Leerlingenzorg

Leerlingenzorg

Vanuit onze visie op onderwijs en opvoeding stemmen wij zo goed mogelijk af op de leerbehoeften van het kind. Wij vinden dat elk kind uniek is!

Om de leerlingenzorg voor alle kinderen te realiseren, bewaakt de intern begeleider de ontwikkeltrajecten c.q. zorgtrajecten.

Enkele taken van de intern begeleider zijn:
- Het voeren van groepsbesprekingen met leerkrachten;
- Het voeren van leerlingbesprekingen met ouders en leerkrachten;
- Het toetsen van kinderen;
- Adviezen geven om kinderen extra te helpen;
- Contacten onderhouden met – en advies inwinnen bij schoolondersteunende organisaties en personen;
- Het onderhouden van de orthotheek;
- Nieuwe onderwijsontwikkelingen volgen en inbrengen in het team.

Doordat de schoolinterne deskundigheid en kwaliteit verder toeneemt, is de verwijzing van kinderen naar scholen voor speciaal (basis)onderwijs afgenomen, mede door de komst van Passend Onderwijs; onderwijs dat past bij leerbehoeften van elk kind.  Anno 2023 slaan wij de weg in 'naar inclusiever onderwijs'. 


Passend onderwijs (SWV PO 30 06)

Sommige kinderen hebben extra ondersteuning nodig: een korte of langere periode, met weinig of veel hulp. Passend onderwijs is de naam voor de manier waarop deze extra ondersteuning georganiseerd is. Om passend onderwijs te kunnen bieden werkt onze school, samen met andere scholen en besturen, samen in Samenwerkingsverband Primair Onderwijs 30 06 (SWV PO 30 06). Onderling maken we afspraken over hoe we ervoor zorgen dat alle kinderen onderwijs krijgen dat bij hen past. Bijvoorbeeld als er sprake is van dyslexie, bij gedragsproblemen, bij meer- en hoogbegaafdheid of bij taalachterstanden. In passend onderwijs heeft iedereen een rol: het schoolbestuur, leerkrachten en andere professionals, ouders, jeugdhulp, partners, gemeenten en het samenwerkingsverband. Hoe passend onderwijs werkt en wie wat doet, leest u op de website van SWV PO 30 06 (zie onder). Hier vindt u ook een infographic en animatiefilm die meer uitleg geven.

De Ondersteuningsplanraad (OPR) is het medezeggenschapsorgaan van het samenwerkingsverband. Hierin zijn ouders en docenten vertegenwoordigd. In het Ondersteuningsplan van SWV PO 30 06 staan afspraken over hoe we samenwerken, waar we in de periode 2013-2027 aan werken, hoe we middelen inzetten en hoe we kwaliteit bewaken.

Meer weten of op de hoogte blijven over passend onderwijs? Dat kan via de nieuwsbrief van SWV PO 30 06 www.swvpo3006.nl.


Ouder- en jeugdsteunpunt 30 06

Heeft u vragen over passend onderwijs, wilt u advies of praten met iemand die met u meedenkt? Dan kunt u, behalve bij school, ook terecht bij ouder- en jeugdsteunpunt 30 06. De website is www.ouderjeugdsteunpunt3006.nl.

Op de website vindt u informatie over passend onderwijs die toegankelijk, leesbaar en begrijpelijk is. De informatie bestaat vooral uit veelgestelde vragen en antwoorden, zowel basis-  als  voortgezet onderwijs. U vindt er ook uitleg van begrippen en handige links. En wilt u een vraag stellen? Dan kunt u contact opnemen met ouder- en jeugdsteunpunt 30 06 via info@ouderjeugdsteunpunt3006.nl.