Serieteckning/Storyboard

Bra övning i att berätta en historia.

När man skrivit ett manus till en film görs nästan alltid en storyboard med bilder som visar vad kameran ska "se" i varje tagning. Detta hjälper både filmaren och den som skall klippa filmen sedan att få en överblick i hur filmen ska se ut. En bra övning är att skriva en liten historia och göra den till en serieteckning.

Min kollega, Cecilia, som har just serieteckning på Kulturskolan har varit snäll och delat med sig till oss så här nedan har ni tips och trix på hur man kan göra för att skapa sin serie.

Längst ner på sidan finns övningar att göra.

format.pdf

Format

Förslag på hur några olika format på hur din serie kan se ut. Men du kan såklart använda din fantasi att skapa egna och andra format med.








bildsnitt.pdf

Bildutsnitt

Halvbild: denna är bra vid exempelvis dialog. Det finns plats både för att se vilka i rutan som pratar med varandra, men också att texten får plats.

Närbild: Fokus på exempelvis en karaktär, händelse, sak etc, där detaljer kan synas lite extra.

Extrem närbild: Som närbild - men du visar exempelvis kanske en extra viktig detalj som händer i din berättelse.

Helbild/miljöbild: Visa hela dina karaktärer, och/eller vilken plats dom befinner sig.

Bildsnitten används ju för att skapa variation i din berättelse/serie. Detta är bara förslag på hur dom kan användas - men prova dig fram!

kanslor.pdf

Känslor och ansiktsuttryck

Gör små förändringar i ansiktet genom att byta vinkel på exempelvis ögonbryn eller munnen.

Ansiktets proportioner (alltså vart ögon, näsa, mun och så sitter) också göra att en karaktärs ansikte ser helt olika ut - om du exempelvis gör att ögonen sitter jätte tätt eller jättelångt isär.

Prova att skapa en enkel figur som du kan göra de olika känslouttrycken med, och om den ser annorlunda ut om du ändrar ansiktets proportioner. Försök överdriva känslorna när du ritar - då blir det extra tydligt.

karaktar.pdf

Karaktär

Du kan egentligen rita v a d s o m h e l s t och ge ett av ansiktena vi övat på när vi pratade om känslouttrycken. Försök att rita din karaktär i olika rörelser och på olika avstånd, samt med de olika känslouttrycken.

bubblasymbol.pdf

Pratbubblor

Pratbubblorna används för att förstärka vad och hur någonting sägs.

Precis som pratbubblor, känslouttryck etc, så används symboler också för att förstärka någonting som händer eller känns för exempelvis någon av dina karaktärer, eller något i miljön.

narvarhur.pdf

När hur var

Tänkt lite på vilken stil du vill ha på din serie? Rolig, skräck, romantisk? Och vilken plats den ska utspela sig? Vilken tid?


skugga.pdf

Skuggor

Exempel på hur man kan göra sina bilder ännu lite mer detaljerade.

övningar för serieteckning

serier1.pdf

Övning 1 - Rita känslor

Ta ett papper och måla rutor där du sedan målar din figur i.

serier3.pdf

Övning 2 - Teckna bildutsnitt

Ta ett papper och måla rutor där du sedan målar din serie i.


Hinderschema.pdf

Övning 3

Skriv en kort berättelse och rita sedan berättelsen som en serieteckning.

Röd tråd/hinder

Försök tänka ut i förväg vad som ska hända i din berättelse - på det viset blir det lättare att teckna sen. Ett sätt att skapa en intressant berättelse är att låta den ha en början - ett hinder/problem - En lösning - ett avslut.

Hinderschema kan vara bra att använda för att skriva ned sin berättelse. Skriv ut ett hinderschema eller måla av det.