Schoolprojecten

Prioriteiten op onze school

tekst prioriteiten

Sociale vaardigheden

tekst sociale vaardigheden

Luizen, een netelig probleem

Vele kinderen en ouders hebben er reeds mee te maken gehad:luizen !

Vervelende kriebelbeestje die zich nestelen in het haar van groot en klein en die daar welig tieren. Ze bezorgen ons jeuk en het vraagt veel werk en tijd om ze te bestrijden en afdoend uit te roeien.

Het is goed om weten dat luizen altijd en overal bestaan, iedereen kan hiermee geconfronteerd worden, het heeft niets te maken met hygiëne, leeftijd, rang of stand… Het is wel nodig dat we proberen om aanwezigheid van luizen tegen te gaan.

Het is belangrijk dat een invasie van luizen bij je kind, onmiddellijk gemeld wordt op school. Alle kinderen van de klas krijgen dan een “luizenbrief” mee naar huis. Op die manier zijn de ouders van de klasgenootjes verwittigd en kan er thuis ook gecontroleerd worden, behandeld of eventueel preventief iets worden ondernomen.

Indien nodig, komt de verpleegster van het CLB ook de haartjes van de kinderen in de klas bekijken. Kinderen die luizen hebben, krijgen dan een brief met aanbevelingen ter behandeling mee.

Ook tijdens de vergadering van de ouderraad is het probleem van de luizen aangekaart.

Dit is het resultaat: een aantal tips om een invasie van luizen te voorkomen en aan te pakken:

  • Het is voldoende om preventief het haar van de kinderen iedere dag, of zeer regelmatig te behandelen met etherische olie op basis van lavendel. De luizen houden daar echt niet van, 1 druppeltje volstaat. Deze olie is te verkrijgen in de natuurwinkel of bij de apotheker.
  • De haartjes kan je ook preventief behandelen met een spray, eveneens verkrijgbaar bij de natuurwinkel of apotheker.
  • Er bestaan beschermcapes voor jassen die verkrijgbaar zijn bij Hema
  • Een luizenzak kan gebruikt worden om de jas, muts,… in op te bergen. Op de site: www.drogisterij.net , vind je meer info over zo’n luizenzak ( voor € 1,99 ).
  • Prioderm lotion of radical lotion, allebei bij de apotheker verkrijgbaar, zijn een luizendodend product en aangewezen om te gebruiken wanneer luizen in het haar worden vastgesteld. De behandeling moet voldoende vaak herhaald worden tot alle luizen én vooral ook neten dood zijn !

We hopen dat we met deze informatie een aantal ouders hebben kunnen helpen in hun strijd tegen neten en luizen.

Gezond uit de veren

Ben je een ochtendmens of een langslaper? Een snurker of een stille dromer? Een schaapjesteller of een dommelaar? Eén ding is zeker: je hebt baat bij een stevig ontbijt! Bijna 20% van de kleuters in Vlaanderen neemt niet elke dag een ontbijt. Er is dus nog werk aan de winkel!

Daarom organiseert de ouderraad elk jaar in het voorjaar een gezond ontbijt voor onze kinderen. Ze kunnen dan aanschuiven aan een superlekker en uitgebreid ontbijtbuffet: fruit, brood en sandwiches met allerlei beleg, speculoos, ontbijtgranen, fruitsap, melkdranken en yoghurt …

Uit het ontbijt halen kinderen de energie om een ochtend lang te spelen en te ravotten op de speelplaats, om zich in de klas goed te kunnen concentreren en betrokken deel te nemen aan alle schoolactiviteiten. Kinderen die regelmatig een ontbijt overslaan, riskeren minder goed te presteren op school en krijgen vaker last van prikkelbaarheid en een slecht humeur.

Is je kind al vroeg in de ochtendopvang, dan kun je ook de boterhammetjes en een drankje meegeven om in de opvang te ontbijten.

Heeft zoon of dochterlief ’s morgens geen trek? Geef ze even de tijd om goed wakker te worden. Zijn ze gewassen en aangekleed, dan komt de honger vanzelf. Geef zelf ook het goede voorbeeld. Als mama en papa ontbijten, duurt het niet lang voor junior ook zin krijgt.

Is het ontbijt onvolledig of heeft je kind toch al wat honger tijdens de speeltijd, dan zijn er heel wat gezonde alternatieven! Vers fruit in een potje is gemakkelijk en lekker om op de speelplaats op te eten, een halve boterham, gedroogde vruchten of rozijntjes, radijsjes, …

Ook als de kinderen van school komen hebben ze vaak honger. Ook dan is een gezond tussendoortje een uitstekend idee. Hieronder vind je enkele ideeën voor gezonde hapjes die je kind doen watertanden. Probeer zoveel mogelijk te variëren.

Sinds enkele weken eten onze kleuters geen koeken meer tijdens de speeltijd. Het gaat om een proefproject waarmee we proberen om hen ’s middags beter te laten eten. Heel wat kleuters die (te veel) koeken eten, hebben ’s middags geen eetlust meer en dat kan niet de bedoeling zijn. En de zoetigheid? Die bewaren we voor speciale gelegenheden. Zo genieten de kinderen er dubbel van, maar toch met mate.