Zesde leerjaar

STEM - nepwonden

De leerlingen van het 6de leerjaar hebben een STEM-activiteit gehad in de klas. Hier moesten ze met huishoudelijke materialen nepwonden maken. Ze hadden onder andere bloem, water, cacao-poeder, voedingskleurstof, behangerslijm en gekookte kippenbotjes nodig. De eerste stap was nep-huid (brooddeeg), namaakbloed en brandwondengel maken. Nadat ze dit gemaakt hadden konden ze experimenteren met de materialen om een schaafwonde, brandwonde, openbeenbreuk of snijwonde te maken. De kinderen vonden het een zeer leuke activiteit en hebben er veel plezier aan gehad ook al zagen ze er verwond uit.


Sportdag

Maandag 23 april zijn we op sportdag geweest. Na een stevige fietstocht kwamen we aan op de domein van Puyenbroeck. Daar werden we welkom geheten en mochten we meegaan met de begeleider van de eerste sportactiviteit. De planning voor leerlingen van het zesde was: street basketbal - bootcamp - middagpauze - BBB - hockey. Tussen elke activiteit kregen we even de tijd om een koekje of fruit op te eten, om even op adem en krachten te komen om er dan weer stevig in te vliegen bij de volgende sportactiviteit.

Het was vermoeiend, maar zeer tof. Zeker met het mooie weer.

Verkeersparcours

Vrijdag 30 maart zijn de leerlingen van het 6de leerjaar naar het verkeersparcours in Eksaarde geweest. Hier leerden ze aan welke regels ze zich moeten houden op de weg. En ze leerden ook de dode hoek van de vrachtwagen kennen. Ze hadden hier op voorhand les over gekregen in de klas. Op het verkeersparcours konden ze dit eens ervaren als een vrachtwagenchauffeur.

Het was een zeer leuk en leerrijk moment geweest.

Vlot!-dagen

Vandaag was het een Vlot!-dag voor het 6de leerjaar. We zijn met fiets vertrokken naar het SLC. Daar werden de leerlingen opgesplitst in groepen volgens hun interesses naar volgend schooljaar (latijn, moderne en SEA). ‘s Middags mochten we onze boterhammen opeten in het Sterrehof. Hier kregen we dan lekkere verse tomatensoep. Daarna hebben we doorgestapt naar VTI, hier werden de leerlingen ondergedompeld in richtingen zoals lassen, ICT, frasen en verzorging.

Het was een zeer leuke dag. Zelfs de regen hield ons niet tegen om plezier te hebben.

MEGA-les en afscheid juf

Vandaag was het de laatste MEGA-les. De leerstof werd herhaald aan de hand van een groot bordspel. Samen speelden we het spel en moesten we vragen beantwoorden over MEGA. Nadien mochten we nog vragen stellen en kregen we de handboeien te zien.

Om de laatste lesdag van de juf af te sluiten aten we deze middag pizza’s in de klas. Het was een gezellig momentje. In de namiddag kwam de mama van Eidür ook nog eens langs met kuikentjes.

Het was een fijne dag!

Jeugdboekenmaand L1 – L6

Vandaag hebben de leerlingen van het 6de leerjaar een verhaal voorgelezen aan hun metekindje of petekindje. Dat was heel fijn. Ze maakten een leesvlaggetje en mochten een mooie tekening maken over het verhaal.

Nadien mochten we nog leuke spelletjes spelen op de chromebooks.

Het was een toffe activiteit.

Piramides bouwen

In de turnles hebben we piramides gebouwd in groepjes. Dit deden we aan de hand van een fiche. We mochten ook zelf een originele piramide ontwerpen. Onze lenigheid werd op de proef gesteld. Het was een leuke turnles.

Netbaltornooi

De leerlingen van het 5de en 6de leerjaar namen deel aan het netbaltornooi. Ze zetten hun sportiefste beentjes voor. Proficiat aan alle deelnemers. Ze hebben een knappe prestatie neergezet.

Techniekacademie

Heel wat leerlingen van L6 namen dit schooljaar deel aan de techniekacademie. Die ging door op een woensdagnamiddag in de secundaire scholen van Lokeren. Wetenschap, techniek en wiskunde stonden centraal. Lauren en Gazall kwamen hierover wat meer vertellen in de klas.

Carnaval op school

Volgens de jaarlijkse traditie was het weer tijd voor onze carnavalstoet. De leerlingen verkleedden zich dit schooljaar in gekke dieren.

Ondanks het slechte weer maakten we toch nog heel wat plezier!

Natuurkrachten

Tijdens de lessen wero en muzische werkten we rond het thema ‘natuurkrachten’. We deden allerlei proefjes in een hoekenwerk en maakten onze eigen vulkaan. Het was zeer leerrijk.

M.E.G.A.-project

In de klas werken we volop rond het M.E.G.A.-project. De agent kwam al enkele lesjes geven en de juf werkte dit project verder af. We leerden over drugs, alcohol, verslaving, assertiviteit, stress, … Het was heel interessant. Op vrijdag 16 maart komt de M.E.G.A.-agent langs voor de laatste les. We kijken ernaar uit!

Spreekbeurten: Mijn droomberoep

In het 6de leerjaar worden de leerlingen stilaan voorbereid om een studiekeuze te maken. Aan de hand van het boekje Op stap naar het SO ontdekten de leerlingen hoe ze een keuze moeten maken. Het is belangrijk dat ze zichzelf eerst goed leren kennen om een keuze te maken. Dat leerden ze in thema 2. In thema 3 gaat het over de beroepenwereld. Dit thema leeft momenteel in onze klas. Aan de hand van een bundeltje bereidden we ons voor op de spreekbeurt over ons droomberoep. We leerden verschillende beroepen kennen op de website van de Vdab en onderwijskiezer. We hebben 1 beroep gekozen dat misschien wel eens ons droomberoep zou kunnen zijn. Aan de hand van een presentatie stelden we ons droomberoep voor aan de klas. De spreekbeurten waren schitterend! Iedereen heeft zijn best gedaan en dat verdient een groot applaus voor de hele klas.

De kerstmarkt was dit schooljaar weer een groot succes. Samen met onze mete- en petekindjes van L1 maakten we leuke geschenkjes om te verkopen op de kerstmarkt: kerstboompjes uit wol, sneeuwmannetje uit snoep, kerstkaartjes, bokaaltjes van rendieren met heerlijke truffels.

Ook een kerstdansje mocht niet ontbreken. Na een aantal repetities waren we klaar om onze dans te tonen aan alle bezoekers van de kerstmarkt.

We maakten er in onze klas een gezellig kerstfeest van. Aan de hand van een spelletje deelden we cadeautjes uit aan elkaar. Dat was best spannend! Het was ook tijd om iets te knabbelen en te drinken. Ons laatste kerstfeest in de lagere school was alvast superleuk!

De fluoactie is een groot succes! Onze leerlingen doen hun best om gezien te worden op straat. Dat is belangrijk tijdens de donkere maanden. Om ons op te warmen, dansten we de fluodans. Met de ganse school gingen we wandelen in de schoolomgeving. We werden zeker en vast gezien met ons fluohesje en kerstmuts aan. Toen we terug op school waren, werden we verwend met heerlijke chocolademelk en cake.

Op school werd er een grote kerstkaartenactie op touw gezet. Hiervoor maakten we in de klas onze eigen kerstkaart. We werkten ons ontwerp eerst in het klad uit en nadien was het voor echt. De resultaten waren prachtig!

Ook dit schooljaar nam het 6de leerjaar deel aan het plastic lab. Janos is hiervoor verantwoordelijk en gaat van school tot school om kinderen te leren hoe ze plastic recycleren op speciale manieren. Met machines versnipperden we het plastic, dan strooiden we het versnipperde plastic op een plaat en stopten we het in de oven. Het werd een mooie plaat met verschillende kleuren. Toen smolten we de plaat volledig en zetten het in een vorm waardoor het plastic speelgoed werd. We maakten ook nog leuke figuren uit piepschuim. En onder leiding van de juf maakten we een kleurrijke gsm-houder. We vonden het ontzettend leuk en leerrijk.

Peertutoring

Dit schooljaar lezen de leerlingen van het 6de leerjaar samen met een leerling van het 3de leerjaar. De leerlingen van L6 zijn de tutors. Tutor zijn, vraagt een hele verantwoordelijkheid. We begeleiden de leerlingen bij het lezen, kijken of ze woordjes in een zin correct lezen. We lezen ook zelf een stukje voor aan de leerlingen van L3. De eerste sessie van de peer-tutoring was wel speciaal want we mochten verschillende verhalen lezen met de IPad.

Katachtigen

Niet alleen tijdens de lessen wero werkten we rond het thema ‘katachtigen’. Ook in de muzische les werd het thema verder uitgewerkt. We maakten onze eigen kat uit papier-maché. Kijk maar naar de prachtige resultaten.


Lego moviemaker

Vandaag mochten we onze collectie van Playmobil meebrengen naar school. In groepjes bouwden we een verhaal op met ons materiaal. Er waren verhalen die zich afspeelden in het zwembad, op de boerderij, in het bos, … Met het programma ‘Legomoviemaker’ maakten we foto’s en plaatsen we ze in de juiste volgorde zodat we er een filmpje van maakten. Jammer dat de namiddag veel te kort was. Het was een boeiende activiteit.

Tijdens de maand oktober werkten we in de klas rond het thema ‘katachtigen’. We leerden verschillende katachtigen kennen en maakten er in groepjes een presentatie over. Ook in onze klas kregen we bezoek van 2 katten. Het waren de katten van Eidür. Hij vertelde er heel wat weetjes over en we mochten de katten zelfs aaien. Dat was leuk!

Ook in de muzische lessen kwam de kat aan bod. We maakten een kat als boekensteun uit papier-maché . Het was een leuk en boeiend thema.

Bosuitstap

De leerlingen van het 5de en 6de leerjaar gingen op vrijdagnamiddag 20 oktober naar het domein ‘Puyenbroeck’ om te genieten van een herfstwandeling. Een gids stond ons op te wachten en vertelde ons op een boeiende manier iets meer over sporenplanten, zaadplanten, boomsoorten, paddenstoelen, … Ook een aantal weetjes over de vleermuis en de eekhoorn kwamen aan bod. Tijdens de wandeling was er ook tijd om bladeren en vruchten te verzamelen. Het was een fijne herfstwandeling.

Wereldgodsdiensten + vuur

Er zijn 5 grote wereldgodsdiensten waar we in de klas rond werkten: hindoeïsme, boeddhisme, jodendom, christendom en de islam. In groepjes maakten we hier een presentatie over die we dan moesten voorstellen aan de klas. Op die manier leerden we de verschillende godsdiensten kennen. Sommige groepjes brachten zelfs voorwerpen mee i.v.m. de wereldgodsdienst. Dat was heel interessant.

Als we aan de herfst denken, komt het woordje ‘vuur’ ook naar boven. Vuur geeft ons niet alleen warmte maar is ook levensnoodzakelijk. Vuur hebben we ook nodig om te koken, om ons te verwarmen, … Maar vuur kan ook levensbedreigend zijn. Om dit nieuwe thema te starten namen we deel aan een schrijfgesprek over vuur. Op de achtergrond speelde rustige muziek terwijl we woorden noteerden die iets te maken hadden met vuur.

September 2017 in onze klas...

De eerste weken van het nieuwe schooljaar zijn al voorbij. We deden al heel wat leuke activiteiten.

Om elkaar beter te leren kennen, speelden we de eerste dag een kennismakingsspel in groepjes en kregen een leuk geschenkje.

In het kader van ons eerste wero thema ‘Fotografeer erop los’ tekenden we kiekjes over onze vakantie. Aan de hand van die tekeningen vertelden we over onze vakantie.

We gingen naar de voorstelling van ‘Bram en de OK-brigade’. Het was een voorstelling waarin het thema ‘pesten’ centraal stond. Op die manier leerden we hoe we met pestgedrag moeten omgaan en hoe we het kunnen vermijden.

Tijdens de les godsdienst vertelden we over een persoonlijk voorwerp. Dat voorwerp mochten we ook meebrengen. Op die manier zagen we dat elk van ons een puzzelstukje is dat anders is. Maar toch vormen we een klik met de ganse klas.

Meter en peter L1-L6

Vandaag leerden de kindjes van het 1ste leerjaar hun peter of meter kennen. De leerlingen van het 6de leerjaar zijn hun peter en meter. Ze nemen deze taak met veel plezier op zich.

Aan de hand van een één tegen allen spel leerden de peters en meters hun mete- en petekindjes beter kennen. Ze moesten verschillende opdrachtjes doen: bv. met de springbal springen, elkaar wegen, een toren van 2 m bouwen, een zelfportret maken, hun naam schrijven, …

Als afsluiter werden de leerlingen getrakteerd op een stukje cake en sinaasappelsap.

De leerlingen beleefden heel wat plezier en kijken al uit naar de volgende activiteit.