Samarbejds- og produktions-partnere

Tilbud om samarbejdspartnere

Alle klasser skal arbejde med et fordybelsesområde. Vi kan tilbyde en række spændende samarbejdspartnere, som kan berige klassernes arbejde med en professionel og/eller personlig indsigt inden for temaet krimi/kriminalitet. Det kan fx være en fængselsbetjent, Fængselsmuseet, en tidligere kriminel, politiet og SSP.

Klassen har mulighed for at ønske én samarbejdspartner, og vi vil så vidt muligt skaffe klassen den samarbejdspartner, som de ønsker.  Nedenfor er de forskellige muligheder for samarbejde beskrevet. 

Har I ønske om en samarbejdspartner, så skal I registrere det via nedenstående link inden 18. december. I januar får I besked om, hvorvidt I har fået jeres ønske opfyldt. Derefter skal I tage kontakt til samarbejdspartneren og indlede planlægningen af jeres samarbejde inden uge 7.

I MÅ KUN VÆLGE ÉN SAMARBEJDSPARTNER OG ÉN PRODUKTIONSPARTNER

Tilmelding fordybelsesområde og samarbejdspartner 

Fangen og præsten

Samarbejde med fængselspræst, Ruben Fønsbo der er ansat i Enner Mark Fængsel. Det er et fængsel, hvor fangerne har lange domme for bl.a. drab, terror, vold, røveri, bandekriminalitet og narko. Som fængselspræst har han en særlig rolle, som han vil fortælle om. 

Derudover vil Ruben lægge op til en etisk drøftelse med klassen. Mennesker begår kriminalitet. Sådan har det altid været. Hvordan fungerer vores retsvæsen, og hvordan indretter vi et samfund, hvor kriminalitet fylder mindst muligt? Hvorfor straffer vi? Er det nødvendigt, og hvad er straffens konsekvens og effekt? Straf og fængselsophold griber ind i den enkeltes liv og i familiens liv. Hvad betyder det for fangerne og deres familier? Hvilken rolle har personalet på fængslet? Det onde og det gode er altid i kamp med hinanden. Hvad er et godt menneske? Findes der mennesker, der kun er gode? Hvad er det gode?

Ideer til produkt: Klassen kan lave en podcast med et interview med Ruben Fønsbo om straf, skyld, skam, jobbet som fængselspræst.

Straf og resocialisering

Samarbejde med fængselslærer, Peter Berg

At sidde i fængsel er samfundets måde at straffe en person, som har begået en ulovlig handling. Men samfundet har samtidig et ansvar for at resocialisere personen, således at han eller hun kan få en normal tilværelse , når fængselsstraffen er udstået. Dette sker bl.a. ved at tilbyde fanger at tage en uddannelse.

Men skal fanger overhovedet have ret til at tage en uddannelse? Hvordan er det at være lærer i et fængsel? Og hvad betyder det egentlig for fangerne, at de får lov til at tage en uddannelse? Dette er spørgsmål, som klassen får mulighed for at drøfte med fængselslærer, Peter Berg. Peter er ansat ved Enner Statsfængsel, og på et besøg i klassen, vil han fortælle om sit arbejde og sætte drøftelser om etik i spil. Der er mulighed for at mødes online med Peters indsatte elever, hvis klassen ønsker dette. Klassens lærere har mulighed for at besøge fængslet inden forløbet med klassen starter.

Ideer til produkt: Forløbet om straf og resocialisering kan dokumenteres på en række forskellige måder, fx billeder eller interview med fanger og fængselslærer, og bruges til klassens celledeling.

Efterforsker for en dag

Efterforsker for en dag. Hvem har begået mordet på Industrimuseet?

Drømmer I om at opklare et gådefuldt mord? Så har I chancen nu. Insero Education inviterer jer på en workshop med spændende detektivarbejde på Industrimuseet. Først skal I ved hjælp af forskellige kriminaltekniske analyser afgøre, om døden er indtruffet af naturlige årsager, eller om der virkelig er tale om et drab. Herefter skal I rundt på museet og finde spor efter 3 mistænke gerningsmænd - er det fingeraftrykket, DNA , fibre eller noget helt andet der fælder gerningsmanden? 

Forslag til produkt:

Eleverne kan gruppevis/klassevis genskabe gerningsstedet ved at optegne omridset af et lig og markere på tegningen af kroppen hvilket område de har undersøgt som miniefterforskere. Eleverne kan hjemme digte videre på mordgåden og skrive en krimireportage om opklaringen, eller de kan udstille billeder fra deres analyse. Derudover udarbejder de på museet en obduktionsrapport.  

Workshoppen afholdes på Industrimuseet i ugerne 14, 15, 16 og varer ca. 3 timer.

Brug ægte kriminalsager i din krimi

Byarkivet og Biblioteket tilbyder klasserne et forløb med fokus på lokalhistorie og formidling. Vi har været i arkiverne og fundet en af de mest opsigtsvækkende lokale kriminalsager frem. Eleverne skal foretage deres egen efterforskning og på jagt i gamle udklip og billeder, for at finde svar på hvad det egentlig var, der skete.

Efterfølgende skal eleverne inkorporere den lokale kriminalsag i handlingsrammen til deres egen krimi. Dvs. de skal forestille sig, at de skal i gang med at skrive en bog og nedskrive idéer til handling, personer osv.

Herefter skal de forestille sig, at krimien er skrevet færdig, og det er nu deres opgave at lave coveret til bogen, altså skrive en bagsidetekst og tage et billede til forsiden.

Forløbet varer ca. 5 timer og starter på Horsens Museum og efterfølgende på Horsens Bibliotek.

Produkt: Eleverne skal i grupper finde på en handlingsramme for en krimi og lave et cover med forsidebillede og bagsidetekst til denne fiktive krimi. Coveret kan printes og sættes på en udgået bog fra biblioteket, og eleverne får dermed deres egen bog, som kan udstilles i cellerne på messedagen.

Fængselsmuseets tilbud 

Vælg mellem 2 forskellige workshops på fængselsmuseet

BØRN AF FANGER

Cirka 4000 børn oplever årligt, at deres mor eller far sidder i fængsel. På denne rundvisning følger eleverne børn, der har en forælder i fængsel og fanger, der er forældre. For når en fange kommer i fængsel, betaler familien også en pris. Der er indtryk til flere sanser, når benene skal stemme, ørene skal lytte til tale, stemmen skal snakke og øjnene skal se billeder og udstilling. 

MIT FÆNGSEL – FÆNGSELSBETJENTEN FORTÆLLER

Kom med en af fængslets tidligere betjente rundt på en særlig tur i Fængselsmuseet. På rundvisningen fortæller betjenten nogle af sine bedste historier fra dagligdagen med fangerne i fængslet. I hører blandt andet om betjentens arbejde og forholdet til fangerne, og I skal selv prøve kræfter med at opdage ulovlige genstande og hemmelige gemmesteder.

Choices Matter

Samarbejde med Choices Matter, Kasper Ehlers, tidligere (små-) kriminel og Helene Nørgård, psykologistuderende - tilbud til en årgang på en skole. 

Oplægget finder sted d. 10. april 2024.

Et samarbejde med Choices Matter giver et unikt indblik i livet som (små) kriminel, idet Kasper med sin hudløst ærlige, sårbare og personlige fortælling tager eleverne med på en rejse ind i den kriminelle verden (og ud igen). Foredraget indeholder tematikker som (lavt) selvværd, usikkerhed, problemer i skolen og tvivl i livet, som medvirkende faktorer til en kriminel levebane og en ‘hård facade’ (udadtil). Dertil hvordan de valg, som vi tager, har stor betydning for det liv, som vi skaber for os selv. Konceptet er ung til ung, hvilket betyder en samarbejdspartner i øjenhøjde, hvor Kasper bliver en rollemodel, som de kan relatere til, da han ’kun’ er 29 år.

Som supplement til den personlige fortælling vil Helene bidrage med en psykologisk vinkel på kriminalitet. Hvorfor bliver nogle mennesker kriminelle? Som et særligt fokus giver samarbejdet indsigt i gruppedynamikker og gruppepres gennem fortællinger og eksempler. Formålet er at de unge til at blive opmærksomme på, hvordan de påvirker hinanden og selv bliver påvirket af de grupper, som de er en del af. Oplægget er interaktivt, og eleverne vil i høj grad blive indraget og involveret. 

Idé til produkt: Portræt af tidligere kriminel i form dokumentar, artikel eller podcast. Kreativ udstilling mhp. at belyse faktorer, der kan have indflydelse på, hvordan kriminel adfærd opstår og udvikler sig. F.eks. gruppedynamikker, arv/miljø og personlighed. 

Krimi og drama

Komediehuset tilbyder to workshops

Workshop 1: Masterclass i skuespilteknik: 

Skal I lave en trailer, en podcast, oplæse en kriminovelle eller spille et mordmysterie. Skuespiller Andreas Nielsen laver en introduktion til skuespillerens værktøjer og et bud på, hvordan de kan bruges i alle livets aspekter.

Workshop 2: Dramatisk skriveværksted; Krimi-edition:

Vi skaber krimitekster og scener inden for alle dramatiske kunstarter - teater, film, animation, hørespil - og arbejder derfor også aktivt med de forskellige udtryksformers virkemidler og formsprog. 

Begge workshops har en varighed af 90 min. Workshoppen afholdes på jeres skole og tidspunktet aftales med Komediehuset. 

Workshops kan afvikles på følgende dage:

10., 11. eller 12. april

Når liv og kriminalitet også er digitalt

Samarbejdsforløb med Horsens Kommunes SSP StreetTeam

Med udgangspunkt i en konkret kriminalsag går vi på opdagelse i, hvordan kommunikation, sprog og sociale medier kan skabe konflikter mellem de unge. Hvordan opstår konflikter? Hvad er det, der får konflikterne til at eskalere, og hvornår kan kommunikationen få strafferetslige konsekvenser for de implicerede parter.

Samarbejdsforløbet er af tre timers varighed og foregår ude på jeres skole.

Indholdet vil i hovedtræk bestå af en præsentation, et lille oplæg og så skal eleverne forholde sig til nogle konkrete cases og prøve at løse problemer og indkredse dilemmaer.

Idéer til produkt:

Dilemmaspil, konkrete cases, rollespil, analyse af konflikt

En kriminel taler ud

Samarbejde med B-siden, et tilbud til en årgang på en skole. 

B-siden er en sammenslutning af personer som til dagligt har deres gang i miljøer, hvor folk mistrives på grund af fx kriminalitet, misbrug og mobning . I vil komme til at møde de mennesker som dagligt har en hård kamp med sig selv om at kunne leve et godt liv. Årgangen vil få besøg af en tidligere indsat og en fængselsbetjent, som vil fortælle om livet som kriminel og indsat. 

Klasserne kan fordybe sig i emnet kriminalitet og de konsekvenser, livet som kriminel kan bære med sig. I kan fx supplere mødet med B-siden med litteratur, dokumentarfilm, statistikker m.m. og på den måde dykke dybt ned i emnet. 

Ideer til produkt: Klasserne  kan fx lave en digital produktion. Det kan fx være en dokumentar eller en podcast om den tidligere indsatte.

Tilbud om produktionspartnere

Podcast

Horsens bibliotek stiller op med Thomas, som er en rutineret podcastværter og -producent. Han vil give jer gode fif til produktion af podcast.

Video

Kom til webinar med Uffe Lyngsøe fra SkoleTube og få en masse gode tricks og inspiration til, hvordan du kan bruge WeVideos mange funktioner til at skabe fede effekter og formidling i din krimitrailer.

Celle

Horsens Museums formidlingsekspert, Pia, inspirerer jer til at opbygge en spændende udstilling, præsentation og aktivitet.