Sayı 7 : Mart - Nisan 2023
FRANKOFONİ BAHARI
Frankofoni her şeyden önce ortak bir dil olarak Fransızcayı paylaşan insanlarla ilgilidir. Observatoire de la langue française'in 2018 yılında yayınladığı son rapor, beş kıtaya yayılmış 321 milyon frankofon olduğunu tahmin etmektedir. Frankofon dünya, Fransızcanın yönetim, iş ve medya dili olarak tek başına ya da başka bir yerel "ortak" dille birlikte konuşulduğu tüm ülke ve bölgeleri kapsamaktadır. Bu, 16.3 milyon km2 'lik geniş bir alana tekabül etmektedir. Tüm Avrupa Birliği'nin neredeyse dört katı, metropol Fransa'nın ise 29.6 katı büyüklüğündedir. Büyüklüğü nedeniyle, Fransızca konuşulan bölge farklı zaman dilimlerinden oluşmaktadır ve yeryüzünde var olan tüm iklimler gözlemlenebilir. Fransızcanın konuşulmaduğu bu nüfus topluluğu, ortak bir dili, tarihi ve ilgi alanlarını paylaşan halkları, kültürleri ve gelenekleri bir araya getirmektedir. Dünyanın diğer tüm dil topluluklarının oluşumu ve genişlemesine çok benzeyen bu tarih, her ne kadar olumlu ya da olumsuz yönleri olsa da, ana sonucunu asla gözden kaçırmadan sürdürülmelidir: tüm bu halkların ait olduğu büyük bir Frankofon ailesinin önemi yadsınamaz.
Frankofoni aynı zamanda Fransız dilini teşvik etmek ve Uluslararası Frankofoni Örgütü'ne (OIF) üye 88 Devlet ve hükümet arasında siyasi, ekonomik, kültürel ve eğitim alanında işbirliğini hayata geçirmek için kurumsal bir mekanizmadır. Bu mekanizma 1997 yılında kabul edilen Frankofoni Tüzüğü'nde belirtilmiştir: en yüksek mercii ise Frankofoni Zirvesi'dir.
Frankofoninin misyonları:
Fransız dilini, kültürel ve dilsel çeşitliliği teşvik etmek,
barış, demokrasi ve insan haklarını teşvik etmek,
eğitim, öğretim, yüksek öğrenim ve araştırmayı desteklemek,
sürdürülebilir kalkınma için ekonomik işbirliğini geliştirilmek.
"Frankofon dünya... sınırları olmayan geniş bir ülkedir. Diğer bir deyişle, Fransız dilinin ülkesidir. İçsel bir ülkedir. Her birinizin içinde yaşadığı görünmez sınırları olan, ruhani, zihinsel ve etik değerlere önem veren bir ülkedir. (Gilles Vigneault, şair ve yazar).
Anaokulunda Frankofoni
Frankofoni bir kez daha anaokulunun gündemindeydi! Fransız Dili ve Frankofoni Haftasını zenginleştirmek için velilerden Fransızca konuşulan ülkeleri, kültürel zenginliklerini ve tarihlerini sunmaları istendi.
Veliler ayrıca kitaplar okudular. Bu vesileyle onlara bir kez daha teşekkür ediyoruz! Çocuklar bu etkinliklerden gerçekten keyif aldılar. Fransızca konuşulan birçok ülkeyi de keşfetmek için iyi bir fırsattı: Belçika, Fransa, Fas, Senegal ve diğerleri...
Haftanın öne çıkan bir diğer güzelliği de sunulan atıştırmalıklardı: kruvasan, waffle, baget, peynir... Frankofon ülkelerin mutfaklarını keşfetmek ve Fransız lezzetlerini pişirmek için eşsiz bir fırsattı.
Öğrenciler sınıfta Fransız dili ve 2023 yılı « Dis-moi dix mots à tous les temps » yarışması için seçilen10 kelimeyle ilgili etkinlikler yaptılar.
İlkokulda Frankofoni
Fransız Dili ve Frankofoni Haftası kapsamında, LCDG Ankara kütüphanesinde sergi düzenlendi. Ayrıca Fransızca konuşulan ülkelerle ilgili sunum oturumları düzenlendi, hikâyeler anlatıldı, oyunlar oynandı ve Afrika vokal ve enstrümantal müziği keşfedildi!
Yine Fransız Dili ve Frankofoni Haftası kapsamında, ilkokul sınıfları deyimleri keşfettiler. Bazı deyimlerin kökenini birlikte araştırarak, notlar aldılar. Daha sonra her öğrenci kendisine atfedilen deyimin anlamı üzerine tahminlerde bulundu. Farklı yorumları keşfetmek çok eğlenceliydi! Daha sonra, bütün öğrenciler beğendikleri bir deyimi çizdiler.
Çeyrek Saatlik Okuma Etkinliği
Ulusal Kitap Merkezi'nin (CNL) çağrısı üzerine, 10 Mart günü saat 10'da Ankara'daki Charles de Gaulle Fransız Lisesi öğrencileri ve öğretmenleri eşzamanlı bir okuma etkinliğine katılmak üzere harekete geçtiler. Daha doğrusu, herkes sessizce kitap okudu!
Bu etkinlik Fransızca konuşan tüm bireylere açık! 10 Mart'ta, kitap kurtları on beş dakika boyunca kendi seçtikleri bir kitabı okumak üzere etkinliklerine ara vermeye davet edildi. Öğrencileri, hem okul içinde hem de dışında okumaya teşvik etmek, eğitim kurumlarının en önemli misyonlarından biridir. Sınıfta incelenen eserlerin okunmasının ve incelenmesinin yanı sıra, öğrencinin özgürce seçtiği eserlerin okunmasına okul zamanında yer verilmeli ve bu tatillerde de teşvik edilmelidir. Kitap seçme özgürlüğünün tanınması, kitabın sahiplenilmesini kolaylaştırır ve kitapla olan ilişki kurmayaı teşvik eder. Romanlar, belgeseller, çizgi romanlar, öğrencinin keşfetme arzusunun körükleyebilir. Okul ortamını sakinleştirmenin yanı sıra, bu kolektif sessizlik molası öğrencileri konsantre olmaya ve kendilerini okumaya vermeye teşvik eder. 15 dakika bittiğinde bile, yazarın dünyası öğrenciye eşlik etmeye devam edecektir...
Harika bir pedagojik araç olarak Web radyo !
Medya ve Bilgi Eğitimi (MIE) çerçevesinde Fransız okullarında bir web radyo sisteminin uygulandığını mutlaka duymuşsunuzdur. Ancak öğrenciler ve meslektaşlarınızla birlikte bir web radyosu projesi sırasında etkinleştirilebilecek tüm pedagojik kazanımları biliyor musunuz? İşte sizi bir web radyosunun ilkokuldan itibaren erişilebilen ve tüm öğrenciler motive edecek ideal bir araç olduğuna ikna edecek 6 neden.:
Yazılı ifade üzerinde çalışmak: Öğrenciler tarafından spontane sözlü ifade olarak algılanan "radyo" formatı, yazmayı da teşvik eder. Öğrenciler program sırasında sunacakları metinleri hazırlarken kelime dağarcıklarını zenginleştirecek, üsluplarına dikkat edecek, vb.
Sözlü ifade üzerinde çalışmak: Radyoda konuşmak, bir kişiyle yüz yüze konuşmaktan farklıdır. Öğrenciler bir metni sözlü kullanım için nasıl uyarlayacaklarını, seslerini nasıl ayarlayacaklarını, tonlamayı nasıl yöneteceklerini ve dinleyicileriyle nasıl etkileşim içerisinde olacaklarını vb. öğreneceklerdir.
Telif hakkı konusunda farkındalık yaratmak: öğrenciler her şeyi yayınlamanın mümkün olmadığını anlayacaklar; bu da sosyal ağların yoğun kullanıldığı bu çağda çok önemlidir.
Onları iletişim teknolojileriyle tanıştırmak: web radyosunu kurarak, öğrenciler ekipmanı, stüdyo kurma ve canlı koşullar altında kayıt yapma ile ilgili belirli teknik adımları keşfedeceklerdir.
Tüm öğrencileri dahil etmek: onları motive etmek her zaman kolay değildir. Bu araç, onları projenin farklı aşamalarına dahil etmemizi sağlıyor: çeşitli konularda ve yeteneklerine göre uyarlanmış formatlarda birlikte yazmalarını sağlamak, teknik hazırlık konusunda onları özerk bir şekilde harekete geçirmek, üretecekleri podcast için programın koordinasyonundan sorumlu kılmak. Tüm öğrenciler çeşitli radyo meslekleri aracılığıyla kendilerini ifade edebileceklerdir.
Tüm öğrencilerin kendi hızlarında ilerlemelerini sağlamak: yazılı ifade, sözlü ifade vb. alanlardaki başlangıç becerileri ne olursa olsun, öğrencilerin hepsi bu birleştirici projede ilerleyecektir.
CM2A sınıfının hazırlamış olduğu yeni kayıt için tıklayınız
Programda: deprem hakkında bir bölüm, iki öğrenci tarafından okunan Jules Supervielle'in bir şiiri. Ayrıca bir öğrencimizden piyanoda "Für Elise"yi dinleyebileceksiniz. CM2A sınıfının tüm katılımcılarına teşekkür eder, iyi dinlemeler dileriz!
Diapason 2023 : Concours de la chanson francophone
Frankofoni'yi kutlamak amacıyla okulumuzda, tüm ilkokul ve ortaokul sınıfları için bir Frankofon şarkı yarışması düzenlendi. Finale kalan 11 yarışmacı izleyicilerin keyifli vakit geçirmelerini sağladı. Jüri genç sanatçılarımız arasında seçim yapmakta oldukça zorlandı!
İlkokul kategorisinde Başak HELVACIOĞLU, "L'Hymne de la Vie ou Tendresse" (Bourvil) ve "Se Mélanger" (M. Pokora) şarkılarını cesurca yorumlayarak birincilik ödülünü kazandı.
Ortaokul kategorisinde ise Deniz ÜNAL "La vie en Rose" (E. Piaf) ve "Je veux" (Zaz) ile birincilik ödülünü kazandı.
Böylesine keyifli bir etkinliği mümkün kılan herkese teşekkür eder, tüm öğrencilerimizi tebrik ederiz!
"Hack ton futur" - Istanbul
Teknolojinin geleceği fikirleri olan gençlere ait!
Notre équipe EcoEmissionsX composée de Ece Nur ECER, Eren Batu ECER, Kaan KONAN et Selim ERKEL a été qualifiée pour la finale de la compétition Hack ton futur. Cette compétition organisée par la French Tech d’Istanbul et l’institut français d’Istanbul, est un concours d’idées innovantes pour proposer une solution aux problématiques relatives à l’environnement.
Il propose aux écoles et lycées, français ou bilingues de Turquie, de la 4ème à la première, un cadre d’expression afin de faire émerger des idées et solutions pour contribuer à une économie durable et à la préservation de nos ressources.
Au total, 9 lycées francophones (incluant les 2 lycées du réseau de l’AEFE) ont participé au concours, dans 3 villes de Turquie : Istanbul, Izmir, et Ankara, un total d'une vingtaine d’équipes !
Le périmètre de la compétition recouvre aussi bien des projets de sensibilisation pédagogique, de gestes et de consommation éco-responsables, que des projets d’économie circulaire limitant le gaspillage des ressources et l’impact environnemental, ou des projets liés à l’alimentation ou la santé. Il est à la croisée de multiples disciplines.
L'équipe du LCDG Ankara a présenté leur idée de conception d’une application qui mesure les empreintes carbones et encourage les gens à la réduire.
La cérémonie de remise des certificats a eu lieu au palais de France avec la présence de l’Ambassadeur de France en Turquie, M. Hervé Magro, le Consul de France à Istanbul, M. Olivier Gouvin et des entrepreneurs français en Turquie.
Ece Nur ECER, Eren Batu ECER, Kaan KONAN ve Selim ERKEL'den oluşan EcoEmissionsX takımımız "Hack your futur" yarışmasının finaline katılmaya hak kazandı. French Tech of Istanbul ve İstanbul Fransız Enstitüsü tarafından düzenlenen bu yarışma, çevre sorunlarına çözüm önerileri getiren yenilikçi fikirlerin yarışmasıdır.
Bu yarışma, Türkiye'deki Fransızca veya iki dilli okullara, ortaokul 4ème sınıfından 1ère sınıfına kadar, sürdürülebilir bir ekonomiye ve kaynaklarımızın korunmasına katkıda bulunacak fikir ve çözümleri ortaya çıkarmak için bir ifade çerçevesi sunmaktadır.
Toplamda 9 Frankofon okul (AEFE ağının 2 lisesi de dahil olmak üzere) Türkiye'nin 3 şehrinde yarışmaya katıldı: İstanbul, İzmir ve Ankara. Bu da toplamda yaklaşık yirmi takım demek!
Yarışmanın kapsamı, eğitim bilinci projeleri, çevreye duyarlı eylemler ve tüketimin yanı sıra kaynak israfını ve çevresel etkiyi sınırlayan döngüsel ekonomi, gıda veya sağlıkla ilgili projeleri kapsamaktadır. Bu yarışma, birden fazla disiplinin kesişme noktasıdır aynı zamanda
LCDG Ankara ekibi, karbon ayak izini ölçen ve insanları bunu azaltmaya teşvik eden bir uygulama tasarlama fikrini sundu.
Ödül töreni, Fransa'nın Türkiye Büyükelçisi Sayın Hervé Magro, Fransa'nın İstanbul Konsolosu Sayın Olivier Gauvin ve Türkiye'deki Fransız girişimcilerin katılımıyla İstanbu'daki Fransız Sararyı'nda gerçekleşti.
DÜNYA ÇAPINDAKİ FRANSIZ LİSELERİ ORKESTRASI (OLFM)
Dünya Çapındaki Fransız Liseleri Orkestrası'nı (OLFM) oluşturan 68 genç müzisyen, şefleri Adriana Tanus ve diğer akıl hocaları, eski öğrencileri ve mezunlarıyla birlikte Avusturya'daki Viyana Fransız Lisesi'nde bir hafta süren provaların ardından halka açık bir konser verdi. Hümanist değerleri teşvik eden dünya çapındaki bir okul ağının tam anlamıyla bir temsilcisi olan bu olağanüstü coşkulu müzik topluluğunun 9. sezon konseri 16 Mart Perşembe günü gerçekleşti!
Konsere trompet sanatçısı olarak katılan 4. sınıf öğrencimiz Deniz SOYLU ile gurur duyuyoruz. Tebrikler Deniz!
Orkestrada 32 millet temsil ediliyor: Cezayir, Amerika, Arjantin, Avustralya, Avusturya, Belçika, Belarus, Brezilya, İngiltere, Kanada, Yeşil Burun Adaları, Kosta Rika, Ekvador, Fransa, Almanya, Yunanistan, Guatemala, İrlanda, İtalya, Japonya, Kenya, Malgaş, Fas, Meksika, Moldova, Polonya, Portekiz, Romanya, Tunus, İspanya ve Türkiye.
Adriana Tanus, farklı yaş ve milletlerden gelen ancak Fransız dilini ve müziğini paylaşan genç müzisyenlere mentorluk yapmak üzere, ağın beş eski öğrencisini de yanına aldı. Öğrenciyken OLFM'in bir parçası olan bu yetenekli genç müzisyenler, şu anda dünyanın farklı şehirlerinde eğitim hayatlarını sürdürüyor. Bu öğrenciler, önce video konferans yoluyla, ardından da 16 ve 18 Mart'taki konserlerden önceki günlerde Viyana Fransız Lisesi'nde provaları yönetmekten sorumluydular.
Deniz Soylu ile Kısa Bir Söyleşi
Kendini tanıtabilir misin? Ne kadar süredir LCDG Ankara ailesinin bir parçasısın?
Merhaba, benim adım Deniz Soylu ve 4C'deyim. Anaokulundan beri LCDG Ankara ailesinin bir parçasıyım.
Biraz müzikten bahsedelim mi? Bir enstrüman çalmaya ne zaman başladın?
Müziği, özellikle de trompeti çok seviyorum çünkü çalması çok eğlenceli. Çalmaya 2019 yılında müzik öğretmenimin teşvik etmesiyle başladım.
OLFM için seçim sürecini açıklayabilir misin?
Seçim süreci çok basitti, sadece 8 dakikanın altında şarkılar çalmanız ve jüriye göndermeniz gerekiyordu.
Peki Viyana... Nasıl geçti? Canlı konser için nasıl hazırlandınız?
Viyana'ya ilk kez gittim. Ziyaret edilecek birçok yer vardı, çok güzel bir şehir. Konsere hazırlanmak için hepimiz Viyana'daki Fransız Lisesi'nin yakınındaki Molière stüdyosunda buluştuk ve günde 8 saat prova yaptık.
Peki ya konser...?
İlk kez bir orkestra ile çalıyordum. Çalmak için gerçekten sabırsızlanıyordum. Unutulmaz bir deneyimdi!
ADN-AEFE PROGRAMI KAPSAMINDA ÖĞRENCİ DEĞİŞİMLERİ
Başarı için öğrencilerin uluslararası hareketliliğinin artırılması !
Neden bu isim (ADN-AEFE) kullanılıyor?
ADN-AEFE, dünyayaı açılımı vurgulamak için bu şekilde adlandırılmıştır; ayrıca, dünyadaki Fransız okulları ağına özgü bir program olduğu için kısaltmaya AEFE ibaresi de eklenmiştir. Kısaltma aynı zamanda kaşif Alexandra David-Néel'in figürüne de atıfta bulunuyor.
Program kimlere yöneliktir?
Programa katılan bir okulda, yani dünya çapında AEFE ağındaki yüzden fazla okulda ve Fransa'da yaklaşık on okulda Seconde sınıflarında okuyan gönüllü öğrencilere yöneliktir.
Program neleri içermektedir?
Okul temelli bir programdır: öğrenciler farklı bir ülkedeki başka bir okulda birkaç hafta okula devam etme fırsatına sahiptir. Öğrenciler, başka bir FRansız okulundan eşleşecekleri başka bir öğrenci bulur ve bu öğrencinin aileleri tarafından misafir edilirler.
ADN-AEFE değişim programı çerçevesinde LCDG Ankara'da misafir edilen öğrenci Felipe HEIDE ile yapılan söyleşi:
Bize kendini tanıtıpeşleştiğiniz öğrenci hakkında bilgi verir misin? Hangi okuldan geliyorsun?
Benim eşleştiğim öğrencinin ismi Umut, çok iyi biri ve tarih konusunda çok bilgili. Arjantin, Buenos Aires'teki Jean Mermoz Fransız Lisesi'nden geliyorum.
ADN-AEFE değişim programına katılmaya neden ve nasıl karar verdin?
Bu programa katılmaya karar verdim çünkü dilimi geliştirmek, yeni kültürler ve insanlar tanımak için çok iyi bir fırsat olduğunu düşünüyorum.
Ankara'daki Charles de Gaulle Fransız Lisesi'ni nasıl keşfettin Okulumuz hakkındaki izlenimlerin nelerdir?
Herkes çok arkadaş canlısı. Okul çok güzel. Öğretmenlerin ve sınıf arkadaşlarımın desteğini gerçekten takdir ediyorum.
Ankara'da yaşamı nasıl buldun?
Sakin bir şehir ve insanlar çok rahat, çok fazla sorun yok. Arjantin'de insanların daha çok hareket ettiğini ve daha çok aktivite yaptığını görüyorum.
Son olarak, ADN-AEFE değişim programına katılmayı düşünenlere bir tavsiyen var mı?
Onları bunu yapmaya ancak teşvik edip, olumlu şeyler söyleyebilirim. Bunu stresli bir an olarak yaşamak yerine yeni bir fırsat olarak görmeliler.
MATH EN JEANS
27 Mart Pazartesi-30 Mart Perşembe tarihleri arasında "Math en Jeans" atölyesinden Première öğrencilerimiz 34. MathenJeans kongresine katılmak üzere Potsdam'daydı (Almanya). Bu kongre, genç araştırmacıların araştırmalarının sonuçlarını sunmalarına olanak sağlamaktadır.
Program, Potsdam Üniversitesi'ndeki kongreyi, jeofizik merkezine bir ziyareti, araştırmacılarla bir toplantıyı, diğer Fransız okullarıyla (Ankara'daki Charles de Gaulle Lisesi ve İstanbul'daki Notre Dame de Sion Lisesi) yapılan çalışmaların sunumunu ve bir "oryantiring" yarışını içermektedir.
MATh.en.JEANS (MeJ olarak kısaltılmaktadır) "Bilgiye Yeni Bir Yaklaşım İçin Kurumları Eşleştirerek Matematiksel Teorileri Öğrenme Yöntemi" anlamına gelmektedir. Her şeyden önce 1989'dan bu yana, matematik alanındaki araştırma ilkelerine göre matematiği gençler için hayata geçirmeyi amaçlayan bir yöntemdir. Gençlerin araştırmacılarla tanışmasına ve okul ortamında, teorik olduğu kadar uygulamalı boyutlarıyla ve mümkünse güncel araştırma temalarıyla temas halinde özgün bir bilimsel yaklaşımı uygulamalarına olanak tanır.
MeJ derneği, ilkokuldan üniversiteye kadar okullarda faaliyet gösteren araştırma atölyelerini teşvik ve koordine etmektedir: bu atölyelerde bir matematik laboratuvarının ölçekli bir modeli yeniden oluşturulmaktadır.
Eylül ayından itibaren her hafta, bu vesileyle eşleştirilen iki okuldan gönüllü öğrenciler ve öğretmenler, profesyonel bir araştırmacı tarafından önerilen ve güncel sorunları gösteren matematiksel araştırma konuları üzerinde paralel olarak çalışmaktadır.
Yıl boyunca birkaç kez, iki atölye çalışmasına katılan öğrenciler, öğretmenler ve araştırmacılar, yılın başında seçtikleri konu üzerinde görüş alışverişinde bulundukları, tartıştıkları, fikirlerini paylaştıkları, eleştirdikleri ve çalışmalarını ilerlettikleri "seminerlerde" bir araya gelirler.
Her yıl Mart ve Nisan ayları arasında öğrenciler araştırma çalışmalarını mevcut tüm MATh.en.JEANS atölyelerini bir araya getiren kongrelerde sunarlar. Yıllık konferans, katılımcıları, gençleri, öğretmenleri ve araştırmacıları bilimsel dinamizmi için seçilen bir yerde (veya yerlerde) bir araya getiren ve bilim öğreniminin farklı bir yönünü teşvik eden programın en önemli noktasıdır.
Kongre bittikten sonra dernek, öğrencileri kongre bildirilerinin derleneceği bir yayın için makalelerini yazmaya teşvik eder.
DÜNYA ÇAPINDA YARIŞ !
14 Mart'ta, Paris 2024 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunlarından 500 gün önce, Türkiye'deki Fransız Büyükelçiliği ve LCDG Ankara öğrencileri, depremlerden etkilenen vatandaşlarla dayanışma amacıyla bir yarış düzenleyerek Dünya Turu Rölesi'ne katıldılar.
Bu etkinlik, beş kıtayı ve gezegenin tüm zaman dilimlerini kapsayan 24 saatlik bir spor koşusuydu ve yurtdışındaki Fransız büyükelçiliklerinin ve "Terre de Jeux 2024" olarak adlandırılan denizaşırı temsilciliklerin, bölgelerin ve toplulukların (DROM-COM) seferberliği yoluyla spor dünyasının yanı sıra genel kamuoyunu da kapsıyordu. Bu, sporun Olimpiyat ve Paralimpik Oyunlarının enerjisiyle insanları bir araya getirme konusundaki eşsiz yeteneğini ortaya koyan eşi benzeri görülmemiş küresel bir etkinliktir.
ZESE OYUNLARI
AEFE Güney Doğu Avrupa Bölgesi (ZESE) oyunları: 4ème öğrencilerimiz, Olimpiyat ve Paralimpik haftası kapsamında, Bükreş'te (Romanya) düzenlenen AEFE-UNSS spor ligine katıldılar. LCDG Ankara'yı temsil eden öğrencilerimiz, okul yılı boyunca devam eden birçok spor müsabakasına ("ZESE oyunları") katıldılar. AEFE'nin Güney Doğu Avrupa bölgesinden on okul bu oyunlarda temsil edildi.
ZESE oyunlarının bu ilk randevusunun sonunda, 4 kız ve 4 erkek öğrenciden oluşan LCDG Ankara takımı birinci oldu ve ZESE kupasını kazandı! Tüm takımı ve bu macera boyunca onlara eşlik eden öğretmenleri kutluyoruz!
Bu etkinlik aynı zamanda AEFE tarafından onaylanan farklı okullardan öğrencilerin tanışma ve fikir alışverişinde bulunma fırsatı bulduğu kültürel bir andır. LCDG Ankara topluluğunun ve AEFE'nin bir parçası olmak ne büyük bir ayrıcalık!
BİSİKLET PROJESİ
« Bisiklete binmeyi öğrenme » projesi: Bu program, 6-11 yaş arası çocukların bisiklet üzerinde daha güvenli ve daha özerk olmaları, düzenli fiziksel aktivite yapmaları, ekolojik ve ekonomik bir şekilde seyahat etmelerini teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Programın genelleştirilmesi, ortaokula başlayan öğrencilerin gerçek trafik koşullarında bağımsız olarak bisiklet sürme pratiğinde ustalaşmalarını sağlar. Böylece bisiklete binmeyi öğrenmek karayolu güvenliği sürekliliğinde tam bir yere sahip olur ve çocuklar ortaokula başladıklarında bisiklet üzerinde gerçek bir özerklik kazanabilirler.
1. Seviye Önleme ve İlk Yardım Eğitimi (PSC1)
Öğrencileri önleme ve ilk yardım konusunda bilinçlendirmek için, bu alandaki eğitime ortaokul döneminden başlamak önemlidir ve liseye geçiş sürecinde bu eğitimi almaları son derece önemlidir.
2 Şubat'tan bu yana 3ème sınıfı öğrencileri, Önleme ve İlk Yardım ve Hayat Kurtaran Hareketler (PSC1) eğitimi almaktalar. Bu eğitimin sonunda, travma, akut hava yolu tıkanıklığı, kanama, yanıklar, yaralar, bayılma, bilinç kaybı veya kalp durması gibi birçok durumda bir kazazedeyi korumak ve hayatta tutabilmek için gerekli olan bilgilerin yanı sıra kimleri nasıl haberdar edecekleri konusunda eğitim aldılar.
İlk yardım eğitimini tamamlayan öğrencilere verilen sertifika, riskleri öngörme ve fiziksel sıkıntı içindeki kişilere temel ilk yardım prosedürlerini uygulama becerisini gösteren bir sivil güvenlik ve vatandaşlık becerileri sertifikasıdır (PSC1).
Genç kurtarıcılarımızı tebrik ediyoruz!
DAYANIŞMA FONU
Okulumuz, velilerin bağışlarıyla finanse edilen bir dayanışma fonuna sahiptir. Bu dayanışma fonu, velilerin, personel temsilcilerinin ve yönetimin yer aldığı bir komite aracılığıyla, istisnai durumlarda ihtiyaç sahibi ailelere yardım tahsis edilmesini sağlar. Başvurular incelenirken gizlilik ilkesi esas alınmaktadır.
Bu fon, ailelere yönelik diğer yardım programlarını tamamlayıcı niteliktedir: kayıt ücreti muafiyeti, kayıt ücretlerinde yapılan indirimler, burslar, vb.
Komisyon bugüne kadar okulla ilgili hizmetler için yardımlar tahsis etmiştir: ulaşım, kantin, okul gezileri, vb.
Bağışta bulunmak isteyen ailelerin, açıklama kısmına “Dayanışma fonu” yazarak, okul hesabımıza para transferi gerçekleştirebileceğini hatırlatmak isteriz.
ESKİ ÖĞRENCİLERİMİZİN PORTRELERİ
Övül EZEROĞLU
Anaokulundan Terminale'e kadar Ankara Charles de Gaulle Fransız Lisesi’nde eğitim gördüm. 1995 yılında Bakalorya diplomamı aldıktan sonra 1999 yılında Bilkent Üniversitesi Bankacılık ve Finans Bölümünden mezun oldum. Finans sektöründe dil yeteneklerimi kullanamadığım için eğitimime devam etmeye karar verdim ve 2005 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Uluslararası İlişkiler alanında Yüksek Lisans programını bitirdim.
T.C. Maliye Bakanlığı İç Denetim sistemlerinin uyumlulaştırılması alanında bir Avrupa Birliği projesinde görev aldım. Ardından Kanada Büyükelçiliğinde güvenlik ve acil durum yönetimi alanlarında görev yaptım. Üstlendiğim bu bölgesel rol sayesinde hem Ortadoğu ve Afrika genelinde birçok ülkeye seyahat etme, hem de verdiğim eğitimler sırasında Fransızca ve İngilizcemi aktif olarak kullanma fırsatını yakaladım.
Halihazırda İngiltere Büyükelçiliğinde, Adalet ve İçişleri Bakanlıkları bünyesinde terörizmle mücadelede uluslararası işbirliğinin koordinasyonunda görev yapmaktayım.
Evliyim, ve oğlum da eğitimine Ankara Charles de Gaulle Lisesi’nde eğitimine devam ediyor. Şu an 4eme öğrencisi.
Denize olan tutkum sayesinde 2000 yılında Amatör Denizcilik Belgemi aldım ve fırsat buldukça ailecek yelken yapıyoruz.
SERGİ : Yüzyıl Sonra Pieere Loti'ye Genç Bir Bakış
Institut français Türkiye, Frankofoni İlkbaharı etkinlikleri çerçevesinde, Ankara, İstanbul, İzmir ve Bursa’da Mart ayı boyunca Frankofon Film Günleri düzenliyor. Belçika, Kanada, Lüksemburg, İsviçre Büyükelçilikleri, Belçika Konsolosluğu ve Alliance française Bursa işbirliği ile düzenlenecek Frankofon Film Günleri’nde toplam 9 uzun metrajlı film Türkçe altyazı ile gösterimde olacak. Gösterim tarihlerini içeren programı aşağıda bulabilirsiniz.
KOLOKYOM :
100 Yıl İçinde Başkent Olmak Veya Başkent Haline Gelmek
IFEA (Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü) etkinliği.
Çalıştay, Ankara’daki kentsel mekanın sembolik ve politik üretimini ve bunun kentleşme ve şehrin morfolojisi ile sakinlerinin günlük yaşamı üzerindeki etkisini ele alacaktır. Kentleşme modelleri ve çeşitli aktörler (kamu ve özel) arasındaki iktidar ilişkileri ve mücadelesi açısından özellikle iki dönem ele alınacaktır: erken cumhuriyet dönemi ve AKP dönemi. Çalıştay aynı zamanda çatışmalı kentleşme modelleri ve tutarlı bir kentleşme programının yokluğuyla ilgili olarak kentin mevcut sorunlarına ışık tutmayı amaçlıyor. Tartışılacak son soru, bu süreçte sakinlerin yeri ve rolü olacaktır.
Katılım ücretsiz, kayıt zorunlu: clararivasspacepol@gmail.com
SİNEMA KULUBÜ : Robuste
Giriş 20tl (FKM öğretmen ve öğrencilerine ücretsizdir)
2022 | Yönetmen Constance Meyer | Dostluk | 92dk | Film dili Fransızca ve İngilizce altyazılı
Kayıt zorunlu: mediatheque.ankara@ifturquie.org
Tel: 0312 408 82 33
ÖZET
Asistanı ve tek arkadaşı birkaç hafta ayrılmak zorunda, yaşlanan bir film yıldızı olan Georges’un yerine Aïssa atanır. Hayal kırıklığına uğramış aktör ve genç güvenlik görevlisi arasında benzersiz bir bağ kurulacaktır.
Culturethèque
Culturethèque Fransızca bilen ve öğrenenler için hazırlanmış bir dijital kütüphanedir. Türkiye Fransız Kültür Merkezi kütüphanelerinin ek bir hizmeti olarak kullanıma sunulmuştur.
Akıllı telefon, bilgisayar ya da tabletinizden bir tıkla Fransız gazete ve dergilerini okuyabilir, e-kitap indirebilir, müzik dinleyerek, çizgi film izleyebilirsiniz. Culturethèque’de her yaşa, her seviyeye uygun kitap, gazete, dergi, film, animasyon ve müzik sizi bekliyor. Daha fazla bilgi
Fransız Kültür Merkezi Kütüphanesi
Online Katalog
Medyatekte birçok farklı esere ve görsel işitsel kaynaklara (DVD, CD müzik, sesli metinler et CD-ROM), Fransız basınından seçilmiş yerel ve ulusal başlıklara erişebilirsiniz.
Her ayın son Cuma günü yetişkinler için Okuma Kulubü.
Gençlik Kütüphanesi
Albümler ve gençlik romanları, kitaplar, sesli kitaplar ve dergiler, filmler, CD'ler...
Her Cumartesi ve Pazar 4-12 yaş için eğlenceli atölyeler düzenlenmekte.
Açılış Saatleri
Salı - Cuma arası: 10:00-13:00 ve 14:00-18:30
Cumartesi : de 10:00-17:00
Pazar ve Pazartesi günleri kapalı.