Lumous - kirjallisuusseminaari ja luontoretki Hämeenkyrössä 22.9.2018 klo 10-16

Tule kuulemaan ja kokemaan, miten luonto inspiroi kirjoittajaa ja kirjallisuus luonnontutkijaa. Pääset myös tutustumaan Nobel-kirjailijamme F. E. Sillanpään maisemiin.

"... kaiken elämän lähellä viihtyy lämpö, sillä elämä on liekittömän tulen palamista." F.E.Sillanpää

Seminaari on maksuton.

Ruokailu 10 €. Luontoretken bussimaksu 10 €. Käteismaksu. Opiskelija-alennus 50 %.

Seminaari järjestetään Koskilinnassa, Koskilinnakuja 3, 39200 Kyröskoski. Seminaarin järjestäjina F.E. Sillanpään Seura ry ja Kyrön Luonto ry

Ohjelma

9:30 Ilmoittautuminen ja kahvit

10:00 Alustukset ja keskustelu

13:00 Ruokailu

14:00 Luontoretki Töllinmäkeen ja Myllykoluun,

kahvit Maisemakahvilassa

16:00 Paluu Koskilinnan pihaan

Alustukset

Biologi, dosentti Jussi Viitala: Ihminen eläinlajina – katsaus ajatuksen historiaan

Ensimmäinen kirjani herätti huomiota siksi, että se oli ensimmäinen suomenkielinen etologian kirja, joka korosti ihmisen ja muiden eläinten käyttäytymisen samankaltaisuutta ja käytti ihmistä yhtenä esimerkkilajina. Ajatukseni eivät syntyneet tyhjästä, vaan perustuvat aiempien tutkijoiden ja kirjoittajien töihin. Puheenvuorossani käyn läpi ”ihminen eläinlajina” -ajatuksen historiaa kirjallisuuden avulla.

Kirjallisuudentutkija, dosentti Toni Lahtinen: Elämä ja aurinko – miten lukea F. E. Sillanpään luontokuvauksia tänään?

Puheenvuorossani pohdin sitä, miten F. E. Sillanpään luontokuvauksia voi lähestyä kirjallisuudentutkimuksen ajankohtaisista näkökulmista käsin. Entä miten Sillanpään biologinen maailmankatsomus suhteutuu nykykirjallisuuden ekologisiin kysymyksiin?

Seminaarin puheenjohtaja

Kirjallisuudentutkija Samuli Björninen

Björninen työskentelee Aarhusin yliopistossa, Tanskassa. Kotimaassa hän on tutkijana Koneen säätiön rahoittamassa Kertomuksen vaarat -projektissa. Hän väitteli vuonna 2018 Tampereen yliopistosta yleisen kirjallisuustieteen alalta.

Alustajat

Biologi, dosentti Jussi Viitala

Viitala on työskennellyt dosenttina Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitoksella ja johtanut maineikasta Konneveden tutkimusasemaa. Viitala on tutkinut eläinten sosiaalista käyttäytymistä ja kirjoittanut aiheesta kaksi kirjaa. Hänen teoksensa Inhimillinen eläin, eläimellinen ihminen (2004) oli ilmestymisvuonnaan Tieto-Finlandia-ehdokkaana.

Kirjallisuudentutkija, dosentti Toni Lahtinen

Lahtinen on tutkijatohtori Tampereen yliopistossa ja suomen kirjallisuuden dosentti. Lahtisen vuonna 2013 ilmestynyt väitöskirja käsitteli luonnon kuvausta Timo K. Mukan tuotannossa, ja siinä yhdistettiin uudella tavalla ekokriittistä ja kirjallisuushistoriallista tutkimusotetta.

Panelissa keskustelemassa myös

Lehtori Hanna Samola

Simola on suomen kirjallisuuden yliopistonlehtori Tampereen yliopistosta. Hannan vuonna 2016 tarkastettu väitöskirja käsitteli sadun ja dystopian lajiyhdistelmiä suomalaisessa 2000-luvun romaanissa.

Professori Aarne Laurila

Laurila on Sillanpää-tutkimuksen edelläkävijä. Hänen kirjoittamansa elämäkerta F. E. Sillanpää vuosina 1888-1958 ilmestyi vuonna 1958, Sillanpää-aiheinen kirjallisuustieteen väitöskirja puolestaan vuonna 1979.

Miten löydän perille?