Extra afspraken

Stel het sturen van een mail uit wanneer je te emotioneel bent

Ben je kwaad of teleurgesteld? Begin niet meteen aan een mailbericht. Wacht ten minste een dag voor je het bericht verstuurt.

Mail alleen wanneer het echt nodig is

Stel jezelf telkens de vraag: moet ik hiervoor echt een bericht sturen? Kan ik dit ook niet gewoon vragen?

Een persoonlijk gesprek is altijd te verkiezen boven een bericht. Mail wordt al wel eens gezien als een gemakkelijke oplossing om een persoonlijk gesprek te vermijden.

Stuur geen mails om toelichting te vragen bij een gegeven cijfer

Stuur geen berichten over cijfers die je via Smartschool gekregen hebt. Spreek je leerkracht hierover aan tijdens de volgende les.

Als je toch echt een bericht wil sturen, vraag dan in het bericht om over het cijfer te spreken. Zo weet de leerkracht ook dat je over je resultaat wil spreken. Hou je argumenten voor het gesprek dat volgt.

Beste mevrouw Vandoorne


Ik zag net mijn cijfer voor de test over Thema 1. Kunnen we mijn resultaat morgen even bespreken?


Vriendelijke groet

Eline Peeters, 4HUM

Stuur geen berichten tijdens de les

Stuur geen berichten naar leerkrachten of medeleerlingen tijdens de les.

Als je om uitzonderlijke redenen toch een bericht wil versturen tijdens een les, vraag dan altijd vooraf de toestemming van de leerkracht in de klas. Vermeld in de mail ook van wie je de toestemming hebt gekregen.

Ik kreeg de toestemming van mevrouw Vandoorne om u dit bericht te sturen. Mijn ouders lieten me vanmiddag weten dat ze niet op het oudercontact geraken. Het leek me belangrijk om u hierover in te lichten.

Kies een gepast moment om je bericht te versturen

Sta even stil bij het moment waarop je je bericht verstuurt. Wanneer je een dringend bericht verstuurt, hou er dan rekening mee dat een leerkracht je bericht mogelijk niet zal lezen. Ga er ook niet zomaar vanuit dat leerkrachten berichten 's avonds laat nog zullen lezen.

Geef de geadresseerde een redelijke termijn om je bericht te beantwoorden

Wanneer je na enkele dagen nog geen antwoord gekregen hebt, mag je een beleefde herinnering versturen. Doe dit op een gepaste manier, en niet door je eerste bericht gewoon opnieuw te versturen.

Ik stuurde u vorige week onderstaand bericht over ... Mogelijk is mijn bericht u ontgaan. Kunt u ...

Vorige donderdag stuurde ik u de onderstaande mail. Mogelijk hebt u nog geen tijd gehad om hiernaar te kijken.

Controleer eerst nog eens of je originele bericht goed opgesteld is. Mogelijk reageert de leerkracht niet omdat je mail ongepast was.

Via Smartschool kun je nagaan of een geadresseerde je mailbericht al geopend heeft. Het is niet omdat een leerkracht een bericht gezien heeft, dat de leerkracht ook al de tijd heeft gehad om te antwoorden.

Controleer of je al antwoord hebt gekregen voor je een leerkracht aanspreekt over een mail die je stuurde.

Stuur mails naar je taalleerkrachten in de vreemde taal

Een mail sturen in een vreemde taal kost wat extra moeite, maar het is een goede oefening.

Meer info vind je hier: