Lasten Suunnistuskoulu

Helsingin Suunnistajien "Lasten suunnistuskoulu verkossa" on 614–vuotiaille lapsille ja nuorille sekä heidän huoltajilleen tarkoitettu tutustumispaketti suunnistukseen harrastuksena ja Helsingin Suunnistajien nuorisotoimintaan.  Lasten suunnistuskoulu verkossa -tietopaketin avulla saat itsellesi, lapsellesi ja perheellesi perustiedot ja -taidot miten voit aloittaa suunnistuksen ensin omatoimisesti ja sitten halutessasi liittyä Helsingin Suunnistajien iloiseen joukkoon jatkamaan harrastusta. Tervetuloa hienon lajin pariin! 

Osa 1. Lasten ja nuorten suunnistuskoulu: Toiminnan esittely 

Helsingin Suunnistajien nuorisojaosto vastaa 614-vuotiaiden lasten ja nuorten suunnistusopetuksestaKannustamme lapsia ja nuoria monipuolisen liikunnan, suunnistusharrastuksen ja kilpasuunnistuksen pariin, ja mahdollistamme hyvän harrastuksen lapselle, huomioiden jokaisen oman lähtökohdan. 

Kutsumme toimintaamme lasten ja nuorten suunnistuskouluksi ja säännöllisesti toimivaa ryhmäämme HS Junnuiksi, johon sisältyy alaryhmät Oravat, Ketut ja Sudet.  Lue lisää  sivuiltamme.

Seuraavassa kahdessa videossa on esitelty Helsingin Suunnistajien lasten suunnistuskoulu- ja nuorisotoiminta sekä käytännön asioita seuraan liittymisestä. 

Toiminnan esittely

Tällä videolla kerrotaan seuran suunnistuskoulutoiminnasta ja mitä ovat harjoitusryhmät Oravat, Ketut ja Sudet 


Käytännön ohjeita

Tietoja päivitetään parhaillaan

Tällä videolla  saat kuulla miten seuraan liitytään ja miten käytetään jäsenpalvelua, miten rekisteröidytään ja miten harjoituksiin ilmoittaudutaan. Tietoa myös maksuista ja lisenssistä. 



Osa 2. Suunnistuksen alkeiskurssi - näin pääset alkuun

Suunnistuksen opettelu on mielenkiintoista ja hauskaa, kun malttaa opetella asioita pieni pala kerrallaan. Perusasiat ovat lopulta yksinkertaisia ja ne oppii, kun intoa riittää. Suunnistuksessa yhdistyy moni kiva asia; metsä, luonto, juokseminen, liikkuminen, yhdessä tekeminen ja aarteen- eli rastin etsintä.  

Seuraavilla videoilla Ellen ja Minna kertovat, mitä välineitä  suunnistaja tarvitsee, mitkä ovat yleisimmät karttamerkit ja kartan värit, mitä tarkoittaa kartan suuntaaminen ja miten käytetään kompassia. Mukana myös karttamerkkiharjoitus. 

Mitä välineitä suunnistaja tarvitsee? 

Ellen kertoo mikä on kartta, kompassi ja mitä välineitä suunnistaja niiden lisäksi tarvitsee?


Karttamerkit

Seuraavaksi  tutustutaan karttamerkkeihin ja kuuteen väriin, joita kartalla näkyy.  Mikä on pieni ruskea piste? Entä musta piste? 


Karttamerkit kertaus

Tällä videolla Minna opettaa ja kertaa vielä uudemman kerran yleisimmät karttamerkit ja värit. Kun maltat opetella lukemaan karttaa, olet jo pitkällä! 

Karttamerkit harjoitus

Tee tämä harjoitus ja kokeile mitä karttamerkkien opettelusta on jäänyt mieleen.

Suunnanotto kompassilla

Mitä tarkoittaa karttapohjoinen? Entä miten levy- tai peukalokompassia käytetään? Nyt pääset opettelemaan kompassin käyttöä. 

Kartan suuntaaminen

Sitten lähdetäänkin jo liikkeelle. Mitkä ovat ratamerkinnät ja mitä tarkoittaa kartan suuntaaminen? Entä mitä pitää huomioida, kun liikutaan kartan kanssa suunnistusradalla? 

Osa 3. Teoriasta käytäntöön -  sitten suunnistamaan! 

Parhaiten suunnistamaan oppii tekemisen kautta - Metsään tai taajama-alueelle suunnistusradalle suunnaten. Muista aloittaa helpoimmista radoista. Taidon karttuessa voit siirtyä vaikeampiin ratoihin. 


Lasten Rastit 

Lasten Rastit löytyvät täältä

Lasten Rastit ovat lapsiperheille ja aloitteleville suunnistajille suunniteltuja ratoja Helsingin lähimaastoissa.  Radat ovat pituudeltaan 1,5–2 km ja kartat ovat helppolukuisia, mittakaava on 1:5 000 (1 sentti = 50 metriä).  Maastossa on rastiliput rasteilla. Lisäksi lähtö ja maali on merkitty sekä karttaan että maastoon.  Radat tukeutuvat polkuihin, mutta rastit ovat sijoitettu sivuun isoimmilta kulkuväyliltä.  Kompassia ei välttämättä tarvita, mutta muista kääntää karttaa ohjeiden mukaisesti niin, että se on oikeinpäin.  Huom! Tulosta kartta väritulostimella.

Lasten kanssa suunnistamassa    -video!

Ota tästä videosta inspiraatiota ja vinkkiä, kun lähdet lasten kanssa suunnistamaan. Varustaudu säänkestävin varustein, tee kiva ja vauhdikas alkuverryttely, suuntaa kartta oikein päin, suunnittele rastivälit ja nauti suunnistuksesta. Muista myös eväät ja hauskanpito. Näin suunnistuskokemuksesta jää kaikille hyvä mieli! 

Yhteystiedot

Helsingin Suunnistajat kertovat mielellään lisää toiminnasta ja auttavat alkuun uuden harrastuksen parissa.  Meihin kannattaa ottaa yhteyttä matalalla kynnyksellä!


Sähköpostit etunimi.sukunimi@helsinginsuunnistajat.fi