SCHOOLGIDS HET STEDELIJK 

Het begin van een nieuw schooljaar is altijd weer een beetje spannend. Nieuwe gezichten, nieuwe roosters, nieuwe boeken. Zelfs voor leerlingen die al even bij ons op school zijn, is het weer even wennen. Toch is het ook fijn om na een lange vakantieperiode weer in een ritme te komen. 

 

In deze schoolgids staat praktische informatie die het hele jaar van pas komt. Naast algemene informatie die voor iedere locatie van Het Stedelijk geldt, vind je hier ook per locatie wie je bijvoorbeeld moet bellen als je kind ziek is. Wie de teamleider is of wanneer je kind vakantie heeft.


Heb je vragen of kun je iets niet vinden? Neem dan gerust contact op met de locatie waar je kind naar school gaat. We staan graag voor je klaar.

OVER HET STEDELIJK

In dit deel van de online schoolgids vind je specifieke informatie over de organisatie, missie, visie en beloften van Het Stedelijk.

ONZE MISSIE

Onze missie is om al onze leerlingen en medewerkers de mogelijkheid te bieden om persoonlijk vooruit te komen. Die mogelijkheden bieden we door sterk effectief en inclusief onderwijs in een veilige organisatie. 


Leerlingen en medewerkers stimuleren wij om meer te leren, door te werken aan hun (school)succes passend bij hun ambitie en talenten. Leerlingen kunnen onze school altijd verlaten met een diploma of certificaat. Dat noemen wij een gegarandeerd curriculum. Wij besteden daarbij expliciete aandacht aan het vergroten van de kansengelijkheid. We zorgen voor uitdaging en ondersteuning van alle betrokkenen.


Het Stedelijk verzorgt de volle breedte van het voortgezet openbaar onderwijs, inclusief het onderwijs aan nieuwkomers en de internationale secondary IST voor expats. Deze brede opdracht kunnen wij realiseren mede dankzij de relaties die wij lokaal, landelijk en internationaal onderhouden.


Onze maatschappelijke opdracht is soms net zo groot als onze onderwijskundige opdracht en daar lopen we niet voor weg. We maken actief werk van een open cultuur en de verbindingen tussen collega’s en partners. Het belang van het schoolsucces van onze leerlingen is leidend bij het maken van keuzes voor onze organisatie.


"Het Stedelijk is er voor iedereen"


Wij zijn een school waar leerlingen kunnen werken aan hun talenten door nieuwe dingen te leren en de wereld te ervaren. Het Stedelijk biedt leerlingen de mogelijkheden om zich te ontplooien. Dit kunnen zij doen in een veilige omgeving waar zij zichzelf kunnen zijn. Onze leerlingen maken contact met elkaar binnen en buiten de school, met de stad en met de wereld om hun heen. We dagen onze leerlingen uit om erachter te komen wie zij zijn en wat ze leuk vinden, zodat zij samen met de ruimte kunnen creëren die voor hen werkt. Onze docenten staan voor ze klaar en zijn hun gids naar een toekomst die zij zelf bepalen. Samen werken we aan de toekomst en zorgen wij ervoor dat zij zich kunnen aanpassen als de wereld hen op de proef stelt. Dat is wat wij bij Het Stedelijk goed kunnen en waar we het voor doen. Dat doen we voor iedereen!


ONZE VISIE

"HOE WE HET DOEN"

Het Stedelijk werkt vanuit een viertal samenhangende visies, die door alle locaties en medewerkers worden onderschreven. Deze visies vormen samen het bestuurlijke kader waarbinnen de locaties hun visie op onderwijs vormgeven. Dit onderwijs past bij de opdracht en de leerlingen van de locatie. De visie op onderwijs is leidend bij de keuzes die locaties maken voor de besteding en inzet van middelen en mensen.

Visie op leren
Alle locaties hanteren hiervoor het referentiekader kwaliteit en gebruiken lesbezoek, audits en de ontwikkelde dashboards om zelf op koers te blijven. De optelsom van deze vier visies wordt versterkt door onze cultuur. Daar werken we actief aan, ook als is dat niet altijd makkelijk. Als het nodig is, herinneren we elkaar aan de uitspraak van Peter Drucker: "Culture eats strategy for breakfast." Onze strategie heeft alleen maar zin als we bereid zijn ons gedrag dienstbaar te laten zijn.

Bij Het Stedelijk geloven we dat iedere leerling een stevige kennisbasis en vaardigheden nodig heeft. We zeggen: het is belangrijk dat leerlingen eerst leren lopen, voordat we ze vragen om te rennen. We delen deze visie op het leren, die verder uitgewerkt is in het Schoolplan.

Het Stedelijk participeert in pilots die bijdragen aan de realisatie van haar missie, zoals Tienerscholen en andere samenwerkingen ten behoeve van doorgaande leerlijn en andere initiatieven om de kansengelijkheid van leerlingen te vergroten. Zij worden daarbij ondersteund en uitgedaagd door de afdeling COO&I. Met het samenwerkingsverband SWV 2302 werken wij aan (de evaluatie en actualisatie van) de kwaliteit van passend onderwijs en de daarbij benodigde ondersteuning. Via onze ondersteuningsstructuur is de relatie met het Samenwerkingsverband SWV 2302 en Onderwijs, Jeugd en Welzijn met Gemeente Enschede geborgd.

Visie op organiseren van het leren
Onze visie op het organiseren van het leren is dat we een organisatie van professionals willen zijn. Een lerende organisatie, die daarvoor ook optimaal voor is ingericht. We organiseren het leren van professionals met betrekking tot het schoolsucces van hun leerlingen via leerteams (professionele leergemeenschappen). Een professionele leergemeenschap bestaat uit een groep docenten en ondersteuners die zich gezamenlijk inzet voor processen van collectief actieonderzoek met het oog op betere leerresultaten voor de leerlingen die ze dienen.

Visie op professionaliseren
Professionalisering zien wij als een voorwaarde voor het feit dat we vooruit willen, voor de leerling en onszelf. Onze visie op professionalisering is gebaseerd op de vijf dimensies van Peter Senge. Een organisatie kan vanuit deze visie pas vooruit, als alle betrokkenen voortdurend hun capaciteit om tot gewenste resultaten te komen uitbreiden. 

Visie op veranderen
Onze visie op veranderen is, dat we zowel de bovenstroom (de harde governance) als de onderstroom (de zachte kant van de governance die voortkomt uit de cultuur en identiteit van de organisatie) benutten en bespreekbaar maken om tot collectieve intelligentie en succes te komen. We organiseren onze overleggen zo, dat we complexe vraagstukken van de huidige tijd samen kunnen bespreken voordat we verantwoorde keuzes maken. Voor we de knoop doorhakken van grote vraagstukken, zijn die in ieder geval besproken met die mensen die de consequenties van de besluitvorming moeten dragen. Dit betekent ook dat we collega’s, leerlingen, ouders en partners regelmatig om advies vragen. Dat we collega’s en partners op basis van hun expertise vragen mee te denken. 

ONZE BELOFTEN

SAMEN ZIJN WIJ HET STEDELIJK

Bij Het Stedelijk zijn we verbonden met de stad Enschede. Wij zien Enschede namelijk als een schatkamer vol mogelijkheden. En iedere dag zetten wij ons in om die mogelijkheden tastbaar te maken voor onze leerlingen. Dit doen wij door ze de ruimte te bieden en ze maximaal te ondersteunen en te begeleiden. Onze locaties liggen verspreid over de stad, maar zijn allemaal met elkaar verbonden. Samen zijn wij Het Stedelijk. En samen geven wij invulling aan onze beloften.

Meer mogelijkheden voor iedereen
Bij Het Stedelijk staan we open voor iedereen en elkaar. Leerlingen komen in aanraking met allerlei mensen, culturen, bedrijven, kennisinstellingen en de stad. Want samen bieden we meer. 

Een leerroute die bij jou past
Wij zijn er voor de creatieven, de techneuten, de doeners, de denkers, de sporters, voor wie een duidelijk doel heeft of voor wie het nog even niet weet. Bij Het Stedelijk mag iedereen zichzelf zijn en stippelen we samen de juiste leerroute uit. Onderweg staan we naast onze leerlingen. 

‍Gegarandeerd vooruitgaan
De wereld verandert supersnel. Daarom dagen wij onze leerlingen uit en leren we ze hoe ze keuzes maakt die bij ze passen. Én dat ze tussentijds altijd kunnen bijsturen wanneer zich nieuwe mogelijkheden voor doen. Zodat zij vooruit blijven gaan. Met als garantie dat ze Het Stedelijk verlaten met een diploma, certificaat of een nieuwe mogelijkheid. 

ONZE ORGANISATIE

Het Stedelijk heeft acht locaties, een Centrum voor Onderwijs & Ondersteuning en een Bestuursbureau. Iedere locatie heeft een eigen herkenbaar profiel. Zo kunnen leerlingen kiezen welke locatie bij hen past en bij welke locatie zij zich het meest thuis voelen. Dit geldt niet voor de ISK, de Internationale Schakelklassen, waar leerlingen instromen om de Nederlandse taal te leren voordat zij geschakeld kunnen worden naar de locatie van hun voorkeur en niveau. Voor het schooljaar 2022/2023 hebben 646 leerlingen zich aangemeld bij Het Stedelijk. In totaal zijn er 3.538 leerlingen die onderwijs volgen bij Het Stedelijk. 

De locaties vallen onder de verantwoordelijkheid van de locatiedirecteuren. De locatiedirecteuren vormen samen het Directieteam. Het bestuur geeft richting aan de koers en ziet toe op de kwaliteit en continuïteit van onze scholen. De Raad van Toezicht is sparringpartner, klankbord en adviseur van het bestuur. Via onderstaande linkjes kun je per locatie de contactgegevens van de locatieleiding vinden.
Het Stedelijk Alpha Het Stedelijk Diekman
Het Stedelijk Innova Het Stedelijk ISK
Het Stedelijk College Zuid Het Stedelijk Kottenpark
Het Stedelijk Zwering Tienercollege Florès

 ONS ONDERWIJS

In dit deel van de online schoolgids vind je informatie over de begeleiding en ondersteuning op onze locaties, ons ICT-rijk onderwijs met gratis chromebooks voor alle leerlingen die zich aanmelden, de maatschappelijk stage. Ook vind je hier de linkjes naar de lessentabellen en onderwijstijd, PTA's en overgangsrichtlijnen per locatie.

ONDERWIJSAANBOD EN CURRICULUM

Het Stedelijk is een openbare scholengemeenschap in Enschede. Iedere locatie heeft haar eigen kracht, onderwijsniveaus en eigen kenmerken. Hieronder volgt een overzicht van de proflielen en niveaus per locatie:

Het Stedelijk Kottenpark
havo, vwo, gymnasium - Wetenschap & Cultuur
Het Stedelijk College Zuid
mavo, havo, vwo, vwo+
Internationalisering (tweetalig onderwijs) en Sport
Het Stedelijk Zwering
mavo-onderbouw havo
Toekomstgerichte school voor mavo en onderbouw havo
Het Stedelijk Innova
mavo, havo
Gepersonaliseerd onderwijs voor mavo en havo
Het Stedelijk Alpha
vmbo b/k
Voorbereiding op je toekomstige plek op de arbeidsmarkt
Het Stedelijk Diekman
Praktijkschool en schakelklassen met aandacht voor begeleiding naar arbeidsmarkt
Het Stedelijk ISK
Internationale schakelklassen waar anderstaligen worden klaargestoomd voor onderwijs op één van onze andere locaties
Tienercollege Florès
Samenwerking tussen Het Stedelijk en basisschool La Res, onderwijs voor 10 tot 14 jarigen

BEGELEIDING EN ONDERSTEUNING

Het Stedelijk heeft aandacht voor de ontwikkeling van alle leerlingen. De mentor speelt hierin een belangrijke rol. Deze is goed op de hoogte van de ontwikkelingen van de leerlingen en het eerste aanspreekpunt voor vragen. Soms gaat leren even wat moeilijker en heeft je kind tijdelijk ondersteuning nodig. Dan kun je terecht bij het Centrum voor Onderwijs & Ondersteuning (COO).

Waarvoor kun je bij ons terecht?
Het Centrum voor Onderwijs en Ondersteuning werkt samen met de leerling en geeft ze de mogelijkheid om hun diploma te halen op onze school. Voor ondersteuning tijdens de les of in het onderwijsproces kan het centrum samenwerken met het team van de locatie. Het Centrum voor Onderwijs & Ondersteuning kan ook ondersteuning bieden bij het in kaart brengen van de hulpvraag, om te kijken wat er nodig is om goed te kunnen leren. Allemaal met als doel om leerlingen van Het Stedelijk uiteindelijk de school te laten verlaten met een diploma of nieuwe mogelijkheid op zak.


Locatie Ondersteunings Groep (LOG)

We vinden het bij ons op school belangrijk dat ondersteuning aanwezig is en dat leerlingen daar gebruik van kunnen maken als dat nodig is. Daarom is op alle locaties van Het Stedelijk een Locatie Ondersteunings Groep (LOG) aanwezig. 


De LOG bestaat uit:


De medewerkers werken intensief samen met de mentor(en) en kijken naar de behoefte en ontwikkeling van de leerling. Extra begeleidingsmogelijkheden kunnen in kaart gebracht worden en worden opgezet. Op Het Stedelijk mag je zijn wie je bent en stippelen we samen een leerroute uit die bij je kind past. 

Samenwerken is onze kracht
De Locatie Ondersteunings Groep (LOG) ondersteunt ook docenten met allerlei vragen. Tijdens de lessen of bij besprekingen worden vragen uitgezet en wordt gekeken hoe in samenwerking ondersteuning kan worden aangeboden. Ook werkt de LOG samen in een netwerk met externe instanties. Daarbij zijn ze de verbindende schakel met externe ondersteuners, zoals GGD, wijkteams, leerplicht of hulpverleningsinstanties. 

Gegarandeerd vooruitgaan
Ook ontwikkelt het centrum mogelijkheden van ondersteuning op maat voor inclusiever onderwijs. Deze ondersteuning vindt zoveel mogelijk plaats in de klas en is erop gericht de leerlingen handvatten te geven waarmee zij vooruit kunt komen. Ze leren keuzes te maken die passen bij hun manier van leren. Onderweg bieden we ondersteuning aan die nodig is en krijg je als leerling de ruimte om je te ontwikkelen en om te groeien. Zo blijven onze leerlingen vooruit gaan.

Wat kan het COO bieden?

Novo Ego (Interne opvang)
Het komt wel eens voor dat een leerling het moeilijk vindt om zich te gedragen volgens de schoolregels. Ook spelen er soms problemen waardoor een leerling tijdelijk niet goed functioneert en waardoor het leerproces dreigt vast te lopen. Meestal lossen deze problemen zich gelukkig weer op, maar soms is het voor de leerling beter om tijdelijk niet meer op de locatie te zijn. Dan kan de interne opvang, Novo Ego, mogelijk een uitkomst bieden voor leerlingen om aan het gedrag te werken, de motivatie te herstellen en de leerhouding te verbeteren. Het Centrum voor Onderwijs & Ondersteuning kan ook ondersteuning bieden bij het in kaart brengen van de hulpvraag, om te kijken wat je nodig hebt om goed te kunnen leren. Allemaal met als doel om leerlingen van Het Stedelijk uiteindelijk de school te laten verlaten met een diploma of nieuwe mogelijkheid op zak.


Samenwerkingsverband

Het Stedelijk is aangesloten bij het Samenwerkingsverband VO 2302. Het Samenwerkingsverband is verantwoordelijk voor een dekkend aanbod van onderwijsondersteuning voor alle leerlingen van 12 tot 18 jaar in de regio Twente-Oost. Uitgangspunten hierbij zijn:


Meer informatie kun je vinden op www.vo2302.nl.

Juniq-U
De kern van Juniq-U is inclusief onderwijs waarbij cognitief leren en sociaal emotioneel leren op basis van maatwerk voor de persoon voorop staat. Juniq-U ondersteunt leerlingen met een hoger intelligentieprofiel waarbij multiproblematiek aanwezig is en het risico tot verzuim of thuiszitten groot is. Door aanpassingen te maken in het onderwijstraject sluit Juniq-U aan bij de onderwijsbehoefte van de leerlingen waardoor elke leerling de kans krijgt om de gang naar reguliere schoolgang weer op te pakken waarbij er altijd een toegewerkt wordt naar een diploma op het VO.

Doel van het Juniq-U traject
Het is de bedoeling dat de leerling door middel van laagdrempeligheid en veiligheid kan werken aan verschillende facetten, die nodig zijn om de reguliere vorm van onderwijs weer te pakken. Hierbij wordt ingezet op didactisch en sociaal-emotioneel niveau. Het Juniq-U traject heeft altijd als einddoel: het behalen van een diploma op het passende niveau. We willen voorkomen dat een leerling zonder diploma school verlaat.

ICT RIJK ONDERWIJS

Google for Education Reference School
Het Stedelijk is een Google for Education Reference School. Wereldwijd zijn er ongeveer 300 referentiescholen, waarvan maar zeven in Nederland. Het Stedelijk is hiermee onderdeel van een selecte groep scholen (PO en VO) die door Google zijn aangemerkt als inspirerende, innovatieve scholen. Referentiescholen maken optimaal gebruik van de Google technologie in het onderwijs en zijn Google for Education Ambassadeurs. Referentiescholen hebben een uniek verhaal wat hen bijzonder maakt. 


Onze scholen geven volledig op Google services gebaseerd onderwijs. Dat past bij onze manier van werken. Wij willen op een open en toegankelijke wijze met elkaar samenwerken. De tools van Google for Education in combinatie met het werken op een Chromebook maken dat mogelijk. Al onze leerlingen en medewerkers hebben een Chromebook tot hun beschikking waar zij op deze manier mee werken. 


Gratis chromebooks
Nieuwe leerlingen die zich aanmelden bij Het Stedelijk krijgen gratis een Chromebook ter beschikking. Ouders hoeven dan alleen de kosten voor de verzekering en het onderhoud te betalen. Dit doen wij omdat wij het belangrijk vinden dat iedereen gelijke kansen heeft om goed onderwijs te kunnen volgen.

MAATSCHAPPELIJKE STAGE

De maatschappelijke stage (vrijwilligerswerk) vindt plaats in het tweede of derde jaar en is een belangrijk onderdeel van burgerschapsvorming. Het geeft leerlingen de mogelijkheden om de samenleving te verkennen en daar een bijdrage aan te leveren. Leerlingen leren vooral door te doen. De leerling doet 30 uur vrijwilligerswerk, bijvoorbeeld in een verzorgingstehuis, zorgboerderij, (sport)vereniging of bibliotheek. Het Stedelijk werkt intensief samen met basisscholen, gemeente, stagebedrijven en de makelaar voor maatschappelijke stage.

LESSENTABELLEN, ONDERWIJSTIJD EN SCHOOLAANWEZIGHEID

Onderwijstijd
Onderwijstijd is het aantal uren dat leerlingen onderwijs krijgen. Het gaat hierbij niet alleen om de lessen die op het rooster staan, maar ook om alle overige activiteiten die onder begeleiding van medewerkers van de school uitgevoerd worden, minus de lesuitval. Onderwijsactiviteiten moeten van de Onderwijsinspectie aan de volgende eisen voldoen om te kunnen meetellen als onderwijstijd: 

Lesuitval proberen we zoveel mogelijk te voorkomen door aanpassingen in het rooster en de inzet van onderwijsassistenten en andere leraren. 

Schoolaanwezigheid
We vinden het belangrijk dat kinderen met veel plezier naar school gaat en zich veilig voelen. Een kind dat goed onderwijs volgt, heeft kansen voor de toekomst. We streven voor alle leerlingen naar zoveel mogelijk onderwijstijd. Daarom houden we voor alle leerlingen hun schoolaanwezigheid bij. Als je kind het lastig vindt om naar school te gaan óf als er andere zorgen zijn, dan gaan we met je (en je kind) in gesprek over wat je kind nodig heeft.

In Twente maken alle scholen - binnen het primair- en voortgezet onderwijs - gebruik van de Regionale kaart Schoolaanwezigheid. Hierin staat bijvoorbeeld hoe we omgaan met ziekmeldingen en samenwerken met de jeugdarts en leerplicht.
Wil je weten hoe onze locaties omgaan met aan- en afwezigheid, verzuim en verlof? Kijk dan op deze pagina onder 'Praktische zaken' bij het kopje 'Afwezigheid, verzuim en verlof'.

Lessentabellen
In de lessentabel wordt vastgelegd hoe de lestijd wordt ingedeeld. In de lessentabellen kun je zien hoeveel lessen er per week per vak en per leerjaar worden gegeven. Hieronder staan de links naar de lessentabellen per locatie.

Kottenpark
Het Stedelijk Innova
College Zuid
Het Stedelijk Zwering
Het Stedelijk Alpha
Het Stedelijk ISK
Het Stedelijk Diekman
Tienercollege Florès

PTA'S EN OVERGANGSRICHTLIJNEN

Het Stedelijk Kottenpark Het Stedelijk Innova
Het Stedelijk College Zuid Het Stedelijk Zwering
Het Stedelijk Alpha

Voor Het Stedelijk Diekman, Het StedelijK ISK en Tienercollege Florès gelden afwijkende regelingen. Neem hiervoor contact op met de locatie.

ONDERWIJSKWALITEIT

Bij Het Stedelijk is werken aan kwaliteit onderdeel van de dagelijkse praktijk. We willen het beste uit leerlingen halen, zowel in als buiten de school, nu en in de toekomst.

SCHOOLPLAN

Alle locaties volgen het beleid van Het Stedelijk met betrekking tot de basiskwaliteit en de eigen kwaliteitsambities van het bestuur. Dit beleid, dat is vastgelegd in het Schoolplan Het Stedelijk, geldt voor alle locaties van Het Stedelijk. 

KWALITEITSZORG

Vanuit de visie op leren, “het is belangrijk dat leerlingen eerst leren lopen, voordat we ze vragen om te rennen”, wordt niet alleen gekeken met een lerende houding naar leerlingen, maar ook naar de ontwikkeling van het onderwijs en hoe dat te organiseren. Het belangrijkste doel is dat Het Stedelijk een effectieve, inclusieve school wil zijn, met een veilig klimaat voor alle betrokkenen. Om een hoge kwaliteit van ons onderwijs te garanderen, is Het Stedelijk een lerende organisatie die zich voortdurend wil ontwikkelen. Onderwijskwaliteit betekent ‘het op een zo goed mogelijke manier werken aan doelen van het onderwijs’. 


Binnen Het Stedelijk is er op een structurele, systematische en cyclische wijze aandacht voor het bepalen, volgen en verbeteren van de kwaliteit, primair van het onderwijs, maar ook van de (onderwijs)organisatie. Passend bij onze werkwijze is de PDCA-cirkel die richting en inhoud geeft aan het opstellen, uitvoeren en evalueren van (jaar)plannen/doelen en verbetertrajecten op alle lagen van de organisatie.


Het gaat er om dat er minimaal wordt voldaan aan de deugdelijkheidseisen/basiskwaliteit gesteld door de Inspectie en het behouden hiervan. In samenspraak met onze omgeving aanvullende ambities geformuleerd, zowel op de kwaliteitsgebieden van de inspectie als op andere essentiële aspecten denk aan de Stedelijk-brede kernwaarden (Open, Eigen, Vooruit).  Om de basiskwaliteit waar te (blijven) maken is het van belang om dit structureel onder de aandacht te houden, hier doelen op te stellen en te blijven monitoren. Stedelijk-breed en op locatieniveau zijn deze doelen vastgesteld. De locaties zijn verantwoordelijk voor de realisatie hiervan. Zij baseren hierop hun eigen ambities (die minimaal overeenkomen met normen van inspectie en met de doelen op bestuurlijk niveau) en formuleren deze in het locatiebeleidsplan of tussentijds in een verbeterplan. Op ieder niveau wordt er gestuurd op indicatoren en worden deze met elkaar besproken. Wanneer resultaten onder de norm zijn, worden verbeteracties ingezet, conform PDCA-cyclus, vastgelegd in een verbeterplan en teruggekoppeld tijdens de zogenaamde PDCA-gesprekken. 


We ontvangen ook graag feedback op ons werk. Daarom voeren we jaarlijks tevredenheidsonderzoeken uit onder leerlingen en ouders. Daarnaast heeft Het Stedelijk een intern auditteam. Het auditteam bezoekt in een tweejarige cyclus de locaties en geeft ontwikkelingsgerichte feedback over hoe de praktijk op een locatie zich verhoudt tot het inspectiekader, de Stedelijk-brede doelen en ambities/leervragen van de locatie. Het  jaar dat er geen audit plaatsvindt op de locatie, voert de locatie een zelfevaluatie uit. Om zicht te houden op de kwaliteit van de les en deze te verbeteren worden er lesobservaties uitgevoerd.  

ONDERWIJSRESULTATEN

De Inspectie van het Onderwijs kijkt op verschillende manieren naar de kwaliteit van het onderwijs op middelbare scholen. Zo beoordeelt de inspectie de onderwijsresultaten met het onderwijsresultatenmodel. Het onderwijsresultatenmodel bestaat uit vier indicatoren:

Positie in leerjaar 3 ten opzichte van het advies van de basisschool (onderwijspositie t.o.v.

advies PO).

Percentage onvertraagde studievoortgang in leerjaar 1 en 2 (onderbouwsnelheid).

Percentage onvertraagde studievoortgang vanaf leerjaar 3 per afdeling (Bovenbouwsucces).

Gemiddeld cijfer centraal examen van alle vakken per afdeling (examencijfers).*


Voor elk van deze indicatoren is een norm vastgesteld door de inspectie. De opbrengsten vormen een belangrijke indicator voor het oordeel van de kwaliteit van het onderwijs. Het opbrengstenoordeel is / de indicatoren zijn gebaseerd op de resultaten behaald in de afgelopen 3 jaar. Wanneer meer dan één indicator onvoldoende is, wordt het totaal opbrengstenoordeel door de inspectie als onvoldoende gewaardeerd. De opbrengsten hebben de aandacht en vormen een vast onderdeel van de beleidscyclus. De resultaten worden geanalyseerd en geven input voor verschillende plannen binnen de locaties. Alle locaties van Het Stedelijk ontvangen een voldoende oordeel van de Inspectie op de onderwijsresultaten 2022-2023. 


*Bij de beoordeling van de onderwijsresultaten wordt tot en met schooljaar 2023/2023 geen gebruik gemaakt van de indicator gemiddeld examencijfer). Dit heeft te maken met de aangepaste examens vanwege de coronasituatie. Scholen konden in het landelijke registratieprogramma niet aangeven of en voor welk vak leerlingen gebruik hebben gemaakt van de duimregeling. Hierdoor kan geen betrouwbaar gemiddeld centraal examencijfer van de scholen worden berekend, waarbij de geduimde vakken zijn weggelaten (bron: Inspectie van het Onderwijs/onderwijsinspectie.nl)


Tabel Onderwijsresultaten 3-jaarsgemiddelde 2022/2023

3-jaarsgemiddelde t.o.v. de norm (tussen haakjes staat de norm) Bron: Onderwijsresultaten 2023 - Inspectie van het Onderwijs/onderwijsinspectie.nl

Het Stedelijk Diekman met praktijkonderwijs wordt door de inspectie niet beoordeeld aan de hand van het onderwijsresultatenmodel. Wél wordt gekeken naar behaalde diploma’s en certificaten. Het Stedelijk Diekman scoort met betrekking tot (branche)certificaten boven het landelijk gemiddelde, zie www.scholenopdekaart.nl 

SCHOLEN OP DE KAART

Op de website van Scholen op de kaart kun je veel informatie vinden over verschillende scholen en direct vergelijken. Hier vind je ook de informatie van de vestigingen van Het Stedelijk. Je vindt er info over slagingspercentages, doorstromingscijfers, maar ook gegevens over hoe onze school gewaardeerd wordt door leerlingen en ouders.

Het Stedelijk Alpha

Het Stedelijk Kottenpark

Het Stedelijk Diekman (Praktijk)

Het Stedelijk Diekman (Schakelklas)

Het Stedelijk Innova

Het Stedelijk Zwering

Het Stedelijk College Zuid

Het Stedelijk ISK

VROEGTIJDIG  SCHOOLVERLATERS

Vroegtijdig schoolverlagers zijn jongeren van 12 tot 23 jaar die zonder startkwalificatie het onderwijs verlaten. Een startkwalificatie is een havo- of vwo-diploma of minimaal een mbo-2 diploma. Het Stedelijk doet er alles aan om te voorkomen dat leerling vroegtijdig de school verlaten, door de leerling optimaal te ondersteunen en begeleiden in het leerproces.  In 2021-2022 heeft 0,87% van de leerlingen (van alle locaties van Het Stedelijk) vroegtijdig de school verlaten. Klik hier voor meer informatie. 

INSPECTIE VAN HET ONDERWIJS

Informatie over de Inspectie is te vinden op de website van de onderwijsinspectie. Publieksvriendelijke informatie staat op de website van de Rijksoverheid. Informatie Rijksoverheid is op werkdagen tussen 8.00 - 20.00 uur telefonisch bereikbaar via nummer 1400. 

INSPRAAK EN MEDEZEGGENSCHAP

LEERLINGEN EN OUDERS ACTIEF

Wij vinden contact met ouder(s)/verzorger(s) erg belangrijk. Daarom zorgen wij dat er veel verschillende mogelijkheden zijn om ouder(s)/verzorger(s) zo goed mogelijk op de hoogte te houden van het reilen en zeilen van hun kind op onze scholen. Meer info per locatie vind je via onderstaande linkjes.

Het Stedelijk Alpha Het Stedelijk Innova
Het Stedelijk Diekman Het Stedelijk Kottenpark
Het Stedelijk College Zuid Het Stedelijk Zwering
Het Stedelijk ISK Tienercollege Florès

MEDEZEGGENSCHAPSRAAD

Medezeggenschap bij Het Stedelijk zien wij als een betekenisvol orgaan dat helpt ons onderwijs verder te brengen. Het motto van onze medezeggenschap is dan ook: “Medezeggenschap, daar maak je iets mee los.” Het Stedelijk heeft een overkoepelende gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (GMR). Daarnaast heeft elke locatie haar eigen deelraad met MR-bevoegdheden. De GMR en deelraden worden ondersteund door een ambtelijk secretaris.

Naast medezeggenschap vinden we het ook belangrijk om ouders en leerlingen bij schoolzaken te betrekken (ouder- en leerlingparticipatie). Op bijna iedere locatie is er daarom een ouderraad, leerlingenraad en/of klankbordgroep. Meer informatie over de medezeggenschap op onze locaties vind je via onderstaande links.
Het Stedelijk Alpha Het Stedelijk Innova
Het Stedelijk College Zuid Het Stedelijk Zwering
Het Stedelijk Diekman Tienercollege Florès
Het Stedelijk ISK Het Stedelijk Kottenpark

LEERLINGENADVIESRAAD

Bij Het Stedelijk vinden we het belangrijk om bij alles wat we doen onze leerlingen voorop te stellen. Daarom heeft onze bestuurder Manon Ketz, een leerlingaviesraad opgericht. In deze raad zitten leerlingen van verschillende locaties van Het Stedelijk. Op regelmatige basis komen zij samen om belangrijke onderwerpen die voor alle locaties van Het Stedelijk van belang zijn met elkaar te bespreken. Hun input zorgt ervoor dat Het Stedelijk haar beleid kan toetsen, aanscherpen of herzien als dat nodig blijkt te zijn.

LEERLINGPARTICIPATIE

Het Stedelijk vindt leerlingparticipatie belangrijk en heeft daarom op al haar locaties leerlingenraden. Samen maken we de school! Leerlingen die hierin deelnemen, gaan op hun locatie in gesprek met docenten en/of schoolleiding over belangrijke zaken op hun school.

COMMUNICATIE MET OUDER(S)/VERZORGER(S)

Wij vinden contact met ouder(s)/verzorger(s) erg belangrijk. Daarom zetten wij veel verschillende middelen in om je zo goed mogelijk op de hoogte te houden. 

PERSOONLIJK CONTACT

Elke leerling heeft een mentor of coach als centraal aanspreekpunt. Deze mentor of coach begeleidt de leerlingen uit een klas een heel schooljaar. Leerlingen kunnen bij hem of haar terecht als de studieresultaten tegenvallen, als het niet zo goed met ze gaat of als ze willen praten over iets anders dat ze bezighoudt. Ook ouder(s)/verzorger(s) mogen altijd contact opnemen met de mentor of coach van hun kind. Bij problemen met een specifiek vak kunnen leerlingen en ouder(s)/verzorger(s) ook contact opnemen met de vakdocent. 

SOMTODAY VOOR OUDERS

Voor het inzien van het rooster, huiswerk, cijfers en toetsgegevens werken we met Somtoday. Ook de aanwezigheidsgegevens worden in Somtoday bijgehouden. Aan het begin van het schooljaar ontvang je een e-mail met inloggegevens. Via Somtoday kun je geen berichten versturen aan docenten of andere medewerkers van de school. Daarvoor werken we met e-mail en natuurlijk kun je altijd telefonisch contact opnemen. Alle gegevens in Somtoday worden verwerkt in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), zoals voorgeschreven door de overheid.

NIEUWSBRIEVEN

Regelmatig sturen onze scholen nieuwsbrieven naar ouders en verzorgers. Daarin vind je actuele ontwikkelingen, informatie over speciale schoolprojecten en excursies. Het is daarom erg belangrijk dat de administratie van de locatie over de juiste e-mailadressen van ouder(s)/verzorger(s) beschikt. Wijzigingen in e-mailadressen kunnen ouder(s)/ verzorger(s) zelf doorgeven bij de administatie van de betreffende locatie.

WEBSITE EN SOCIAL MEDIA

De website van Het Stedelijk is de plek waar actuele informatie staat over alles wat te maken heeft met Het Stedelijk. Specifieke informatie over de locaties is te vinden in het menu onder het kopje locaties. We proberen de informatie op onze site zo volledig en duidelijk mogelijk te plaatsen. Mist er toch informatie of is iets onduidelijk? Laat het ons weten via communicatie@hetstedelijk.nl, zodat we dit kunnen verbeteren.

Ook posten Het Stedelijk en de locaties regelmatig leuke en interessante berichten op de social media kanalen. Via deze link kun je de socials van Het Stedelijk volgen. 

 PRAKTISCHE ZAKEN

KLUISJES

Alle leerlingen krijgen (in hun eerste schoolweek) een eigen kluisje toegewezen waar zij hun jas, boeken en andere spullen veilig kunnen opbergen. Deze kluisjes zijn te openen met een code/sleutel. Hier wordt een borg voor gevraagd. Bij verlies kan tegen een vergoeding een nieuwe sleutel worden. Aan het einde van het schooljaar leveren alle leerlingen de sleutel weer in. De schoolleiding heeft een loper waarmee zij de kluisjes op elk moment kan openen als het vermoeden bestaat dat er voorwerpen of goederen aanwezig zijn, die niet behoren tot de gangbare schooluitrusting.

STUDENTCARD / LEERLINGENPAS

Iedere leerling ontvangt van Het Stedelijk een studentcard. Op de studentcard staan de naam, pasfoto en studentnummer van de leerling. Hiervoor worden door de schoolfotograaf pasfoto’s gemaakt. De studentcard is nodig voor het lenen van materialen op school, scannen, printen en kopiëren. De studentcard is ook nodig om toegang te krijgen tot schoolevenementen. Daarnaast is de studentcard ook een leenpas voor de Openbare Bibliotheek in Enschede en kan bij verschillende instanties en bedrijven gebruikt worden voor student kortingen. Als de schoolpas weg of beschadigd is, kan de leerling na betaling van € 10 een nieuwe pas krijgen. 

SCHOOLVAKANTIES EN LESVRIJE DAGEN

De schoolvakanties en vakantiedagen in schooljaar 2023-2024 zijn als volgt:

Roostervrije dagen
Naast de schoolvakanties zijn er nog negen roostervrije dagen. Voor de medewerkers van school zijn dat werkdagen. Maar op die dagen zijn de leerlingen vrij. Het grootste deel van die negen dagen wordt tegenwoordig voor alle locaties van Het Stedelijk gezamenlijk afgesproken.

Voor 2023-2024 zijn de volgende roostervrije dagen die voor alle locaties van Het Stedelijk gelden:

Nog 2,5 dagen worden per locatie ingevuld. Die data vind je op de website van onze locaties.

AFWEZIGHEID, VERZUIM EN VERLOF

Ziekmelding of te laat
Wanneer je kind ziek is, meldt dit dan zo snel mogelijk aan de locatie waar je kind onderwijs volgt. De manier waarop de melding gedaan moet worden, verschilt per locatie.

Als een leerling te laat is, verwerkt de docent dit in Somtoday. Komt een leerling veelvuldig te laat? Dan schakelt de locatie de leerplichtambtenaar in. Het kan natuurlijk voorkomen dat een leerling door een bijzonder situatie te laat is. Dan kun je contact opnemen en dit doorgeven aan administratie van de locatie.

Kijk op deze pagina voor het melden van absentie per locatie.

Aanvraag verlof
Een dag vrij voor bruiloft, begrafenis, religieuze feestdag, enzovoorts kun u minimaal twee dagen van tevoren aanvragen bij de teamleider. We verlenen geen verlof voor uitjes, vakanties van het gezin buiten de schoolvakanties of plaatselijke feestdagen. 

Het is niet mogelijk af te wijken van de vastgestelde vakantiedagen. Dit geldt ook voor verzoeken om extra vrij in verband met weekenduitstapjes, vroegtijdig vertrek om vakantiedrukte voor te zijn enzovoorts. De regels van de leerplichtwet en de voorschriften vanuit het ministerie van OCW geven de school geen mogelijkheid om aan dergelijke verzoeken te voldoen. Alleen in zeer bijzondere gevallen kan van de regels worden afgeweken. Een verzoek daartoe moet vroegtijdig worden ingediend bij de teamleider. 

Een beroep op vrijstelling van de leerplicht wegens vervulling van plichten voortvloeiend uit godsdienst of levensovertuiging kunt u alleen doen, indien u dit uiterlijk twee dagen voor de gewenste datum aan de teamleider meldt. Alle scholen voor voortgezet onderwijs in de regio Enschede hanteren dezelfde gedragslijn. 

Meer informatie staat op https://www.enschede.nl/leerplicht waar je ook het formulier voor verlofaanvragen kunt downloaden.

Verzuimbeleid
Het verzuimbeleid van Het Stedelijk is erop gericht het verzuim van leerlingen te voorkomen of tot een minimum te beperken. Preventie is erg belangrijk in onze aanpak van verzuim. 

Als er sprake is van ongeoorloofd verzuim, is er snel contact met de ouder(s)/verzorger(s) en volgen er maatregelen. De mentor/coach signaleert opvallende absenties en gaat hierover in gesprek met de leerling en/of ouder(s). In samenspraak met de teamleider kan besloten worden tot een melding aan de leerplichtambtenaar van de gemeente. 

Leerlingen die woonachtig zijn in Duitsland vallen onder de leerplicht van Duitsland. Als er sprake is van ongeoorloofd verzuim, dan geldt voor deze leerlingen een ander protocol. In ieder geval wordt het ongeoorloofde verzuim doorgegeven aan het Schulamt in Duitsland.

MEDISCH HANDELEN EN MEDICIJNVERSTEKKING

In de dagelijkse schoolpraktijk komen verschillende situaties voor rond medisch handelen en/of medicijngebruik. Zo kan een leerling klagen over pijn die meestal met eenvoudige middelen te verhelpen is, zoals hoofd- en buikpijn. Ook krijgt de schoolleiding soms het verzoek van ouders/verzorgers om een kind de door een arts voorgeschreven medicijnen toe te dienen. Een heel enkele keer wordt werkelijk medisch handelen van schoolpersoneel gevraagd als het bijvoorbeeld gaat om het geven van sondevoeding, het toedienen van een zetpil of het geven van een injectie. Maar in zijn algemeenheid is een personeelslid van de school niet deskundig om een juiste diagnose te stellen. De grootst mogelijke terughoudendheid is hier dan ook geboden. De school begeeft zich hiermee namelijk op een terrein waarvoor zij niet gekwalificeerd is. Daarom heeft de school een protocol medische handelingen en medicijnverstrekking vastgesteld, waarin richtlijnen worden gegeven op basis waarvan deze afweging gemaakt kan worden. In dit protocol wordt een onderscheid gemaakt tussen drie verschillende situaties, te weten:

De eerste situatie laat de school geen keus. Een leerling wordt ziek of krijgt een ongeluk en de school of bijvoorbeeld de docent moet direct bepalen hoe er gehandeld moet worden. Bij de tweede en de derde situatie moet de school een afweging maken hoe te handelen. In ons protocol medisch handelen en medicijnverstrekking staan de randvoorwaarden en (on)mogelijkheden daarvoor op een rij gezet. 

ZO GAAN WIJ MET ELKAAR OM

AFSPRAKEN EN PROTOCOLLEN

Het Stedelijk wil een school zijn waar iedere leerling zich thuis voelt. We werken en leren met elkaar op een respectvolle wijze. Dat merk je aan de manier waarop we met elkaar omgaan en in ons taalgebruik binnen en buiten de scholen. Om een prettige werksfeer te bevorderen hebben we een aantal leefregels opgesteld. 

We kunnen dat simpel en kort doen, en dan zijn de vijf onderstaande punten eigenlijk genoeg:

Om sommige dingen toch wat duidelijker te maken, worden bovenstaande punten aan het begin van het schooljaar met de mentor besproken. Ook vind je meer informatie in ons Leerlingenstatuut

Kledingvoorschrift
Goede communicatie is van essentieel belang in het leerproces. Kleding waarbij tijdens de communicatie de gezichtsuitdrukking en de articulatie niet kan worden waargenomen, is om die reden niet toegestaan. Bovendien is het voor de school noodzakelijk om in het kader van veiligheid te kunnen vaststellen wie zich in het gebouw bevindt. Om die redenen is gezichtsbedekkende kleding niet toegestaan.

Daarnaast is kleding niet toegestaan waarbij de veiligheid in het geding is. Bijvoorbeeld bij lessen als sport, beweging en spel, maar ook bij lessen waarbij de bediening van apparaten en machines noodzakelijk is.

Deze leidraad geldt voor leerlingen, medewerkers en stagiaires.

Roken
We zijn een rookvrije school. Het is het leerlingen en personeel van Het Stedelijk daarom niet toegestaan te roken op het terrein van de school of in de directe omgeving van de school.

Respectprotocol
Bij Het Stedelijk is er veel aandacht voor een goede sfeer in de klas en tussen leerlingen onderling. Hoe leren leerlingen goed naar elkaar te luisteren en wat doen ze als er gepest wordt op school? Dit hebben we vastgelegd in een Respectprotocol

Social media
Social media zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij en dus ook niet bij iedereen die betrokken is bij Het Stedelijk. Voor een veilig digitaal klimaat hanteren we een aantal basisnormen:

Meer info lees je in onze Gedragscode Social Media

Mobiele telefoons
Vanaf 1 januari 2024 zijn van overheidswege telefoons niet toegestaan in de klas. Voor Het Stedelijk is dit aanleiding om het uit te breiden naar een telefoonvrije school.

Met als doel het bevorderen van een gezonde en productieve leeromgeving, het verminderen van afleidingen en het stimuleren van persoonlijke interactie en concentratie tijdens de lessen en daarbuiten. Een ander aspect is het verhogen van de veiligheid en het welbevinden.

Op al onze locaties wordt het volgende beleid gehanteerd: 

Indien u uw kind wilt bereiken tijdens de uren dat uw kind op school is, kunt u het algemene telefoonnummer van de school bellen. 

Het Stedelijk Alpha Het Stedelijk Diekman
Het Stedelijk Innova Het Stedelijk ISK
Het Stedelijk College Zuid Het Stedelijk Kottenpark
Het Stedelijk Zwering Tienercollege Florès


Per locatie verschilt de wijze waarop de telefoon wordt opgeborgen. U kunt via de onderstaande link nalezen hoe dit is geregeld op de locatie die uw kind bezoekt. Ook kunt u daar lezen welke alternatieve geboden worden in de pauzes.  

Het Stedelijk Alpha Het Stedelijk Diekman
Het Stedelijk Innova Het Stedelijk ISK
Het Stedelijk College Zuid Het Stedelijk Kottenpark
Het Stedelijk Zwering Tienercollege Florès

BEELDGEBRUIK

Beeldgebruik
Voor het gebruik van foto’s en video-opnames van leerlingen op bijvoorbeeld de website van de school of in de nieuwsbrief, vragen wij altijd toestemming. Deze toestemming is in Somtoday aan te geven. Ouders mogen altijd besluiten om die toestemming niet te geven of om eerder gegeven toestemming in te trekken. Als toestemming is gegeven, blijven wij natuurlijk zorgvuldig met de foto’s omgaan en wegen wij per keer af of het verstandig is een foto te plaatsen. Voor vragen over het gebruik van foto’s en video’s kun je terecht bij de administratie van de locatie waar je kind het onderwijs volgt, of bij de directeur van de locatie. Meer informatie staat in ons informatieblad privacy.

Cameratoezicht
Ter bescherming van belangen en eigendommen van leerlingen, onze school en medewerkers maken wij gebruik van cameratoezicht op onze school. De afspraken die hierover gemaakt zijn, staan in ons protocol cameratoezicht

PRIVACY

Leerlinggegevens vallen onder de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Het Stedelijk gaat vanzelfsprekend zorgvuldig om met deze gegevens. Ouder(s), verzorger(s), schoolleiding en onderwijspersoneel kunnen leerlinggegevens inzien. Meer informatie staat in ons informatieblad privacy en in ons privacyreglement

MAATREGELEN

Leerlingen die zich niet aan de regels en afspraken houden, worden hierop direct aangesproken; zo kan iedereen zich veilig voelen. De school kan eenvoudige straffen in de vorm van terugkomen of lichte corveewerkzaamheden opleggen. Als leerlingen de regels vaker overtreden, bespreekt de mentor dit ook met de ouder(s)/verzorger(s) zodat er, samen met de leerling, afspraken gemaakt kunnen worden. 

Schorsing
Bij ernstige overtreding van de schoolregels kan de locatiedirecteur overgaan tot schorsing. Te denken valt bijvoorbeeld aan overtredingen zoals het uitschelden van personeel, het ernstig beledigen in woord of gebaar van personeel, het maken van discriminerende opmerkingen over huidskleur, religie, seksuele geaardheid of uiterlijke kenmerken, het pesten, bedreigen en uitschelden van leerlingen in groepsverband, het bewust verwondingen/letsel toebrengen aan medeleerlingen, het bewust veroorzaken van schade/vernielingen. 

De maatregel van schorsing  is erop gericht om de veiligheid, van zowel de leerlingen als de medewerkers, te waarborgen en zo snel mogelijk rust en veiligheid te creëren door een time-out.  Een leerling wordt geschorst voor het reguliere onderwijsprogramma (de lessen) maar blijft wél aanwezig op de eigen of op een andere locatie.  Alleen als dat niet mogelijk is, wordt in overleg met het bestuur een andere mogelijkheid gezocht.

Wanneer de schorsing die wordt opgelegd langer is dan één dag, dan melden wij dit bij afdeling leerplicht en onderwijsinspectie. We communiceren hierover met de betrokken leerling en zijn/haar ouders of verzorgers. 

Bij zeer ernstige overtreding van de schoolregels (bijvoorbeeld diefstal) kan het bestuur besluiten tot verwijdering van de leerling. Bovendien wordt aangifte gedaan bij de politie.

KLACHTEN

Zijn er klachten? Dan lossen wij dit graag samen op. De klacht kan het beste besproken worden met de persoon die het betreft of met de mentor van je kind. Leidt dit niet tot een bevredigend resultaat? Neem dan contact op met de teamleider en/of de locatiedirecteur. Er wordt altijd geprobeerd een oplossing te vinden tussen ouder(s)/verzorger(s)/leerlingen en school. Leidt dit onverhoopt nog niet tot een bevredigend resultaat, dan kun je een klacht indienen bij het bestuur of rechtstreeks bij de ombudsman. Lees meer in onze klachtenregeling.

Ombudsman
Je kunt schriftelijk een klacht indienen bij de ombudsman, als de klacht op school niet opgelost is. Deze zal eerst bij de directeur nagaan of alle wegen binnen de school wel bewandeld zijn. De ombudsman zal door middel van mediation proberen om tot een bevredigende oplossing te komen. Als dit niet lukt, zal hij de situatie onderzoeken en een schriftelijk advies uitbrengen aan het bestuur. Het bestuur neemt vervolgens een besluit. De ombudsman, de heer Van Asselt, is bereikbaar via r.v.asselt@ziggo.nl.

Contactpersoon
Als ouders, leerlingen of medewerkers vragen hebben over ongewenst gedrag op school, zoals pesten, ongewenste intimiteiten, discriminatie, agressie en geweld, of klachten van andere aard, kunnen zij contact opnemen met de contactpersonen op onze locaties. Zij zijn de aangewezen personen die luisteren, informatie geven over de mogelijke stappen en zij brengen de betrokkene eventueel in contact met de externe vertrouwenspersoon of de ombudsman. Hieronder vind je per locatie de contacpersonen.
Het Stedelijk Alpha Het Stedelijk Diekman
Het Stedelijk College Zuid Het Stedelijk Innova
Het Stedelijk ISK Het Stedelijk Kottenpark
Het Stedelijk Zwering Tienercollege Florès

Externe vertrouwenspersoon
Voor sommige klachten is het niet zo eenvoudig om in alle openheid de klachtenprocedure te volgen. Denk hierbij aan klachten over bijvoorbeeld ongewenste intimiteiten, discriminatie, agressie of pesten tussen leerlingen onderling of tussen medewerkers en leerlingen. Met ongewenste intimiteiten bedoelen we: ongewenste seksueel getinte opmerkingen en/of aanrakingen. Met klachten over dit soort situaties kun je terecht bij de externe vertrouwenspersoon, Marijke Beerlage. Zij kan advies geven over het al dan niet indienen van een klacht bij de directie, het bestuur, de Landelijke Klachtencommissie of de politie. Zij is bereikbaar via marijke.beerlage@arboned.nl.

Landelijke Klachtencommissie
De school is voor de behandeling van klachten ook aangesloten bij een onafhankelijke klachtencommissie: de Landelijke Klachtencommissie onderwijs (LKC) in Utrecht. Als de klacht niet naar tevredenheid is opgelost, is het mogelijk om de klacht voor te leggen aan de LKC. Deze onderzoekt de klacht en beoordeelt (na een hoorzitting) of deze gegrond is. De LKC brengt advies uit aan het schoolbestuur en kan aan haar advies aanbevelingen verbinden. Het schoolbestuur neemt over de afhandeling van de klacht en het opvolgen van de aanbevelingen de uiteindelijke beslissing.

Klokkenluidersregeling
De Klokkenluidersregeling is bedoeld voor ouders, leerlingen en medewerkers die ernstige misstanden (dan wel op redelijke gronden onderbouwde vermoedens daarvan) willen melden met betrekking tot scholen van Het Stedelijk waarbij een maatschappelijk belang in het geding is. De regeling is niet bedoeld voor persoonlijke klachten en bezwaren. Daarvoor staan de Klachtenregeling en andere procedures open.

FINANCIËLE ZAKEN

SCHOOLKOSTEN VOOR LESMATERIAAL EN SCHOOLBOEKEN

Schoolkosten voor lesmaterialen en schoolboeken
De school stelt de schoolboeken gratis ter beschikking. Aan het begin van het schooljaar krijgen de leerlingen de benodigde boeken thuis bezorgd of kunnen op school worden opgehaald. Voor de zomervakantie moeten de boeken in goede staat weer ingeleverd worden. Heeft een boek bij ontvangst schade die niet in het boek geregistreerd staat? Geef dit binnen één week na ontvangst door aan de mentor. Deze maakt hiervan een aantekening in het boek. Bij het inleveren van de boeken wordt eventuele niet-geregistreerde schade in rekening gebracht. U ontvangt daarvoor een factuur. 

Chromebooks op Het Stedelijk
Digitale leermiddelen zijn niet meer weg te denken in ons onderwijs. Het Stedelijk vindt het belangrijk dat iedere leerling de ruimte én de kans krijgt om zich te ontwikkelen. Gelijke kansen voor iedereen daar staan we voor. Iedere leerling die zich aanmeldt krijgt daarom een gratis Chromebook ter beschikking. Het enige dat ouders hoeven bij te dragen zijn de kosten voor de verzekering en het onderhoud van het Chromebook. Dit komt neer op een bedrag van 2,60 euro per maand voor een standaard 11,6 inch Chromebook met touch en beschermhoes. Voor levering, service en onderhoud van een Chromebook werkt Het Stedelijk samen met The Rent Company. Wij geven aan wat onze wensen vanuit het onderwijs zijn. Op basis daarvan maakt The Rent Company een voorstel welke apparaten hiervoor het meest geschikt zijn. Zo weet u zeker dat het Chromebook prima aansluit bij wat uw kind nodig heeft bij ons op school. Voor leerlingen die al vóór 2021 onderwijs op Het Stedelijk volgden geldt de bestaande regeling van het BYOD, het Bring Your Own Device (BYOD) principe. 

Wanneer de ouders/verzorgers ervoor kiezen geen gebruik te maken van het Chromebookaanbod, dan voorziet de school in een Chromebook om tijdens de les te gebruiken. In dat geval kan de leerling alleen op lesdagen tijdens lesuren over het Chromebook beschikken. Het Chromebook blijft dan eigendom van school en moet ‘s morgens voor de les worden opgehaald en aan het einde van de dag weer in goede staat worden ingeleverd. Om gebruik te maken van deze mogelijkheid moet eenmalig een gebruikersovereenkomst worden getekend.

OUDERBIJDRAGEN

De toelating tot de school is gratis. Ook het lesmateriaal van de vakken die leiden tot een regulier diploma is gratis.
De vrijwillige ouderbijdrage, zoals deze voorheen werd gevraagd, kan op grond van gewijzigde wetgeving niet meer gevraagd worden. Er wordt gekeken naar de mogelijkheden om toch diverse activiteiten te blijven aanbieden. Zodra hier meer over bekend is, wordt dit opgenomen in deze schoolgids.

BETALING

Digitale factuur
Betaling van de schoolkosten verloopt digitaal via WIS Collect. In oktober ontvang je van ons een factuur per e-mail. De schoolkosten kun je eenvoudig via iDEAL voldoen. Het gebruik van WIS collect biedt een aantal voordelen:

Wil je alvast een kijkje nemen hoe het systeem werkt ga dan naar http://www.wis.nl/ouders  voor een korte introductie.

Hulp bij betaling
Instanties die mogelijk financiële ondersteuning kunnen bieden:

De Stichting Leergeld biedt financiële ondersteuning ten behoeve van schoolse en buitenschoolse activiteiten. Deze bijdrage moeten ouders elk schooljaar opnieuw aanvragen bij Stichting Leergeld. U kunt hierbij denken aan bijdragen voor een fiets, schooltas, gymkleding of vergoeding van een schoolreisje of studieweek. Ook de maandelijkse eigen bijdrage voor het aan te schaffen Chromebook valt hieronder. Vanuit het Jeugdfonds Sport & Cultuur kan de contributie van een sport- of cultuurvereniging betaald worden. Dit kunnen muziek- of danslessen zijn, maar ook voetbal, judo of turnen. Ook zorgt de Stichting Leergeld dat kinderen over de juiste kleding en attributen beschikken. 

Leergeld Enschede is er voor kinderen van 4 t/m 17 jaar uit gezinnen met een inkomen tot 120% van het sociaalminimum. Dit kunnen gezinnen zijn met een inkomen uit een dienstverband, uitkering of onderneming. Voor kinderen van ondernemers die door corona minder inkomen hebben, zijn er ook mogelijkheden bij Leergeld Enschede. Deze stichting biedt geen vergoeding voor werkkleding en/of de ouderbijdrage. 

Kwijtscheldingsregeling
In bijzondere gevallen kan de locatiedirecteur op verzoek van de ouders een bijdrage geheel of gedeeltelijk kwijtschelden, voor zover Stichting Leergeld geen (volledige) tegemoetkoming verstrekt.

VERZEKERING

Alle leerlingen zijn collectief ondergebracht in een ongevallen-, een reisverzekering en in een aansprakelijkheidsverzekering. De voorwaarden van deze verzekeringen zijn te uitgebreid om hier vermeld te worden. Alle verzekeringen die wij hebben, zijn aanvullende verzekeringen op de eigen verzekeringen. Dat betekent dat alleen kosten die niet door de eigen verzekering worden vergoed, mogelijk voor vergoeding via onze verzekering in aanmerking kunnen komen. 

Onder de reisverzekering vallen de in het begin van dit hoofdstuk genoemde excursies en werkweken en andere activiteiten in en buiten het lesprogramma, die door de school worden georganiseerd. De ongevallenverzekering ‘dekt’ de weg van en naar huis en het verblijf op school of op een stageplaats. De verzekering omvat de kosten van medische behandeling ten gevolge van een ongeval die niet door de eigen verzekering betaald worden en een uitkering bij invaliditeit. 

Vergoeding van materiële schade aan de bril, gedragen kleding en meegenomen studiemateriaal dat persoonlijk eigendom is van de leerling, is alleen mogelijk, als de schade het gevolg is van een ongeval dat onder de dekking van de ongevallenverzekering valt. De verzekering biedt geen dekking voor materiële schade indien deze op een andere verzekering kan worden verhaald.

Het is van groot belang om een ongeval waarbij lichamelijk letsel is geleden en waarvoor geen of onvoldoende andere vergoeding zal worden toegekend, binnen 2x24 uur te melden bij de administratie van de locatie.

Schade, diefstal, garderobekastjes
Indien een leerling schade berokkent aan het schoolgebouw, meubilair en dergelijke, worden de ouders/verzorgers hiervoor aansprakelijk gesteld. Schade die een leerling aan anderen en aan de school toebrengt, komt geheel voor rekening van de leerling/ouders/verzorgers. Ouders/verzorgers wordt geadviseerd dit risico te verzekeren door het afsluiten van een WA-verzekering. Geen enkele verzekeringsmaatschappij is bereid om tegen een redelijk tarief met een school een verzekering af te sluiten betreffende schade aan of ontvreemding van eigendommen van leerlingen. Hierbij valt te denken aan kleding, (brom)fietsen, telefoons e.d. Indien ouders/verzorgers dit wensen, dienen zij dit risico zelf te verzekeren. Ter voorkoming van diefstal en het verliezen van eigendommen biedt Het Stedelijk de volgende mogelijkheid: op alle locaties worden afsluitbare garderobekastjes aan de leerlingen verhuurd. In zo’n kastje passen b.v. een jas, tas en eventueel een helm. Het Stedelijk kan bij diefstal/vermissing niet aansprakelijk gesteld worden.

SPONSORBELEID

Het Stedelijk heeft  een sponsorbeleid. Dit sponsorbeleid sluit aan bij het convenant dat is afgesloten tussen de overheid, besturenorganisaties en werkgeversorganisaties. Alle sponsoractiviteiten die plaatsvinden hebben goedkeuring van het bestuur en de instemming van de GMR of deelraad nodig. In het financieel jaarverslag geeft het bestuur aan welke sponsoring heeft plaatsgevonden. 

Het Stedelijk is voortdurend bezig de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Sponsoring kan een hulpmiddel zijn om dit te bespoedigen door het realiseren van extra faciliteiten en mogelijkheden. Samenwerking met en ondersteuning door bedrijven en instellingen kan de vormgeving van het onderwijs aantrekkelijker maken. 

Uitgangspunten sponsoring van Het Stedelijk:

Van elke sponsoractiviteit wordt een sponsorovereenkomst opgesteld. Deze wordt ondertekend door de bestuurder van Het Stedelijk.