Lasten Suunnistuskoulu

Helsingin Suunnistajien "Lasten suunnistuskoulu verkossa" on 6-14 –vuotiaille lapsille ja nuorille sekä heidän huoltajilleen tarkoitettu tutustumispaketti suunnistukseen harrastuksena ja Helsingin Suunnistajien nuorisotoimintaan. Lasten suunnistuskoulu verkossa tietopaketin avulla saat itsellesi, lapsellesi ja perheellesi perustiedot ja -taidot miten voit aloittaa suunnistuksen ensin omatoimisesti ja sitten halutessasi liittyä Helsingin Suunnistajien iloiseen joukkoon jatkamaan harrastusta. Tervetuloa hienon lajin pariin!

Osa 1. Lasten ja nuorten suunnistuskoulu toiminnan esittely

Helsingin Suunnistajien nuorisojaosto vastaa 6 - 14 vuotiaitten lasten ja nuorten suunnistusopetuksesta. Kannustamme lapsia ja nuoria monipuolisen liikunnan, suunnistusharrastuksen ja kilpasuunnistuksen pariin ja mahdollistamme hyvän harrastuksen lapsen omista lähtökohdista.

Kutsumme toimintaamme lasten ja nuorten suunnistuskouluksi ja säännöllisesti toimivia ryhmiämme Oraviksi, Ketuiksi ja Susiksi. Lue lisää sivuiltamme

Seuraavassa kahdessa videossa on esitelty Helsingin Suunnistajien lasten suunnistuskoulu- ja nuorisotoiminta sekä käytännön asioita seuraan liittymisestä.

Toiminnan esittely

Tällä videolla kerrotaan seuran suunnistuskoulutoiminnasta ja mitä ovat harjoitusryhmät Oravat, Ketut ja Sudet


Käytännön ohjeita

Tällä videolla saat kuulla miten seuraan liitytään ja miten käytetään jäsenpalvelua, miten rekisteröidytään ja miten harjoituksiin ilmoittaudutaan. Tietoa myös maksuista ja lisenssistä.Osa 2. Suunnistuksen alkeiskurssi - näin pääset alkuun

Suunnistuksen opettelu on mielenkiintoista ja hauskaa, kun malttaa opetella asioita pikku pala kerrallaan. Perusasiat ovat lopulta yksinkertaisia ja ne oppii, kun intoa riittää. Suunnistuksessa yhdistyy moni kiva asia, metsä, luonto, juokseminen, liikkuminen, yhdessä tekeminen ja aarteen- eli rastin etsintä.

Seuraavilla videoilla Ellen ja Minna kertovat, mitä välineitä suunnistaja tarvitsee, mitkä ovat yleisimmät karttamerkit ja kartan värit, mitä tarkoittaa kartan suuntaaminen ja miten käytetään kompassia. Mukana myös karttamerkkiharjoitus.

Mitä välineitä suunnistaja tarvitsee?

Ellen kertoo mikä on kartta, kompassi ja mitä välineitä suunnistaja niiden lisäksi tarvitsee? Loppujen lopuksi ei kovin paljon. Helposti pääsee harrastuksen alkuun.


Karttamerkit

Seuraavaksi tutustutaan karttamerkkeihin ja niihin kuuteen väriin, joita kartalla näkyy. Mikä onkaan pieni ruskea piste entä musta piste?


Karttamerkit kertaus

Tällä videolla Minna opettaa ja kertaa vielä uudemman kerran yleisimmät karttamerkit ja värit. Kartanlukutaidon kun maltat opetella olet jo pitkällä!

Karttamerkit harjoitus

Tee tämä harjoitus ja kokeile mitä on jäänyt karttamerkkien opetteluista mieleen

Suunnanotto kompassilla

Mitä tarkoittaa karttapohjoinen, miten levy- tai peukkukompassia käytetään. Nyt pääset opettelemaan näitä asioita.

Kartan suuntaaminen

Sitten lähdetäänkin jo liikkeelle. Mitkä ovat ratamerkinnät ja mitä tarkoittaa kartan suuntaaminen? Mitä pitää huomioida kun liikutaan kartan kanssa suunnistusradalla?

Osa 3. Teoriasta käytäntöön - sitten suunnistamaan!

Parhaiten suunnistamaan oppii käytännön tekemisen kautta - Metsään tai taajama-alueelle suunnistusradalle suunnaten. Muista aloittaa helpoimmista radoista, taidon karttuessa voit siirtyä vaikeampiin ratoihin.


Lasten Rastit

Lasten Rastit löytyvät täältä

Lasten Rastit ovat lapsiperheille ja aloitteleville suunnistajille suunniteltuja ratoja Helsingin lähimaastoissa. Radat ovat 1.5 – 2km pitkiä ja kartat helppolukuisia, mittakaava on 1:5 000 (1 sentti = 50 metriä). Maastossa on laminoidut rastiliput ja myös lähtö ja maali on merkitty. Radat tukeutuvat polkuihin, mutta rastit ovat sijoitettu sivuun isoimmilta kulkuväyliltä. Kompassia ei välttämättä tarvita, muista vaan ohjeiden mukaisesti kääntää karttaa aina niin, että se on oikeinpäin. Huom! tulosta kartta väritulostimella. (Klikkaa nimeä, niin kartta avautuu)

Lasten kanssa suunnistamassa video!

Ota tästä videosta inspiraatiota ja vinkkiä kun lähdet lasten kanssa suunnistamaan. Varustaudu säänkestävin varustein, tee kiva ja vauhdikas alkuverkka, suuntaa kartta oikein, suunnittele rastivälit, hallitse tilanne, kun tulee pummi ja muista eväät ja hauskanpito. Näin suunnistuskokemuksesta jää kaikille hyvä mieli!

Yhteystiedot

Helsingin Suunnistajat kertovat mielellään lisää toiminnasta auttavat pääsemään harrastuksen alkuun.

Sähköpostit etunimi.sukunimi@helsinginsuunnistajat.fi

  • Lasten ja nuorten taitovalmentaja Anton Salmenkylä, 040 561 6563

  • Kimmo Kärkkäinen

  • Minna Ryyppö

  • HS:n toiminnanjohtaja Anu Pikkarainen, 045 657 9455 (tavoitettavissa klo 09:00 - 17:00 välillä)