Schoolbibliotheek

Voor de ontwikkeling van een kind is lezen erg belangrijk. Voor lezen is namelijk het hele brein nodig: de waarneming, de taal, het redeneren, het geheugen, de aandacht en het vermogen om te selecteren tussen hoofd- en bijzaken.

Ook prikkelt lezen de verbeeldingskracht: je kunt je echt helemaal verliezen in een verhaal en je eigen film erover maken in je hoofd. De emotionele verwerking speelt hierin ook een belangrijke rol. Wanneer het verhaal je aanspreekt, voel je er iets bij. Soms angst, vaak spanning, vertedering, een warm gevoel.

Er zijn tegenwoordig zoveel middelen om geëntertaind te worden, alleen zijn deze vormen van moderne media vaak kort, vluchtig en onrustig. Het lezen van een boek geeft rust en verdieping, waardoor ook het concentratievermogen ontwikkeld kan worden.

Voor sommige kinderen is lezen geen enkel probleem. Ze hebben er plezier in en kunnen zich daarom gemakkelijk verliezen in een verhaal. Er zijn ook kinderen die moeite hebben met lezen en dan is het een stuk lastiger om er plezier in te houden, hoe leuk een boek ook is.

Om het leesplezier te vergroten bij de kinderen hebben we gekozen voor een eigen schoolbibliotheek met veel aantrekkelijke, actuele en populaire kinderboeken.

De schoolbibliotheek wordt geleid door een enthousiaste groep ouders. Te weten:

  • Josan Braam
  • Lonneke van der Elst
  • Petra Klein
  • Lizeke van der Meulen
  • Joanne Nicolasen
  • Wendy Rutten
  • Claudia de Smit
  • Hariëtte Wolfs
  • Cindy Bradwolff

Elke dinsdagmiddag is onze schoolbibliotheek geopend voor alle kinderen. Dan kunnen de kinderen een boek ruilen. De biebouders helpen de kinderen met het zoeken naar een leuk boek, de helpen bij het terugzetten van het oude boek en ze helpen bij het uitlenen.

Onze schoolbibliotheek bestaat uit twee grote boekenkasten vol aantrekkelijke boeken. Een kast voor de onderbouw en een kast voor de bovenbouw. Ook hebben we nog een kast vol informatieboekjes, voor elk kind dus wat wils. De kinderen vinden het erg leuk om naar de bieb te gaan.

Tijdens de Kinderboekenweek hebben we op donderdagavond een open avond. We verkopen deze avond altijd hapjes, van de opbrengst kopen we dan weer nieuwe boeken.

Zo blijft onze bieb actueel en dus aantrekkelijk voor de kinderen. Kortom, onze bieb is echt iets om trots op te zijn.

Wij zijn op dit moment op zoek naar ouders die eens in de maand, op dinsdagmiddag de bieb een uurtje willen bemannen. U helpt de kinderen bij het zoeken van een geschikt boek en u houdt de uitleenadministratie bij.

Heeft u interesse om te helpen? Heel graag!

U kunt zich aanmelden bij Mariska van Erp

mariskavanerp@filiosscholengroep.nl