Estratègia digital de centre

INS Intermunicipal del Penedès

Vivim immersos en un món complex i canviant, en el qual la tecnologia és cada vegada més present a les nostres vides: ens comuniquem, ens informem, juguem, treballem, ens emocionem amb la tecnologia... però, com aprenem? La competència digital entesa com una competència del segle XXI esdevé clau per a una ciutadania que ha de ser crítica i responsable en l’ús que fa de la tecnologia.

Les directrius d’organismes com la UNESCO, l’OCDE o la Comissió Europea evidencien la necessitat d’impulsar la competència digital des del sistema educatiu. Segons la Unió Europea, 9 de cada 10 treballs del futur requeriran la competència digital. Pel que fa a la ciutadania, al 44% dels europeus i europees els manquen les competències digitals bàsiques, alhora que el benestar digital cada vegada es veurà més amenaçat per la desinformació, el ciberassetjament i la manca de privacitat de dades.

L’escola ha de ser permeable als canvis socials i alhora ha de donar resposta als reptes que suposa aprendre a l’era digital. La transformació digital del sistema educatiu és clau per al progrés i l’avenç del país i la seva ciutadania. Per tal de donar resposta des de l’escola a aquests grans reptes i garantir l’equitat i qualitat del sistema, el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya presenta el Pla d’educació digital de Catalunya 2020-2023, amb l’objectiu principal de situar Catalunya com un país capdavanter en l’ús educatiu de la tecnologia i accelerar la transformació digital dels centres del país, tot capacitant digitalment alumnat i professorat en el marc dels grans canvis socials i tecnològics que estem vivint en aquests moments.

Tal com diu el Pla d’Educació Digital de Catalunya (PEDC), l’Estratègia Digital de Centre (EDC) ha de ser un instrument per formalitzar la governança de la tecnologia en el marc de l’autonomia de centre i del PEC. També ha de facilitar la planificació en els àmbits organitzatius, pedagògics i tecnològics amb la finalitat d’assolir els objectius dels tres eixos: competències digitals de l’alumnat, del professorat i del centre educatiu.

El document de l’EDC es divideix en dues parts diferenciades però complementàries a tots els centres: