Πρόγραμμα Επιμόρφωσης
εξ αποστάσεως (e-learning
)

Διαδραστική Μυθοπλασία
(Interactive Fiction)


8 εβδομάδες, 120 ώρες, 4 ECTS
Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης

Διαρκής Κύκλος
Ανοικτή Ημερομηνία Εγγραφών

  1. Τί είναι;

Το Πρόγραμμα "Διαδραστική Μυθοπλασία (Interactive Fiction)" είναι ένα αυτοτελές εξ αποστάσεως (e-learning) πρόγραμμα επιμόρφωσης που προσφέρεται από το ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου Πατρών και μαθαίνει στους εκπαιδευόμενους να δημιουργούν έργα Διαδραστικής Μυθοπλασίας.

Η Διαδραστική Μυθοπλασία αποτελεί ένα σύγχρονο είδος αφήγησης (λογοτεχνίας, σεναριογραφίας) στο οποίο η ιστορία παρουσιάζεται στον αναγνώστη με μη-γραμμικό τρόπο. Ο αναγνώστης αλληλεπιδρά με την ιστορία και οι ενέργειές του καθορίζουν τη σειρά της αφήγησης και εν τέλει την έκβασή της. Ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν τα text adventure games, τα visual novels, ακόμα και οι πρόσφατες διαδραστικές κινηματογραφικές παραγωγές από συνδρομητικές πλατφόρμες.

Μπορείτε να δείτε πολλά έργα διαδραστικής μυθοπλασίας εδώ:

Καθώς και διεθνείς διαγωνισμούς:

Το Πρόγραμμα διαρκεί 2 μήνες (8 διδακτικές εβδομάδες) και οδηγεί σε Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης.

2. Σε ποιούς απευθύνεται;

Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε εκπαιδευόμενους που επιθυμούν να ασχοληθούν είτε επαγγελματικά είτε ερασιτεχνικά με το αντικείμενο της διαδραστικής μυθοπλασίας (interactive fiction) δηλαδή με τη συγγραφή διαδραστικών αφηγημάτων (μικροαφηγήσεων, διηγημάτων, μυθιστορημάτων, δραματικών μονολόγων ή διαλόγων, σεναρίων κτλ.).

3. Προϋποθέσεις, Διαδικασία Εισαγωγής, Κόστος Συμμετοχής

Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι τουλάχιστον απόφοιτοι Λυκείου με:

  • ικανοποιητικές γνώσεις Αγγλικής γλώσσας (να μπορούν να διαβάσουν και να γράψουν Αγγλικά κείμενα, να κατανοούν videos στην Αγγλική γλώσσα) και

  • βασικές ικανότητες στη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών (ενδεικτικά: χρήση Word, Web-browsing, εγκατάσταση εφαρμογών, κτλ.)

Ιδανικούς υποψήφιους αποτελούν οι φοιτητές και οι απόφοιτοι Τμημάτων Ανθρωπιστικών Σχολών — που ψάχνουν κάτι το οποίο να υπερβαίνει την παραδοσιακή διαδρομή της Σχολής τους–, και των Πολυτεχνικών Σχολών ή των Σχολών Θετικών Επιστημών—που είναι δημιουργικοί και αγαπούν τη μυθοπλασία.

Οι ενδιαφερόμενοι κάνουν αίτηση και υποβάλλουν τα δικαιολογητικά τους στην σχετική πλατφόρμα του ΚΕΔΙΒΙΜ. Από τον Ιανουάριο του 2023 το Πρόγραμμα λειτουργεί σε Διαρκή Κύκλο. Δηλαδή δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός στην ημερομηνία εγγραφής. Κάθε εκπαιδευόμενος μπορεί να κάνει αίτηση και να ξεκινήσει όποια στιγμή θέλει και ο χρόνος συμμετοχής του στο Πρόγραμμα αρχίζει και μετράει από τη στιγμή της εγγραφής του. Δύο μήνες μετά την εγγραφή του είναι σε θέση να εξεταστεί και να το ολοκληρώσει. Επιπλέον περιθώριο τεσσάρων μηνών (έξι μήνες από την ημερομηνία εγγραφής) δίνεται σε όλους τους εκπαιδευόμενους που για οποιονδήποτε λόγο καθυστερήσουν τη μελέτη τους.

Το κόστος συμμετοχής είναι 200€. Το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Πανεπιστημίου Πατρών στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής που εφαρμόζει, προσφέρει έκπτωση 15% επί των τελών συμμετοχής (170 €) σε ειδικές κατηγορίες εκπαιδευομένων όπως προπτυχιακούς/μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες του Πανεπιστημίου Πατρών, καθώς και σε ευαίσθητες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όπως ανέργους, κλπ.

4. Οφέλη

Εξυπακούεται ότι το κύριο όφελος για τους εκπαιδευόμενους που ολοκληρώνουν το Πρόγραμμα είναι ότι μαθαίνουν να αναπτύσσουν δικά τους έργα διαδραστικής μυθοπλασίας. Και στη συνέχεια μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απέκτησαν είτε ερασιτεχνικά, για προσωπική τους ευχαρίστηση, ή επαγγελματικά. Όμως υπάρχουν και άλλα οφέλη για τους εκπαιδευόμενους. Συγκεκριμένα:

  • Μαθαίνουν να χρησιμοποιούν δωρεάν, ελεύθερα διαθέσιμα εργαλεία για την ανάγνωση και την ανάπτυξη εφαρμογών διαδραστικής μυθοπλασίας

  • Μαθαίνουν να αναγνωρίζουν και να εκτιμούν τα αφηγηματικά στοιχεία ενός έργου διαδραστικής μυθοπλασίας

  • Μαθαίνουν βασική θεωρία λογοτεχνίας

  • Στην πορεία μαθαίνουν βασικές αρχές προγραμματισμού και εισάγονται στην Python, μια από τις πιο σύγχρονες και περιζήτητες γλώσσες προγραμματισμού γενικού σκοπού παγκοσμίως. Οι επαγγελματίες προγραμματιστές της Python αμείβονται κατά μέσο όρο με $120.000 ετησίως (μελέτη ΗΠΑ) και συνήθως εργάζονται με καθεστώς τηλε-εργασίας.

  • Οι εκπαιδευόμενοι μαθαίνουν να αυτοεκπαιδεύονται. Με το μοντέλο της εξ αποστάσεως ασύγχρονης εκπαίδευσης που χρησιμοποιείται στο Πρόγραμμα οι εκπαιδευόμενοι γρήγορα αυτονομούνται και μελετούν μόνοι τους, χωρίς βοήθεια.

  • Οι εκπαιδευόμενοι που ολοκληρώνουν το πρόγραμμα επιτυχώς (με βαθμό 5 και πάνω - με άριστα το 10) λαμβάνουν Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης από το ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου Πατρών.

5. Τρόπος Εκπαίδευσης

Η διδασκαλία γίνεται εξ αποστάσεως με τη μορφή e-learning, ασύγχρονα, αλλά βάσει χρονοδιαγράμματος και οδηγού μελέτης, τα οποία ακολουθούν οι εκπαιδευόμενοι, και εκπαιδευτικού υλικού online στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.. Κάποια μέρη του εκπαιδευτικού υλικού είναι στην Ελληνική και άλλα στην Αγγλική γλώσσα. Για αυτόν το λόγο οι εκπαιδευόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ικανοποιητικά και τις δύο γλώσσες.

Το πρόγραμμα διαρκεί 120 ώρες, σε έκταση 8 εβδομάδων, δηλαδή απαιτεί μελέτη 15 ωρών ανά εβδομάδα (60 ώρες ανά ενότητα).

Καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος οι εκπαιδευόμενοι έχουν δυνατότητα επικοινωνίας με τους εκπαιδευτές για την υποστήριξη των εργασιών και της μελέτης τους. Σημειώνεται ότι για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα απαιτούνται:

  • η κατοχή προσωπικού λογαριασμού e-mail και,

  • η δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο και σύνδεσης με τις πλατφόρμες τηλεκπαίδευσης του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του Πανεπιστημίου Πατρών.

Οι εκπαιδευόμενοι αξιολογούνται από τους εκπαιδευτές με βάση:

  • ένα γραπτό τεστ (online κουίζ) στην ύλη που διδάχθηκαν

  • μια προαιρετική ατομική εργασία που υποβάλλουν στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης στο τέλος του προγράμματος

Συγκεκριμένα, οι εκπαιδευόμενοι θα αξιολογηθούν με κουίζ ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής στο eClass. Η βαθμολογία θα κυμαίνεται μεταξύ 0-10. Προαιρετικά, όσοι θέλουν θα μπορούν να υποβάλουν ατομική εργασία: ένα διαδραστικό έργο που θα αναπτύξουν με κάποιο από τα εργαλεία που θα διδαχθούν. Η ατομική εργασία θα δίνει προσαύξηση (bonus) έως +5 στον βαθμό του κουίζ.

6. Διάρθρωση Προγράμματος

Το πρόγραμμα καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τα σύγχρονα εργαλεία πληροφορικής με τα οποία κατασκευάζεται το διαδραστικό περιεχόμενο και τη θεωρία λογοτεχνίας / αφηγηματολογίας την οποία πρέπει να κατέχει ο εκπαιδευόμενος ώστε να είναι σε θέση να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο διαδραστικό έργο.

Το πρόγραμμα διαρκεί 120 ώρες, σε έκταση 8 εβδομάδων και αποτελείται από δύο ενότητες, ως εξής:

Ενότητα 1: Τεχνολογίες Διαδραστικής Αφήγησης (60 ώρες)

Η ενότητα παρουσιάζει μια σειρά τεχνολογιών και εργαλείων για την ανάπτυξη διαδραστικών έργων. Συγκεκριμένα, Choice/Hypertext based εφαρμογές (Twine, Squiffy, Inklewriter, Ink), Parser based εφαρμογές (Quest, Inform 7, TADS 3 / FrobTADS, ADRIFT, Hugo), εφαρμογές για Visual Novels (Ren'Py). Ο κατάλογος είναι ενδεικτικός, καθώς οι εκδόσεις των εφαρμογών αλλάζουν και αναπτύσσονται συνεχώς νέες. Στο Πρόγραμμα προβλέπεται ενημέρωσή τους σε ετήσια βάση.

Ενότητα 2: Θεωρία Λογοτεχνίας – Αφηγηματολογία (60 ώρες)

Στην ενότητα παρουσιάζονται τα βασικά στοιχεία που διέπουν την οργάνωση/συγκρότηση των λογοτεχνικών έργων (μυθιστορημάτων, διηγημάτων, μικροαφηγήσεων, δραματικών μονολόγων και διαλόγων, σεναρίων). Στην ύλη περιλαμβάνονται θεμελιώδη συστατικά της λογοτεχνικής γραφής, όπως οι λειτουργίες και οι τρόποι της αφήγησης, η προοπτική, η εστίαση, η πλοκή, η περιγραφή, η δραματικότητα, οι χαρακτήρες, τα επίπεδα του χρόνου και του χώρου, η γλώσσα, το ύφος κ. ά.

7. Υποδομή

Με την έναρξη του Προγράμματος οι εκπαιδευόμενοι αποκτούν πρόσβαση στην Πλατφόρμα Τηλεκπαίδευσης του ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου Πατρών (https://eclass.kedivim.upatras.gr/), μέσω της οποίας:

  • συνδέονται στον online Οδηγό Μελέτης του Προγράμματος

  • πληροφορούνται μέσω ανακοινώσεων για την εξέλιξη του Προγράμματος

  • επικοινωνούν ασύγχρονα μεταξύ τους και με τους Ακαδημαϊκούς Υπεύθυνους του Προγράμματος

  • αναρτούν τις Ατομικές Εργασίες τους και λαμβάνουν τις αξιολογήσεις από τους Ακαδημαϊκούς Υπεύθυνους

8. Επικοινωνία

Ακαδημαϊκοί Υπεύθυνοι Προγράμματος:

  • Σγάρμπας Κυριάκος (Υπεύθυνος Ενότητας 1)
    Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών
    Πανεπιστημίου Πατρών
    e-mail: sgarbas@upatras.gr, τηλ. 2610996470

  • Κωστίου Κατερίνα (Υπεύθυνη Ενότητας 2)
    Καθηγήτρια Τμήματος Φιλολογίας
    Πανεπιστημίου Πατρών
    e-mail: kostiou@upatras.gr, τηλ. 2610969761

Γραμματεία Προγράμματος:

  • Ζαμπάρα Γκόλφω
    Υπεύθυνη Επικοινωνίας ΚΕΔΙΒΙΜ Πανεπιστημίου Πατρών
    e-mail:
    kedivim@upatras.gr, τηλ. 2610996639, 2610996688

Στους Ακαδημαϊκούς Υπεύθυνους μπορείτε να απευθύνετε τυχόν ερωτήσεις σας σχετικά με το ακαδημαϊκό μέρος του Προγράμματος (διάρθρωση προγράμματος, υλικό μελέτης, εργασίες, βαθμολόγηση, κλπ.)

Στη Γραμματεία μπορείτε να απευθύνετε τυχόν ερωτήσεις σας σχετικά με τα διαδικαστικά του Προγράμματος (προθεσμίες υποβολής δικαιολογητικών, οικονομική συμμετοχή, βεβαιώσεις, κλπ.)

Photo by Clarisse Croset on Unsplash https://unsplash.com/photos/-tikpxRBcsA Free to use under the Unsplash License: https://unsplash.com/license