[CAT]*

Davide Carnevali:

«Teatralitats contemporànies entre espai privat i espai públic»

* Llengua en què es dictarà la conferència

La relació entre dimensió privada i dimensió pública és un dels pilars fonamentals del discurs sobre l’art teatral. L’espai arquitectònic del teatre dialoga amb l’espai urbà en què s’ubica i amb la comunitat a la qual es refereix; la conformació de l’espai escènic determina la relació entre un grup d’individus i un escenari concebut com el lloc en el qualquè s’exterioritza la individualitat s’exterioritza; l’espai performatiu transcendeix els precedents, amb els quals coexisteix i es confronta, condicionant la recepció i convertint l’experiència privada de l’espectador / participant en un tema públic. A partir d’aquestes idees i seguint les pistes obertes per les altres comunicacions, veurem com aquesta qüestió ha influït en el naixement de diferents propostes dramàtiques i espectaculars en els últims anys.

Davide Carnevali. Autor, teòric i traductor, doctor en Arts Escèniques per la UAB. És professor de Dramatúrgia i Teoria per a les acadèmies Paolo Grassi de Milà i Iolanda Gazzerro de Modena, i a l’Instituto de Estudios Críticos de la Ciutat de Mèxic. Ha estat guardonat, entre els altres, amb el Premio Hystrio alla drammaturgia (2018), el Premio Riccione per il Teatro (2013), el; Prix de Les des Journées de Lyon des Auteurs (2012), el ;Preis des Theatertreffens Stückemarkt (2009) i el; Premio Marisa Fabbri (2009). Actualment és autor resident per a la ERT – Emilia Romagna Teatro Fondazionei i col·labora amb el Teatre Nacional de Catalunya. En L’any 2017 ha va publicart per a l’editorial Paso de Gato en coedició amb l’Institut del Teatre de Barcelona l’assaig Forma dramática y representación del mundo en el teatro europeo contemporáneo.

[ES]

«Teatralidades contemporáneas entre espacio privado y espacio público»

La relación entre dimensión privada y dimensión pública es uno de los pilares fundamentales del discurso sobre el arte teatral. El espacio arquitectónico del teatro dialoga con el espacio urbano en el que se ubica y con la comunidad a la que se refiere; la conformación del espacio escénico determina la relación entre un grupo de individuos y un escenario concebido como el lugar en el que se exterioriza la individualidad se exterioriza; el espacio performativo trasciende los precedentes, con los que coexiste y se relaciona, condicionando la recepción y convirtiendo la experiencia privada del espectador / participante en un tema público. A partir de estas ideas y siguiendo las pistas abiertas por las otras demás comunicaciones, veremos cómo esa cuestión ha influido en el nacimiento de diferentes propuestas dramáticas y espectaculares en los últimos años.

Davide Carnevali. Autor, teórico y traductor, doctor en Artes Escénicas por la UAB. Es profesor de Dramaturgia y Teoría para en las academias Paolo Grassi de Milán e Iolanda Gazzerro de Modena, i en el Instituto de Estudios Críticos de Ciudad de México. Ha sido galardonado, entre otros, con el Premio Hystrio alla drammaturgia (2018), el Premio Riccione peor il Teatro (2013); el Prix de Las des Journées de Lyon des Auteurs (2012), el Preis des Theatertreffens Stückemarkt (2009) y el Premio Marisa Fabbri (2009). Actualmente es autor residente en la ERT – Emilia Romagna Teatro Fondazione y colabora con el Teatre Nacional de Catalunya. En 2017 publicó en la editorial Paso de Gato en coedición con el Instituto del Teatre de Barcelona el ensayo Forma dramática y representación del mundo en el teatro europeo contemporáneo.

[EN]

«Contemporary theatricality between private space and public space»

The relationship between private dimension and public dimension is one of the fundamental cornerstones of the discourse on theatrical art. The architectural space of theatre dialogues with the urban space in which it is located and with the community to which it refers; the conformation of the stage space determines the relationship between the stalls where individuals sit and a stage conceived as the place where individuality is exteriorized; the performative space transcends the previous ones, with which it coexists and negotiates, conditioning reception and meaning that the private experience of the spectator / participant become a public issue. Starting from these ideas and collecting ideas from other participants’ contributions, we will see how the issue has influenced the birth of different dramatic and spectacular proposals in the last few years.

Davide Carnevali. Author, theoretician and translator, PhD in Performing Arts from the UAB. He teaches Dramaturgy and Theory at the academies Paolo Grassi in Milan and Iolanda Gazzerro in Modena and at the Instituto de Estudios Críticos in Mexico City. He has been awarded, among others, the Premio Hystrio alla drammaturgia (2018), the Premio Riccione por il Teatro (2013), the Prix des Journées de Lyon des Auteurs (2012), the Preis des Theatertreffens Stückemarkt (2009) and the Premio Marisa Fabbri (2009). He is currently resident author at ERT – Emilia Romagna Teatro Fondazione and works with the Teatre Nacional de Catalunya. In 2017, his essay Forma dramática y representación del mundo en el teatro europeo contemporáneo was published by Paso de Gato with the Institut del Teatre de Barcelona.