Vad är medie- och informationskunnighet i förskolan?

Vad är Medie- och informationskunnighet? 

Medie- och informationskunnighet (MIK) är ett samlingsbegrepp för flera kompetenser inom informations- och medieområdet. MIK definieras som förmågan att finna, analysera, kritiskt värdera och skapa information i olika medier och kontexter (1). UNESCO som är Förenta nationernas organisation för utbildning, vetenskap och kultur fastslår att MIK handlar om kunskap om hur medier, plattformar och nätverk fungerar. Vidare menar UNESCO att det handlar om rättigheter och ömsesidig respekt, etik, aktörers olika målsättningar samt om tekniken och dess effekter (2). 

I definitionen av MIK lyfts även fram vikten av att källkritiskt kunna filtrera och klassificera information, kunna tolka ord, budskap och bilder samt att förstå och ifrågasätta uppgifter (3). I detta sammanhang är ett villkor för kritiskt förhållningssätt att ha kunskap om samt förståelse för både betydelsen av algoritmer och användningen av artificiell intelligens (AI) (5)

NYTT Vad är MIK 6391 (1).mp4

Vad är MIK

FP Vad är MIK.mp4

En animerad presentation som förklarar begreppet medie- och informationskunnighet.

Varför medie- och informationskunnighet (MIK)

MIK hjälper och rustar oss med kompetenser och förmågor som krävs för att ta tillvara på våra mänskliga rättigheter. Det hjälper oss också att uttrycka oss, skapa innehåll men även att kritiskt granska och där kan vi använda oss av källkritik men också av källtilliten. Det står också för fri åsiktsbildning och yttrandefrihet.   

Varför MIK 6408.mp4

MIK- en rustning som skyddar dig


Den som är medie- och informationskunnig är duktig på att värdera olika typer av källor. En förutsättning för att kunna fatta välinformerade beslut i stort och smått är att vara medie- och informationskunnig. MIK handlar också om att själv kunna skapa innehåll i olika medier och göra sin röst hörd i det demokratiska samhället. Det förekommer ofta ryktesspridning och desinformation som syftar till att lura människor på nätet.  Informationskunnighet fungerar som en rustning som skyddar oss. 

MIK som rustning.mp4

Vem har rätt till medie- och informationskunnighet (MIK)?


Alla har rätt till kunskap, alla har rätt till medie- och informationskunnighet. Enligt FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna artikel 19, har var och en rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet att utan ingripande hysa åsikter och att söka, ta emot och sprida information och idéer med hjälp av alla uttrycksmedel och oberoende av gränser. För att kunna använda denna mänskliga rättighet behöver vi alla vara medie- och informationskunniga. Det innebär att ha kunskap och kompetens inom media och information och de verktyg som behövs för att hantera dagens medielandskap (7).  


MIK är en nyckelkompetens för alla människor, oavsett ålder. Det är den nya delvis digitala läs- och skrivkunnigheten som alla behöver för att klara av skola och arbete, men det är också grundläggande för att kunna tillvarata rättigheter och skyldigheter som samhällsmedborgare (1).


Vem har rätt till medie och informationskunnighet.mp4

MIK med utgångspunkt i barnens rättigheter  


Redan i förskoleåldern använder barn Internet. De skapar och tittar på film, spelar spel med mera. MIK är en viktig del av ett demokratiskt samhälle och därför även en barnrättighet. MIK ingår i rätten att uttrycka sig, tänka, reflektera, lyssna och berätta. Medie- och informationskunnighet skapar möjligheter för barnet att göra sin röst hörd och kunna påverka (6).


Utifrån barnens rättigheter.mp4

Barnkonventionen 

Barnkonventionen blev svensk lag den 1 januari 2020. Den innehåller bestämmelser om mänskliga rättigheter för barn. Syftet med barnkonventionen är att barn ska få sina rättigheter tillgodosedda. Genom att kunna producera sitt eget innehåll så nyttjar barnen sin rätt till yttrandefrihet, som också är en stor del av MIK, men det är också en del av barnkonventionen, såsom barns rätt att kunna höras i alla frågor och rätt att kunna uttrycka, tänka och påverka. I barnkonventionen står det tydligt att alla barns rättigheter ska bli tillgodosedda, ha samma rättigheter och lika värde och ingen får diskrimineras på någon grund, detta blir viktigt i MIK-arbetet (6).

Barnkonventionen och MIK 7766 7768 7793 7795 7812.mp4

Medie- och informationskunnighet i förskolan 


Medie- och informationskunnighet i förskolan är en del av  barns adekvata digitala kompetensen. Förskolan vilar på demokratins grunder och barnen ska känna till sina rättigheter (6).  I förskolan ska MIK ingå som en naturlig del i undervisningen. Barn ska erbjudas möjlighet att bland annat kunna finna, analysera och kritiskt värdera information. Förskolans uppdrag såsom det beskrivs i läroplanen tar upp att förskolan ”ska ge barnen möjlighet att grundlägga ett kritiskt och ansvarsfullt förhållningssätt till digital teknik, för att på sikt kunna se möjligheter och förstå risker samt kunna värdera information”. Barn ska få möjlighet att möta olika medier, programvaror och applikationer som gör det möjligt för dem att själva kunna uttrycka sig, skapa innehåll och producera utifrån fantasi och kreativitet (4). I förskolans arbete behöves det säkerställas att verksamheten utgår från barns rättigheter. De har rätt att få skapa, undersöka, reflektera och uttrycka sig, utveckla sina tankar, att förändra och påverka sin omvärld (6).    


NYTT Förskolans läroplan och MIK 6924.mp4

MIK i Omvärldsorientering     

Det finns en del omvärldsspaning kring medie- och informationskunnighet och barns rätt till MIK. Bland annat kan ni använda omvärldsspaning i det kollegiala lärandet och i er reflektionstid.                                                             

Omvärldsspaning (1).mp4

Isabelle Kristensen delar med sig av sin omvärldsspaning i arbete med barnens rättigheter till MIK. Materialet kan användas för din egen reflektion och inom det kollegiala lärandet:
  

MIK Sverige kunskapsbank (statensmedierad.se) Här kan du finna tips och material om källkritik, vinklade budskap och mycket mer.

Medieborgarpodden (statensmedierad.se). Medieborgarpodden tar upp MIK och har bland annat avsnitt om demokrati, källkritik och relationer online.
  

Internetkunskap - lär dig mer med Internetstiftelsen   Här kan du fä tips och samla kunskap om internet och digitala tjänster.
  

Svenskarna och internet (svenskarnaochinternet.se)   Internetstiftelsens årliga studie a svenska folkets internetvanor.
  

Barnen och internet (svenskarnaochinternet.se)  En delrapport frän undersökningen "Svenskarna och internet".
 

Kamerans ABC (visuellpraktik.se) Kamerans ABC är ett pedagogiskt material som berör förmågan att spela in, avläsa och kritiskt förhålla sig till bilder. Det finns som PDF på olika språk såsom svenska, engelska, arabiska och kurdiska.

  

FULLTEXT01.pdf (diva-portal.org) Rapport frän Unesco, FN:s organisation för utbildning, vetenskap och kultur. 

 

Medie- och informationskunnighet (MIK) i den digitala tidsåldern. En demokratifråga (nordicom.gu.se)   En publikation frän Nordicom, ett kunskapscenter inom medie-och kommunikationsområdet.
 

Det demokratiska samtalet (demokratiskasamtalet.se)   Regeringens nationella satsning på medie- och informationskunnighet och det demokratiska samtalet. Webbplatsen är tyvärr inte längre aktiv, men du kan fortfarande finna delar av det material som kommittén tog fram, bland annat "Det demokratiska samtalet i en digital tid: Så stärker vi motståndskraften mot desinformation, propaganda och näthat". 

Nätkulturer (kulturer.net)   Elza Dunkels forskningsblogg om barns och ungas nätkulturer, barns rättigheter, lärande och IT. 

Kungliga biblioteket (kb.se)   Kungliga biblioteket erbjuder både verktyg och kunskap inom MIK. Här finns bland annat "Demokratins skattkammare", som är ett förslag till en nationell biblioteksstrategi.
 

Digitalsamtal (digitalsamtal.se)   En podcast som sätter teknikutvecklingen i ett samhällsperspektiv. Bakom podcasten står Anders Thoresson, journalist som har skrivit om IT-utvecklingen i över 20 års tid och skapat internetguider pã uppdrag av Internetstiftelsen. 

Digiteket (digiteket.se) En Lärplattform som kan användas för det kollegiala lärandet, för att öka din och dina kollegors digitala kompetens och MIK-kunskaper.  

 

Källa:  

Kristensen, I. (2021). Medie- och informationskunnighet. Första upplagans första tryckning Stockholm: Natur & Kultur 


Källor och tips


1.Statens medieråd. (u.å.) Nätverks MIK Sverige- Statens medieråd. URL: https://statensmedierad.se/miksverige.3827.html [2024-03-25].

2.Carlsson, U. (2013). Medie- och informationskunnighet i nätverkssamhället Skolan och demokrati - UNESCOs ramverk för lärare och lärarutbildning Analyser och reflektioner. URL:FULLTEXT01.pdf (diva-portal.org)  [2024-03-25].

3. Carlsson, U. (2018). Vad är Medie- och informationskunnighet (MIK)? I: Carlsson, U. (red.) Medie- och informationskunnighet (MIK) i den digitala tidsåldern. En demokratifråga. Kartläggning, Analyser, reflektioner. Göteborg NORDICOM

4.Skolverket - Läroplan för förskolan (Lpfö 18). 

URL: https://www.skolverket.se/download/18.6bfaca41169863e6a65d5aa/1553968116077/pdf4001.pdf [2024-03-25].

5. Carlsson, H., Sundin, O.  (2018). Sök- och källkritik i grundskolan- en forskningsrapport. Lunds universitet. 

URL: https://portal.research.lu.se/ws/files/49910516/Sok_och_kallkritik_i_skolan.pdf [2024-03-25].

6.Kristensen, I. (2021). Medie- och informationskunnighet. Natur och kultur. Stockholm. 

7. Svenska FN-förbundet (220). Allmän förklaring om de mänskliga rättigheterna. 

URL: Allmanforklaringomdemanskligarattigheterna.pdf (fn.se) [2024-03-25].