Experiències Professorat

CURS 2018-2019

1.- Nestor. Erasmus Plus: CORK

Sóc Néstor, professor de dibuix a l'IES Balàfia d'Eivissa i sóc part de l'equip de professors que participa del projecte Erasmus+. El passat mes d'agost vaig viatjar a la ciutat de Cork, al sud d'Irlanda, amb l'objectiu de millorar el meu nivell d'anglès.

L'experiència ha estat fantàstica i estic convençut que anem a gaudir molt amb aquest projecte.

La ciutat de Cork està travessada pel riu Lee. En algunes guies turístiques la presenten com la "Venècia Irlandesa" per les canalitzacions que recorren tot el casc urbà. Per a mi ha estat tot un descobriment.

La veritat és que el curs era intensiu i no vaig tenir massa temps de fer turisme. Però si vaig poder gaudir de llargues passejades per la ciutat. El centre en el qual vaig rebre les classes va ser el Cork English College. He d'agrair a tots els professors i als meus companys la paciència que van tenir. Està ha estat la primera vegada que m'he vist en la necessitat d'haver de comunicar-me en anglès i partir d’ara no ho deixaré per a poder participar millor en futurs projectes

2.- Águeda. Erasmus Plus: Florència

Hola a tots!

Per qui no em conegui, som n’Àgueda Rodríguez, professora de Llengua Castellana i Literatura de l’IES Balàfia des de fa ja uns anys. Ja sabeu que no puc estar quieta i sempre que es posa en marxa alguna cosa nova al centre m’hi he de ficar;Vaig formar part de l’últim projecte Comenius que vam fer ja fa uns anys i enguany m’he apuntat a Erasmus+.

Què és això d’Erasmus+?

És un programa europeu de finançament per a dur a terme diverses iniciatives a nivell europeu. A l’IES Balàfia per al curs 2018-2019 ens han concedit un projecte amb l’objectiu de millorar la formació dels docents en diferents àmbits i poder així millorar les nostres competències.

3.- Bea. Erasmus Plus: FLORÈNCIA

Hola!!

Soc na Bea i soc professora de Formació Professional. Aquest estiu de 2018 he realitzat un curs de PBL ( project based learning), o sigui, Ensenyament basat en Projectes a l'escola Europass de Florència.

Ha estat una setmana molt intensa i una experiència fantàstica. Al meu grup erem 6 persones, 3 dones de 2 escoles de Polònia, un al·lot anglès que fa feina a una escola de Berlín i una dona d'una escola de primària de Cuenca.

El curs ha estat molt i molt profitòs. L'ensenyament basat en projectes fomenta l'autonomía de l'alumnat i el treball en equip, a banda de fer els temes més atractius i més motivadors per als alumnes .

A banda del curs en sí mateix i dels coneixements adquirits per a millorar la meua feina docent i la dels meus companys, el viatge m'ha permès conèixer gent de diferents països, compartir experiències, practicar anglès i visitar Florència que és una ciutat meravellosa.

4.- Pepa. Erasmus Plus: FLORÈNCIA

Hola!

Sóc Pepa, profe de l’IES Balàfia i forme part del projecte Erasmus+ d’aquest centre.

Aquestes vacances he estat realitzant un curs anomenat “The 4C’s: Creativity, Critical Thinking, Communication and Collaboration in Schools”.

Aquesta experiència m’ha donat la oportunitat de treballar i relacionar-me amb professors i professores d’altres països i reflexionar sobre el que més ens interessa, la educació.

En aquest curs, hem parlat de la creativitat, que tothom en té, com la capacitat de trobar diferents possibilitats a un problema i les solucions que apliquem (Critical Thinking), de la comunicació, com fem arribar els missatges que volem transmetre, la importància de la col·laboració en el treball a l’aula…en fi, aspectes que ens poden ajudar a millorar la nostra tasca en el dia a dia a l’aula.

Ha sigut una sort tenir aquest temps per parlar i, sobretot, aprendre d’altres experiències de companys i companyes d’altres països.

A banda de realitzar aquest curs, també he tingut temps de passejar per la ciutat i conèixer una mica d’història de la ciutat de Florència !!

També s’ha de dir què he tingut una molt bona experiència al lloc on vaig residir durant aquesta setmana. Vaig poder conviure amb una família i em van fer sentir com a casa.

Com a conclusió, diré que vaig tornar alegrement cansada d’haver caminat molt, d’haver parlat molt i d’haver obert camins per possibles noves experiències amb persones d’altres països.

Ciao pescao!!

5.- Raül. Erasmus Plus: FLORÈNCIA

Aquest passat mes d'agost vaig tenir l'oportunitat de participar en un curs d'Erasmus + a la ciutat italiana de Florència, juntament amb dues companyes més del centre.

Fou un curs monogràfic sobre el Renaixement, i evidentment, quin millor lloc per a un historiador de l'art que Florència per poder aprendre nous coneixements sobre la

matèria?

Va ser una experiència increïble, amb visites guiades als principals llocs d'interès de la ciutat tant des d'un punt de vista històric com artístic.

A més, vaig poder compartir experiències i coneixements amb professorat d'altres països, ja que al curs hi varen assistir companys i companyes de Finlàndia, Hongria i Xipre. El curs, va ser íntegrament en anglès, de manera que a més d'aprendre art, vaig poder millorar els meus coneixements en aquesta llengua, ja que no em va quedar més remei que espavilar-me en aquest tema. En definitiva, una experiència meravellosa i intensa que sens dubte tornaria a repetir.

Raúl Carbonell Sans, professor del Departament de

Geografia i Història de l’IES Balàfia.

6.- COMENÇA L'EXPERIÈNCIA per Marta Roldán

Marta Roldán i Xus Tur, companyes des de fa 13 cursos escolars, ens embarquem en aquesta aventura de job shadowing a Turín, amb l’experiència prèvia d’un viatge a Turquia amb el projecte Comenius. Tot i això, la preparació del viatge i la incertesa del que ens anem a trobar, ens fan pessigolles a sa panxa.

El primer gelat, tot just arribar, en la primera passejada pels carrers de Turin tractant de trobar el camí per arribar a l’institut, ens sap a glòria (s’ha de dir que estàvem mortes de gana). Llavors els nostres col·legues italians ens farien conèixer la glòria gelatera vertadera amb els gelats d'Alberto Marchetti.

El sopar de benvinguda amb els companys italians de l’Scuola Media Ugo Foscolo ens dóna una primera pinzellada del sistema educatiu italià i encara tenim més curiositat de la inicial .Ens anem a dormir amb aquell bri de por al que desconeixem i amb l’excitació de començar una experiència nova que, tot i la nostra dilatada trajectòria docent, ens fa dormir a trompicons.

LA PALESTRA

Només arribar a l’escola ens trobem amb un cartell que diu PALESTRA i descobrim que la Palestra és el gimnàs (jo ja em sent com a casa), i més endavant descobrirem que l’escola té tres palestres. Tot i així, amb gran decepció, descobriré que l’educació física en aquesta escola està a anys llum del que feim a Balàfia i als instituts de Balears en general. El concepte d’educació física no està lligat a la salut sinó més aviat als coneixements tècnics i la competició.

ELS SEGURATES

Ens varen haver de fer explicar les funcions d’aquesta figura a les escoles perquè quasi no ens ho podíem creure. Es tracta d'una persona que controla els passadissos, les anades i vengudes als banys, s'encarrega de la neteja, i els alumnes els respecten , i molt!

“SENSE PATI”

I no era un càstig, sinó una mesura preventiva per tal d’evitar conflictes. Tot i que ens vàrem quedar bocabadades, els alumnes no pareixien gaire afectats.

Observant aquestes pràctiques ens preguntam i replantejam moltes coses. El nostre decret de drets i deures pareix molt lluny dels italians, especialment pel que fa als drets de l'alumnat.

Quan als drets del professorat, hem de dir que les queixes dels professors i professores eren constants (baix salari, moltes hores lectives, manca d'hores de coordinació, manca de suport als projectes per part de la direcció...). Al final de la setmana, ens sentíem més ben pagades, apreciàvem més els projectes de centre i, mirau per on, trobàvem més sentit a la Comissió de coordinació pedagògica.

LA DISCIPLINA ENVERS L’ESTUDI

Una altra cosa que ens va sorprendre, per diferent al que estam acostumats. Els alumnes pareixien realment interessats en l’estudi i cap professor havia de repetir les indicacions als alumnes. De fet, els propis alumnes treien el material i començaven a treballar en l’assignatura sense cap indicació per part del professorat.

Pens que als italians que van a l'escola se'ls pot anomenar estudiants perquè actuen

com a tals. El terme anglès, students, és realment adient. A la nit reflexionam sobre aquestes i altres qüestions...Potser als nostres els deim alumnes i no estudiants per algun motiu, o és només alguna cosa de caire cultural?

Aquesta i moltes altres qüestions quedaren en l'aire.

ELS BANYS

Curiositat de tipus cultural. I molt nets, a tota hora!

LES CLASSES

Encara que sabem que quan hi ha un observador a la classe els alumnes es comporten millor, aquests nens i nenes pareixen els alumnes del BUP i el COU a l’antic sistema educatiu espanyol!!!!!

LA DIRECCIÓ

Potser la part que menys vàrem arribar a entendre en aquesta escola, va ser la manera de treballar de l’equip directiu. En primer lloc, perquè no existia tal equip; directora i cap d’estudis no pareixien unides per cap tipus de lligam, i les qüestions administratives estan totalment deslligades de la direcció acadèmica.

Sentim a faltar el lideratge pedagògic, una línia comuna de fer feina, un projecte educatiu de centre...alguna cosa que lligui la feina de tants docents que, per una altra banda, pareix funcionar com un rellotge.

COSES QUE NO OBLIDAREM MAI

La ciutat:acollidora, elegant, monumental. El carrer de Garibaldi que si el segueixes et porta a França.

L'acollida del professorat i, encara més, de l'alumnat.

Les caminades, amb rècord de passes cada dia, amb l'app de Fitbit tirant fum.

L'alumne italià que parlava català. Se'ns van posar els pels drets de l'emoció pel que significava, perquè la seva mare l'havia volgut conservar amb el fill i pel respecte que demostra a les llengües pròpies.

L'aperitivu, amb l'Aperol Spritz. Ho varem descobrir tard, però varem coincidir que era motiu per tornar a visitar aquesta ciutat.

La cuina Piamontesa. Exquisida, delicada, mediterrània... i nosaltres dues sempre ben disposades a tastar-ho tot.

Les lectures en veu alta a la nit del llibre.” Dilo en voz alta y nos reimos todos”

Manual gamberro de supervivència en secundaria de Nando López. Anar a dormir amb un somriure als llavis desprès d'un dia intens d'experiències educatives, no té preu.

I molt especialment, l'experiència de viatjar amb una companya, estar una setmana juntes a tota hora, i tornar amb ganes de repetir sempre que es presenti l'oportunitat.

7.- BON GIORNO,SIGNORAS!!

Una experiència de “job shadowing “ a l’Scuola Media Ugo Foscolo de Turí.

Una estada de “job shadowing” és un període d’aprenentatge per observació de bones pràctiques, i això és el que varem fer Marta Roldán i Xus Tur del 24 de feber al 2 de març.

Mai haviem fet una estada d’aquest tipus i no sabiem ben bé el que esperar; anàvem a conèixer un centre amb el que haviem contactat a través d’una plataforma de recerca de socis europeus.

L’acollida va ser excel·lent i teniem un complet programa d’activitats que havien preparat per nosaltres.

Ens varen mostrar el centre, presentar a la directora en funcions i ens varem entrevistar amb la Cap d’Estudis, varem poder observar classes d’anglès, de tecnologia (que allí és dibuix tècnic), d’educació física, matemàtiques, robòtica, varen ser el jurat d’un concurs de videos per una campanya contra del tabac, varem veure el club de debat, el de conversa d’anglès i el club de música on els alumnes ens varen oferir un magnífic concert i un alumne nascut a Turí, però de mare catalana, va fer les presentacions en la nostra llengua, tot un detall.

Hem de dir que no tot ens va agradar. Els alumnes de l’Scuola Media Ugo Foscolo no surten al pati i només tenen dos petites pauses per menjar i descansar dins l’aula. Naltros creiem que un cervell, i més si és jove, necessita oxigenar-se i desconnectar alguna estona per a poder rendir. També pensam que la relació amb alumnes d’altres grups i cursos és fonamental, i això no era possible a n’aquesta escola.

Però tot i això, es respirava un ambient tranquil i de respecte, els alumnes no frisaven per sortir i cada professor que entrava a l’aula era rebut pels alumnes en peu amb un “Bon giorno, profesor/ professoressa!” prou diferent del que sol passar a les nostres aules…

Entre els aspectes més interessants que varem observar estan:

- Un projecte editorial de contes, poesies i narracions fetes pels alumnes i que es poden comprar online. Els beneficis s’inverteixen en material per la biblioteca. https://www.scuolafoscolo.it/casa-editrice

- Un projecte de col·laboració d’experts externs amb l’escola. Professors universitaris ajudaven als alumnes a fer treballs de recerca i el resultat d’aquests treballs eren presentacions i debats. En varem veure dos, un sobre “fake news” i l’altra sobre energía nuclear. Ens va sorprendre molt l’alt nivel tant pel que fa al contingut de les presentacions com per la manera d’interactuar alumnes amb alumnes, com s’escoltaven, com s’interessaven pel que explicaven els companys.

I també varem fer turisme per Turí, una ciutat carregada d’història, palaus i monuments. Les aplicacions dels nostres mòbils, sobre tot la de Xus, feia temps que no comptaven tantes passes, unes 20.000 quasi tots els dies.

I després de tant caminar haviem de recuperar forces i la gastronomia italiana, molt més que pizzes i pasta, ens va encantar. Varem visitar mercats i tastar especialitats de la cuina piamontesa. Súper!

Com a conclusió cal dir que l’experiencia ens ha servit per establir una xarxa de contactes amb professors italians amb els quals hem fet ja un petit projecte etwinning, per valorar les coses que feim bé al Balàfia per contrast amb el que no ens va agradar tant, per plantejar-nos nous reptes com a docents i per experimentar que el temps de compartit d’aventures i de reflexió sobre la pràctica docent amb una companya de feina reforça lligams, crea amistad.

Tornàrem cansades, sorpreses i contentes

EXPERIÈNCIES JULIOL 2019

ERASMUS PLUS: LONDON , Creative Methodology for English Teachers, Yolanda yepes

Hola! Sóc Yolanda, professora d’anglès a l’IES Balàfia, i al mes de juliol vaig anar a Londres a fer un curs de metodologia creativa per a professors d’anglès com a llengua estrangera, com a part de la formació del programa Erasmus.

He de dir que ha estat una experiència molt positiva i que he tornat a Eivissa amb moltes activitats i idees noves per aplicar a classe. A més a més, he conegut docents de diferents països i hem pogut compartir moltes experiències i comparar diferents models i estils educatius.

Hem treballat molt, però també hem tingut temps de gaudir i conèixer la ciutat una mica. Cada dia, en acabar el curs, fèiem turisme per Londres, que és una ciutat preciosa amb moltes coses per veure i fer. Per exemple, vàrem anar a Covent Garden, un lloc amb molta vida cultural, a Trafalgar Square, Piccadilly Circus, the British Library, Regent’s Park... Vàrem aprofitar la gran oferta cultural que Londres ofereix i anàrem a veure una obra de teatre, Captain Corelli’s Mandolin, que ens va encantar.

I com no, també vàrem gaudir de la gastronomia típica de Londres als famosos pubs, on es menja molt bé i hi ha molt bon ambient.

En definitiva, ha sigut una experiència fantàstica que recomanaria a qualsevol profe d’anglès.

See you soon, LONDON!

TEACHING TEENS. LONDON , Pilar Vallespir

Hola a tots!!

Soc na Pili, professora de Formació Professional. Aquest juliol de 2019 he realitzat una formació a la London Metropolitan University anomenada “Teaching Teenagers”.

Ha estat una formació prou interessant i molt intensa, donat que el professor (Chris Roland) ha compartit les estratègies docents acumulades durant tota la seva carrera. Sembla increïble com aquest professor utilitza tots els recursos al seu abast per fugir de la monotonia a l’aula: des de l’aprofitament de l’entorn, passant per la gran quantitat de materials i jocs emprats per fer les mateixes tasques de diferent manera, fins a arribar a l’habilitat que té de reconvertir qualsevol situació (còmoda o incòmoda) que ens podríem trobar a l’aula en una nova estratègia d’ensenyament-aprenentatge.

Cal destacar que, exceptuant alguns vídeos presents a Youtube, els recursos que ens ha transmès són tots “handmade products”. No es tracta de recursos digitals que podem trobar a la xarxa; són idees personals dutes a la pràctica, materials multinivell fabricats per ell mateix i el seu alumnat com a resposta de la necessitat de l’alumnat de fugir del tedi encara i tot fent tasques repetitives tan necessàries per poder adquirir els coneixements necessaris.

No tan sols el curs valia la pena, els organitzadors també feren una gran feina com a guies turístics, fet que s’agraeix. Poguérem gaudir de passejades per la ciutat, assistència al teatre i visites als Pubs amb els companys de curs.

Finalment m’agradaria compartir quelcom que en Chris ens deia molt sovint: Mai deixar de sorprendre a l’alumne i sempre intentar introduir un component d’intriga/misteri a classe per despertar la curiositat dels discents.

Tot plegat una gran experiència amb Lexical Lab! Hi tornaria ara mateix.

Hèlsinki JULIOL 2019

Curs realitzat per Ricard i Esther Llorca

La primera setmana del passat mes de juliol vam anar a fer un curs anomenat “PROJECT AND COMPETENCE BASED LEARNING: INNOVATIVE AND EFFECTIVE METHODS AND TOOLS” a la ciutat de Hèlsinki, capital de Finlàndia, pertanyent als cursos programats per Erasmus+.

L’experiència en general va ser molt positiva, ja que el fet d’interactuar amb gent de tota Europa, coneixent quines són les diverses metodologies que s’empren al llarg de tot el continent i compartint quines són les pràctiques que funcionen als diferents països i cultures és, a banda d’enriquidor personalment, una forma d’avançar pedagògicament.

Malgrat això, hem de dir que les expectatives que teníem amb el curs en qüestió i el seu responsable no es van acomplir, ja que l’organització va ser molt caòtica i el material que se’ns va facilitar escàs i desfasat.

Com a conclusió, encara que no vam quedar satisfets amb l’organització del curs, va ser molt enriquidor el fet de poder parlar i comentar la nostra feina amb gent de Grècia, Bèlgica, Polònia, Portugal, Itàlia, etc..; al mateix temps que la convivència amb tots aquests professionals va ser molt agradable i vam gaudir molt de l’experiència.


“Integrating Creativity and Innovation into Teaching” Erasmus + en Dublin, Irlanda

per Elena Tur Ramón

La semana del 22 al 27 de Julio hice una estancia en Dublín para formarme bajo el programa Erasmus + . En este curso tuve la oportunidad de aprender nuevas estrategias on-line para usar en clase y hacer las sesiones más dinámicas y divertidas como puede ser un Quizizz (tipo concurso de tv); Ed Ted para editar vídeos; o para preparar el material para mis alumnos como un tutorial en Screencast-o-Matic; o evaluarlos y comunicarme con ellos mediante la plataforma Edmodo.

Además de aprender con nuestro profesor Büllent, fue enriquecedor compartir y conocer cómo es el sistema educativo, las clases, las asignaturas, en otros países, ya que compartí el aula con profesionales de Hungría, Italia, Austria y Alemania. Razón por la cual era indispensable ¡poner en práctica el inglés!

Las horas de curso fueron intensas. Estábamos en clase desde las 13.30 hasta las 18.30, así que debíamos aprovechar las horas de la mañana y lo poco de tarde que nos quedaba para conocer esta maravillosa ciudad y sus alrededores, puesto que Dublín es una de las elegidas ciudades más “friendly” y debo decir que es cierto. Su gente, su arquitectura, sus parques, sus calles cargadas de música y literatura, su “Emerald green” (verde esmeralda), sus puentes (todos con historia), sus pueblos pesqueros, etc. me parecieron una maravilla. Nada más llegar me sentí como en casa y el clima se portó de maravilla ¡No llovió ni un día!

Aquí os dejo unas muestras de lo que pude conocer y probar, porque no me podía ir de Dublín sin probar Su Guinnes y “the Shepard Pie” junto con Terry de la EOI de Gandía

pasear todos los días por Grafton Street (por suerte, al lado de la escuela), repleta de tiendas, pubs y músicos tocando en la calle. Visitar The Temple Bar y la pescadera y protagonista de una leyenda Molly Malone y la Catedral de San Patricio. The Cliffs of Moher excursión de un día con la escuela.

Ha’Penny Bridge (para pasar pagabas un penique) uno de los muchos puentes de la ciudad junto con el de Ulyses de James Joyce; Burren y Howth (pueblos pesqueros);Oscar Wilde; Los pubs cargados de luces y de gente charlando sin necesidad de móviles; la Biblioteca del Trinity College que es impresionante por su altura y todos sus libros antiguos y donde se encuentra un arpa restaurada que es el símbolo de los Dubliners junto al verde esmeralda que se puede ver en los acantilados y pueblos costeros.

Definitivamente, tener la oportunidad de realizar un curso a través de los programas Europass y Erasmus +, en una ciudad europea, junto con colleagues de otros países, aprender de todos ellos, conocer técnicas nuevas y últimas tecnologías para tus clases y, además, poder hacer turismo por una ciudad cargada de cultura, es todo un regalo. Por eso, Gracias IES Balàfia y a todos los que lo han hecho y hacen posible. Estoy deseando llevar a cabo lo aprendido.