BINDING

De met veel bombarie aangekondigde uitzending van Rambam heeft tot verhitte discussies geleid in de fusies, huiskamers en schoollokalen. Na het zien van deze uitzending van Rambam op NPO3 en vlak voor de toets nieuw MAW 4V over H. 2 en 3.3/4/5:

Waar is in de uitzending (of dit artikel ea publicaties over ontgroenen) sprake van

  • groepsvorming
  • insluiting of uitsluiting
  • subcultuur
  • informele of formele controle
  • informele of formele groepen
  • en sociale cohesie?

Gebruik de belangrijkste elementen uit de definities van deze begrippen. Niet moeilijk, wel mooie voorbeelden.

"Zijn boodschap van 2017 was de noodzaak van gemeenschapszin, gezamenlijkheid en verbinding in de samenleving. Een thema dat hij ook in 2013 al ter hand nam, al leek hij er toen iets optimistischer over dat mensen die verbinding ook actief zoeken. Net als deskundigen bij onder meer het Sociaal en Cultureel Planbureau ziet Willem-Alexander nu dat mensen met een verschillende „achtergrond en levensstijl” elkaar steeds minder ontmoeten. "

Dit fragment komt uit een artikel uit NRC Handelsblad, zie de link hier links-onder. Natuurlijk heeft dit alles te maken met het Hoofdconcept Binding. Welke Kernconcepten kan je hierbij noemen en welke lijkt het beste bij dit fragment te passen? En bij deze keuze: welke bestanddelen of elementen uit de definitie uit het boek passen hier het beste bij?

De link hier rechts-onder komt van de Telegraaf. Waarom zou de Telegraaf aandacht besteden aan de kritiek van deze Twitteraars over en kijkers naar de Kersttoespraak van 2017?

De discussie over de zwarte Zwarte Pieten past volgens mij bij verschillende zogenaamde Hoofdconcepten: Binding, Verandering en Verhouding. Iets wat de Nederlandse bevolking zou moeten verbinden, het Sinterklaasfeest, dreigt nu elk jaar meer te zorgen voor polarisatie tussen voorstanders en tegenstanders van de traditionele Zwarte Piet. Tradities maken een belangrijk deel uit van een cultuur, maar een cultuur is nooit een vaststaand gegeven. Sinds de aankomst in Dokkum gaat het in de discussie nu om:

  • racisme en white privilege
  • cultuur en collectieve identiteit
  • het recht om te mogen demonstreren

Zie ook de posts bij het Hoofdconcept Verandering!

Zaterdagmiddag, 18 nov 2017, zagen ruim twee miljoen kijkers hoe Marga Waanders, burgemeester van Dongeradeel, Sinterklaas de hand drukte en stuk voor stuk de vrolijke intochtproblemen van het Sinterklaasjournaal oploste. Intussen was het de gemeente niet gelukt de actiegroep Kick Out Zwarte Piet naar de toegezegde demonstratieplek in Dokkum te leiden. De bussen met demonstranten werden bij Oudehaske door pro-Piet-activisten geblokkeerd.

De burgemeester in het artikel hiernaast:

„Als vertegenwoordiger van de publieke zaak ben ik voorstander van een inclusieve samenleving. In heel Nederland zijn mensen die geen fijn gevoel hebben bij Sinterklaas, omdat zij zich gekrenkt voelen over een zwart geschminkte Piet. Het is een prachtig feest voor iedereen. Dan zeg ik: traditie is nooit in beton gegoten. De roetveegpiet kan prima uitgewerkt worden. Ik reken mijzelf tot de coalition of the willing.”

‘De inwoners van de drie Bovenwindse Eilanden in het Caribisch gebied zijn al eeuwen verbonden aan Nederland’, schrijft het Nederlands Dagblad in het hoofdredactioneel commentaar. ‘Dat schept natuurlijk verplichtingen. De regering hier en de plaatselijke autoriteiten waren voorbereid op de komst van Irma, voor zover je je op een naderende ramp kunt voorbereiden.’

Sport verbindt. Voetbal bindt. Maar hoe moet het nu met het Nederlandse voetbal? Of gaat nu de afkeer en verontwaardiging binden? We lezen wat we willen, zoeken bevestiging in de media. In deze bubble is het goed vertoeven. De mens is een enigszins beperkt wezen: selectieve perceptie noemen we dit in MAW. Op zoek naar waarom het in de door jouw gevolgde vlogs of blogs zo lekker bubbelen is.