Preguntes freqüents

Portes obertes

2024

PREGUNTES FREQÜENTS ESO

Quin horari marc teniu a l'ESO?

Tot l'alumnat d'ESO entra a les 8 h i surt a les 14:30 h. Es fa un esbarjo de mitja hora a les 11 h.

Com organitzeu els grups?

Tenim 5 grups a cada nivell amb una ràtio d'uns 24 alumnes. Són grups heterogenis on es mira que hi hagi el màxim d'equilibri i equitat entre l'alumnat.

L'alumnat sempre està al mateix grup classe?

En la majoria d'assignatures sí. Hi ha desdoblaments a les classes de Ciències naturals, Física i Química, Tecnologia i Anglès de 1r a 3r . Fan una hora desdoblada per a anar als laboratoris i els tallers o per a treballar la competència oral a Angles. En aquest casos es fan grups reduïts d'uns 12 alumnes. També hi ha organitzacions diverses a l'hora d'optatives (s'inclou la segona llengua estrangera: alemany o francès). A les hores de projectes (4 setmanals) l'alumnat està barrejat en grups de 20.

A 4t d'ESO s'organitzen en itineraris. Hi ha assignatures optatives d'itinerari que comporten organitzacions diferents dels grups.

Quin paper tenen  les llengües estrangeres al projecte de l'Espriu?

Ens considerem un centre d'educació plurilingüe. En aquest sentit oferim una matèria no lingüística en anglès a pràcticament tota l'ESO dins del projecte CLIL. Es fa amb una metodologia molt participativa que facilita tant l'aprenentatge de l'anglès com la dels continguts de la matèria que es cursa en aquesta llengua. Dins d'aquest projecte hi ha un intercanvi amb Holanda a 3r d'ESO.

També oferim la possibilitat de cursar una segona llengua estrangera: alemany o francès.

Quines optatives es poden cursar?

De 1r a 3r d'ESO tenim una franja de dues hores d'optatives. En aquesta franja es pot cursar la segona llengua estrangera (alemany o francès). 

L'alternativa a la segona llengua estrangera  són optatives que ajuden l'alumnat  a millorar la competència digital, la lectoescriptura, les seves habilitats socials i la convivència.

A 4t les optatives formen part dels itineraris triats.

Com avaluem?

L'avaluació a l'ESO és contínua i d'acord amb el decret d'avaluació del Departament.

L'alumnat, al marge del treball del dia a dia, fa proves avaluatives diverses per a comprovar el seu progrés: exàmens, treballs, exposicions, etc.

La nota de cada trimestre s'assoleix a partir d'uns criteris d'avaluació que l'alumnat coneix perfectament

Es lliura un butlletí de notes al final de cada avaluació per mantenir les famílies informades i, sobretot, per a prendre les mesures necessàries per solucionar problemes d'aprenentatge.

Es fan projectes a l'Espriu?

Sí, ja tenim una franja consolidada de projectes de 1r a 3r d'ESO. Són 4 hores setmanals en les quals es fan projectes transversals i globalitzats de temàtiques diverses que impliquen tots els departaments del centre.  


Quines metodologies de treball feu servir?

Utilitzem metodologies diverses. Treballem tant amb classes convencionals com  amb treball en grup amb metodologia cooperativa.  Fomentem tant el treball individual com en grup de l'alumnat.

Les nostres eines de treball són l'ordinador però també el paper.

Treballem  la part experimental de les matèries cientificotècniques als laboratoris i tallers.


Com acolliu l'alumnat que arriba al centre?

L'acollida és un objectiu prioritari en el nostre centre. Sobretot per a l'alumnat de 1r que arriba per primer cop a la secundària.

Estem en contacte amb les escoles de primària per tenir informació de l'alumnat que ens pugui servir per ajudar-lo.

Els tutors i tutores, especialment triats i amb molta experiència, fan aquesta tasca d'acompanyament per garantir l'adaptació. El departament d'orientació pedagògica fa el seguiment del procés.

Es dediquen hores de tutoria, tant de grup com individuals i amb família, per a fer que l'alumnat s'adapti sense dificultats al centre i als nous ensenyaments.

Hi ha el projecte de tutoria entre iguals TEI que fa que alumnat de 3r faci de "padrins" de l'alumnat que ens arriba a primer. Els padrins són un referent per a l'alumnat de 1r que els pot ajudar molt a solucionar els temes d'adaptació o qualsevol problema de convivència.

Com funcionen les tutories?

Cada grup té assignat un tutor o tutora que fa tant el seguiment acadèmic com personal de l'alumnat. Hi ha una sessió setmanal de tutoria en grup i el tutor o tutora convoca l'alumnat i les famílies a tutories individuals.

Les tutories segueixen la programació del pla d'acció tutorial on es treballen temes d'organització,  salut, convivència i orientació.

Com treballeu la diversitat?

Tot l'alumnat treballa dins de grups heterogenis. Dins d'aquest grup s'atenen les necessitats personals de cada alumne a través, si cal, de plans individualitzats PI.

Des de la tutoria i des de les matèries es fa seguiment d'aquest alumnat per tal de garantir el seu progrés dintre del grup. El departament d'orientació pedagògica i la coordinadora pedagògica del centre  s'ocupen de coordinar aquest seguiment.

Con funciona la convivència al centre?

La convivència és una prioritat per a nosaltres. Hi ha una Comissió de convivència integrada per coordinadors de nivell, orientació, cap d'estudis i coordinadora del centre que es reuneix setmanalment per a garantir que el clima de convivència sigui l'idoni per poder desenvolupar l'activitat acadèmica

Aquesta comissió vetlla per detectar possibles situació de conflicte abans que es produeixin i es coordina amb els tutors per a solucionar problemes que ens sorgeixen en el dia a dia.

La comissió es reuneix periòdicament amb els representants del grups (delegats) per recollir les seves inquietuds i treballar els aspectes a millorar

Com és la vostra relació amb l'entorn?

Estem oberts al barri. Fem ús de les instal·lacions del voltant per a fer-hi activitats: parc del Clot, la nau del Clot, plaça de les Glòries...

Tenim una relació estreta amb les escoles i institucions del barri amb les quals planegem activitats per al  nostre alumnat: biblioteca, Barcelona activa, Casal de joves, etc.

Feu viatges i sortides?

A 1r d'ESO es fan unes convivències de dos dies a finals d'octubre principis de novembre

A 2n es fa el treball de síntesi a final de curs (3 o 4 dies)

A 3r són les estades lingüístiques en anglès (4 dies) i l'intercanvi amb Holanda dins del projecte CLIL

A 4t i  batxillerat es fan viatges culturals i de convivència i els de final d'etapa.

Al marge dels viatges hi ha programades sortides a tots els nivells que coincideixen amb els continguts de les matèries o tenen a veure amb la tutoria, l'orientació i la convivència

Com es treballa l'esport?

De 1r d'ESO a 1r de BATX hi ha dues hores setmanals d'activitat física d'acord amb el currículum. Al marge d'aquestes classes tenim el Projecte esportiu organitzat per l'Espriu, lAFA i CET10:. Són activitats esportives totes les tardes de la setmana de 16 a 20h. En aquest projecte també hi pot participar alumnat del barri de fora del centre, dels centres de primària adscrits i fins i tot les famílies.

Què es pot fer al pati?

Durant la mitja hora de pati s'organitzen lliguetes de futbol-sala, bàsquet i vòlei, tot dinamitzat per alumnat de Batxillerat, i es pot jugar a tennis taula.

L'alumnat a partir de 3r d'ESO amb autorització de les famílies pot gaudir dels espais del voltant del centre (plaça de les Glòries, parc del Clot i Meridiana).

Estem treballant en un projecte per crear més espais de lleure al pati que es puguin fer servir per l'alumnat.

Teniu servei de menjador?

Sí, no es fa al centre. L'alumnat que es queda a dinar es trasllada amb un monitor a l'Escola Farigola a través d'una porta interna de comunicació. Tenen cuina pròpia. L'alumnat es pot quedar tota la setmana o per dies. 

Feu activitats de tarda?

Al marge del Projecte esportiu, ja comentat a l'apartat d'educació física, el centre té un conjunt musical.

L'AFA també ofereix grups d'idiomes o d'activitats artístiques a banda de la seva col·laboració al Projecte esportiu

Ús del mòbil al centre

No es pot fer ús ni exhibició del mòbil en cap espai del centre (inclòs el pati). 

El mòbil no és necessari per a cap de les activitats que es proposen a les classes.

Quantes places ofereix l'Espriu?

A 1r d'ESO hi ha 120 places. A la resta de cursos només en sol quedar alguna si es produeix alguna vacant.

Com és el procés de preinscripció?

A través de la web, les xarxes o de consultes telefòniques o via mail, us anirem informant de tot allò que heu de fer tant per a la preinscripció com per a la posterior matriculació.

Des del centre us donarem tot el suport que us calgui

Tot el procés de preinscripció i matrícula es fa de forma telemàtica

Tens més preguntes?

Contacta amb nosaltres i et respondrem (telèfon o correu electrònic).

Si la pregunta pot ser d'interès general la inclourem en aquests FAQS

T. 932 44 95 60

Correu: ies-espriu@xtec.cat