Llistat de Flora invasora

Flora invasora ornamental a Menorca  

 Espècie de la qual es tenen dades científiques que es comporta com a invasora a Menorca

Aeonium  haworthii  (Salm-Dick) Webb et Berthel

Descripció

Planta ornamental amb fulles suculentes i tija llenyosa i gruixuda. Pertany al grup d'espècies arbustives ramificades. 

Les flors són de color crema o rosat d'1 cm d'ample. Les fulles són obovades, glabres, glauques i amb la vora vermella i ciliada, disposades en rosetes petites, de 6-11 cm de diàmetre, amb les fulles internes més o menys erectes.

Agave americana L.

Descripció

Planta perenne, de port robust i rizomatosa. El tronc és gairebé inexistent o absent. Les fulles (de fins 2m de llarg i 25cm d'ample) creixen des del sòl formant grans rosetes; són carnoses, en forma de llança, i amb espines de quasi 2 cm; el seu color és verd blavós o gris blavós. 

Les flors, grans (6-10 cm), apareixen a partir dels 10 anys d'edat en una panícula a l'extrem d'una de les tiges i són de color groc pàl·lid verdós. 

La planta, una vegada ha florit, mor, essent substituida per les petites plantetes que creixen al voltant de la seva base. 

El fruit és una càpsula allargada i trígona (3 compartiments), amb nombroses llavors aplanades de color negre brillant.

Requeriments ambientals

Planta termòfila que en la zona mediterrània habita en llocs pedregosos asoleiats, rambles i arenals, generalment propers al mar i més rarament a l'interior. 

També és habitual al llarg de camins i límits de parcel·les. 

En general prefereix sòls molt ben drenats. 

És freqüent en comunitats dunars, cunetes, talussos, etc. 

Les seves  comunitats són tan denses que arriba a desplaçar a les espècies autòctones d'arenals costaners per competència de l'espai i alteració del medi. Pot competir amb les espècies nadives pels escasos recursos presents en les dunes.

Produeix ombra amb les seves grans fulles, desplaçant les espècies autòctones. Els seus brots rizomatosos poden alterar l'estat de nutrients del sòl. 

Agave fourcroydes Lem.

Descripció

Planta que pot desenvolupar un tronc de fins 1,7 m d'alçada. Les fulles són estretes (8-13 cm d'amplada) i lanceolades (fins 1,8 m longitud) de color verd grisenc, marge recte i base engruixida. Les dents del marge de les fulles són primes, obscures i àmpliament esparses. L'espina terminal és rígida, llarga (fins 2,5 cm), marró obscur i no decurrent. La inflorescència és de 5 a 6 m d'alçada amb 10-18 ramificacions i flors groguenques estèrils. 


Ailanthus altissima (Mill.) Swingle

Ailant

Descripció

Floreix de maig a juliol. Es reprodueix per llavor, amb dispersió bàsicament anemòcora, (fins 350.000 llavors a l'any en un exemplar adult). També es multiplica per via asexual mitjançant vigorosos brots, que poden sorgir a certa distància del peu mare (fins 15 m). 

Requeriments ambientals

Resisteix condicions ambientals molt adverses, temperatures extremes i  sequera estival, contaminació de les grans ciutats, etc. 

Arbre molt cultivat en xerojardineria. Està ampliament naturalitzat en quasi totes les zones no molt fredes de la Peninsula, habitant, generalment, en cunetes, talussos, àrees periurbanes, jardins abandonats, riberes degradades, etc. 

Degut al seu ràpid creixement i als seus efectes alel·lopàtics, desplaça a la vegetació natural preexistent o dificulta la seva regeneració. 

És molt difícil d'eliminar una vegada que s'ha establert, persistint a vegades fins i tot després de la tala, crema o tractament  amb herbicides.

Aloe arborescens Mill.

Descripció

Planta arbustiva de dimensions notables (fins a 3m d'alçada). Es diferencia de la resta d'Aloes, pel seu port arbustiu, i per tenir les fulles llargues (fins a 60 cm de longitud) de color verd grisenc per l'anvers i verd clar pel revers, contornejades cap avall i amb dents corbades als contorns. 

Les flors són de color vermell ataronjat agrupades en inflorescències terminals sense ramificar de fins a 80 cm de longitud per sobre de les fulles.

Aloe maculata All.

Descripció

Planta suculenta amb les fulles agrupades en rosetes basals. Les fulles són carnoses, llargues, estretes i lanceolades de color verd vermellós clapejades amb punts blancs i amb els marges dentats. La inflorescències en raïms, té flors tubulars de color taronja vermellós que es troben al final d'una tija erecta, generalment ramificada, que sorgeix de la roseta. Floreix des de mitjans hivern fins a la primavera.

Anredera cordifolia (Ten.) Steenis

Descripció

Planta enfiladissa de creixement molt dens i de fàcil identificació quan està en flor: desenvolupa gran quantitat de raïms estrets i corbats de flors blanques i oloroses que cobreixen de blanc tota la planta. Les fulles són d'ovades a lanceolades, cordades a la base de 2,5-10cm. 

Es propaga per divisió de les arrels i pels petits tubercles aeris que normalment es formen a l'aixella de les fulles no floríferes.

Araujia sericifera Brot.

Descripció

Liana llenyosa de creixement molt ràpid, afavorit per la presència de qualsevol tipus  de suport, ja sigui natural o artificial.

Floreix de maig a setembre. Es reprodueix principalmente per llavor de dispersió anemòcora, tot i que a causa de la seva mida la distància no pot ser molt llarga. Pot dispersar-se secundàriament a través de l'aigua. Es reprodueix també asexualment per esqueixos. 

Requeriments ambientals

Creix en matolls i herbassars humits i en riberes fluvials. 

També en terrenys ruderals, suburbis i en horts abandonats en ambients del litoral. 

Arundo donax L. 

Canya Comú

Descripció 

Planta de la familía de les gramínies que mesura de 2 a 6 m d'alçada i presenta un rizoma llenyós, gruixut i llarg, del que neixen tiges (les canyes) d'1 a 2 cm de diàmetre.

Les seves fulles són de color verd grisós o blavós de 30 a 60 cm de longitud. Té petites flors agrupades normalment en grups de tres per formar nombroses espiguetes que generen grans panícules denses, de color violaci o blanquinós.

La seva floració té lloc de setembre a desembre. Es multiplica de forma vegetativa pels rizomes, que, com acumulen moltes reserves, fan que les canyes rebrotin repetidament quan són tallades.

És una espècie molt competitiva i  de creixement ràpid que impedeix la regeneració de plantes natives. 

El seu desenvolupament massiu té la característica de potenciar i propagar els incendis a través dels barrancs on està arrelada.

Requeriments ambientals

Es desenvolupa en llocs humits i entollats, com manantials, sèquies i cursos d'aigua, així com en barrancs i zones baixes, terrenys de cultiu i zones verdes d'origen antròpic. 

Austrocylindropuntia cylindrica (Lam.) Backeb.

Descripció

Cactus suculent, espinós, ramificat, amb forma arbustiva d'1-2 m d'alçada (fins a 4 m) amb segments de tiges cilíndriques, llargues, de fins 25 cm de longitud  3-6 cm de diàmetre, d'àpex obtús, color verd i llenyós quan són vells. Presenta fulles de 10-12 mm de longitud, agudes, en forma de punxó amb 2-8 espines. 

Les flors són vermelles de uns 5-7 cm de longitud.  

El principal mètode de dispersió de les espècies de Austrocylindropuntia és mitjançant la fragmentació de les parts de la planta, inclosos els segments de tiges i fruits. També pot propagar les seves llavors a través de les aus i altres animals que mengen el fruit, i per qualsevol part de la planta que s'adhereixi al pelatge dels animals i caigui al sòl, ja que els fragments tornen a créixer fàcilment per formar una nova planta

Requeriments ambientals

Introduïda en àrees tropicals, subtropicals i temperades càlides, on es troba en zones àrides, tolerant exposicions a ple sol, sequia, gelades i salinitat, indiferent a la naturalesa del substrat. Possible invasora de pastures, matolls i boscos oberts, particularment en regions semiàrides. Forma matolls extensos i densos que desplacen a la vegetació original i redueixen la riquesa en espècies.

Austrocylindropuntia subulata   (Cels ex F.A.C. Weber) Backeb.

Descripció

Planta robusta i erecta (2-4 m d'alçada) de creixement columnar i tiges cilíndriques i ramificades. Les fulles tenen forma d'espasa amb una punta fina a l'àpex amb una longitud de 5-8 cm. Presenta espines (1-4) molt rígides i rectes, de color blanc i fins 8 cm de longitud. Les flors són molt grans i vistoses de color vermell que no s'obren per complet. El fruit té forma de segment de color verd amb espines curtes. Es diferència d'O. cylindrica per tenir fulles més llargues (5 cm) i persistents i per tenir tubercles (i no areoles amb gloquidis) a la part exterior del fruit.

Cultivada com ornamental i naturalitzada. S'estén gràcies a la fragmentació de les branques 

Baccharis halimifolia L.

Descripció 

Arbust caducifoli, dioic, de fins 4 m d'alçada, molt ramificat. Floreix d'agost a octubre. Es reprodueix tant per via sexual com vegetativament per mitjà de brots d'arrel.

Presenta un creixement molt ràpid. 

Degut a la seva capacitat de rebrot, es restableix sense problemes després dels incendis. No és exigent pel que fa al sòl, adaptant-se a substrats pobres en nitrogen i fòsfor. És bastant indiferent al pH i a la textura. També vegeta sobre terrenys secs, tot i que el seu òptim són els humits lleugerament salins. 

Hi ha evidències de que el seu sistema radicular i la gran producció de fullaraca provoquen alteracions en la sedimentació. Per tant pot considerar-se com una planta transformadora, és a dir una planta invasora que provoca canvis en el caràcter, condició, forma i naturalesa dels ecosistemes que envaeix.

Requeriments ambientals

Ocupa marismes i llocs propers al mar. Zones alterades i ambients ruderals degradats.

Canna flaccida L.

Descripció

Planta herbàcia, rizomatosa, amb tiges de fins 2 m d'alçada. Fulles glauques, d'estretament ovades a estretament elíptiques, de 20-50 x 8-12 cm, amb la base estrenyent-se gradualment en una beina i l'àpex agut. Inflorescència en raïm simple de poques flors. Flors de color groc pur, de 10-15 cm de llarg.

Canna glauca L.

Descripció

Planta herbàcia, rizomatosa, amb tiges de fins 1,5 m d'alçada. Fulles glauques, estretament ovades, de 30-70 x 3-15 cm, amb la base cuneada i l'àpex agut o estrenyent-se gradualment. Inflorescències en raïms simples o ramificats. Flors de color groc pur, de 7,5-10 cm de longitud. 

Carpobrotus edulis (L.) N.E.Br.

Descripció

Camèfit suculent i reptant, amb tiges de fins 2 m, radicants, molt ramificades, subcilíndriques. Fulles oposades, sèsils, de secció transversal en triangle equilàter, verdes, de 4-10 x 1-1,6 cm. Flors de 8-10 cm de diàmetre, de color groc o rosat (var. rubescens Druce),  amb cinc tèpals dels quals els tres externs mesuren 2-4,5 cm i són oblongs i els dos interns més petits, amb el marge escariós.

Floreix de març a juny. La fecundació és al·lògama i  entomòfila. 

Els fruits madurs són menjats per gavines i petits mamífers (conills, rates) contribuint així a la seva dispersió. 

Es reprodueix activament per estolons que arrelen fàcilment en els nusos. 

Requeriments ambientals

Necessita climes temperats, no tolera les gelades moderades o reiterades. Suporta bé la sequera, la salinitat i els substrats arenosos, per la qual cosa s'ha usat per fixar dunes i talussos en zones litorals.

Dificulta la regeneració de espècies natives. Facilita el desenvolupament d'altres espècies invasores. 

Cenchrus clandestinus              (Hochst. ex Chiov.) Morrone

Kikuyo (Pennisetum clandestinum )

Descripció 

És una planta herbàcia que creix en forma de gespa, formant un entramat dens de tiges, que exclou a tota altra espècie vegetal present en la zona. 

Els entrenusos de les seves tiges rastreres tenen capacitat d'arrelar. Es reprodueix vegetativament per mitjà de potents rizomes i estolons. 

Requeriments ambientals

Prospera en tot tipus de sòl, però prefereix els sòls solts amb bon drenatge, es per això que s'adapta molt bé als sòls arenosos. 

No tolera l'ombra. Pot suportar gelades ocasionals, però no un hàbitat fred. 

Té un creixement molt agressiu  que li permet dominar les altres espècies.

És particularment invasora en ecosistemes costaners,  com els sistemes dunars. 

Està considerat com un dels 100 organismes amb major capacitat invasora del món. 

Cenchrus longisetus M.C.Johnst.

(Pennisetum villosum R. Br. ex Fresen

Descripció

Gramínia que fa mates denses de fulles llargues de color verd clar. Són característiques les seves inflorescències, allargades, denses, d'un color blanc quasi pur i cobertes de llargs pèls, a contrallum s'il·luminen d'una forma molt atractiva. Es tracta d'una planta introduïda d'Àfrica oriental i que apareix esporàdicament naturalitzada per les vores de camins, llocs alterats i marges de zones humides. Floreix a l'estiu i tardor

Requeriements ambientals

Ocupa camps de conreu, vores de camins, llocs alterats.

Cenchrus setaceus (Forssk.) Morrone

(Pennisetum setaceum)

Descripció

Planta cespitosa i glabrescent. Desenvolupa una tija erecte que a la part apical forma una espiga molt allargada de color vermell-morat amb nombroses setes, la majoria plomoses a la part inferior. Les fulles són allargades (fins 45 cm) amb una beina que sovint ultrapassa l'entrenús. 

Requeriments ambientals

Habita sobre sòls pedregosos i secs així com en escletxes de roques. 

S'ha introduit en pastures i herbassars d'ambients alterats. També en matolls d'ambients costaners no excessivament halòfils,  zones urbanitzades, terrenys de cultiu i zones verdes d'origen antròpic, i en costes rocoses i penyasegats costaners.  

Colocasia esculenta (L.) Schott

Descripció

Herba perenne, rizomatosa amb tiges de fins 90 cm i  base tuberosa. Fulles ovado-peltades amb marge enter o lobulat. 

Té flors unisexuals, les femenines a la part inferior i les masculines a la part superior separades per una zona intermitja de flors estèrils. 

 Cortaderia selloana                (Scuhlt. et Schult. f.) Asch. et Graebn.

Herba de la Pampa

Descripció

Planta herbàcia perenne, graminoide, de fins 3 m d'alçada. Morfològicament es  tracta d'una espècie ginodioica, és a dir, existeixen plantes amb flors hermafrodites i femenines, però funcionalment és dioica, de manera que per a la reproducció és necessari que ambdós tipus de plantes es trobin relativament pròximes. Floreix de juliol a octubre. La dispersió de les cariopsis és anemòcora. Es reprodueix exclusivament per llavor, però en produeix gran quantitat fàcilment diseminades pel vent. 

És una planta molt rústica, ben adaptada a les temperatures extremes i a la sequera, tot i que prefereix terrenys frescos i eutròfics. Una vegada instal·lada, té una forta tendència a sobreviure ja que forma grans macolles que no agraden als herbívors per la presència d'agulles de sílice en les seves fulles. 

Requeriments ambientals

Ocupa zones de marisma. Zones dunars. Riberes fluvials. Marges de carreteres.  Zones alterades i escombreres. Ambients ruderals degradats. Zones enjardinades. Barrancs, manantials i altres llocs humits.

   Cylindropuntia spinosior         (Engelm.)  F.M. Knuth

Descripció

Arbust suculent compacte, a vegades arborescent, de 0,4-2 m d'alçada, amb les branques verticilades. Segments caulinars cilíndrics, de color verd o ligeramente porpra, de 5-23 x1,3-3,5 cm, coberts de tubercles ovals prominents. Arèoles amb toment marronós o groguenc. Espines 1-24 por arèola, de color crema a marró vermellós, entrellaçades, cobertes per una beina blanquinosa. Flors de color rosa a vermell-porpra, groc o blanc. Fruits cilíndrics, de color verd groguenc tenyit de porpra en ser madurs de 2,5-5 x 1,7-3 cm. Floreix de maig a juliol. 

Es reprodueix activament tant per llavor com asexualment, gràcies a la capacitat d'arrelar de les pales despreses. 

Pol·linització entomòfila. Llavors sovint amb cobertes endurides i mecanismes fisiològics de latència. El pas pel tracte intestinal dels animals afavoreix la germinació. 

Requeriments ambientals

Molt resistent a la sequera i a les altes temperatures. Suporta gelades lleugeres si no són prolongades i la humitat atmosfèrica és baixa. Necessita sòls ben drenats i exposicions a ple sol. 

   Delairea odorata Lem.

Descripció

Planta herbàcia perenne, liana o trepadora vigorosa, glabra, amb tiges cilíndriques molt ramificades que es recolzen i s'emboliquen en la vegetació i altres estructures. Pot arribar fins 5 m. Fulles de deltoides a orbiculars de 3-10 x 2-10 cm, multilobulades, amb 3-5 lòbuls angulosos per cada costat del limbe, oposades, lleugerament carnoses, amb aspecte encerat.  

Disphyma crassifolium (L.) L. Bolus

Cabellera de la reina

Descripció

Planta crasa rastrera que emet tiges en totes direccions.

Les fulles són simples, oposades, d'uns 2 cm de longitud, amb el limbe allargat, engruixit i arrodonit, sense nervadures i cobert de punts transparents.

Les flors són molt vistoses amb els pètals de color rosa (en realitat són estaminodis, estams estèrils). Els estams fèrtils són blancs i nombrosos amb un ovari central que emet un estil amb cinc estigmes. Floreix a la primavera.

El fruit és una càpsula de cinc compartiments on es troben les llavors.

Requeriments ambientals

Cultivada com ornamental i naturalitzada a la costa rocosa. Necessita exposició a ple sol. Aguanta sòls arenosos, sequera i salinitat. No suporta gelades.

Drosanthemum floribundum     (Haw.) Schwantes

Descripció

Planta crassulescent de creixement normalment postrat que es caracteritza per tenir les fulles amb minúscules cèl·lules d'aigua que li donen una aparença brillant. Les tiges són marrons amb els entrenusos visibles. Les fulles són cilíndriques d'àpex circular i no fusionades per la base. Tenen moltes flors que surten de branques curtes no terminals i els pètals són de color rosa pàl·lid. Els fruits estan sostinguts en peduncles llargs i erectes.

Requeriments ambientals

Creix a la costa rocosa

Drosanthemum hispidum              (L.) Schwantes

Descripció

Arbust suculent de fins 60 cm, amb tiges una mica erectes però més tard postrades i radicants llenyós, de color grisenc, les branques joves densament híspides. Fulles sèsils, obtuses, cilíndriques, de 2’5 cm, papil·loses, suculentes, de color verd clar, vermelloses en exposicions al sol. Flors de 3 cm de diàmetre, amb nombrosos pètals rosats o porpra clar, en grups de 1 a 3 sobre pedúncles d'1 a 5 cm, cobrint densament les tiges.

Gazania rigens (L.) Gaertn.

Descripció

Herba amb una petita mata de fulles de forma lanceolada cobertes de pilositat, per això tenen una coloració blanquinosa. Les flors són capítols relativament grans amb les lígules grogues o taronges. Es cultiva per als jardins i a vegades es pot trobar com subspontània

Hedera maroccana (Kirchn.) Bean

Descripció

Planta enfiladissa llenyosa, perennifòlia, amb arrels caulògenes adherents. Fulles simples, alternes, peciolades; làmina de 2-15 cm, en els brots estèrils palmatilobada, amb 3-9 lòbuls i base cordada, en els brots fèrtils entera i de base truncada o arrodonida, de color verd fosc brillant en l'anvers i més pàl·lid en el revers.

   Inflorescències en forma d'umbel·les simples laterals.   Flors hermafrodites, reduïdes, pentàmeres; pètals groc verdosos. Floreix a la tardor. 

Fruit tipus baia, de color groguenc al principi i després negro.

Ipomoea indica (Burm.) Merr.

Descripció

Planta perenne lianoide. Tiges volubles. Fulles alternes, peciolades, de fins 20 cm, amb tres lòbuls ben patents, acorades o afletxades, els lòbuls basals una mica separats i variables d'arrodonits a aguts, a vegades amb dentetes al marge. Flors grans infundibuliformes, agrupades de tres en tres, molt vistoses, de fins 9 cm de diàmetre, amb corola de color rosa, violeta o blanca. El fruit en càpsula té 4 llavors. 

Requeriments ambientals

Ocupa bardisses i herbassars ruderalitzats propers a la costa. Terrenys de cultiu i zones verdes d'origen antròpic. Zones urbanizades. 

Kalanchoe x houghtonii D.B. Ward

Descripció

Planta perenne de vida curta, que pot sobrepassar els 100 cm d’alçada. Tija erecta, no ramificada, a mida que creix pot tombar-se a causa del propi pes. Fulles oposades o 3-verticil·lades, de 4-10 x 1-3 cm, de color verd, verd-marronós, grisenc o fosc, amb taques de color gris-verdós, doblegades longitudinalment, marge regularment dentat i amb nombrosos bulbils, 20 o més per fulla, que neixen del sí de la serra (reproducció essencialment vegetativa). 

Escapus floral àfil de fins a 1 m o més, acabat en una cima d’uns 10-20 cm, amb un gran nombre de flors tetràmeres de color vermell fosc, pèndules, de 3,5 cm de llarg. Calze verd, normalment amb tonalitat marró, amb lòbuls triangulars, aguts a l’àpex. Corol·la d’uns 3 cm, vermella. 8 estams, d’uns 2 cm, filaments de color lila o rosat fosc, anteres d’1 mm. 4 estils lliures, d’uns 3 cm, verds.

Lantana strigocamara R.W. Sanders

Descripció

Arbust molt ramificat, amb fulles oposades i gruixudes amb el marge dentat. Les flors s'agrupen en inflorescències que semblen umbel·les, les flors poden ser grogues i vermelles, sovint una mateixa inflorescència barreja tot dos tipus de colors. És una espècie original de l'Amèrica tropical, que s'utilitza molt als nostres jardins per a fer bardisses; ocasionalment es troba naturalitzada. Floreix a la primavera i estiu.

Requeriments ambientals

Camps de conreu, vores de camins, llocs alterats. Planta de jardí. Cultivada com a ornamental a parcs i jardins. Naturalitzada a llocs alterats

Leucaena leucocephala (Lam.) de Wit

Descripció

Arbust o petit arbre de 2 a 6 metres d'alçada, amb el tronc llenyós d'escorça gris-marró amb fisures verticals superficials de color òxid; les branques joves són pubescents, i es tornen glabres amb l'edat. Les estípules són triangulars, diminutes i caduques. Les fulles són bipinnades, amb 4-9 parells de pinnes per fulla i 13-21 parells de foliols per pinna aguts, oblogo-lanceolats, simètrics, que es tanquen uns contra els altres en absència de llum. 

Les flors són de color crema o blanquinós i es tornen rosa salmó en pansir-se; els estams sobresurten de la corol·la. Tenen el calze pentàmer d'uns 3 mm i els pètals d'uns 5 mm. 

Els fruits són llegums rectes i aplanats, coriacis, marrons, amb un pedicel pubescent, dehiscents per 2 sutures longitudinals, de color marró, i es disposen en raïms de 5 a 20 llegums per flor. Les llavors, de 6 a 30, es situen transversalment i són marrons o negroses, brillants,  i amb una clara línea fisural ovalada en el tegument.

Es reprodueix per llavors que produeix a centenars. 

Pot competir amb les espècies natives, reduint i alterant l'espai i els nutrients, i desplaçant-les. Les llavors poden ser tòxiques pels mamífers no rumiants i aus de corral, si s'ingereixen en grans quantitats.

Requeriments ambientals

Apareix en zones càlides, sovint costeres, amb una mica d'humtiat edàfica i sòls ben drenats, essent intolerant als sòls amb un pH per sota de 5. Pot formar una associació simbiòtica amb bacteris del gènere Rhizobium, capaços de fixar nitrogen atmosfèric.

Lonicera japonica Thunb.

Descripció 

Arbust trepador amb tiges volubles, fistuloses, ramificades desde la base; branques d'escorça llisa, més o menys hirsuta, amb pèls, de menor tamany als extrems. fulles de (15)25-60(80) x (12)25-35(46) mm, oposades, persistents o no,  senceres o excepcionalment sinuado-lobades, herbàcies, peciolades; limbe d'ovat a elíptic, agut o poques vegades obtús, amb base truncada o atenuada. Flors geminades, en les aixelles foliars dels extrems de les branques, zigomorfes, cada parella sobre peduncles de (2,5)3-12(24) mm; bràctees (1,5)2-9(11) mm, més o menys triangulars o espatulades, de glabrescents a hirsutes. 

Calze de (2,4)2,5-3,8(4) mm. Corola de (27)32-35(39) mm, bilabiada, al principi groguenca o groguenca-verdosa, després groga o d'un blanc groguenc,  

Estams amb filaments de (9)13-15(17) mm, lleugeramant desiguals els adjacents al llavi inferior una mica més llargs, pelosos a la base; anteres (2,9)3,9-4,3(4,6) mm, linear-oblongues, glabres.

Carpels 3, amb (2)4-6(8) rudiments seminals, cada un; estil (27)32- 40(53) mm, filiforme, glabre; estigma (0,9)1,1-1,5(1,7) mm de diàmetre, capitat, sempre per sobre del nivell de les anteres. Fruit en baia de (5)5,5-6,5(7,5) mm, globosa, blavosa, pruinosa, amb (5)6-8(10) llavors de (3,2)3,5-3,9(4,8) x (2,5)2,9-3,1(3,8) mm, ovoides,  amb superfície irregularment lobulada i 4 solcs longitudinals, diminutament alveolades, negroses.

Requeriments ambientals

Creix a  Camps de conreu, vores de camins, llocs alterats. 

Cultivada i naturalitzada a llocs ruderals, bardisses. 

Malephora crocea (Jacq.) Schwanthes

Descripció

Arbust perenne, rastrer, amb tiges llenyoses i  encoixinats en la base, branques arrelant quan els entrenusos entren en contacte amb el sòl. Fulles oposades lleugerament unides en la base, suculentes erectes, de uns 4-6 cm de llarg y 6 mm de gruix, quasi cilíndriques però de secció una mica triangular, romes fins l'àpex. Flors solitàries de 3 cm de diàmetre, situades al final de les branques sobre pedúncles de 3 cm, pètals nombrosos, estrets, de color vermellós o groc ataronjat, vermellosos en la cara inferior. Fruit una càpsula amb 7 valves amb nombroses llavors petites. 

Malephora lutea (Haw.) Schwantes

Descripció

Arbust perenne, rastrer, amb tiges llenyoses a la base i branques que arrelen quan els entrenusos entren en contacte amb el sòl. Fulles oposades lleugerament unides en la base, suculentes, erectes, d'uns 4-5 cm de llarg i 4 mm de gruix, comprimides, de secció triangular, fent-se més estretes cap a l'àpex. Flors solitàries de 3 cm de diàmetre, situades al final de les branques sobre peduncles llargs. Pètals nombrosos, estrets, de color groc. El fruit és una càpsula de 7 valves amb nomboses llavors petites.

Es reprodueix per arrelament de branques (multiplicació vegetativa) i per llavors. 

Requeriments ambientals

Planta del desert que necessita alta insolació i sòls drenats.

Mesembryanthemum x vascosilvae

(Gideon F. Sm., E. La-guna, F. Verloove & P.P. Ferrer) L. Sáez & Aymerich

Descripció

Planta suculenta, herbàcia, perenne, baixa, amb tiges reptants, sovint arrelades als nusos, angulars. Fulles: carnoses, oposades, de color verd brillant, oval-el·líptiques, peciolades curtes (10 mm), finament papil·loses.

Flors tetràmeres, aïllades i espinades, de color vermell maduixa brillant, de 12 - 15 mm d'ample. Molts pètals, de 3 a 7 mm, units a la base en un petit tub. Ovari inferior. Estil amb 4 estigmes. Sèpals: 4, lliures entre ells.

Pol·linització a través d'insectes. 

Alçada: 10-25 cm.

Floració tot l'any. 

Requeriments ambientals

Roques marítimes, erms, parcs, jardins. Sovint es planta als jardins com a coberta del sòl.

Mirabilis jalapa L.

Flor de nit

Descripció

Herba perenne, molt ramificada, amb o sense pels. De 60 a 1,5 m d'alçada.

Tija molt ramificada amb les branques erectes o ascendents. Fulles peciolades o les superiors subsèsils, ovades, de 4 a 13 cm de largo per 1 a 8.5 cm d'ample, àpex agut o atenuat, base arrodonida o subcordada, freqüentment ciliades, a vegades pubescents; pedúncles gairebé sempre de 1 a 2 mm de llarg. Nombroses flors aglomerades en cimes en els extrems de les branques, freqüentement arrodonides de fulles reduïdes, involucre com calze, campanulat, de 5 a 15 mm de llarg. Els lòbuls en flor tan llargs o una mica més curts que el tub; periant de 3 a 5,5 cm de llarg, de colors variats: morat, vermell, groguenc, blanc, limbe expandit, 5-lobat, de 2 a 3,5 cm d'ample; estams 5, que sobreurten lleugerament del periant. A vegades hi ha plantes amb diversos colors.

Arrel: Arrel gruixuda, carnosa.

Requeriments ambientals

Camps de conreu, vores de camins, llocs alterats. Plantes de jardí. Llocs humits no salins (Rambles, basses, torrents, canals, fonts i síquies). Cultivada a jardins i naturalitzada

Myoporum insulare R.Br.

Descripció

Arbust o arbre petit, 2-5 m, molt ramós des de la base, amb ritidoma llis o ± rugós. Fulles (2,5)3-5(6,5) x (0,5)1-1,5(2,5) cm, carnoses, obovades o obovat-el·líptiques, de marge serrat a la meitat distal, rarament sencer , obtuses i mucronades a l'àpex, atenuades a la base, sense glàndules translúcides o amb poques i poc visibles; pecíol 5-10 mm. Inflorescències en cim dens, amb 3-5 flors; pedicel fins a 5-10 mm. Calze dividit; lòbuls 2,5-4 x 1-1,5 mm, ovat-lanceolats, ± aguts. Corol·la 7-8 mm de diàmetre, blanca, no puntejada de porpra o amb pocs i petits punts a la meitat inferior; tub 4-5 mm. Estams 5, poc exerts. Ovari ovoide, glabre. Fruit 4-5(7) x 4-5 mm, ovoide-subglobós, llis, de color porpra fosc.

Myoporum laetum G. Forst.

Descripció

Arbust o petit arbre de fins a 8m d´alçada, que es manté verd tot l´any. Fulles simples, alternes, de marge sencer, d'un verd brillant per l´anvers i més clares pel revers; tenen un pecíol de 0.5-1 cm i al mirar-les a contrallum s'aprecien nombrosos puntets grocs que corresponen a recipients d'essència. Les flors neixen aïllades o en petits grups de les axil·les de les fulles; són blanques i de petit tamany. Fruit carnós, del tamany d´un pèsol, al principi de color verd i al madurar porpra- obscur.

Nicotiana glauca R.C. Graham

Descripció

Arbust o petit arbre, amb fulles lanceolades de color glauc, i escorça també glauca. Fa unes flors tubuloses de color groc. És freqüent trobar-la naturalitzada a vores de camins i torrents i a llocs molt alterats. Les altres Nicotiana que hi ha a Balears són plantes herbàcies i llavors no es poden confondre amb aquesta. Floreix a la primavera fins l'estiu. 

Requeriments ambientals

Creix a camps de conreu, vores de camins, llocs alterats.

Naturalitzada a llocs alterats.

Nothoscordum gracile (Aiton) Stearn

Descripció

Espècie que és molt semblant a un all de flors blanques amb una línia rosada al mig, però sortirem de dubtes ràpidament perquè no fa la olor tan característica dels alls. Té fulles planes de prop d'un centímetre d'ample. Viu a les vores de camins, i jardins, doncs és una planta naturalitzada d'Amèrica del Sud. Floreix durant l'hivern, al mes de febrer, i això permet diferenciar-la de la major part de les espècies d'alls de flor blanca que floreixen més tard, en plena primavera.

Requeriments ambientals

Creix a camps de conreu, Vores de camins, llocs alterats.

Naturalitzat en vores de camins i llocs ruderals.

Opuntia stricta Haw.

Descripció

Arbust suculent de fins a 2 metres d'alt, al principi erecte però amb tendència a aixafar-se. Les tiges, transformades en cladodis (pales), són de color verd o verd blavós, aplanats, de 10-25 cm de llarg i 7,5-15 cm d'amplada, glabres, coberts d'arèoles.

Les arèoles (petites protuberàncies) presenten gloquidis i poden tenir de 0 a 2 espines afilades llargues, de 2 a 4 cm de llarg.

Les flors són de color groc brillant, sovint amb marques rosades als “pètals” exteriors, i apareixen als marges dels cladodis. El fruit té forma de pera, més o menys esfèric, de color morat a la maduresa, amb la superfície externa llisa i sense espines, amb l'excepció d'alguns gloquidis incrustats a les petites arèoles. La polpa és de color porpra i sabor agre, i conté unes 60 llavors amb un revestiment dur. Es reprodueix tant per llavor (que poden romandre en letargia) com vegetativament, ja que les pales tenen capacitat d'arrelar. 

Requeriments ambientals

Presenta metabolisme CAM i és molt resistent a la sequera, al fred i als vents marítims. Necessita il·luminació intensa i sòls ben drenats. Apareix a penyals, vessants de solana, dunes costaneres estabilitzades, etc.

Impacte ecològic: Competeix i desplaça a la vegetació nativa pròpia de zones àrides, impedint-ne la regeneració

Osteospermum barberae (Harv.) Norl.

Oxalis pes-caprae L.

Flor d'avellana, vinagrella

Descripció

Herbàcia perenne, cespitosa, amb un bulb, en general menor de 2,5 cm, profundament enterrat del que surt una tija subterrània anual, ascendent, portadora de bulbets i que acaba en una roseta de fulles situada a nivell del sòl. Pecíols de fins 20 cm. Limbes trifoliats. Flors en cimes umbel·liformes sobre un peduncle de 10-30 cm. Floreix de setembre a maig. A Europa no fructifica, propagant-se exclusivament de forma vegetativa a través dels bulbets. Cada bulb pot produir més de 20 bulbets per any, de dispersió principalment antropocora, per mitjà del transport de substrats contaminats (residus de jardineria, etc.) o per mitjà d'altres vectors: ornitocòria, hidrocòria, anemocòria, etc. 

Paspalum distichum L.

Descripció

Gramínia perenne de la família poaceae de 20-50 cm, de fulles aspres i flors en dues llargues espigues obertes amb forma de "Y" de fins a 6 cm de longitud a l'extrem de la tija. Aquelles estan formades per conjunts de 2 flors (espiguetes), alineades sobre un eix i orientades totes en la mateixa direcció, que presenten a l'exterior 3 estams amb anteres fosques, molt visibles. Floreix a l'estiu.


Paspalum vaginatum Swartz

Descripció

Gramínia que presenta dues espigues simètriques a la part superior de les tiges. Aquestes espigues poden estar erectes o obertes. Cada espiga està coberta d'espiguetes que són bastant planes. Aquest caràcter permet de diferenciar-lo de Paspalum paspalodes que les té una mica inflades, a més d'altres caràcters vegetatius com la manca de pèls a la lígula. Viu a llocs humits una mica salabrosos. Floreix al final de l'estiu i tardor. 

Requeriments ambientals

Ocupa  Llocs humits no salins (Rambles, basses, torrents, canals, fonts i síquies).

Pittosporum tobira (Thunb.) W.T.

Aiton

Descripció

Arbust que pot arribar als 5 m d'alçada. Les fulles en forma de cullera, coriàcies i amb un nervi ben marcat a l'anvers, estan agrupades als extrems de les branques. Les flors poden ser de color groc o blanc, aromàtiques. El fruit està format per tres valves que s'obren i mostren les llavors de color marró-vermellós.

Requeriments ambientals

Ocupa camps de conreu, vores de camins, llocs alterats. Costa rocosa. Plantes de jardí. Llocs humits no salins (Rambles, basses, torrents, canals, fonts i síquies).

Podranea brycei (N.E. Br.) Sprague

Descripció

Arbust o enfiladissa de fins a 10 m. Fulles de 13-27 cm amb (2-) 4-7 parells de folíols més un folíol terminal. Folíols estretament ovats, llargament acumulats. Pedicels 1-2 cm, articulats a c.3,5 mm des de la part superior, amb 2 bràctees cap a la base. Calze blanquinós; lòbuls de 0,6-1,2 cm, apiculats. Corol·la malva-rosa; tub 3,5-5 cm; glabre per fora, pelut per dins. Càpsula 35-48 × 1,5 cm. Llavors de 0,6-1 × 3 cm (incloses les ales).

Podranea ricasoliana (Tanfani)

Sprague

Bignonia

Descripció

Planta enfiladissa molt robusta de tiges quadrangulars. Les fulles són compostes amb els folíols dentats. Quan està en flor és una planta molt vistosa, les flors són de color rosa, molt grans, nombroses, amb forma de campana i aromàtiques.

Pontederia crassipes Mart.

Jacint d'aigua

Descripció

Hidròfit flotant herbaci, provist d'abundants estolons, que emeten arrels fasciculades en els nusos. Floreix de març a juliol. Es reprodueix activament tant per llavor com asexualmente (estolons, fragmentació de plantes). Quan les condicions són adequades és capàs de duplicar la seva població cada 5 dies. Les llavors poden conservar la seva capacitat germinativa entre 5 i 20 anys. La il·luminació alta i les oscil·lacions de temperatura afavoreixen la germinació. Les plantes colonitzen ràpidament nous hàbitats en ser transportades per corrents d'aigua o per les aus (llavors), però sobretot per l'activitat humana (escapada d'aquaris, embarcacions, etc.)

Requeriments ambientals

Necessita temperatures càlides (òptim entre 15-30 ºC), no inferiors a –2 ºC. No suporta les exposiciones a ple sol. Resisteix certs nivells de pol·lució, fins i tot s'ha utilitzat amb èxit per a depurar aigües contaminades (metalls pesats)

Senecio angulatus L. f.

Descripció

planta herbàcia erecta, de 2-6(10) dm, ramificada, glabrescent, amb la base ± lignificada. Morfologia relativament variable. Tija erecta, laxament foliosa, glabrescent, estriada, normalment molt ramificada, amb la base ± lignificada.

Arrel profunda, fibrosa i a vegades llenyosa.

Fulles 3-8 x 0,1-0,3 cm, alternes (les inferiors a vegades disposades en fascicles), linears o sublinears, pinnatinèrvies, amb els marges enters o irregularment dentats, sovint revoluts, estretes, amb l’àpex agut o acuminat, de color verd brillant, sèssils, ocasionalment peciolades. Inflorescència ± corimbiforme, ampla, de 16-35 x 12-21 cm, amb bràctees de 5-24 x 0,6-1,5 mm, linears; nombrosos capítols grocs (8-50), de 10-20 mm de diàmetre, amb receptacle de pla a convex i alveolat; pedicel de fins a 13 cm. Involucre de 6-8 mm de diàmetre, campanulat o subcilíndric, format per unes 20 bràctees linear-lanceolades de 3-7 mm; calicle de 8-12 bractèoles exteriors linears i inconspícues, de 2-4 mm, de marge escariós; tant les bràctees com les bractèoles solen presentar una taca negra a l’àpex. 10-15 flors ligulades de 4-7(15) x 1- 2(3) mm, femenines, tridentades; la resta (fins a 100) tubulars i també grogues, de 3-5(7) mm. Anteres de 1,8-2,4 mm, grogues; connectiu amb un collar balustriforme a la base de les anteres. Estils de 5-6,5 mm, grocs. El fruit és un aqueni de 2-2,5 mm de llarg, subcilíndric, de color cafè o negrós, pubescent entre les costelles (9-10), amb un vilà amb filaments abundants de fins a 7 mm de llarg, lleument connats a la base, sense formar una corona evident.

Requeriments ambientals

Habita a llocs humits no salins (Rambles, basses, torrents, canals, fonts i síquies). Ullastrars i altres garrigues escleròfiles, sabinars. Cultivada com a planta ornamental. A vegades naturalitzada prop d'urbanitzacions.

Solanum bonariense L.

Descripció

Arbust bastant gran, pot arribar a fer dos metres d'alçada, és una de les espècies de solanàcies més grans de la nostra flora. Com moltes altres espècies de la família és originària d'Amèrica, en aquest cas es va introduir com ornamental, i ara s'ha naturalitzat a molts d'indrets de Mallorca i Eivissa (més rara a Menorca). Té fulles senceres i les flors són grans d'uns tres cm de diàmetre, de color blanc o blau-cel. Floració a la primavera fins l'estiu.

Requeriments ambientals

Ocupa camps de conreu, vores de camins, llocs alterats. Plantes de jardí. Cultivada com a ornamental i naturalitzada a llocs alterats

Solanum elaeagnifolium Cav.

Descripció

Herba perenne, rizomatosa, de 20-30 cm d'alçada, amb espines rígides a les tiges i el revers de les fulles, coberta de pèls suaus i adherits a la superfície que donen un aspecte grisenc a la planta en general. Flors axil·lars, solitàries amb la corol·la rotàcia de color blau cel a blau intens fins rarament blanquinós. Fruit baia, de color groc amb ratlles més fosques quan madura.

Stenotaphrum secundatum    (Walter) O. Kuntze

Gram d'Amèrica

Descripció

Planta herbàcia, perenne, rizomatosa, amb estolons de fins a 1 m de longitud. Tiges floríferes de 10-40 cm de longitud, comprimits, erectes, sense ramificacions. Limbe foliar de 2-10 x 0,4-1 cm, aplanat o plegat. Lígula de 0,2-0,3 mm de longitud. Inflorescència en espiga amb el raquis comprimit i engrossit (espàdic), de 5-10 cm de longitud. Espiguetes molt curtament pedunculades, gairebé sèssils, dorsalment comprimides, de 4-5 mm de longitud, generalment solitàries o en parells o trios, més o menys enfonsades en una de les cares del raquis, caigudes tardanament mitjançant abcisió a la base de cada peduncle. Cada espigueta amb una sola flor fèrtil sostinguda pels restes duna flor estèril que es redueixen a la lema. Gluma inferior diminuta, abaxial. La superior molt més gran i adaxial, oculta entre el fruit i el raquis. Pol·linització anemògama o autògama. Fruit en cariòpside, de 4-5 mm de longitud, embolicat per les glumilles membranoses. Floreix de juliol a setembre. Es reprodueix per llavor, però una vegada establerta la seva expansió es produeix per via vegetativa a partir dels seus llargs i vigorosos estolons amb gran capacitat d'arrelament. 

Requeriments ambientals

Es tracta d'una planta, encara que rústica, força termòfila, que no suporta les gelades. Resisteix, en canvi, la sequera i la salinitat moderada, encara que per a la formació de gespes densos a jardineria sol ser necessari el reg en zones d'estius secs. Bastant indiferent a la naturalesa mineralògica del substrat i gairebé no atacada per plagues ni malalties.

Yucca aloifolia L.

Descripció

Planta amb tija llenyosa, simple o ramificada, de fins a 8 m. Fulles alternes, rígides, planes, estretament lancolades, marge dentat, dents petites i irregulars. Inflorescència panícula terminal. Flors hermafrodites, actinomorfes, trímeres; periant acampanat, blanc i sovint tenyit de porpra. Androceu amb 6 estams. Fruit càpsula, indehiscent, amb polpa porpra. Llavors no alades.