Station Fjärrvärme

Bra jobbat! Ni glömde väl inte att skriva upp koden? Solstormen har gjort så fjärrvärmen fick prioriteras till de viktigaste fastigheterna krisplanen, nu ska vi få ut fjärrvärme till alla fastigheter! Fjärrvärme är den vanligaste uppvärmningsformen i Sverige. Ungefär hälften av all uppvärmning kommer från fjärrvärme. I stället för att varje fastighet har sin egen värmekälla, får den som har fjärrvärme sin värme från en gemensam anläggning "fjärran från" fastigheten. Fast egentligen är det inte så fjärran eftersom värmen är lokalt producerad dessutom är ett av de mest driftsäkra och underhållsfria uppvärmningssätten.

Copyright: Nils Petter Ekwall/ Energiföretagen Sverige

I vårt samhälle använder vi mycket energi, ingen vill vakna upp till en kall dusch, eller komma till en nerkyld skola.

Vårt energisystemet består av olika delar. Elsystemet känner de flesta till men fjärrvärmesystemet är lite mer osynligt. I marken under våra fötter ligger ett rörnät som transporterar varmvatten dit det behövs. Systemen sparar energi genom att ta vara på den värme som redan finns, t.ex. kan en datahall eller livsmedelsbutik sälja sin spillvärme, via fjärrvärmeföretaget, till grannar som behöver värma sina hem. Rester från skogen – grenar och stubbar som ingen annan vill ha – kan bli värme för hela kvarter och avfall från en byggarbetsplats kan omvandlas till värme i en skola.

Fjärrvärme fungerar som bäst där människor är som flest och bidrar till att göra hela energisystemet effektivare. I fjärrvärmesystemet kan överskott från elproducenter lagras som värme och solvärme kan flyttas från dagen för att användas på natten. Det gör att användningen av el och värme kan fördelas jämnare.

Kort sagt; fjärrvärme gör det möjligt att producera, lagra och ta vara på den energi som blir över, för att värma dem som behöver.

Ta dig vidare till Station Elnät genom att trycka på bilden, men glöm inte att skriva upp koden ni fick när ni löste uppgiften!