Informationssökning 1

Inför uppgiften muntlig redovisning ska eleverna söka information om en offentlig person som har betytt mycket för dem. Uppgiften inbegriper informationssökning och de ska även skriva en kortare text med källhänvisning.

Att söka, granska, värdera och tolka

  • Här ingår även att granska och tolka själva söktekniken som du använder. Ibland kallas det sökkritik. Det kräver bl.a grundläggande kunskaper om hur sökmotorer som Google fungerar och hur databaser fungerar, samt förmåga att använda dessa effektivt och medvetet.

  • En sökmotor: söker material tillgängligt online. Innehållet är inte anpassat, bearbetat eller granskat.

  • En databas söker bland material som är inlagt i databasen, ofta material som ej finns tillgängligt gratis online och som är nischat inom ett visst format (t.ex. artiklar, forskning, böcker). Innehållet är läst och inlagt i databasen av riktiga människor som även taggat med relevanta ämnesord.

  • De här skillnaderna gör att man kommer hitta olika slags material i sökmotorer kontra databaser, och även olika slags material i olika databaser.

Så fungerar Google (den vanligaste sökmotorn)

Vad påverkar träfflistan? Varför kommer träffarna i den ordningen? Hur stor roll spelar detta?

Googles träfflista påverkas av:

  • tidigare sökningar (mina egna och andras)

  • klickhistorik (min egen och andras) + hur länge jag varit på sidan jag klickat på

  • antal länkar till och från sidan

  • sökordet

  • geografi

Hur påverkas min bild av ett ämne av vilken slags information jag hittar? Hur påverkas informationen jag hittar av var jag söker?

Var och hur jag söker → vad jag hittar → vad jag tycker/tänker/kan. Variation är viktigt!

Exempel på andra sökmotorer: Ecosia, DuckDuckGo, StartPage.


Databaser

För att kunna nå information som inte dyker upp när du googlar behöver du oftast gå genom betaltjänster. På bibliotekets hemsida finns de databaser som ni har tillgång till på skolan.

För att komma åt våra databaser behöver du gå genom bibliotekets hemsida. Då blir du automatiskt inloggad i många fall, men en del kräver inloggningsuppgifter oavsett (men då fungerar de också hemifrån!).

Artikelsök innehåller artiklar från hundratals tidningar och tidskrifter och är användbar för många skoluppgifter. I den här filmen ser du hur Artikelsök fungerar.

Mediarkivet är också en databas för artiklar, främst från nyhetstidningar. Här hittar man många artiklar i fulltext som kan läsas direkt på skärmen. Men - det kan ibland dröja någon dag från det att artikeln publicerats i tidningen tills att den dyker upp i databasen.