Sammontekno

Teknologiapainotteisten luokkien toimintaa Lappeenrannan Sammonlahden koulussa innovoinnin, ohjelmoinnin ja robotiikan parissa.

Digital storytelling superheroes

Syksyllä 2020 aloitamme digitaalisen tarinankerronta projektin. Projektissa tutustutaan 3d-mallintamiseen ja tulostamiseen, vektorigrafiikkaan, animointiin, ... Kaikkea hauskaa on siis tiedossa. Ensimmäisessä vaiheessa toteutamme projektin englannin kielellä ja keväämmällä myös omalla kotimaisella.

Kyseiseen projektiin liittyen on julkaistu sivusto, jossa asiasta tarkemmin: sites.google.com/edu.lappeenranta.fi/superheroes/

Matematiikan materiaalia

Yläkoulun matematiikan oppikirjat kaikille vuosiluokille ovat valmistumassa lukuvuoden 2020-2021 aikana. Oppikirjaprojektimme on edennyt vuosiluokka kerrallaan ja kuluvan syksyn aikana myös yhdeksännen luokan oppikirjat näkevät päivänvalon.

Näitä materiaaleja olemme rikastaneet ohjelmoinnilla ja pyrkimyksenä myös teknologiasisisältöjen lisääminen mukaan. Projekteissa matemaattinen osaaminen on isossa arvossa ja tätä näkökulmaa haetaan myös kirjan materiaaleihin jatkossa mukaan.

sites.google.com/lappee.fi/matematiikka

Syksyn 2019 robotiikkahaasteen tulokset

7A-luokan kanssa saatiin projekti hyvin tehdyksi ja maaliin saakka. Planeettaa lähdettiin pelastamaan robottimme Tompan kanssa... Tulokset on julkaistu ja yläkoulun sarjan voittohan se sieltä luokalle napsahti!!!

www.innokas.fi/tapahtumat/syksyn2019robotiikkahaaste/

luovuusjainnovatiivisuus.wordpress.com/2019/11/28/syksyn-2019-robotiikkahaaste/

Ohessa kilpailuvideo sekä tiivistelmä projektista.

Kopio tiedostosta Tiivistelmä_Sammonlahdenkoulu_7A_Lappeenranta.pdf

Syksyn 2019 robotiikkahaaste: "Ihmisten kanssa yhteistyössä"

Osallistumme tänäkin syksynä robotiikkayhdistyksen ja Innokas-verkoston robotiikka-aiheiseen kilpailuun: www.innokas.fi/tapahtumat/syksyn2019robotiikkahaaste/

Oppilaiden mielikuvitus lähti hyvin laukalle ja saas nähdä minkälainen video tällä kertaa saadaan eetteriin. Tänä vuonna 7.luokka on ollut toteuttamassa fysiikan ja vähän muidenkin oppituntien puitteissa hienoa projektia. Mukavaa on ollut ja oppilaat ovat työskennelleet hienosti. Opettaja on saanut nauttia "taustapirun" roolista ohjatessaan innokkaita oppilaita :)

Kuva 1. Robottikäden rakentamista

Kuva 2. Videon editointia

Kuva 3. "Tomppa" valmiina töihin

Kuva 4. "Weather Changer Robot"

MatCup semifinaali Vaasassa 25.-26.4.2019

Semifinaali takana ja yhtä kokemusta rikkaampana. Semifinaali koostui kisapaikalla kolmesta osasta: näyttely, esitys sekä ongelmanratkaisuviesti. Tällä kertaa menestys jäi vielä odottamaan, mutta kaikin puolin hyvä ja opettavainen reissu. Ohessa oppilaiden luoma esitys projektityöskentelystään kasvavien tähtien kimpussa:

Kopio tiedostosta Matcup

MatCup Semifinaaliin Vaasaan 25.-26.4.2019

Teknoluokan projektien ohessa koulumme 8A-luokka on selvittänyt tiensä Pohjoismaisen MatCup kilpailun Suomen semifinaaliin.

Kilpailussa alkukierroksilla on keskitytty yhdessä luokkana kilpailutehtävissä ongelmanratkaisuun. Seuraavaksi onkin projektityön vuoro. Työssä saadaan ideoiden antaa lentää villisti eli saataneen integroitua mukaan teknologian puolelta elementtejä!

Huikeaa työtä oppilaat!!!

Lisätietoa kilpailusta: matcup.edublogs.org/

Ensimmäisiä vaiheita

Silja, Anna ja Moona tutustuivat Python kielellä ohjelmointiin. Tähtikuviot "Turtlen" avulla:

Tulevaisuuden robottiapulaiset 2018

Osallistuimme Suomen robotiikkayhdistyksen sekä Innokas-verkoston järjestämään robotiikkakilpailuun kahden luokan voimin.

  • 7A-luokan oppilaat ideoivat robotin jäätelöbaariin avustajaksi.

  • 8A-luokan oppilaiden ideointi oli lennokasta ja robotille löytyi jos jonkinlaista roolitusta herätyskellosta jääkaappiin.

Kilpailun deadline tuli liian kiireellä vastaan ja toteutuksessa jäi huomattavasti petrattavaa. Pääasia kuitenkin oli, että oppilailla oli hauskaa ja mahdollisuus päästä toteuttamaan villejä ideoitaan!

8A-luokka ja Legendaarinen Aamutoimiapuri 2.0

Legendaarinen_aamutoimiapuri_v2.pdf

Micro:bit työpajat Erasmus+ opettajille sekä Berliiniläisille ystävyyskoulun oppilaille

Lukuvuonna 2017-2018 syksyn aikana pidimme oppilaiden kanssa Micro:bit työpajat ja tutustuimme ohjelmoinnin saloihin. Kiinnostusta näitä pieniä härpäkkeitä kohtaan löytyi ja tekemisestä paistoi suuri ilo.

Erasmus+ opettajia oli vierailemassa useasta maasta (Italia, Itävalta, Kreikka, Ruotsi , Saksa ja Suomi) ja teknoluokkatoimintaa päästiin esittelemään kansainvälisesti.

Berliinistä saapui syyskuussa ystävyyskoulumme oppilaat joiden kanssa nopealla aikataululla saimme micro:bitit haltuun.

Nyt saa tuulettaa!

Osallistuimme Suomen Robotiikkayhdistyksen ja Innokas-verkoston Haaste 2017 -kilpailuun. Projektityössämme yhtenä teemana oli ruoan valmistusprosessin automatisointi. Yhteisestä ideoinnista esiin nousivat valmistettaviksi "ruokalajeiksi" heinäsirkat ja sienet. Kantavana ideana oli myös hydraulisen prässin käyttäminen tuotantolinjastolla, jonka rakentaminen oli omanlainen haasteensa (Kuva 1.).

Kuva 1. Konkreettista käsillä tekemistä projektin eri vaiheissa.

Luokan oppilaat valikoituivat projektissa tekemään erilaisia osa-alueita omien toiveidensa mukaisesti. Osa vastasi käsikirjoituksen tekemisestä ja kuvaamisesta. Osa valmisti hydraulisen prässin ja rekvisiitan videon tekemistä varten. Osa animoi heinäsirkkojen elämää ja editoi videota. Jokaiselta oppilaalta löytyi omia vahvuuksia johonkin tarvittavista osa-alueista. Yhteistyö ja yhdessä toimiminen oli oppimisprosessissa tärkeää ja isossa roolissa.

Projektissa emme ehtineet tekemään kaikkia suunniteltuja asioita. Pyrimme hyödyntämään monipuolisesti erilaisia teknologisia taitoja projektin eri vaiheissa ja tässä onnistuimmekin kohtuullisesti. Prosessi oli hyvin opettavainen ja riemunkiljahduksiltakaan ei vältytty! "Kuvausstudion" (Kuva 2.) rakentaminen vaati hyvää yhteishenkeä. Yritysten ja erehdysten kautta liukuhihnammekin saatiin toimimaan halutunlaisesti.


Kuva 2. Oppilaiden valmistelema "kuvausstudio" valmiina koitokseen.

Ja mites itse kilpailussa kävikään... Ensimmäinen sija ja palkintona tutustumisretki Ponssen tehtaille Vieremälle! Sammonlahden koulun 7A-luokka kiittää ja kumartaa!

Kilpailun tulokset ja toki kilpailuvideomme: