InnovitaNytt

i Kalix

Välkommen till fritidshemmets webbtidning om vår skola!

Nyhetssändning InnovitaNytt

Summering av året med InnovitaNytt

Vilket år vi haft på InnovitaNytt-redaktionen! 

Det har varit så roligt att följa elevernas utveckling och se hur deras intresse för tidningen vuxit mer och mer. Absolut har vi haft perioder då motivationen inte varit lika hög, men eleverna har fortsatt jobba på med sina texter. Så roligt att få följa med på denna resa tillsammans med eleverna! Målet har alltid varit att fritidshemstidningen ska vara något lustfyllt för eleverna och att den ska bidra till språkutveckling för våra elever. Innehållet har eleverna styrt väldigt mycket själva med tips från mig om vilka vi kan intervjua. 

Vem hade trott att vår lilla redaktion skulle få vara med på inte en, utan två filminspelningar om vår tidning när vi drog igång i höstas? En av journaliststudenter på Kalix folkhögskola och en med SVT Norrbotten. Så coolt och vilka modiga elever vi har som vågar ställa upp. 

Under våren har vi arbetat lite annorlunda och det har mynnat ut i en nyhetssändning istället för inlägg här på vår hemsida. Tror eleverna har uppskattat att få arbeta med rörligt material, speciellt när motivationen fick en dipp i mitten på vårterminen. Att transkribera har inte varit en favorituppgift efter genomförd intervju... 

Nu får redaktionen på InnovitaNytt ett välförtjänt sommarlov och startar igång igen under höstterminen. Det ska bli spännande och se hur InnovitaNytt utvecklas under nästa läsår. 

Glad sommar! 

Julia Juntti

SVT Norrbotten kom på besök

Klicka på bilden för att komma till reportaget. 

"Jag tycker om att fota och filma" berättar Anna Wallbrandt

InnovitaNytts redaktion blev intervjuad av Anna från SVT Norrbotten och vi passade på att göra en kortare intervju med henne. 


Varför ville du jobba på SVT?

Jag gillar att fota.


Varför ville du bli journalist? 

Man får vara med om mycket.


Hur ser en arbetsdag ut?

Börjar med morgonmöte, då diskuterar vi nyheter & går igenom statistik, sen efter det så kollar man vad man ska göra efter morgonmöte, bokar intervju, gör inslag, man klipper och redigerar. Sen skriver man en artikel, sedan publiceras det oftast. 

Vår skolchef kom på besök och självklart bokade vi in en intervju med henne!

Intervju med Sandra Bergström 

Egenföretagaren som älskar sitt jobb och som tog över biografen Röda Kvarn efter sin pappa för 1,5 år sedan.  Vi på InnovitaNytt fick besöka biografen för att ställa några frågor om hur det är att driva eget företag och hur en arbetsdag kan se ut för Sandra. 


Tycker du om att jobba på bion?

Jag tycker att det är jätteroligt att jobba på bion. Jag får träffa så mycket folk och olika folk ung folk gammalt folk mellan folk tjejer och killar. Det är jätte jätte jätteroligt.


Hur ser en arbetsdag ut för dig? 

En arbetsdag för mig är jätteolika för vissa dagar har jag ingen film som idag jag ingen har jag ingen film. då håller jag på i kiosken se vad jag ska beställa, vad det kommer för filmer i december kanske några månader fram. vad jag ska boka för filmer. Sen vissa dagar har jag tre eller fyra föreställningar. Då står jag mest ute i kassan och tar betalt, skottar popcorn. Ger biljetter och startar filmen. Efter filmen ska det städas. Så det är jätteolika och det tycker jag är väldigt roligt, att alla dagar ser olika ut. 


Vad är din favoritfilm?                                                            

Jag har ju sett jätte, jättemånga filmer och jag har jättesvårt att säga vilken som är min absoluta favoritfilm, men jag tycker ju att filmer som är lite mer för vuxna som är mer verklighetsbaserade. De som är gjort på verkliga händelser tycker jag är bra. Jag älskade Sing. Den tycker jag är super!                                        


Hur var det på din biopremiär av fast X?

Det var jättepirrigt! Jag var jättenervös, det var fjärilar i hela magen hela dagen när det här skulle vara. Det var väldigt mycket förberedelser men det blev ju väldigt bra.


Hur länge tog det förbereda biopremiären?

Allt som allt så gick det ju ganska snabbt, för jag vann ju en tävling som var att jag fick ha den här premiären. Det var ju 3-4 veckor innan permiären skulle vara som jag fick veta att jag skulle ha den. Så då var det snabba ryck! Det skulle beställas röda mattan, fixas allt här inne och med filmer, och alla bilar. Det var ganska mycket bilar som skulle styras upp, vilka tider de skulle komma och så där. Så det var ganska många timmar vi förberedde. Men när allt väl var på plats så gick det ganska snabbt, och jag hade jättemycket hjälp annars hade jag aldrig klarat det.


Hur många år är du? 

Jag är 35 år.


 Hur länge har du jobbat på bion? 

Ja, jag skulle säga i 33 år. För när jag var två år så stod jag och rev biljetter för första gången för det min pappa som har haft den här bion sen jag var 2 år gammal och vi har bott här uppe finns det en lägenhet ovanför så där har jag bott tills jag flyttade hemifrån. Så jag har alltid jobbat här mer eller mindre. Sen har jag ju haft andra riktigt jobb och jag har gått i skolan. Sen har jag har varit iväg från Kalix och kommit tillbaka. Nu som mitt riktiga och enda jobb så har jag haft det i 1,5 år. 


 Hur är det att driva ett eget företag?

Det är jättespännande. Det är jättekul. Precis som det vi pratade om från början, alla dagar ser olika ut. Det finns alltid jättemycket att göra. Vilket jag tycker är kul, för jag älskar att jobba. Det spelar ingen roll vilket jobb jag har haft så har jag alltid älskat att jobba. Just det här känns så kul för här får jag verkligen bestämma. Här får jag bestämma vilka filmer jag ska visa och vilka tider filmerna ska visas. Det är jättekul att driva eget företag. 


Vilket godis tycker du om mest på bion? 

Jag älskar never stop men de har varit slut hos min leverantör i tre omgångar när jag har beställt så jag vet inte vad som händer. Jag börjar blir lite nervös. Håller de på att försvinna? Men det är mitt favoritgodis. 


Sandras bästa tips när man driver eget företag:


Våga fråga. Ta hjälp. Från det att man är liten och ung och har precis har börjat med sitt företag tills att man är gammal och drivet företag i 40-50 år så finns det alltid mer att lära och det finns alltid någon som kan saker bättre. Man ska alltid våga fråga, och ha roligt! Då kommer det gå bra automatiskt. Då går det lättare.



Explore lab

På explore så hade vi temat designa för hållbarhet. Vi tittade på olika filmer som visar hur det ser ut nu. Vi i lågstadiet fick ett papper där vi skulle rita mat & skriva en meny. Vi samarbetade väldigt mycket. Vi i lågstadiet gjorde skyltar och protesterade i skolan. Vi lärde oss att inte kasta så mycket mat & att inte slänga skräp i naturen. Det var väldigt roligt att göra dom där skyltarna.

Hur arbetar vi med digitala verktyg hos oss på Innovitaskolan Kalix?

I klippen berättar Nathalie Bergman hur de arbetar med digitala verktyg på förskolan, Julia Juntti pratar utifrån ett fritidshemsperpektiv och Linnéa Utterström och Maria Nyman berättar hur de använde digitala verktyg på högstadiet. 

Intervju med Julia Juntti - Rast och fritidshemsansvarig

Julia hur länge har du jobbat här? 

Jag har snart jobbat här i 10 år. Så jag började här 2014. Jag började jobba på fritids 2016 och började ha rastaktiviteter 2018.


Skulle du vilja byta jobb? 

Nej, jag trivs så himla bra här.


Vad är din favoritmat?

Min favoritmat är någon god köttbit med pommes och bea, eller någon god pasta. 


Vad är din favorit-rastaktivitet? 

Oj vad svårt! Jag har jättemånga favoriter. Om jag ska nämna några så tycker jag om våra måndagsutmaningar. Där ni får olika utmaningar varje vecka. Till exempel vem som hänger längst, jägarvila eller liknande. Sen gillar jag också kinesiska muren. 


Tycker du om alla barn?

 Jadå! Det göra jag. Det är ju ni elever som gör att jag jobbat här så länge. 


Är du rädd om skolans saker?

Ja det skulle jag säga att jag är. Jag säger ju det till er elever och då måste ju jag också vara rädd om skolans saker.



Intervju med rektor Emma Enström 

Vad gör du på ditt jobb?

På mitt jobb som rektor så har jag ganska mycket saker jag gör. Dels så ska jag se till att så att alla elever har det tryggt på skolan, få lära sig mycket på lektionerna så att lärarna gör sitt jobb. Jag har också hand om ekonomin, pengarna. Pengarna vi får in och pengarna vi gör oss av med, sånt vi handlar och så för. Sen har jag koll på att vi inte har en massa trasiga grejer, så att alla toaletter funkar och såna saker. Det behöver jag också ha koll på. Att matsalen lagar mat till eleverna varje dag. Så jag har ju ganska mycket saker som jag gör, lite olika grejer. Jag ser hur det går för alla elever, om det är någon elev som behöver lite mer hjälp eller lite mer utmaningar. Så det är lite av det jag gör. 


Vad gör du på fritiden?

Jag har inte så mycket fritid som rektor, men det kanske också är för att jag tycker om mitt jobb som rektor väldigt mycket så jag tycker om att jobba, men när jag inte jobbar så tycker jag om att vara med mina två barn och min hund. Sen så tränar jag ganska mycket. Jag är även instruktör så jag håller träningspass för andra. Jag leder och hjälper andra när de ska träna. Det gör jag mest på min fritid. 


Har du något husdjur?

Jajemen! En hund och han heter Boss. Han är en bichon havanais blandat med dvärgpudel så han är ganska liten. Ibland är han busig och ibland trött som en gammal gubbe. Han gillar att kasta boll och gå på promenader. 


Hur många år har du jobbat som rektor?

Jadu, jag började som rektor år 2014 första gången och då jobbade jag ett halvår som rektor. Sen har jag jobbat som rektor hela tiden sedan 2016, så nästan 9 år. Så snart är det 10 års jubileum för mig som rektor. Börjar bli ganska många år. 


Är du glad över att vara rektor?

Jag tycker att jag har världens bästa jobb! Ibland kan det vara lite jobbigt, speciellt om det är någon som strular och bråkar. Då blir mitt jobb tråkigt för då måste jag vara bestämd och lite arg. Men för det mesta på den här skolan så är det roligt att vara rektor. För det är så fina elever och fin personal. Så vi har rätt roligt ihop. Så därför tycker jag det är jättekul!


Hur många personal finns det?

Ungefär 45 stycken på förskolan, skolan och fritidshemmet. 


Vilken glass tycker du om?

Jag är ett godismonster så jag väljer helst godis. Men om jag ska välja glass så gillar jag att blanda lite grann. Du vet när man tar kulglass och så tar man kanske tar tre olika sorter. Då brukar jag ta choklad, päron och hallonsorbet. 


Vad har du jobbat med innan du kom hit?

Vill du att jag berättar alla mina jobb? Mitt första jobb var att klämma löja, rensade fisk. Mitt andra jobb var på coop, fast då hette det Domus. Då satt jag i kassan, i kundtjänsten och lite ute i affären. Jag har även jobbat på Lindex. Sedan har jag jobbat här som lärare, här som rektor. Har även varit rektor på gymnasieskolan, Furuhed. Var rektor i Kalmar när jag bodde på Öland, sen kom jag tillbaka hit. 


Vilken sten tycker du om?

Det här med stenen var min svåraste fråga idag. Men jag har kommit fram till att jag gillar kvarts. En vit sten. Jag gillar färgen vit väldigt mycket. Jag gillar vita stenar och om jag får välja släta stenar. De tycker jag är mysiga. 


När föddes du?

15e oktober 1982. Så jag fyller år på söndag! 

Vad händer i skolan just nu?

Åk 3 har jobbat om förr i tiden. Vi började med istiden nu men vi är på jägarstenåldern nu. Vi har ett läseblad som vi läser i och svarar på frågor. Vi tittar på ett jättebra som heter arkeologens dotter. Snart ska vi jobba om bondestenåldern. 


Åk 2 har jobbat om rymden. Det finns 8 planeter.Jorden Neptunus, Saturnus, Mars, Venus , Jupiter, Merkurius. Neil Armstrong var den första på månen.Vi hade ett häfte som vi arbetar i. Vi tittar också på filmer. Vi har lärt oss om vem den förste svensken i rymden var. Han heter Christer Fuglesang. I filmer om rymden så fick vi se hur det går till när de till exempel äter och duschar i rymden. 

Pysseltips inför halloween 

Gör din egna halloween-vimpel. Pumpor, spöken eller varför inte vampyrer? 

Du behöver: 

Färgat papper i valfri färg, lim, sax och tråd. Har du inte plastögon går det lika bra att måla egna ögon. 

Steg 1 

Rita av din hand på det färgade pappret och klipp ut handen. 

Steg 2

Limma fast ögon på handen.

Steg 3

Klipp ut en mun och limma fast munnen på handen. 

Steg 4

Gör accessoarer till din figur. Kan vara stjälken till pumpan, mantel eller en fluga. Du väljer själv. 

Steg 5

Gör ett hå i handen och trä igenom en tråd. 


Klar!



Ordgömma

Hitta orden som gömmer sig. 












Fakta om koalor 

Koalorna trivs i träden. De äter eukalyptusblad. De äter 1 kilo om dagen. Det fanns flera miljoner koalor innan européerna kom. Koalan går helst inte på marken. Koalan är ett trädlevande pungdjur. 

När koalan föds är den liten som en jordnöt. När en koala föds så väger den bara 0,3 - 0,5 gram. Mamman har en påse på magen som den ligger i. Den kallas för pung. Där ligger ungen i ca 6 månader eftersom att den är outvecklad när den föds. Den lever i östra Australien. Koalan kan bli 13 - 18 år gammal. Koalan är gravid i 30 - 36 dagar. Koalans ungar kallas för Joeys.

Koalor är vilda djur. Går man nära en koala så känner koalan sig hotad eller stressad. Koalan är inte ett husdjur. Koalan bajsar 300 kluttar om dagen. Koalan är inte så smarta fast att de är söta. Koalan är inte en björn. Tidigare kallades koalan för pungbjörn eller koalabjörn.