Näin opiskellaan

Tavoitteen asettaminen

Uuden jakson alussa oppilas asettaa itselleen aina tavoitearvosananan ja valitsee sen mukaisen tehtävätason. Tavoitetta ja tasoa on mahdollista tarvittaessa muuttaa jakson aikana. Tällöin asiasta tulee keskustella opettajan kanssa.

  • Perustaso (arvosanat 5-6)

  • Soveltava taso (arvosanat 7-8)

  • Mestaritaso (arvosana 9-10)


Uuden asian opiskelu

Uusi asia pyritään opiskelemaan aina itsenäisesti. Sen voi tehdä yksin tai yhdessä kaverin kanssa. Valittavana on katsoa aiheeseen littyviä opettajan jakamia opetusvidoita, tai yrittää sisäistää asia kirjan teoriasivun avulla. Tarvittaessa opettajan voi pyytää auttamaan. Yksi hyvä keino oppimisen ja ymmärtämisen kannalta on omien muistiinpanojen tekeminen:

  • Mieti mitä kirjoitat vihkoosi. Ymmärräthän kaiken kirjoittamasi?

  • Poimi kirjan kappaleista/videoista mielestäsi oleellinen tieto. Jos olet epävarma asiasta, keskustele kaverin kanssa.


Tehtävien tekeminen

Tehtävät löytyävät kirjasta ja ne tehdään vihkoon. Vihkoon kirjoitetaan aina tehtävän numero ja kirjain, laskuesimerkit, mahdolliset välivaiheet ja vasta sitten vastaus. Tehtäviä tehdessä harjoitellaan siis oikenlaista matemaattista merkitsemistä. Aina välillä on syytä tarkistaa, ovatko tehtävät mennet oikein kirjan takaa löytyvästä vastausosiosta.

Tehtäväkartasta oppilas näkee opiskeltavat asiat (kirjan kappaleet) ja hänelle siitä aiheesta kuuluvat tehtävät. Punaisella merkityt tehtävät ovat pakollisia ja ne tehdään aina omalta tasolta sekä omaa tasoa alemmilta tasoilta. Mustalla merkityt tehtävät tehdään vain omalta tasolta. Aina kun tehtävä on tehty ja tarkistettu, ruksataan tehtävä listasta yli. Kun kaikki oppilaalle kuuluvat tehtävät on tehty ja asia tuntuu olevan opittu, siirrytään seuraavan asiaan.

Itsearvioinnit

Aina 2-3 kappaleen välein on tehtäväkarttaan merkitty itsearviointi. Tällöin on aika testata, kuinka hyvin opiskellut asiat on opittu. Itearvionnit löytyvät Classroomista, ja niissä näkyy myös mihin mennessä ne tulee ehtiä tehdä. Ne siis määräävät opiskelujesi etenemisen minimitahdin.

Itsearviointi tehdään tehtävä kerrallaan lyijykynällä. Kun tehtävä on tehty, painetaan kohdasta Pisteytys, jolloin nökyviin tulee tehtävän oikea ratkaisu, josta katsotaan itse, kuinka monta pistettä tehtävästä sait. Mahdolliset korjaukset, sekä puuttuvat välivaiheet/perustelut täydennetään väri- tai mustekynällä! Saadut pisteet merkitään sekä vihkoon, että ohjelmaan ja siirrytään seuraavaan tehtävään.

Itsearvioinnin tehtyäsi saat suoritusprosentin. Mikäli saat vähintään 70% pisteistä, jatka eteenpäin. Jos haluat, voit toki harjoitella asioita lisää ja tehdä vaikkapa arvioinnin uudelleen. Käy alle 70% suoritus AINA lävitse opettajan kanssa, niin käydään yhdessä ongelmakohdat lävitse ja mietitään kuinka asioita treenataan lisää.

Itsearviointien tarkoituksena on näyttää sinulle itsellesi osaamisesi taso. Niillä ei ole vaikutusta todistuksen arvosanaan. Huijaamalla itsearvionneissa huijaat vain itseäsi ja se melko varmasti kostautuu!


Koe ja arviointikeskustelut

Jakson lopussa järjestetään koe jakson aikana opiskelluista asioista. Koepäivä merkitään Wilmaan. Koe on mahdollista tehdä aina myös etukäteen, mikäli opinnot ovat edenneet aikatualua nopeammin. Tällöin kokeen ajankohdasta tulee sopia opettajan kanssa. Joskus kokeiden palautuksen yhteydessä, mutta viimeistään ennen arvosanojen antamista pidetään arviointikeskustelut, jossa käydään läpi oppilaan arvosanatavoitteen toteutumista mm. koetulosten ja tuntityöskentelyn pohjalta.