Læreplan i valgfaget medmenneskelighet

Humanistskolens læreplan i valgfaget medmenneskelighet er godkjent av Utdanningsdirektoratet i vedtak av 3. desember 2020.

Fagets relevans og sentrale verdier

Valgfaget medmenneskelighet gir elevene innblikk i sentrale humanistiske verdier, som menneskerettigheter og ytringsfrihet. Elevene skal kjenne til hvordan man kan utvikle sine empatiske ferdigheter, og forstå hvordan tanker og erfaringer former oss på ulike måter. Elevene skal kjenne til hva det innebærer å vise respekt for andre mennesker.

Faget er et praktisk fag hvor elevene gjennomfører tiltak for å bedre sitt og sine medelevers skolemiljø. Elevene skal delta aktivt og bidra med egne erfaringer. Elevene skal arrangere markering av humanistisk vintersolverv.

Faget medvirker til at elevene, hver for seg og i fellesskap, styrker lysten til å lære og opplever mestring gjennom praktisk og variert arbeid. Faget er tverrfaglig og skal medvirke til helhet og sammenheng i opplæringen.

Kjerneelementer

Medmenneskelighet

Elevene skal utvikle evnen til å samhandle med andre på respektfulle måter og skape gode relasjoner med andre mennesker. Videre vil de øke sin sosiale kompetanse og veiledes i hvordan de kan utvikle empati, evne til selvregulering og metakognisjon, og til å reflektere over egne handlingsvalg.

Deltakelse og engasjement

Elevene skal gjennomføre tiltak som bidrar til et bedre skolemiljø. Gjennom å lære om viktige psykologiske prosesser, utvikler elevene en forståelse for hvordan mennesket tilpasser sin atferd innenfor rammen av et fellesskap.

Kompetansemål og vurdering

Kompetansemål

Mål for opplæringen er at eleven skal kunne

  • reflektere over hvordan ulike opplevelser og møter med mennesker kan hjelpe oss til å forstå hvem vi er

  • diskutere hvordan ulike menneskerettigheter kan stå mot hverandre og hvordan livssynshumanister argumenterer i slike spørsmål

  • planlegge og gjennomføre trivselstiltak for skolens elever, samt arrangere markering av humanistisk vintersolverv

  • gjøre greie for noen grunnleggende psykologiske prosesser som bidrar til å forklare hvorfor mennesker reagerer som de gjør

Underveisvurdering

Underveisvurderingen skal bidra til å fremme læring og til å utvikle kompetanse. Elevene viser og utvikler kompetanse i medmenneskelighet når de planlegger, gjennomfører og evaluerer ulike tiltak for å bedre skolemiljøet, og når de arrangerer vintersolverv. Videre viser de kompetanse når de reflekterer over hva og hvordan vi lærer av andre mennesker og opplevelser.

Læreren skal legge til rette for elevmedvirkning og stimulere til lærelyst gjennom varierte metoder og innfallsvinkler. Læreren skal være i dialog med elevene om utviklingen deres i medmenneskelighet. Elevene skal få mulighet til å prøve seg fram. Med utgangspunkt i kompetansen elevene viser, skal de få mulighet til å sette ord på hva de opplever at de får til, og reflektere over egen faglig utvikling. Læreren skal gi veiledning om videre læring og tilpasse opplæringen slik at elevene kan bruke veiledningen for å utvikle kompetansen sin i å vise medmenneskelighet, deltakelse og engasjement.

Standpunktvurdering

Standpunktkarakteren skal være uttrykk for den samlede kompetansen eleven har i valgfaget medmenneskelighet ved avslutningen av opplæringen. Læreren skal planlegge og legge til rette for at elevene får vist kompetansen sin på varierte måter som inkluderer forståelse, refleksjon og kritisk tenkning, i ulike sammenhenger. Læreren skal sette karakter i valgfaget medmenneskelighet basert på kompetansen eleven har vist i arbeidet med å vise medmenneskelighet, deltakelse og engasjement.

Vurderingsordning

Standpunktvurdering på 8., 9. og 10. trinn
Elevene skal ha én standpunktkarakter.

Eksamen for elever
Det er ikke eksamen i faget.