Leuk x 2 = leuk voor lesgever & kind; doe je mee? 

Opening
Stel je voor: Jij hebt een idee voor een leukere zwemles en jij kan meer dan 26.000 mensen bereiken. Hoe fantastisch zou dat zijn?

Introductie
Het delen van kennis en de bijkomende euforie kunnen jou ook overkomen! Net zoals het  Pim van Hal en Tim Zuiderwijk overkwam. Zij hebben een filmpje gemaakt  van een kind dat over een grote bal heen duikt en de kopsprong aan het leren is. Met een filmpje van slechts een paar seconden had deze oefening op LinkedIn meer dan 26:000 views. 

Speels leren zwemmen
Het speels leren zwemmen stimuleer ik in elke vezel. Lesgevers voeren het al vaak succesvol uit. Bij een aantal onderdelen wordt dit als lastiger ervaren. Zoals de  kopsprong. Of is het geen lastig onderdeel? Natuurlijk is het een lastig onderdeel, maar met een andere denkwijze leidt het wel tot speelsere & leerzamere lessen. 

Het duikzeil met het onderwaterzwemmen wordt vaak als een moeilijk, lastig onderdeel gezien. De meest voorkomende oorzaak voor stagnatie bij het duikzeil is dat er niet in iedere fase aandacht aan geven is. Dit zie je terug wanneer (te vaak) de eindvorm (en norm) van het afzwemmen geoefend wordt.  

Als je in iedere fase van het leerproces logische (lees: kleine)  stappen maakt met toffe oefeningen voor kinderen, leren kinderen graag en snel. Het leren gaat bijna vanzelf als de oefening gaaf  en “nét haalbaar” is voor een kind. Dat maakt de duikoefening met de grote bal zo waardevol. Het duiken over een grote bal kan voor een aantal kinderen die ultieme oefening zijn! Natuurlijk niet voor ieder kind. Zodra een kind een mogelijkheid heeft tot kiezen, komt dit aspect heus wel op z’n pootjes terecht.

Het is gaaf te zien dat zoveel lesgevers geïnspireerd raken. Je hoeft als lesgever niet zelf het wiel opnieuw uit te vinden. Wel belangrijk is om “het wiel” te gebruiken op een manier die bij jou past. Zelf uitproberen en daarna delen. Daar kom je met elkaar verder mee.

Het middel maakt mij helemaal niets uit. Het gaat mij om het doel. Het doel bij de duikoefening met de grote bal is om kinderen leren duiken. Maar waarom vind ik deze oefening zo goed?  Kinderen vinden die grote bal zo interessant dat zij het doel van de lesgever, het leren duiken, amper doorhebben! 

De interesse is groot voor zwemlessen waarin kinderen zelf ervaren welke mogelijkheden zij hebben om zich te redden in het water. Waar gekeken wordt naar het opbouwen van het zelfvertrouwen van kinderen met uitdagende & uitnodigende oefenstof. Kinderen zijn nieuwsgierig naar leuke, doelgerichte oefenstof. Kinderen hebben echt wel door of dat wat ze aan het doen zijn ergens toe gaat leiden. Conclusie: mochten kinderen niet doorhebben wat jouw doel is als lesgever, dan zijn ze spelenderwijs aan het leren. Top! Herkennen kinderen het doel wel? Dan bespreek je het doel, maak je ze hier deelgenoot van. Misschien wek je hun nieuwsgierig zelfs nog verder op en vertel jij wat de volgende stap is aan dat kind. 

Van Oss tot Alkmaar en van Amsterdam tot aan Boston heb ik reacties ontvangen. Diverse lesgevers zijn het zelf gaan uitproberen. Ze zijn enthousiast over het op speelse wijze leren zwemmen en zeker over spelenderwijs leren duiken. Dat zouden echt meer zwembaden moeten doen, werd er gezegd in de reacties. De opmerking raakte mij, omdat ik hier direct het belang van in zag. 

Veranderingen worden verankerd als ze structureel worden. Mijn idee is om dit structureel te organiseren. Beeldmateriaal delen met jouw idee over op speelse wijze leren zwemmen. Elkaar inspireren, informeren en aanzetten tot leukere & veiligere zwemlessen.  Wie wil hier nou geen deel van uitmaken?

Om te kunnen delen is het fijn om te geven & ontvangen. Dan kan ik niet achterblijven. Daarom heb ik vanwege hun enthousiasme, het Sportfondsenbad Voorschoten, het Golfbad Oss en het BijlmerSportcentrum, als cadeautje de nieuwste Zwemstuurkaart met bal & duik opgestuurd.

Als extra stimulans stel ik voor het leukste beeldmateriaal een set mini zwemstuurkaarten  beschikbaar. Vanaf nu zal de 1e maandag op LinkedIn in het teken staan van Leuk x 2 = leuk voor lesgever & kind. Doe jij mee?!

Leuk x 2 = leuk voor lesgever & kind. Deel jij ook?