Nieuwsbrief #1

Decanaat

havo & vwo 2022-2023


Het decanaat ondersteunt leerlingen bij het maken van een profielkeuze en studiekeuze. Deze nieuwsbrief heeft als doel om leerlingen, ouders en coaches te informeren over allerlei verschillende interessante zaken.

Beroepenmarkt 4 oktober

Op dinsdagavond 4 oktober tussen 19.00-21.00 uur organiseert onze ouderraad weer de Beroepenmarkt. Ouders, oud leerlingen en bedrijven uit allerlei sectoren zullen deze avond vertellen over hun beroep, over hoe ze tot deze beroepskeuze zijn gekomen en wat hun weg naar dit beroep toe was.

Superleuk én interessant om over echte studie- of werkervaringen te horen! Ga deze avond daarom in gesprek met verschillende mensen uit verschillende beroepen en hopelijk raak je hiermee geïnteresseerd of geïnspireerd in aanloop naar jouw eigen keuzes!

Let op: aangezien leerlingen in 3 havo, vwo, Quest en Talent dit schooljaar een profielkeuze gaan maken, is het bezoeken van de Beroepenmarkt onderdeel van het LOB programma. Dus noteer de avond vast in je agenda! Natuurlijk mogen je ouders mee.

Vinden jouw ouders het nog leuk om zich aan te melden en te komen vertellen over hun beroep? Dan kunnen zij zich hier aanmelden. Hoe groter het aanbod aan beroepen, des te leuker onze eigen ARHC Beroepenmarkt. Ook hierover natuurlijk spoedig meer nieuws. Vragen over de Beroepenmarkt kunnen ook aan beroepenmarktarhc@gmail.com.

Tot ziens in ieder geval op 4 oktober.

5 havo - Studiekeuzedag op 14 oktober

De Rolandholstdag op 14 oktober a.s. zal voor 5 havo in het teken staan van de studiekeuze.


Je gaat deze dag samen met je coach en mede-leerlingen aan de slag met je studiekeuze. Aan het eind van deze dag heb je een plan van aanpak hoe jij je studiekeuze voor jezelf verder gaat onderzoeken.


Tijdens deze dag zullen ook studenten van de HvA aanwezig zijn om te vertellen over hoe zij de overstap naar het hbo hebben ervaren en wat er allemaal bij komt kijken als je gaat studeren.


Daarnaast is er voor degenen die willen doorstromen naar het vwo de mogelijkheid om hierover een presentatie te volgen.

Zorg dat je deze dag je resultaten van je PTJ (Persoonlijkheidstest) en SIT (Studie-interessetest) die je vorig jaar hebt gemaakt bij de hand hebt. Je gaat namelijk met deze resultaten aan de slag tijdens deze dag! Mocht je de testen nog niet hebben afgemaakt, doe dit dan alsnog thuis. Hieronder kun je lezen hoe je dit kunt doen.

Het programma van deze dag zal binnenkort op de site staan.

5 havo testen PTJ + SIT (af)maken

Vorig jaar hebben jullie de PersoonlijkheidsTest (PTJ) en Studie-InteresseTest (SIT) ingevuld. Mocht je nog de testen moeten (af)maken dan kun je hieronder lezen hoe je dit kunt doen. Je kunt de testen thuis (af)maken door:

  • In te loggen op http://rolandholst.tftest.nl/

  • Gebruikersnaam is voor- en achternaam (beginnend met een hoofdletter en met een spatie ertussen)

  • Wachtwoord is de eerste keer je inlogt je eigen leerlingnummer. Zodra je bent ingelogd, kun je een persoonlijk wachtwoord aanmaken. Bewaar deze dan goed!

  • Wachtwoord kwijt? Klik op ‘Ik weet mijn wachtwoord niet meer…’ . Vervolgens geef je je schoolmailadres op en je ontvangt dan een nieuw wachtwoord in de mail. Als je bent ingelogd, kun je dit wachtwoord eenvoudig wijzigen naar een beter te onthouden en persoonlijk wachtwoord, bij ‘Mijn gegevens’. Bewaar deze goed!

Algemeen

  • De PTJ en SIT-H zijn professionele en uitgebreide testen

  • Neem er echt de tijd voor om de test zorgvuldig te maken

  • Je hoeft de test niet achter elkaar af te maken, de resultaten worden tussentijds opgeslagen.

  • Maak de test alleen!

  • De test kan NIET goed of fout zijn.

  • Vul bij twijfel in wat er als eerste bij je opkomt.

  • Zodra de test klaar is, kun je je resultaten downloaden.

Open dagen bezoeken!

Veel vervolgopleidingen kiezen er dit schooljaar voor om zo snel mogelijk te starten met de open dagen. In oktober zijn dus al veel open dagen, wacht dus niet te lang zodat je ook echt de opleiding fysiek kunt bezoeken!

Op de website en middels de nieuwsbrief van het decanaat houden we jullie door het jaar heen op de hoogte van de verschillende open dagen.

Via https://www.studiekeuze123.nl/open-dagen kun je alle open dagen, meeloopdagen en selectiedagen terugvinden.

Daarnaast kun je ook kijken op https://www.hbostart.nl/opendagen/ en https://www.universiteitstart.nl/opendagen/ .

Let op: voor het bezoeken van een studiekeuze-activiteit onder schooltijd, vraag je eerst verlof aan (zie volgende item)!

Verlof aanvragen voor studiekeuzeactiviteit

Voor het aanvragen van verlof voor een open dag, meeloopdag of selectiedag onder schooltijd moeten leerlingen verlof aanvragen (minimaal 2 werkdagen van tevoren!). Dit gaat via een formulier op de site. In het formulier staat precies uitgelegd wanneer je toestemming kunt krijgen voor verlof.

Klik op link voor het aanvraagformulier.

Webinar studiekeuze 11 oktober

Op dinsdag 11 oktober zal onze decaan een webinar verzorgen over het maken van een studiekeuze voor hbo- en wo-studies. U ontvangt hiervoor nog apart een uitnodiging met een link die toegang geeft tot het webinar. Volg het webinar vooral samen met uw kind, want samen weet je meer!

Studiekeuzebeurs 25 & 26 november

Weet je nog niet wat je wilt gaan studeren? Daar kom je dan vast achter op de Studiekeuzebeurs! Op vrijdag 25 en zaterdag 26 november 2022 staat de Jaarbeurs Utrecht volledig in het teken van jouw studiekeuze. Jij en duizenden andere jongeren doen tijdens hét studiekeuze-evenement van Midden-Nederland inspiratie op voor de toekomst.

Op Studiekeuzebeurs Midden vind je ruim 70 (onderwijs)instellingen die je kunnen helpen bij het vinden van de juiste studie. Studiekeuzebeurs Midden biedt een groot overzicht van opleidingen op mbo, hbo en universitair niveau.

Op vrijdag 25 november zullen de leerlingen van 5 havo gezamenlijk de Studiekeuzebeurs bezoeken. Meer informatie over o.a. vervoer en tijden volgt binnenkort. Vwo- leerlingen (5 en 6 vwo) die graag naar de beurs willen, kunnen dit zelfstandig doen. Wil je dit op vrijdag doen, dan is het belangrijk dat je hiervoor op tijd verlof aanvraagt.

Ben je al nieuwsgiering, bezoek dan vast de site van de Studiekeuzebeurs.

Buitenlandbeurs 25 & 26 november

Droom jij van een studie, stage of tussenjaar in het buitenland, maar ben je er nog niet helemaal uit wat het precies gaat worden? Of weet je niet zo goed wat de mogelijkheden zijn? Dan is de BuitenlandBeurs op 25 & 26 november the place to be. Hier krijg jij precies de informatie, inspiratie en tips die je nodig hebt om jouw buitenlandambities waar te maken!


The world is your playground

Op de stands staan verschillende onderwijsinstellingen en -organisaties die jonge avonturiers informeren en adviseren. Wat zijn de mogelijkheden, met welke praktische zaken krijg je te maken en waar moet je allemaal op letten als je deze stap wilt wagen? Daarnaast kun je in gesprek met ervaren buitenlandgangers.

Op vrijdag 25 november kunnen de leerlingen van 5 havo tijdens het bezoek aan de Studiekeuzebeurs ook tegelijkertijd de Buitenlandbeurs bezoeken. Ook hier geldt weer, alle andere leerlingen die graag naar de Buitenlandbeurs willen, kunnen dit zelfstandig doen. Wil je dit op vrijdag doen, dan is het belangrijk dat je hiervoor op tijd verlof aanvraagt.

Blog- voor ouders en studiekiezers hbo/wo

Veel en duidelijke informatie over studiekeuze, studeren, tussenjaar en het leenstelsel is te vinden op studiekeuzekind.


Hermien Miltenburg werkt bij Wageningen University & Research en WUR vindt het belangrijk dat iedere student kiest voor de juiste plek. Ouders kunnen hun kind goed ondersteunen bij het vinden van de juiste studie. Daarom investeert WUR ook in communicatie met ouders van leerlingen in de bovenbouw havo/vwo en beginnend studenten hbo en wo. Om die reden worden er ook verschillende webinars georganiseerd.


Bericht van studiekeuzekind:

Het webinar is bedoeld voor ouders met een kind in de bovenbouw havo/vwo en de leerlingen zelf zijn natuurlijk ook welkom. We gaan niet in op een bepaalde opleiding of een bepaalde hogeschool of universiteit. Het gaat breed over een studie kiezen en studeren in het hoger onderwijs. Er is volop gelegenheid voor het stellen van vragen.

De volgende webinars zullen worden gegeven (van 19.30 tot 20.30 uur):

5 oktober 2022

Welke stappen moet je kind zetten in het studiekeuzeproces? Hoe help ik mijn kind bij studiekeuze? Aanmelden

1 november 2022

Welke professionele ondersteuning is er bij studiekeuze? Aanmelden

14 december 2022

Hoe help ik mijn kind bij studiekeuze? En dan liefst voor een studie die goed staat aangeschreven?

25 januari 2023

Kenmerken hbo en wo opleidingen en de doorstroom van hbo naar de universiteit

28 februari 2023

Wat kun je doen als je kind nog geen studiekeuze kan maken?

25 maart 2023

Alles over geldzaken en de (nieuwe) studiefinanciering

Digidingen desk - informatiepunt voor jongeren

Ben jij tussen de 14 en 21 jaar oud? Dan krijg je te maken met digitale zaken die je moet regelen bij verschillende organisaties. Bijvoorbeeld het aanvragen van je DigiD, het terugvragen van loonheffing van je bijbaan, en het regelen van studiefinanciering. Maar hoe pak je dit aan? Op Digidingen-desk vind je alle informatie die je nodig hebt. Je vindt per thema stappenplannen, video’s en tips die jou op weg helpen! Ga naar de thema’s.

UvA Bachelorvoorlichting najaar 2022


Van 12 t/m 19 november organiseert de UvA de Bachelorweek. Opleidingsrondes en workshops over studiekeuze bieden we wederom alleen online aan. In de Bachelorweek, op vrijdag 18 november, nodigen we studiekiezers uit om met hun ouders om naar de UvA te komen om sfeer te proeven, door de campussen te lopen, labs te bezoeken, in gesprek te gaan met studenten, rondleidingen te volgen of advies te vragen aan studiekeuzecoaches. Voor inhoud kunnen studiekiezers dus online terecht en voor sfeer proeven op locatie.


Aanmelden en voor meer informatie.

Meer uit je studie halen met Succesvol Studeren


Als je gaat studeren, kun je best wel wat hulp gebruiken, zeker als je de eerste van je familie bent die naar de universiteit gaat. Of als je het meeste uit je studie wilt halen. UvA Studenten Services biedt daarom gedurende het hele jaar trainingen en workshops aan die je daarbij helpen. Denk bijvoorbeeld aan studievaardigheden, wegwijs worden op de universiteit en nog veel meer. Vind meer informatie op de website.