Fundació Wassu-UAB llança una campanya de micromecenatge per promoure l’abandonament de la Mutilació Genital Femenina a Gàmbia

Els fons es recaptaran a través de la plataforma de micromecenatge de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), i aniran destinats a finançar accions de sensibilització en matèria de prevenció de la pràctica a les comunitats afectades.

La Mutilació Genital Femenina (MGF) és una pràctica tradicional perjudicial que afecta al llarg de tot el cicle vital al benestar i la salut física i psicològica de les persones afectades. Nacions Unides estima que més de 200 milions de dones al món l'han sofert, i que 3 milions de nenes estan en risc cada any.

Des de fa més de tres dècades, Fundació Wassu a Espanya i Wassu Gambia Kafo (WGK) a Gàmbia treballen en col·laboració des de l'Observatori Transnacional desenvolupant i implementant una metodologia pionera i sostenible basada en la investigació antropològica aplicada a la transferència de coneixement en cascada. Des de l'evidència dels resultats obtinguts, ambdues organitzacions desenvolupen accions dirigides al reconeixement dels efectes perjudicials de la pràctica. Per exemple, proposant un ritual alternatiu i empoderant als actors socials implicats en la seva perpetuació, per a que prenguin un rol actiu en la promoció del seu abandonament. Així, la missió compartida de la Fundació Wassu i de WGK passa per implicar i interpel·lar a responsables de les polítiques públiques, professionals de la salut, estudiants de ciències de la salut, jutges/ses i magistrats/des, mestres i líders religiosos/es i comunitaris/àries, llevadores tradicionals i circumcidadores, fins a arribar a les dones, homes i joves de les comunitats afectades.

Informar a les dones líders per sensibilitzar i prevenir


Amb aquesta campanya de micromecenatge es volen oferir tallers de prevenció de l'MGF i de la cura de les seves conseqüències, dels que es beneficiarien 120 líders gambianes. La meta econòmica és arribar a recaptar 30.000 euros per finançar 6 accions a les regions de Central River Region i West Coast Region, dues zones que son clau per l'alta prevalença de la pràctica, 78% i 61% respectivament (DHS, 2020).


Segons sostenen ambdues organitzacions, les sensibilitzacions a dones són una peça fonamental en la promoció de l'abandonament de l'MGF pel paper que aquestes juguen en la seva perpetuació com a custòdies de la tradició. Per això, la Fundació Wassu i WGK proposen posar en marxa accions on les dones puguin replantejar-se la percepció que tenen de la pràctica des del respecte, amb el coneixement que proporciona l'evidència científica i des de l'intercanvi d'experiències personals i el diàleg de tots els actors socials claus.


Si bé l'agenda global assenyala 2030 com l'any meta per aconseguir l'abandonament total de la pràctica, dades recents confirmen que els esforços haurien d'accelerar-se per 10 per tal d'assolir l'objectiu en el temps marcat (UNFPA-UNICEF, 2020). D'altra banda, aquesta fita també s'ha vist amenaçada pels efectes que la COVID ha tingut en les iniciatives i programes de prevenció de l'MGF.


Davant d'aquest escenari i en línia amb les metes 3 i 5 dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que busquen "garantir una vida sana" i "la igualtat entre els gèneres", respectivament, es planteja una campanya basada en l’empoderament a través de la transferència de coneixement amb l’objectiu de generar una transformació social des de les arrels, amb un impacte real i sostenible a llarg termini.


Us convidem a col·laborar per seguir contribuint a la lluita contra la violència de gènere i aportar a la campanya de micromecenatge "Empoderant dones africanes a través de la transferència de coneixement".