen ezeket a dolgokat amúgy is meg kell csinálni, sőt, szerintünk ha valaki időben elkezdi, akkor segítséget nyújt az ECSET, hogy mire kell még gondolni.

4) Biztonság érv

Kicsit hasonló az előzőhöz. Ha minden, az engedélykérésben lévő feltételt teljesítesz, bízhatsz benne, hogy biztonságos, élvezetes tábort tudsz tartani, ahol kisebb a valószínűsége az egészségügyi vagy más jellegű problémának.

5) Biztonsági érv 2

Ha a Szövetség tud arról, hogy hol táboroznak cserkészcsapatok, bármilyen vészhelyzet alapján hatékonyan tudja tájékoztatni a hatóságokat. Többször volt rá példa, hogy extrém időjárás miatt keresték a Szövetséget és kérdezték, hogy egy adott területen van-e tábor. Az iroda meg tudta adni az adott tpk. elérhetőségét és a hatóságok tudtak segíteni, ha kellett. Sokszor az állami hatóságok közötti információcsere nem megy gördülékenyen, ha viszont mi tudjuk, hogy hol táboroznak a cserkészek, tudunk segíteni.

6) Erőforrások érv

A mozgalom taglétszáma növekszik és a táborhelyek megszerzése sem egyszerű sok esetben. Ezért különösen fontos, hogy a meglévő, bejáratott helyeket okosan osszuk be. Ha a cserkészcsapatok az ecset-ben jelzik, hogy hol táboroznak az adott évben, az segít a többi csapatnak megtalálni az adott időszakban még szabad táborhelyet. Ha a csapatok jelzik, hogy hol táboroztak, akkor azt a helyet a következő évben egy másik csapat használhatja és viszont. A közös adatbázis így válik közös erőforrássá. A korábbi engedélyek alapján pedig lehetőség van néhány alapadat, vélemény, elérhetőség megosztására. "Számomra pl.: nagy segítség volt a csapattáborhely keresésénél, hogy tudtam, melyik csapatok táboroztak ott. A csapatok fényképalbumaiban meg tudtam nézni, hogy alapvetően hogy néz ki az adott hely, és csak azokat kellett személyesen megnézni, amik tetszettek."

7) Cserkész érv

Cserkészként a törvényünk és a fogadalmunk arra hív minket, hogy saját érdekünket olykor a háttérbe szorítva a közös érdekért, előrébb juthatunk. Ezt tanítjuk már a kiscserkészeinknek is és az egész mozgalmunk fő célja, hogy felelős, jó állampolgárokat neveljünk. Érdemes ezt felnőttként is komolyan venni, ha komolyan akarjuk venni magunkat.

Köszönjük, hogy segítesz nekünk és bejelented a táborod és köszi azoknak akik már ezt megtették a Szövetségből. :)