L6A

Datum: dinsdag 27 juni

Afgelopen dinsdag hebben de leerlingen genoten van hun schitterende afscheidsavond. Nog een laatste keer hebben ze het beste van zichzelf gegeven. Nu zijn ze klaar om de stap te zetten naar het middelbaar.

Een fijne toekomst gewenst aan de 27 sterren die onze school verlaten!

Datum: maandag 24 april

Vandaag ging de jaarlijkse sportdag door voor de lagere school. Na een fietstocht naar Wachtebeke waren we klaar om kennis te maken met verschillende sporten. In de voormiddag namen we deel aan de fit-o-fun en selfdefence. In de namiddag mochten we hockey spelen op een buitenterrein en leefden we ons uit op het strand voor de beachspelen. Het was een leuke en sportieve dag.

Datum: vrijdag 21 april

Onderwerp: Technopolis

Op vrijdag 21 april gingen de leerlingen van het 5de en 6de leerjaar naar Technopolis. In de voormiddag namen ze deel aan de e-rally. Dat is een ontdekkingstocht waarbij verschillende vragen over bouwen, wetenschap en techniek, ruimtevaart aan bod kwamen. Aan de hand van een elektronisch armbandje moesten we ons aanmelden aan verschillende computers. Dan kwamen er vragen tevoorschijn waarop we een antwoord moesten vinden. Om die vragen op te lossen, konden we ook heel wat experimenten uitvoeren. Dat was zeer boeiend!

Na het middagmaal gingen de leerlingen van het 5de leerjaar naar een wetenschapsshow. Tijdens de show moesten we vragen oplossen met behulp van elektronische stembakjes. We hebben hier heel wat bijgeleerd over wetenschap en techniek.

De leerlingen van het 6de leerjaar gingen naar het Lab. Daar gingen we als echte wetenschappers aan het werk met een labojas en handschoenen. We leerden verschillende materialen en chemische stoffen hanteren om glibberige wormen te maken.

Het was een geweldige dag waarbij experimenteren centraal stond.

Datum: donderdag 30 maart

Vandaag werd het MEGA-project afgesloten met een geweldige fuif: de MEGA-fuif.

We hebben gedanst, gezongen, plezier gemaakt, limonade gedronken en chips gegeten.

Het was een avondje om nooit meer te vergeten.

Datum: dinsdag 28 maart

Na een leuke fietstocht deze ochtend kwamen we aan op het College te Lokeren. We waren helemaal klaar voor de Vlot!-dag. In de voormiddag maakten we kennis met Moderne, Latijn of socio-economische activiteiten. We kregen les van verschillende leerkrachten en mochten al eens kennismaken met de verschillende vakken. Dat was heel fijn.

’s Middags wandelden we naar campus Sterrenhof om onze boterhammen op te eten. Daar kregen we een heerlijke tas verse tomatensoep. Na ons middagmaal mochten we deelnemen aan een workshop. We moesten verschillende kruiden, vissen, materialen, … raden die iets te maken hadden met voeding.

Na een wandeltocht in het zonnetje kwamen we aan in het VTI. Daar namen we ook deel aan verschillende workshops over programmeren, lassen, verzorging, office and retail. engineering, wetenschappen.

Het was een leuke dag en zeker de moeite waard om de Vlot!-scholen te bezoeken.

Maandag 27 maart

Vandaag gingen de leerlingen van het 6de leerjaar naar Eksaarde. Daar stonden de WOW-agenten ons op te wachten voor het fietsparcours. Na een beetje uitleg over de verkeersborden werden we in 2 groepen verdeeld. De 1ste groep mocht deelnemen aan een fietsparcours. Het was belangrijk dat we onze verkeersregels naleefden en het parcours op de juiste manier aflegden. De 2de groep kreeg de praktijkles over de dode hoek. We ontdekten de dode hoek rondom de vrachtwagen. De theorie die we in de klas leerden, werd nu omgezet in de praktijk. We mochten ook in de cabine van de vrachtwagen zitten en maakten kennis met de verschillende soorten spiegels: dode hoekspiegel, lange achteruitkijkspiegel, trottoirspiegel. Na 30 min. werden de groepen omgewisseld. Het was een leerrijke verkeersles.

Maandag 20 maart...

Vandaag was het een sportieve dag voor het 6de leerjaar. Met de fiets reden we naar de sporthal van Lokeren. Daar stond ons een leuke sportdag te wachten met alle 6de leerjaren van onze scholengemeenschap. Deze sportdag werd georganiseerd door alle turnleerkrachten van de scholengemeenschap in samenwerking met verschillende sportclubs. We mochten op voorhand een keuze maken tussen verschillende sporten en aan de hand van die keuze werden we in groepen verdeeld. We kwamen zelfs vrienden en vriendinnen tegen van in de jeugdbeweging, catechese, … Dat was fijn!

Er kwamen heel wat verschillende sporten aan bod: karate, tussen 4 vuren, badminton, break dance, tafeltennis, levende gezelschapsspelen, 5-kamp, hockey, … en nog veel meer. Het was een hele fijne en sportieve dag.

Week van 13 maart

Deze week werkten we op de chromebooks met het programma ‘Floorplanner’. Hiermee mochten we zelf een nieuwe slaapkamer ontwerpen. We moesten rekening houden met de oppervlakte en de afmetingen van onze meubels om onze kamer in te richten. Daarna mochten we zelf een volledig huis maken met Floorplanner. Dat was heel leerrijk.

Op vrijdag kwam de MEGA-agente Freya langs voor de laatste MEGA-les. In de klas hebben we de voorbije maand gewerkt rond het MEGA-project. Om de zaal van de MEGA-fuif wat te decoreren, maakten we leuke posters geïnspireerd op de kunstenaar ‘Keith Haring’. Tijdens de laatste les met de MEGA-agente werd er een quiz gehouden. We hadden alle antwoorden juist en waren heel enthousiast. Om het project op een leuke manier af te sluiten, mochten we de handboeien eens aandoen en de politiejas. Dankjewel mevrouw Freya voor de leuke lesjes.

Binnenkort staat het fietsexamen voor de deur. Om de verkeersborden en verkeersregels in te oefenen gaan we volgende week naar Eksaarde om deel te nemen aan een fietsparcours. Daarvoor moeten we onze verkeersregels toch even herhalen. Dat deden we vandaag met een app op de iPads. Ook de landen van Europa hebben we even opgefrist op de iPads.

Week van 20 februari

Op woensdagnamiddag 22 februari namen de leerlingen van het 5de en 6de leerjaar deel aan het netbaltornooi. De leerlingen zetten hun beste beentje voor. Het was een sportieve namiddag. Een dikke proficiat aan alle leerlingen die hebben deelgenomen.

Op vrijdagnamiddag 24 februari ging er een prachtige carnavalsstoet door de straten van Heiende. Zowel groot als klein verkleedden zich in prinsessen, ridders, tv-sterren, piraten, … en nog veel meer. Op het ritme van de fanfaremuziek stapten we in een leuke stoet rond. Daarna mochten we op school nog even dansen op leuke muziek. Dat was een fijne afsluiter om de vakantie in te zetten.

Vrijdag 17 februari

In het kader van het thema wero ‘Wiskunst’ maakten we per 2 verschillende kubussen. In deze les werden de eigenschappen van een kubus eerst herhaald. Nadien moesten we een schets maken van onze kubus en mochten we die daarna ontwerpen. Onze kubussen brachten we nadien samen in een groepje. In ons groepje maakten we dan een beeldhouwwerk met de verschillende kubussen. Sommige groepjes maakten zelfs een diertje met de kubussen. Knap hoor!

Dinsdag 9 februari

In de lessen wero en godsdienst ontdekten we dat vele mensen zich inzetten voor hulporganisaties. Aan de hand van filmpjes kwamen we heel wat te weten over Artsen zonder Grenzen, Plan International, Rode Kruis, Vredeseilanden, Unicef, … In groepjes bestudeerden we de organisaties grondig door vragen te beantwoorden. Nadien maakten we een presentatie over een hulporganisatie. Tenslotte moesten we deze hulporganisatie voorstellen aan de klas.