2 · POLINEATURA

:: Polígons, línia i textura ::


“Para eso sirven los sueños ¿No? Para enseñarnos hasta dónde podemos llegar.”

- Laura Gallego -



Benvinguts/des al món de la torre dels elements

Hem deixat enrere el món de Momo per despertar a una habitació molt misteriosa... Allí ens trobaran Kai i Dana, els quals ens explicaran el perquè de la nostra visita al seu món.

Coneixerem la Torre, una escola de màgia, on Dana està preparant-se per convertir-se en Maga. Per altra banda, el Mestre, es sent amenaçat per la progressió de la seua deixeble i oculta els llibres dels elements per a que Dana no arribe a ser Maga mai...

Llavors, escoltarem el pla dels nostres nous amics i així poder-los ajudar amb les nostres habilitats per poder fer front als poders del Mestre.


Títol saga: Crónicas de la Torre
Autor: LAURA GALLEGO
Any de publicació: 2000



Què farem al món de la Torre dels elements?

Utilitzarem les nostres habilitats i coneixements dels polígons de la UD8, per a poder ajudar als personatges de la història a crear una portada per als llibres dels elements, aire, foc, aigua i terra, combinant els polígons, les estrelles, la línia i la textura de la UD1.


Els llibres necessiten les portades perquè siguen visibles a Aonia, i donar els secrets dels llibres a la maga de capa violeta que està a un pas de pujar al màxim nivell.



Setmana 44

del 26 al 30 d’octubre

PAS 1

Formes poligonals

Per a començar veurem la unitat de les formes poligonals de dibuix tècnic, UD8. Però primer ens centrarem en els polígons inscrits. És molt important que presteu atenció a la construcció dels diferents polígons per poder realitzar els exercicis que et propose més endavant i elegir les vostres construccions per al treball final.



CONTINGUTS

Existeixen diferents mètodes per traçar els polígons regulars: inscrits en una circumferència, donat el costat i emprant el mètode general. En aquesta setmana veurem els polígons inscrits i el mètode general donat el radi dins de la UD8.

3EPVA8.pdf

UD8 · Formes poligonals

  • Construcció de polígons regulars inscrits en una circumferència.

  • Mètode general donat el radi.

  • Polígons estrellats

Polígons inscrits en una circumferència

Triangle

Pentàgon

Hexàgon

Heptàgon

Octògon



Tasques 1

del 26 al 30 d’octubre

Anem a començar practicant els polígons inscrits en una circumferència. Aleshores, haurem de preparar el material de dibuix tècnic: escaire, cartabó, regla amb mides, compàs i portamines o llapis(2H o HB). Agafa dues làmines de dibuix A-4 i dibuixa els màrgens d’1 cm al voltant. En posició vertical, has de dividir la primera làmina en quatre espais iguals y la segona en dos espais iguals en la part de dalt i un espai més gran baix (un total de 3 espais).

Làmina 1:

  • Exercici 1: Dibuixa un triangle equilàter inscrit en una circumferència de R =40mm

  • Exercici 2: Dibuixa un quadrat inscrit en una circumferència de R= 40mm

  • Exercici 3: Dibuixa un pentàgon inscrit en una circumferència de R= 40mm

  • Exercici 4: Dibuixa un hexàgon inscrit en una circumferència de R= 40mm

Làmina 2:

  • Exercici 1: Dibuixa un heptàgon inscrit en una circumferència de R =40mm

  • Exercici 2: Dibuixa un octàgon inscrit en una circumferència de R= 40mm

  • Exercici 3: Dibuixa un enneàgon pel mètode general en una circumferència de R= 50mm



Setmana 45

del 2 al 6 de novembre

PAS 2

Formes poligonals

Continuem amb la unitat de les formes poligonals de dibuix tècnic, UD8, amb la part dels polígons donat el costat. Aquestes construccions particulars les practicarem, com la setmana passada, amb exercicis i pot ser que les necessitem per al projecte final.



CONTINGUTS

Existeixen diferents mètodes per traçar els polígons regulars: inscrits en una circumferència, donat el costat i emprant el mètode general. En aquesta setmana veurem els polígons inscrits i el mètode general donat el radi dins de la UD8.

Triangle

Pentàgon

Hexàgon

Heptàgon

Octògon


Tasques 2

del 2 al 6 de novembre

Per continuar treballant amb les construccions dels polígons regulars donat el costat haurem de tornar a preparar el material de dibuix tècnic: escaire, cartabó, regla amb mides, compàs i portamines o llapis (2H o HB). Agafa dues làmines de dibuix A-4 i dibuixa els màrgens d’1 cm al voltant. En posició vertical, has de dividir la primera làmina en quadre espais iguals y la segona en dos espais iguals en la part de dalt i un espai més gran baix (un total de 3 espais).

Lámina 3:

  • Exercici 1: Dibuixa un triangle donat el costat de 60 mm

  • Exercici 2: Dibuixa un quadrat donat el costat de 60 mm

  • Exercici 3: Dibuixa un pentàgon donat el costat de 40 mm

  • Exercici 4: Dibuixa un hexàgon donat el costat de 40 mm

Làmina 4:

  • Exercici 1: Dibuixa un heptàgon donat el costat de 30 mm

  • Exercici 2: Dibuixa un octàgon donat el costat de 30 mm

  • Exercici 3: Dibuixa un polígon estrel·lat donat el radi de 40 mm



Setmana 46

del 9 al 13 de novembre

PAS 3

La textura

Després de veure la part més geomètrica d’aquest projecte passem a treballar amb les textures, sense oblidar els altres elements bàsics, el punt i la línea.


CONTINGUTS

La classificació de les textures, la seva percepció, la seva aplicació en el art i moltes coses més podem encontrar en l’última part de la UD1, Signes, línies i textures.

3EPVA1_4.pdf

UD1 · Signes, formes i textures

El punt, la línia i la forma previa a la textura

La textura.

    • Classificació de les textures.

    • La textura en l’Art.



Tasques 3

del 9 al 13 de novembre

  • Tasca 3.1: Utilitza la variació de la línia, distintes formes i tamanys de punts i crea un catàleg de diferents possibilitats de textures gràfiques que podem compartir creant un catàleg conjunt entre tots que ens pot inspirar i ajudar en el treball final.

  • Tasca 3.2: Anem a fer un punt de llibre texturat, la seva forma serà de 4 x 21 cm, però el més important d’aquesta tasca és dissenyar la teva textura o la teva combinació de textures personal.


Setmana 47

del 16 al 27 de novembre

PAS FINAL

Composició polineatura

Una vegada ja coneixem les formes poligonals y les possibilitats gràfiques i artístiques de la textura, podem fusionar-les, podem fer-les conviure. Moltes són les possibilitats...



CONTINGUTS

Per a realitzar el treball de color veurem, dins del BLOC I · Expressió plàstica, la unitat didàctica 4 · La composició, per a treballar la portada d'un llibre d'un dels elements: terra, foc, aigua o aire...

3EPVA4.pdf

UD4 · La composició

  • 4.1 · Definició

  • 4.2 · Elements compositius:

D'equilibri

D'escala

Dinàmics



Tasques 4

del 16 al 30 de novembre

Abans de realitzar la composició definitiva no oblides realitzar totes les fases del procés creatiu que van aprendre en el primer projecte: pluja d’idees, selecció, esbossos, associacions i treball final. El catàleg textural pot inspirar-te.

Agafa una làmina de dibuix A-4 o A-5, ha arribat l’hora de combinar tots els elements. Respectant les formes poligonals (utilitza polígons regular o estrel·lats) afegim l’ùs del punt, la línia, el pla i la textura, per a crear una composició on conviu la línea geomètrica i la orgànica, la tinta plana i la textura, tots els elements vistos a la UD1.

Ací pots trobar molta inspiració per al teu treball, de segur t'agradrà!!

Ací tens uns exemples d'alumnes CURS 2020-21



MISSIÓ SECUNDÀRIA

Estreles d'origami

Com a missió secundària us proposem que treballeu els polígons estrelats amb l'origami. Teniu adjunts dos vídeos amb dos dissenys diferents d'estreles. La primera és una estrela de 5 puntes, mentre que la segona és una estrela de 12 puntes i tridimensional.

Si aconseguim arreplegar suficients estreles, podem decorar la classe per aquestes dates nadalenques que s'apropen.

Ànims!