Breu història del centre

Breu història del centre

El que avui coneixem com IES Son Pacs va néixer com taller escola sindical Virgen de Lluch el 17 de gener del 1949. Era, com diu el seu nom, una escola on es donava una formació bàsica i unes hores de taller. Els al·lots aprenien a fer de fusters, ferrers i electricistes.

El centre depenia de l’organització sindical del franquisme i segurament per això va ocupar un local emblemàtic del sindicalisme mallorquí de principi de segle: la Casa del Poble. Abans havia ocupat uns baixos del carrer de Pere Alcàntara Penya, al mateix lloc on hi havia l’escola de mestria industrial, avui IES Politècnic. Com que les instal·lacions eren provisionals, l’octubre del mateix any se’n anaren de lloguer a un local que hi havia a 31 de desembre, cantonada amb Rosselló i Caçador.

L’edifici de la Casa del Poble havia estat incautat als socialistes el 1939, es va mirar de convertir-lo en dispensari, però finalment es descartà la idea tot i haver començat les reformes, des del 1953 passà a ser seu del taller-escola. Va ser allà que es varen ampliar els estudis a hosteleria (1959), electrònica (1960) i automoció (1962). De l’aula de cuina va néixer (1964) l’escola sindical d’hosteleria Juníper Serra que amb el temps va esdevenir institut de secundària.

L’edifici, evidentment, no havia estat pensat com escola, però va fer el seu servei i així fins el 1975, any en el qual les instal·lacions es traslladaren provisionalment a uns barracons de la feixina. Acte seguit, l’edifici va ser esbucat i avui encara existeix el solar buit que és propietat del sindicat UGT.

El novembre del 1981 venguérem a l’edifici on ara som, com equipament educatiu del polígon. Aleshores ja érem un institut de formació professional adequat al que deia la llei d’educació del 1970. S’estudiava administració, electricitat, electrònica i automoció, encara avui les famílies professionals amb més alumnat de l’institut.

Des d’aleshores tot han estat transformacions cap a un centre d’educació secundària amb ensenyaments obligatoris (ESO) i postobligatoris (batxillerat) que culminen amb el canvi de nom a IES Son Pacs (1993) i l’assignació d’escoles adscrites segons el primer mapa escolar del 1996.

Avui l’institut és un centre de referència a la zona de Palma nord, tenim uns trets d’identitat molt definits: l’educació ambiental, els programes de gestió de la qualitat, la secció europea, i una formació professional de grau superior que mira clarament cap al futur: manteniment aeromecànic i prevenció de riscos professionals. Des del curs 2012-13 s'imparteix el Batxillerat internacional.