Källkritik - Källtillit

Källor och ett källkritiskt förhållningssätt


I dagens samhälle med stort informationsflöde, finns det både desinformation och trovärdig information, reklam, vinklade budskap men också fakta. Det är därför viktigt att vi arbetar tillsammans med barnen med kritiskt tänkande. källkritik är en metod för att kunna granska information från olika källor och ha ett kritiskt förhållningssätt och att tänka kritiskt innebär bland annat att kunna upptäcka möjligheter och förstå risker som man stöter på i medielandskapet. Källkritiken hjälper oss att ta reda på om informationen eller faktan är sann och om det går att lita på (1). 


Men vad menar vi med en källa? En källa kan vara skriftlig som till exempel texter, muntlig som till exempel en intervju och materiell som till exempel en bok. En källa kan vara primär som betyder att information inte filtreras genom en tolkning eller utvärdering. En källa kan också vara en sekundärkälla och då menas det information som är återberättad i andra hand, den återger något som den ursprungliga källan förmedlat. Det finns också tredjepartskällor som är källor som återger det som en sekundär källa har meddelat. En källa kan vara en plats eller ställe där du hämtar information ifrån, till exempel i form av text, bild, film med mera. När vi är källkritiska tar vi först del av information från olika källor, sedan värderar vi informationen, för att eventuellt leta efter informationens ursprung och om det är intressant försöker vi hitta en primärkälla (2). 

Ett källkritiskt förhållningssätt 6429 6437 6440 6445 6447 6449 6453 (1).mp4

Vad är internet?


Internet är osynliga vägar som går kors och tvärs genom luften, över jorden, ute i rymden och djupt ner i haven. Vissa av dessa vägar är fullt synliga, en kabel till exempel kan vara en del av internet. Internet är vägar som gör att information kan ta sig mellan datorer, dessa vägar bildar ett nätverk. Hemma kan du ha ett nätverk med datorer som kopplas trådlöst till en skrivare. På en skola kan nätverket vara större med flera datorer kopplade till flera skrivare. Bägge nätverken kopplas ihop med internet. Dessa nätverk hemma och på skolan blir då en del av ett större nätverk. Internetet har även en dold del som kallar "Deep web" och i Depp webben finns det Darknet (5).  


Internet.mp4

Källkritik i digitala miljöer


Källkritik i digitala miljöer skiljer sig delvis från traditionell källkritik. Utbildningsradion (UR) lyfter upp fem superfrågor att utgå ifrån när vi gör en bedömning av hur pass trovärdig en källa är (7). Superfrågorna kan fungera som en checklista för att värdera en källa. Det är viktigt att lägga märke till hur informationen presentera: Vem? Vad? Varför? När? och Hur? (8).




Källkritik i digitala miljöer .mp4

Deepfakes

Deepfake tekniken bygger på att många bilder av till exempel en och samma person sammanfogas och läggs som ett lager på en annan person. Detsamma gäller med röster, mycket inspelat röstmaterial p från en person kan användas på fraser som den riktiga personen aldrig har sagt, och när både röst och bild läggs ihop är det svårt att se och förstå att materialet är manipulerat. Det är viktigt att alltid fråga sig vem tjänar på det här samt att fundera på om det är troligt att personen på filmen har uttryckt sig på just det sättet.



FP Deepfakes.mp4

Algoritmer formar det du ser


Algoritmer behöver och samlar data för att kunna utföra sina beräkningar och fatta beslut. Data är information om vilka inlägg du klickar på, vilka sidor du gillar, vilka sidor dina vänner gillar, vilken reklam du har tittat på och de sökningar du gjorde.

Algoritmer används i sociala medier för att bestämma vilket innehåll som ska visas först, vems uppdateringar ska visas, vems kommentarer ska synas och vilken reklam ska vara synlig. Algoritmer kan också användas för att ge dig rekommendationer baserat på dina preferenser (6).


Källkritik inkluderar även en förståelse för hur människors data och algoritmer formar det du ser. Det är viktigt med en förståelse för medier såsom Google, Facebook, Youtube eller Twitter och alla nya tjänster som växer fram (4). 


 

Algoritmer formar det du ser.mp4

Från källkritik till källtillit


Vad är en källa och vilka källor kan vi lita på? En sorts källa kan vara sociala medier, som är plattformar där flera når ut med information. Skattefinansierade nyhetsmedier utan krav på att generera vinst kan också vara en källa. En annan sorts källa är privatägda nyhetsmedier, som finansieras främst genom prenumerationer och annonser. Både skattefinansierade och privatägda nyhetsmedier har flera kontrollfunktioner innan publicering. En annan sorts källa är Alternativmedier som kan innehålla flera vinklade nyheter.


Källkritik innefattar även källtillit som är tillit till de källor du kan lita på, till exempel skolverket.se och regering.se. För att du som pedagog ska kunna locka och uppmuntra barnen till att vara källkritiska måste du själv vara källkritisk och ha källtillit. Det är viktigt att du själv är trygg som pedagog när du arbetar med källkritik i barngruppen. Det handlar om att möta barnet, utgå från barnets fantasi och kreativitet och skapa möjligheter för barnet att stärka sin självkänsla. Barn ska känna tillit till sin egen förmåga att kunna påverka, reflektera och förändra (5).

FP Från källkritik till källtillit.mp4

Källor och tips 

URL: https://internetstiftelsen.se/app/uploads/2021/01/kallkritik-pa-internet.pdf [2024-03-25].

URL: https://portal.research.lu.se/ws/files/49803978/Sundin_Haider_ka_lltillitMIK2018.pdf  [2024-03-25].

URL: https://internetstiftelsen.se/app/uploads/2021/01/algoritmer-internetguide.pdf [2024-03-25].

 URL: https://urplay.se/program/199868-tisdagskollen-med-farzad-farzad-och-de-fem-superfragorna [2024-03-25].