Un estudi de la Fundació Salut i Envelliment UAB analitza la situació dels professionals de residències arran de la COVID-19

El col·lectiu de professionals de centres residencials requereix formació i suport per fer front als grans reptes post-COVID-19.

La Fundació Salut i Envelliment UAB, en col·laboració amb Pensium, organització creada per facilitar el finançament de les cures assistencials de les persones grans, ha presentat l’estudi “Situación actual y necesidades del colectivo de trabajador@s de residencias post-COVID-19", amb l’objectiu de visibilitzar el rol del col·lectiu i reduir la confusió existent amb altres figures de l’àmbit social.

L'informe analitza la situació real dels professionals dels centres residencials després de l’etapa derivada de la pandèmia a través d’un grup nominal amb la participació de professionals dels sectors privat i públic. La investigadora de la Fundació, Laura Fernández, destaca que “el col·lectiu ha estat sota molta tensió de forma endèmica, i durant la pandèmia han sorgit situacions d’estrès elevat, ansietat i sobrecàrrega de funcions que després de la situació pandèmica no només no han millorat, sinó que han empitjorat”.

Entre les necessitats més prioritzades incloses a l’estudi hi ha la visibilització del rol del col·lectiu i la reducció de la confusió existent, així com la reducció de la precarietat laboral. També s’ha destacat la necessitat de crear un espai d’acollida de confiança i seguretat, amb l’objectiu de fer front a la manca d’informació que pateixen les famílies de les persones que viuen a les residències. Aquestes necessitats seran claus en el moment en què es faci efectiu el tomb generacional en l’àmbit residencial.