Riittääkö Trumpin kiri?


Huomenna ratkaistaan kuka nousee USA:n seuraavaksi presidentiksi. Kaksi historiallisen epäsuosittua ehdokasta ovat moukaroineet toisiaan kiivaasti jo kesästä lähtien, mutta ratkaisevaa eroa ei ole syntynyt. Päinvastoin.

Viimeisen viikon aikana Donald Trump on kirinyt mielipidemittauksissa aivan Hillary Clintonin kantaan ja kisasta näyttää tulevan hyvin jännittävä. Mutta ei kaikissa osavaltioissa.

43 osavaltiota voidaan todennäköisesti tai hyvin todennäköisesti jakaa eri ehdokkaiden leireihin. Trump saa näistä 191 valitsijamiestä ja Clinton 226. Voittoon tarvittavaan 270 valitsijamieheen yltääkseen tarvitaan voittoja vaalit ratkaisevista vaa’ankieliosavaltioista.

Clinton on johtanut monia näitä osavaltioita, mutta nyt Trump on kirinyt monissa aivan tasoihin ja kääntänyt tasoissa olleet niukasti itselleen. Ratkaisevat osavaltiot ovat valitsijamiesmäärältään suurimmat: Florida, Pennsylvania ja Ohio.

Mikäli Trumpin viesti “Amerikan tekemisestä jälleen mahtavaksi” tavoittaa hiipuvien teollisuuskaupunkien asukkaat perinteisillä demokraattien kannatusalueilla Pennsylvaniassa ja Ohiossa, on hän vahvoilla huomisen vaaleissa. Mikäli Clinton pystyy pysäyttämään viime aikojen trendin, vie hän Pennsylvanian ja muutamat pienemmät ratkaisevat osavaltiot. Tämä riittää voittoon.

Kaukaa vaaleja seuraavien on ehkä hankala käsittää miten puolitotuuksia ja toinen toistaan erikoisempia möläytyksiä suoltavan politiikassa kokemattoman mediahahmon on onnistunut kamppailla tasaväkisesti Clintonin kokemusta, verkostoja ja pohjattomia vaalikassoja vastaan. Mutta siitäpä asian ydin löytyykin.

Kun monissa Euroopan maissa tyytymättömyys korruptoituneita poliitikkoja ja valtaapitäviä kohtaan on kanavoitunut populististen puolueiden kannatuksen kasvuna, on USA:ssa ukkosenjohdattimena toiminut Donald Trump. Jos Suomessa silloin tällöin nousee haloo poliitikkojen kytköksistä, ovat ne kytkökset USA:ssa eri sfääreissä. Tähän Trump on taitavasti riippumattomuuttaan korostamalla iskenyt.

Accuscoren viimeisimmässä ennusteessa Clinton olisi saamassa voittoon tarvittavat 273 valitsijamiestä Trumpin jäädessä 265:een. Clintonin voiton todennäköisyys on 61% ja Trumpin vastaavasti 39%.