ARHC

Studiekeuzedag

6 vwo

1 -12- 2020


Kiezen voor een studie is soms geen gemakkelijke opgave, er zijn namelijk zo veel mogelijkheden! Daarom is het belangrijk dat je je goed oriënteert en kijkt wat bij jou past!

Het Roland Holst organiseert daarom de Studiekeuzedag, een dag met workshops en ontmoetingen met studenten en voorlichters van verschillende studies!

Ik wens je veel plezier!

Iris Eckardt,

Decaan havo/vwo

Programma

08. 30 – 09.45 uur

Onder begeleiding van en in overleg met jullie mentoren kunnen jullie kiezen uit verschillende studiekeuze-activiteiten:

  • PTJ en/of SIT (af)maken en resultaten bespreken

  • zelfstandig aan de slag met de workshop “Persoonlijkheid” en de workshop “Studie Interesse” (maak opdracht 1 t/m 4 uit het werkboek)

  • op studiekeuze123.nl onderzoeken welke online open dagen er zijn waar je heen wilt en eventueel voor wilt inschrijven

  • keuze maken uit de verschillende voorlichtingsrondes

  • in overleg met je mentor kun je ook andere studiekeuze-activiteiten gaan ondernemen.

Alle mentoren zitten op de C verdieping (kijk onder "lokalen mentoren" waar je moet zijn).

Er zijn laptops beschikbaar in de leerlingenbalie Jonker. Je mag ook je eigen laptop meenemen.

09.45 – 10.00 uur

Pauze en naar eerste voorlichting. Deze vinden plaats op de C -verdieping (kijk onder "lokalen voorlichting" waar je moet zijn)

10.00 – 13.00 uur

Voorlichtingsrondes over studiekeuze (inclusief mogelijkheid tot vragen stellen)

13.00 – 13.30 uur

Pauze

13.30 – 14.00/14.30 uur

Nabespreking en afronding met mentor (in het zelfde lokaal als in de ochtend). Maak opdracht 5 en 6 uit het werkboek.

Opdracht 5: ILOB (van TalentFocus ) invullen en laten zien aan mentor.

Opdracht 6: Reflectieformulier van de voorlichtingsrondes invullen en inleveren bij mentor.

Evaluatie Google-form invullen Studiekeuzedag. Zodra je alles gedaan hebt mag je gaan.

14.00/14.30 uur

Einde studiekeuzedag

Vervolg:

Verwerk vervolgens het plan wat je vandaag hebt gemaakt (iLOB) en je resultaten van de persoonlijkheidstest (PTJ) en de studie-interessetest (SIT) in je LOS-gesprek en werk dit daarna verder uit met je coach. Op deze manier heb je een zorgvuldig plan voor het maken van je studiekeuze en zorg je ervoor dat je op tijd bent voor alle open dagen, meeloopdagen, selectiedagen en inschrijvingsdeadlines.

Heel veel plezier vandaag!

Lokalen mentorgroepen

C1 - Mevrouw Berest

C3 - Meneer Hijzen (vervanging door meneer Barendse)

C4 - Mevrouw van der Kolk

C5 - Meneer Modderman

C6 - Meneer van Rijn

C8 - Mevrouw Wiegand (vervanging door meneer Stopel)

Lokalen voorlichting

C4 - Codam Coding College

C5 - Ministerie van Defensie

C6 - Geneeskunde UvA

C8 - Computerscience aan de London University

C9 - Universitaire Pabo (alleen om 11 en 12 uur!)

C10 - University College Groningen

C11 - International Relations and Organizations, Universiteit Leiden,

C12 - NHL Stenden Hogeschool

C13 - Landschapsarchitectuur WUR (alleen om 10 uur)

Codam Coding College


door: Jelle van der Kooi / Tessa van der Loo

Inhoud voorlichting

Welkom bij Codam. Een programmeer school zonder vaste contacturen, zonder leraren en zonder collegegeld waar mensen hun talent in hun eigen tempo kunnen ontplooien. Wil jij je eigen grafische programma's maken? Spellen maken? Zelflerende programma's schrijven? Wij beantwoorden graag al je vragen!

Kijk voor meer informatie ook naar:

https://www.instagram.com/codamcollege/

https://twitter.com/CodamCollege

https://www.facebook.com/codamcodingcollege/

https://medium.com/@codamcodingcollege

Over Jelle

Hallo ik ben Jelle! Ik ben 29 jaar, kom uit Nijmegen en studeer sinds vorig jaar oktober aan Codam. Voor Codam had ik helemaal geen programmeerervaring, ik werkte als hotelmanager. Nu leer ik programmeren en dat gaat fantastisch!


Geneeskunde, Universiteit van Amsterdam


door: Sam (oud-leerling Arhc) en Tim

Inhoud voorlichting

Op de Studiekeuzedag willen Sam en Tim jullie alles vertellen over studeren, daaronder valt natuurlijk leren, maar daarnaast is er nog veel meer te doen! Hij beantwoordt graag al jullie vragen!

Over Sam en Tim

Sam de Joode studeert inmiddels een aantal jaar in Amsterdam. Hij heeft net zijn bachelor geneeskunde afgerond en zit nu in een tussenjaar voor zijn coschappen. Bij de voorlichting wil hij jullie alles vertellen over studeren, maar zeker ook over het studentenleven!

Ministerie van Defensie

door: Marco Noordman, Walter Cuijpers

Inhoud voorlichting

Defensie is een veelzijdige organisatie waar ruim 43.000 militairen en 17.000 burgermedewerkers werkzaam zijn. In feite zijn we een soort mini-maatschappij, want naast de bekende gevechtsfuncties vind je vrijwel elk vakgebied ook binnen Defensie: van logistiek tot bouwtechniek en van geneeskunde tot ICT. Dat werk doe je in een hecht team en in bijzondere omstandigheden, waar ook ter wereld.

Over Walter en Marco

Walter is opperwachtmeester bij de Marechaussee en Marco is van de technische dienst Marine.

Hogeschool iPabo (academische Pabo) - alleen om 11 en 12 uur

door: Inouk

Inhoud voorlichting

Met de universitaire pabo (vooropleiding vwo) volg je niet alleen de opleiding tot leerkracht basisonderwijs maar tegelijkertijd de opleiding Pedagogische Wetenschappen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Als leerkracht in het basisonderwijs speel je een belangrijke rol in het leven van kinderen van vier tot twaalf jaar. Je bent de begeleider in hun ontwikkeling en legt de basis voor hun toekomst. Je inspireert, motiveert en maakt nieuwsgierig. Je wordt opgeleid tot een onderzoekende leerkracht die kijkt naar het waarom in het gedrag van leerlingen en oog heeft voor onderwijsverbeteringen. Je combineert een beroepsgerichte met een wetenschappelijke opleiding. De onderzoeksvaardigheden kun je direct toepassen in de praktijk. Na vier jaar heb je twee bachelordiploma’s op zak.

Hogeschool iPabo is een zelfstandige hogeschool met twee vestigingen, Amsterdam en Alkmaar. De hogeschool kenmerkt zich door korte lijnen tussen student en docent. Het persoonlijke karakter kenmerkt de sfeer op de hogeschool.

Over Inouk

Inouk is docent Taal aan de hogeschool. Zij vertelt over het beroep leraar basisonderwijs en met name over wat de universitaire pabo aan extra bagage en mogelijkheden biedt, dat ook verder reikt dan het basisonderwijs.

University College Groningen

BA/BSc Liberal Arts and Sciences


door: informatie volgt

Inhoud voorlichting

Liberal Arts and Sciences aan University College Groningen is een driejarige, Engelstalige bacheloropleiding aan de Rijksuniversiteit Groningen. Tijdens de opleiding heb je de ruimte om je eigen curriculum samen te stellen waarbij je de keuze hebt uit vakken uit de geesteswetenschappen (humanities), sociale wetenschappen (social sciences), en exacte wetenschappen (sciences). Doordat je de mogelijkheid hebt om vakken uit verschillende wetenschappen te volgen, ontwikkel je een brede blik en leer je complexe mondiale vraagstukken te begrijpen en naar creatieve oplossingen te zoeken. Je kunt bij ons dus alles doen, van economie tot natuurkunde, en je kunt ook vakgebieden die jij interessant vindt combineren. Ook staat het leren van vaardigheden zoals presenteren, essays schrijven, debatteren, en projectwerk bij ons centraal.

Follow us on our Student Blog

Follow us on Instagram

NHL Stenden Hogeschool

door: informatie volgt

Inhoud voorlichting

Voorlichting gaat over studeren aan het Hbo, de kansen en uitdagingen die je bij ons kunt krijgen (ook als vwo-er).

NHL Stenden wat kun je daar? Waarom zou ik kiezen voor deze school? We belichten kort ons aanbod: we hebben opleidingen in de sectoren: Toerisme en Vrije Tijd, Media, Lerarenopleidingen, Economie en Management, Techniek en Zorg en Welzijn.

Voor meer informatie ga je naar https://www.nhlstenden.com/

Computerscience aan de London University

Inleiding over Computer Science

Computers worden almaar belangrijker en het lijkt erop dat die ontwikkeling zich nog wel even doorzet. Tegenwoordig heb je in je broekzak al snel een telefoon met 8 gigabyte aan werkgeheugen, maar niet lang geleden vloog de space shuttle van en naar het ISS met 1 megabyte aan werkgeheugen (dat is 8000x minder!)

Een bekende stelling luidt: Computer Science (of computerwetenschappen) gaan net zoveel over computers als astronomie gaat over telescopen. Benieuwd wat dat betekent en of Computer Science iets voor jou is? Ik vertel je er graag meer over.

Over Job

Ik ben Job, 22 jaar, en eerstejaars student Computer Science. Na flink wat omzwervingen tijdens mijn eerste studies filosofie en Taal- en Cultuurstudies, ben ik terecht gekomen in het bedrijfsleven, waar ik inmiddels al drie jaar fulltime werk. Naast mijn werk heb ik besloten om sinds dit jaar te beginnen met de studie Computer Science.

Ik vertel je graag meer over de studie, maar zal ook kort inhaken op mijn eerdere studies en waarom ik die niet heb afgemaakt.

https://london.ac.uk/courses/computer-science

International Relations and Organizations

Inhoud voorlichting

Mijn naam is Coosje Veldhuis. Ik studeer International Relations and Organizations aan de Universiteit Leiden, campus Den Haag. Mijn voorlichting zal gaan over de studie in zijn algemeenheid, de vakken en de faciliteiten van de Universiteit.

Daarnaast kan ik ook vertellen over het studentenleven in Leiden en wat daarbij komt kijken. Een studentenhuis, vereniging, werk en studie combineren.

Over Coosje

Op het moment zit ik zelf in (hopelijk) mijn laatste jaar van mijn bachelor. Ik schrijf nu een scriptie over vrouwenrechten en de manier hoe dit geframed is op de agenda van de Europese Raad. Naast mijn interesse voor internationale politiek, met voorkeur voor de Europese Unie, ben ik ook ontzettend geïnteresseerd in emancipatie en gendergelijkheid. Vandaar dat ik deze onderwerpen heb gecombineerd en ben ik blij dat de universiteit me die ruimte biedt. Ik ben recentelijk verhuisd van een studentenhuis met 19 man, naar een plekje voor mezelf. Daarnaast ben ik lid geweest bij de Koninklijke Studentenroeivereniging Njord en heb ik naast mijn studie altijd gewerkt.

https://www.universiteitleiden.nl/en/education/study-programmes/master/international-relations

Landschapsarchitectuur WUR - alleen om 10 uur

Inhoud voorlichting

Ik ben landschapsarchitect en ik werk bijna 20 jaar in de gemeente Hilversum, waarvan 18 jaar als ontwerper van de openbare ruimte. Sinds mei 2019 ben ik adviseur Natuur, Landschap en Ecologie bij het team Ruimtelijke Kwaliteit. Ik bewaak het groenbeleid van de gemeente en ik adviseer het college van burgemeester en wethouders, raadsleden en collega’s over actuele onderwerpen op het gebied van natuur, landschap en ecologie. Denk daarbij aan biodiversiteitsherstel, natuurinclusief bouwen, klimaatadaptatie en groen in de openbare ruimte. Daarnaast ontwikkel ik ook nieuw beleid op deze actuele onderwerpen en ben ik betrokken bij het opstellen van de omgevingsvisie van Hilversum.

Over Joost Volkers

Ik heb landschapsarchitectuur gestudeerd aan de Landbouwuniversiteit Wageningen (nu WUR) en ik heb gewerkt bij de gemeente Rotterdam, als ZZP-er en op de Solomon Eilanden (dat laatste niet in het vak).

https://www.wur.nl/nl/Onderwijs-Opleidingen/Bachelor/BSc-opleidingen/BSc-Landschapsarchitectuur-en-Ruimtelijke-Planning.htm