TIETOKONE LUKIO-OPINNOISSA
OHJE KALEVAN LUKION UUSILLE OPISKELIJOILLE
OHJE KALEVAN LUKION UUSILLE OPISKELIJOILLE
Toisen asteen maksuttomuuden myötä syksyllä 2022 Kalevan lukiossa opintonsa aloittavat opiskelijat saavat kannettavan tietokoneen käyttöönsä opintojensa ajaksi. Opiskelija voi kuitenkin käyttää vaihtoehtoisesti myös omaa kannettavaa tietokonetta.
Kannettava tietokone on lukio-opiskelussa välttämätön työväline. Ylioppilaskokeessa tarvitaan kannettava tietokone, joten se on paras laite myös lukio-opiskeluun. Lukio-opintojen aikana työskennellään sähköisissä oppimisympäristöissä ja harjoitellaan paitsi ylioppilaskirjoituksissa käytettävien myös muiden opiskelua tukevien ohjelmistojen käyttämistä.
Tietokoneen ja lukio-opinnoissa käytettävien ohjelmistojen hallintaa harjoitellaan lukio-opintojen alussa Digitaalisen lukion työvälineet -opintojaksolla. Opintojakson aikana otetaan käyttöön opinnoissa tarvittavat oppimisympäristöt. Lisäksi opintojaksolla harjoitellaan kokeissa käytettävän Abitti-koejärjestelmän (vastaava kuin ylioppilaskoejärjestelmä) käynnistämistä ja käyttöä.
Kaikkien ensimmäisen vuoden opiskelijoiden kanssa tullaan harjoittelemaan Abitti-koejärjestelmän käynnistämistä omalla kannettavalla syyskuun alkuun mennessä.
YO-kirjoituksissa käytetään Abitti-koejärjestelmää, joka käynnistetään USB-muistitikulta. Muistitikku tulee kokelaalle koululta.
YO-kirjoituksiin tulevalla kokelaalla täytyy itsellä olla kaikki tarvittavat välineet kokeen suorittamiseen. Koulun varalaitteistot on tarkoitettu kokeen aikana tapahtuviin yllättäviin tilanteisiin.
USB-portti muistitikulle
Lisää USB-portteja mahdollisille langallisille lisälaitteille (hiiri, kuulokkeet, adapterit)
Ethernet verkkoliitäntä (RJ45)
Jos liitäntä puuttuu koneesta, niin liitäntä täytyy toteuttaa adapterilla, joka usein kytketään USB-porttiin. Tällöin koneessa täytyy olla kaksi USB-porttia.
Liitin kuulokkeille (3.5mm tai USB)
Kuulokkeiden on oltava täysin langalliset, eli kuulokkeet eivät saa sisältää mahdollisuutta langattomuuteen.
Applen 2018 ja uudemmat mallit eivät toimi YO-kirjoituksissa käytettävässä koejärjestelmässä.
Googlen Chromebook tietokoneissa on estetty ulkopuolisten käyttöjärjestelmien käynnistäminen, joten tästä syystä näitä koneita ei saa toimimaan YO-kirjoituksissa käytettävässä koejärjestelmässä.
www.abitti.fi/fi/ohjeet/abitti-yhteensopivat-tietokoneet/
Opiskelutarkoitukseen soveltuu parhaiten kannettava tietokone, joka on mahdollista käynnistää Abitti-koejärjestelmään. Kalevan lukiossa suurin osa kokeista tehdään Abitti-koejärjestelmässä.
Parhaiten Abitissa toimivat pidempään markkinoilla olleet mallit, sillä niiden laiteajurien toiminta on jo testattu Abitissa. Kaikkein uusimpien koneiden laiteajurit eivät välttämättä ole vielä mukana Abitti-koejärjestelmässä koulun alkaessa. Jos hankit uuden kannettavan, kannattaa hankinnan yhteydessä varmistaa mahdollisuus vaihtoon tai palautukseen, jos kone ei toimikaan halutulla tavalla opiskelukäytössä.
Tällä hetkellä emme pysty suosittelemaan Applen Mac-koneiden hankintaa lukio-opiskeluun. Vuoden 2018 ja sitä uudemmilla malleilla on paljon ongelmia Abitti-järjestelmän kanssa ja kyseisillä koneilla on käytännössä mahdotonta tehdä kurssikokeita tai YO-kokeita Abitti-järjestelmässä.
Chromebook-koneiden käynnistäminen Abitti-järjestelmään on estetty, joten kyseisillä koneilla kurssikokeiden ja YO-kokeiden tekeminen ei onnistu. Myös lukio-opinnoissa käytettävien sovellusten kanssa on todettu ongelmia.
Myöskään ns. pelikannettavia emme voi suositella, koska näillä koneilla on havaittu ongelmia Abitti-koeympäristössä.
Tästä löydät lisätietoa kyseisistä ongelmista.
Käyttöjärjestelmällä ei ole väliä Abitti-koejärjestelmän kannalta, mutta osa opiskelussa käytettävistä ohjelmistoista voi olla saatavissa vain Windows- tai Mac-käyttöjärjestelmään. Kannattaa valita käyttöjärjestelmä, jota itse osaa parhaiten käyttää.
Suurin osa opettajista käyttää Windows-käyttöjärjestelmän koneita, joten niiden käyttöön saa parhaiten apua.
Ylioppilaskoejärjestelmän vähimmäisvaatimuksena on 64-bittinen x86-prosessori sekä 4 Gt RAM-muistia.
Näytön koon on oltava alle 18".
Suositeltava koko on 14" - 15,6". Tätä suurempia koneita voi olla vaikeaa mahduttaa pulpetille muiden opiskelutarvikkeiden kanssa.
13"-14":n kannettavaa on kevyempi kantaa päivän aikana mukana, ja sen näppäimistön ja näytön koko on vielä riittävä sujuvaan työskentelyyn.
15,6":n ja sitä suuremmista kannettavista löytyy usein erillinen numeronäppäimistö, joka helpottaa työskentelyä matemaattisissa aineissa. Näytön koko myös mahdollistaa paremmin ikkunoiden jakamisen näytöllä.
Koneessa pitää olla vähintään kaksi USB2.0 tai USB3.0-porttia.
Ylioppilaskoejärjestelmä käynnistetään USB3-muistilta, joten koneessa on oltava vähintään yksi perinteinen USB3-portti. Jos kannettavassa on vain USB-C-portti, tarvitsee hankkia adapteri USB3-porttia varten.
Lisäportteja tarvitaan, jos halutaan liittää langallisia lisälaitteita, kuten hiiri, näppäimistö tai USB-kuulokkeet.
Kone täytyy olla mahdollista liittää langalliseen verkkoon, joten koneessa on oltava Ethernet-verkkoliitäntä (RJ45). Jos koneessa ei ole verkkoliitäntää, täytyy koneeseen hankkia erillinen USB-Ethernet-verkkosovitin. Tässä tapauksessa USB-portteja on oltava vähintään kaksi.
Ylioppilaskokeissa koneet kytketään omaan verkkoon, joka on toteutettu verkkokaapeleilla.
Tarkemmat kannettavan laitteistovaatimukset ylioppilaskokeisiin YTL:n sivuilta.
Jos olet hankkimassa uutta kannettavaa lukio-opintoja varten, kannattaa huomioida seuraavat asiat:
Koneen yleisen toimivuuden kannalta suosittelemme, että koneessa on vähintään Intel Core i5 -prosessori ja 8 Gt RAM-muistia.
Tallennustilana suosituksena on SSD-levy, jossa on vähintään 256 Gt tallennustilaa. SSD-levy nopeuttaa huomattavasti koneen käynnistymistä sekä ohjelmien toimivuutta perinteiseen kiintolevyyn nähden.
Työskentelyä helpottaa, kun kannettavan akku kestää koko koulupäivän. Luokissa on mahdollisuuksia kannettavan lataamiseen oppituntien aikana.
Ylioppilaskokeessa koneen akun kestolla ei ole niin suurta merkitystä, sillä tietokoneen on oltava kokeessa jatkuvasti kytkettynä sähköverkkoon.
Koneen akun tulee kuitenkin olla kunnossa kokeen aikana, jotta vältytään koneen sammumiselta mahdollisissa sähkökatkoissa tai sähköjohdon irrotessa.
Videoiden katsomista ja kuunteluja varten tarvitaan kuulokkeet, myös tavallisilla nappikuulokkeilla pärjää.
Kuulokkeita varten kannettavaan tarvitaan 3,5 mm:n liitäntä tai USB-portti.
Ylioppilaskokeessa käytettävissä kuulokkeissa ei saa olla bluetooth- tai muuta langatonta ominaisuutta. Abitti-koeympäristössä langattomat kuulokkeet eivät toimi.
Vieraissa kielissä voidaan tarvita kuulokemikrofonia, jonka voi hankkia tarpeen mukaan myöhemmin.
Ylioppilaskokeissa saa käyttää vain langallisia lisälaitteita, mm. hiirtä.
Opiskelussa ja kurssikokeissa voi kuitenkin käyttää myös langattomia lisälaitteita. Erillinen hiiri on ergonomisempi ja varsinkin piirto-ohjelmien käyttöä helpottava ratkaisu.
Kannattaa kiinnittää huomiota myös kannettavan kuljettamiseen. Kannettavaa varten voi hankkia erillisen laukun. Jos kone kulkee repussa muiden tavaroiden kanssa, sitä varten kannattaa hankkia erillinen suojapussi.
Opiskelussa käytetään ilmaista LibreOffice-toimisto-ohjelmistoa sekä muita Abitti-koejärjestelmässä käytettävissä olevia ilmaisia ohjelmia.
Matematiikan opiskelussa käytetään tietokoneelle asennettavaa TI Nspire-laskinsovellusta, jonka käyttöönottoon annetaan ohjeet Digitaalisen lukion työvälineet -kurssilla.
Laajennetun oppivelvollisuuden piirissä oleva opiskelija saa opintojensa kannalta välttämättömät ohjelmat ja oppimateriaalit koulun kautta. Ohjeet tarvittavien ohjelmien asentamisesta annetaan koulun alkaessa elokuussa.
Wilman kautta luetaan koulutyöskentelyyn liittyviä tiedotteita, viestitään opettajien kanssa ja tehdään mm. oma työjärjestys.
Wilma-tunnukset jaetaan opiskelijoille hyväksymiskirjeen yhteydessä sähköpostitse.
Huoltajien Wilma-tunnukset jaetaan elokuun aikana.
Office 365 -palvelu on pääsääntöisesti vain sähköpostin käyttöä varten, mutta opiskelija saa käyttöönsä myös toimisto-ohjelmistojen selainversiot.
Opiskelijat tulevat saamaan Microsoft Office 365 -tunnukset elokuussa opintojen alkaessa.
Useilla kursseilla ja opintojaksoilla käytetään materiaalien jakamiseen ja tehtävien palauttamiseen Google Classroom -ympäristöä. Ympäristöön kirjaudutaan O365-tunnuksilla.
Kalevan lukion Wilma: kalevanlukio.inschool.fi
Lisätietoa Abitti-järjestelmästä opiskelijoille ja vanhemmille: www.abitti.fi
Ylioppilastutkintolautakunnan ohje Abitti-yhteensopivan kannettavan hankintaan: www.abitti.fi/fi/ohjeet/abitti-yhteensopivat-tietokoneet